KIF Örebro fortsätter stapla segrar

I sommarmatchen som var vårfinal visade KIF Örebro än en gång vilka kvaliteter som tagit det tidigare mittenlaget mot toppen. Andraplatsen i tabellen förstärktes med 1-0 över Umeå IK tack vare kontroll i det som pågick på egen planhalva och variation när man gick framåt.

– Homogent och bra. Vi var inte uppe på toppnivå, men det var tillräckligt för att vinna idag, sade tränaren Rickard Nilsson.

Det var föralldel små siffror och hemmalaget var jagat i hela andra halvlek på Behrn Arena.

Som alltid räknas resultatet vid slutsignalen, sålunda 1-0 och sjunde raka för det segerstaplande laget.

Rickard Nilsson hann ömsa skinn och ikläda sig sitt VM-lag Brasiliens färger innan han fick ge sin syn på segern. Och framförallt ge lite mer kött på benen kring hur hans arbete över tid gett vårens strålande resultat för laget.
– Vi var nöjda med förra säsongen och tar steg hela tiden. Variationen i anfallsspelet visar vi idag igen med många verktyg. Den dimensionen har kommit i år, med längre anfall där vi kan spela både snabbt och långsamt, sade han.

Den gnetiga truligheten har finslipats och KIF Örebro har lagt fart till sin tidigare så fysiska framtoning. Låt vara att det fortfarande finns kraftspel med i ekvationen för Närkelaget.

Mot Umeå IK tog det inte mer än sex minuter innan serietvåan att blixtrade till och bröt en bortakontring.

Spelvändningen som skulle komma var ännu snabbare, Lucie Martinkova skickade vidare mot Sarah Michael som sprang och höll undan sin försvarare i steget. Avslutet var också läckert till Michaels femte mål för säsongen.

Det fortsatte sprakande med en nick av Ogonna Chukwudi som rensades bort på mållinjen innan ännu ett Michael-skott testade Malin Reuterwall med en i och för sig lättläst bollbana.

Allt hände inom de första tio minuterna. KIF Örebros styrka att sätta sin prägel på matchen direkt sken igenom en gråmulen, regnig eftermiddag i Närke.
– Det är en styrka att vara intensiv i början. Sen var vi var inte riktigt nöjda med försvarsspelet över hela banan. Det kostade oss inget i målchanser, men det kostade oss i anfallsspelet att vi var lite för utspridda.

Ingen större skada skedd, före paus var Umeås försök matta och kom sällan förbi KIF Örebros förstapress. När bollen, oftast genom Rita Chikwelus planerade försorg, nådde fram till Lina Hurtig fann hon ingen öppning för annat än sidledsspel.

Avvaktande spel nästan ödesdigert
Med 1-0 i paus kunde en avvaktande period i början av andra halvlek blivit ödesdiger för Örebro. Umeå var desto mer piggt, gick på med en alert Emmi Alanen och Jenny Hjohlman tryckte av gästernas första riktiga chans mot Stephanie Labbé.

Gästerna sköt dock blankt med alla sina ansträngningar och inkasserade ännu en förlust mot ett lag från serietoppen.
– De kan spela på sitt mål hela matchen. Vi har lägen men det vill sig inte riktigt, surt att vi inte lyckas få in någon boll, sade Emmelie Konradsson efteråt.

Hur ska ni närma er topplagen?
– Det är litegrann tillfälligheter känns det som, det är små marginaler från att kunna få oavgjort eller att vi ska kunna vinna matchen, fortsatte hon.

Tillfälligheterna adderas ihop till en ofrånkomlig mittenroll och Umeå har tio poäng att hämta in. Både till Rosengård som har hängmatch på onsdag och på Örebro, som i nuläget går mot minst stort silver och en Champions League-plats.

Allt efter halva säsongen, om man kastar ett öga i den tabell som Rickard Nilsson och kretsen kring KIF inte vill skänka en tanke.
– Vi ska inte vara nöjda men har inte fokus mot några andra lag. Vi vet att vi måste vara så här bra och bättre hela tiden, manade Nilsson inför fortsättningen.

"Hösten", det vill säga tillfället när serien vänder kommer tidigt. KIF Örebro möter Linköping hemma om halvannan vecka, Umeå IK spelar cupsemi just i Linköping kommande onsdag.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.