Linköpings FC skärpte till sig i Umeå

När Linköpings FC idag kom till Umeå för att möta Umeå IK FF visade man upp helt andra takter jämfört med 0-4 förlusten den nionde juni mot KIF Örebro. Nu blev det östgötaseger med 3-1
LFC:s andra målskytt Stina Blackstenius bevakas av både Emmi Alanen och Rita Chikwelu.FOTO Filip Oskarsson.

Landslagsuppehållet föreföll ha gjort gott för Linköping och genom att vara bättre än sina motståndare på i stort sett alla positioner kunde laget vända hem med tre välförtjänta poäng. Trots ett kraftigt övertag även i den första halvleken stod det 0-0 i halvtid men innan domaren Pernilla Larsson från Trollhättan blåste av tillställningen efter 90 + 2 minuter kunde slutresultatet fullt rättvist skrivas till 1-3.
Det var inte mycket som lyckades för Umeå i den här matchen. Även om det stod 0-0 i halvtid så var det Linköping som hade stått för det konstruktiva som presterades på planen och det kändes många gånger från läktarhåll som att bortalaget gjorde litet som dom ville med sina motståndare.

Linköpings dominans fortsatte även i den andra halvleken och Umeå-spelarna såg märkbart energifattiga ut.

- Vi försökte göra en del förändringar i paus, berättade Umeå-tränaren Jonas Wikström efter matchen. Bland annat ville vi att forwards skulle ge mer energi i försvarsspelet men det dröjde ända tills att Linköping gjort 0-2 innan vi vaknade till liv litet och förstod att vi hade ett jobb att göra. 1-2 kom också logiskt men efter en något billig straff så var det över för vår del.

Linköpings ledningsmål kom i den 51:a minuten genom Jonna Andersson, som för övrigt hade en egen hejaklack på läktaren. Helt frispelad av Mariann Gajhede Knudsen gjorde Andersson inget misstag. Målet var logiskt och rättvist i ett läge där Linköping fick bygga sitt spel utan att bli nämnvärt störda av ett energifattigt Umeå.

Mindre än två minuter efter ledningsmålet gick Linköping upp till en 0-2 ledning genom Stina Blackstenius. Situationen såg inte särskilt anmärkningsvärd ut men helt plötsligt stod Blackstenius fri framför mål och kunde enkelt toffla in bollen.

Efter 0-2 blev det litet mer vilja i Umeås spel och när Emmi Alanen fick läge till vänster i straffområdet fick Linköpings målvakt Katie Fraine göra sin enda kvalificerade räddning i matchen då hon tippade Alanens skott över kortlinjen. På den efterföljande hörnan från Elin Landströms vänsterfot nådde Lisa Lantz högst och nickade in reducering till 1-2 i matchminut 70.

Strax efter Umeås reduceringsmål var det ytterst nära att Rita Chikwelu hade lyckats kvittera men hennes jätteskott från 25 meter tog i ribban. 80 minuter in i matchen blev i stället Chikwelu oturligt skyldig till en straff för Linköping då Stina Blackstenius gick omkull i en situation som inte såg helt tydlig ut från läktaren. Pernille Harder gjorde dock inget misstag utan satte straffen otagbart intill Umeåmålvakten Malin Reuterwalls högra stolprot. Därmed fastställde hon slutresultatet till 1-3 inför 801 åskådare på T3 Arena.

Linköpings tränare Martin Sjögren var nöjd efter matchen:

- Det var helt annorlunda idag jämfört med mot KIF Örebro då vi var mentalt trötta. Nu hade vi fått tillbaka dels några spelare och dels samlat kraft. Många som varit ute med landslaget hade också med sig mycket energi därifrån. Vi genomförde matchen med bra struktur i såväl anfall som försvar och hela laget gör det bra idag.

Linköpings försvar sattes sällan på prov under matchen och på mitten styrde och ställde Pernille Harder och Mariann Gajhede Knudsen litet som dom ville. Framåt lyckades Kristine Minde gång på gång ta sig förbi på sin kant och i mitten var Stina Blackstenius hela tiden farlig. Blackstenius, född 1996, ska bli mycket intressant att följa framöver.

- Vi matchade in henne litet lugnt i fjol då hon fick spela en del under hösten. Då gjorde hon ändå 8 mål på 10 matcher, berättade Martin Sjögren. Det är alltid litet svårare år två eftersom förväntningarna har ökat. Det var kul att hon fick göra mål idag och det känns som att hon verkligen är på gång nu.

- Idag nådde vi bara 80% av vår förmåga, menade en besviken Jonas Wikström när han försökte sammanfatta hemmalagets prestation. Vi hade helt klart en dipp och inte alls viljan att ta jobbet.

Nästa matchomgång i Damallsvenskan är för båda lagen den 29 juni då Umeå tar sig än KIF Örebro på bortaplan och Linköping har hemmamatch mot Jitex. Innan sommaruppehållet möts lagen faktiskt igen redan den 2 juli på Linköping Arena för semifinal i Svenska Cupen. Blir det Linköping eller Umeå som får möta redan klara Kristianstad i finalen den 7 augusti? Vinner Linköpings FC semifinalen lottas vilket lag som får spela hemma då båda har haft hemmamatch i semifinalen. Om Umeå IK FF vinner får de ta emot Kristianstad hemma i Umeå.

Målen i matchen:
51 min 0-1 Jonna Andersson
53 min 0-2 Stina Blackstenius
70 min 1-2 Lisa Lantz
81 min 1-3 Pernille Harder

Text: Britta Åkerlund

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.