Mallbacken fortsätter att imponera

Hemma på Strandvallen kom Mallbackens nionde raka seger av nio möjliga. Djurgården besegrades med 3–0 (1–0) och lagkaptenen Frida Broström var förstås nöjd efteråt.
Mimmi Larsson ökar till 3-0 för Mallbacken. FOTO: Anders Andersson.

– Det var en stabil laginsats där jag tycker att vi orkar mer och nöter ner Djurgården allt eftersom matchen lider. Vi har avgjort många matcher på slutet och har ett starkt kollektiv som verkligen kämpar och sliter in i det sista, säger Frida Brorström efter matchen.

Mallbacken håller på att studsa tillbaka till Damallsvenskan omgående, hemma på Strandvallen kunde man ta ledningen redan efter tretton minuter. Frida Brorström tog hand om en vänsterhörna och Julia Karlenäs såg ut att bli målskytt, men Djurgårdens kapten Alexandra Höglund räddade bollen med handen varför domaren blåste för straff och varnade Höglund.
Mallbackens lagkapten Frida Brorström stegrade fram och kunde behärskat sätta 1–0.

– Jag tror att bollen skulle curlas över mig och den gick bakom mig och var på väg in i mål. Då valde jag att ta den med handen för att det skulle bli straff, berättar Alexandra Höglund efter matchen.
– Jag hade bestämt mig för att sätta den i det högra hörnet, det var skönt, berättar målskytten Frida Brorström om målet.

Djurgården kom att ha mycket boll i den första halvleken utan att komma till farligheter. Mallbacken fortsätter att vara tryggt i sitt försvarsspel och ledningen höll sig halvleken ut.

– Jag tycker att Djurgården hade lite mer boll i den första halvleken, samtidigt skapade de inga farliga chanser. Vi låg rätt i vårt spel och när vi väl bestämde oss för att gå framåt så gjorde vi det, säger Frida Brorström.

I den andra halvleken tog Mallbacken över spelet allt eftersom matchen led och när finskan Tanja Nousiainen fint kunde nicka in 2–0 med kvarten kvar att spela rådde det inga tvivel om vart segern skulle hamna.
– Jag gjorde en löpning, mötte upp bollen och nickade in den. En normal attack, säger finskan om målet där hon mött ett inlägg från Sandra Andersson.

Nio minuter efter det målet vann Mimmi Larsson en duell med en av Djurgårdens försvarare och runda målvakten Rebecca Rudner. Hon fastställde där slutresultatet till 3–0.

– Emmie Johansson satte en djupledsboll och jag vann en kamp med en försvarare och var före med en tå, sedan var det bara att lägga in den i öppet mål, berättar Mimmi Larsson om målet.

Mallbacken var det bättre laget och vann välförtjänt och är man uppe i nio raka. Frida Brorström tro sig veta varför.

– Alla kämpar och sliter för varandra, vi tror inte att någon match ska vara enkel utan går in med samma inställning och ger aldrig upp,

Hennes kaptenskollega i Djurgården tycker att man stod upp bra mot Mallbacken.

– Mallbacken är det bästa motståndet vi har mött i år om man kollar på matchen idag och deras spelare. Sen tycker jag att vi pressade dem ganska länge och det tog lång tid innan de kunde göra sitt 2–0 mål. Samtidigt skapade vi inte många farliga chanser, om vi haft ett bättre anfallsspel hade vi absolut fått med oss poäng.

Vad tar ni i Mallbacken med er till nästa match?
– Attityden och vårt bra försvarsspel, säger Tanja Nousiainen
– Vi ger oss aldrig, vi låg under mot Hovås till exempel och vände. Det är alltid full fart och vi vet vad kan och kan vinna vilken match som helst, inställningen är riktigt bra, säger Mimmi Larsson.

– Att vi krigar på bra i försvarsspelet och att alla jobbar hårt för varandra, sen får vi jobba på de bitarna som vi behöver bli bättre på, avrundar Djurgårdens lagkapten Alexandra Höglund.

Text: Anders Anderssson

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.