Rosengårds mittbacksduo stängde igen

KGFC-anfallaren Manon Melis blev frustrerad när hon inte förmådde springa sig fri från sina gamla lagkamrater. Minspelet var istället klart uppåt hos Anita Asante, Rosengårdsbacken som i vintras bytte klubb i andra riktningen.
I fjol var Manon Melis Malmö-spelare och Anita Asante i Kopparbergs/Göteborg - söndagens match precis tvärtom. FOTO: Nils Jakobsson, Bildbyrån.

– Det är alltid svårt att möta sitt gamla lag, det ger en bitterljuv känsla. Jag har respekt för Göteborg och hade två bra år där men känslan att vinna på det här sättet är fantastisk, sade Rosengårdsbacken.

Med 5-0 som slutfacit fanns inte mycket som talade emot Rosengårds spelövertag. Däremot fanns det många som talade om Malmölagets balanserade och tunga framgångsmetod med respekt och förnöjsamhet.
– Den bästa matchen om man ser till backlinjen, vi är väl synkade, sade exempelvis tränaren Jonas Eidevall.

Alla målen gjorde insatsen glänsande i solskenet, men försvaret klarade sin uppgift minst lika bra. Manon Melis var ständigt på språng men hade ett strategiskt placerat häftplåster nära sig, ofta en kylig och lugnt värderande Anita Asante.

Limmet som höll ihop backlinjen var av samma kvalitetsmärke. När Asante var Melis plågoande hade Amanda Ilestedt täckning och koll bakom och vice versa.

Matchens lirare kunde inte annat än uttrycka glädje över interaktionen mellan innerbackarna.
– Vi har arbetat på den delen, det börjar visa sig nu. Ju fler matcher vi spelar desto bättre förståelse för varandra får vi, sade Anita Asante.

Samarbetet går över språkgränserna, att Asante snappat upp ordet djupled i matchförberedelserna för att kunna neutralisera speedspelaren Melis var uppenbart.
– Alla var så medvetna om Manons fart, jag har mött henne flera gånger i internationella matcher och vet vilka kvaliteter hon besitter.

Vad var nycklarna till att hålla henne i schack?
– Att hålla avståndet så att vi kunde komma ikapp henne. Hon smyger sig gärna bakom axeln för att skapa möjligheter, det var viktigt att veta var hon var även när vi var uppe och attackerade.

Göteborg hade omställningarna men fick inte utdelning. Så fort bortalaget försökte spela sig upp till likaläge i bollinnehav och trycka till med chanser svarade Rosengård med ett mål.

Den känslan satt iallafall Manon Melis med efteråt.
– Rosengård är effektivare än oss. I andra halvlek började vi bättre och det är nära 2-1 men istället gör de 3-0. Då är matchen över, sade stoikern som stötte på både ett och två hinder i mittförsvaret när hon skulle kliva på framåt.

– När jag var förbi den ena kom den andra direkt. I första halvlek kunde jag ta bollen ett par gånger men det var svårt, suckade hon.

KGFC:s formkurva är småtråkig, de två inledande vinsterna har följts av fyra oavgjorda och två förluster.
– Vi har ingen topperiod, det blir viktigt att vinna på torsdag (mot Jitex) för vårt självförtroende.

Trenden ser bättre ut för Rosengård som har förstaplatsen i tabellen efter att ha stängt igen med säsongens fjärde nolla i försvaret.
–  Göteborg hade ett par chanser de första fem minuterna som kunde ha skadat oss. Efter några justeringar kontrollerade vi matchen, log Anita Asante.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.