Rosengårds mittbacksduo stängde igen

KGFC-anfallaren Manon Melis blev frustrerad när hon inte förmådde springa sig fri från sina gamla lagkamrater. Minspelet var istället klart uppåt hos Anita Asante, Rosengårdsbacken som i vintras bytte klubb i andra riktningen.
I fjol var Manon Melis Malmö-spelare och Anita Asante i Kopparbergs/Göteborg - söndagens match precis tvärtom. FOTO: Nils Jakobsson, Bildbyrån.

– Det är alltid svårt att möta sitt gamla lag, det ger en bitterljuv känsla. Jag har respekt för Göteborg och hade två bra år där men känslan att vinna på det här sättet är fantastisk, sade Rosengårdsbacken.

Med 5-0 som slutfacit fanns inte mycket som talade emot Rosengårds spelövertag. Däremot fanns det många som talade om Malmölagets balanserade och tunga framgångsmetod med respekt och förnöjsamhet.
– Den bästa matchen om man ser till backlinjen, vi är väl synkade, sade exempelvis tränaren Jonas Eidevall.

Alla målen gjorde insatsen glänsande i solskenet, men försvaret klarade sin uppgift minst lika bra. Manon Melis var ständigt på språng men hade ett strategiskt placerat häftplåster nära sig, ofta en kylig och lugnt värderande Anita Asante.

Limmet som höll ihop backlinjen var av samma kvalitetsmärke. När Asante var Melis plågoande hade Amanda Ilestedt täckning och koll bakom och vice versa.

Matchens lirare kunde inte annat än uttrycka glädje över interaktionen mellan innerbackarna.
– Vi har arbetat på den delen, det börjar visa sig nu. Ju fler matcher vi spelar desto bättre förståelse för varandra får vi, sade Anita Asante.

Samarbetet går över språkgränserna, att Asante snappat upp ordet djupled i matchförberedelserna för att kunna neutralisera speedspelaren Melis var uppenbart.
– Alla var så medvetna om Manons fart, jag har mött henne flera gånger i internationella matcher och vet vilka kvaliteter hon besitter.

Vad var nycklarna till att hålla henne i schack?
– Att hålla avståndet så att vi kunde komma ikapp henne. Hon smyger sig gärna bakom axeln för att skapa möjligheter, det var viktigt att veta var hon var även när vi var uppe och attackerade.

Göteborg hade omställningarna men fick inte utdelning. Så fort bortalaget försökte spela sig upp till likaläge i bollinnehav och trycka till med chanser svarade Rosengård med ett mål.

Den känslan satt iallafall Manon Melis med efteråt.
– Rosengård är effektivare än oss. I andra halvlek började vi bättre och det är nära 2-1 men istället gör de 3-0. Då är matchen över, sade stoikern som stötte på både ett och två hinder i mittförsvaret när hon skulle kliva på framåt.

– När jag var förbi den ena kom den andra direkt. I första halvlek kunde jag ta bollen ett par gånger men det var svårt, suckade hon.

KGFC:s formkurva är småtråkig, de två inledande vinsterna har följts av fyra oavgjorda och två förluster.
– Vi har ingen topperiod, det blir viktigt att vinna på torsdag (mot Jitex) för vårt självförtroende.

Trenden ser bättre ut för Rosengård som har förstaplatsen i tabellen efter att ha stängt igen med säsongens fjärde nolla i försvaret.
–  Göteborg hade ett par chanser de första fem minuterna som kunde ha skadat oss. Efter några justeringar kontrollerade vi matchen, log Anita Asante.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.

Handen full med onsdagsmatcher

En vardagsomgång med några riktiga guldkorn. Serieledaren Linköpings FC testar målskyttet på nytt mot försvarsstarka Piteå IF och Vittsjö GIK har ett viktigt derby mot Kristianstads DFF.

Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.