Skåne-Stockholm final med tradition i Cup Kommunal

Årets final i Cup Kommunal avgörs onsdagen den 25 juni när Skåne och Stockholm möts i Halmstad under Elitflicklägret. Cup Kommunal är turnering med stort T. En fotbollsturnering som samlar de bästa spelarna varje distrikt vaskar fram år efter år.
Skåne slog Norrbotten i semifinalen med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Att påstå att Cup Kommunal är en stark kulturbärare inom damfotboll är ingen överdrift utan bara ett konstaterande av fakta, för man kan med gott samvete påstå att det inte är många av dagens bästa svenska spelare i Damallsvenskan och Elitettan som inte har deltagit med sitt distrikt i turneringen.
Genom åren har många vinnare korats och i år är det två av de mest vinnande distrikten som åter ställs i en final mot varandra.
Skåne har nio segrar sedan starten 1991. Stockholm är inte långt efter med sina sju.

Lilie Persson som är assisterande förbundskapten och utbildningsansvarig på damsidan i Svenska Fotbollförbundet är imponerad av Cup Kommunal och dess betydelse för utvecklingen på flicksidan.
– Cup Kommunal är utan tvekan den turnering som har störst betydelse för utvecklingen i distrikten. Här börjar själva elitutbildningen kan man säga och det i sig innebär en hel del arbete för distrikten om man vill ligga i framkant och stötta både ledare och spelare som har drivet att utvecklas och bli bättre.

Skåne kan ta tionde titeln
Det har hänt mycket sedan Cupens startades och ledarna inom distrikten gör så mycket de kan för att kunna höja nivån och få ihop sina distriktslag till bra lag och kunna leda dem så långt som möjligt i turneringen.
Skånelaget har laddat upp med ett par samlingar inför finalen i Cup Kommunal den 25 juni. Den sista samlingen inför finalen ägde rum i Västra Ingelstad bara någon vecka innan och damfotboll.com fick ett snack med tränarna Johanna Gullberg, Johanna Bryhagen och Mauritz Magnusson.
Ni finslipar inför samlingen men hinner ändå med att byta några ord med oss. Nu är ni i final men har drabbats av några skador. Är det något som oroar inför finalen?
– Det är som det är, och vi jobbar på efter det förutsättningar som finns. Vi har ett bra lag som spelat ihop sen starten. Alla kan inte vara med på våra samlingar dock, speciellt de i elitlagen får vi klara oss utan. Men sådana är förutsättningarna och vi får tänka på spelarnas bästa också.
Möta Stockholm i en final känns det som en bra utmaning?
– Att vi bara nått final är bra och det är klart att väl i en final vill vi göra allt vi kan för att vinna. Men Stockholm tänker ju likadant så det kommer säkert att bli en tuff och härlig utmaning för tjejerna.
Om Skåne vinner blir det distriktets tionde titel i Cup Kommunal.

Blixtinkallad målvakt
Alva Tibblin var den första av tjejerna på plats. Hon är ny i laget, målvakt, och blixtinkallad sådan då Lina Abrahamsson som stått de tidigare matcherna blivit korsbandsskadad. Nu ska du spela final i Cup Kommunal. Är det mest nervöst eller bara en spännande utmaning?
– Kanske lite både och säger Alva som till vardags står i division 2-laget Staffanstorps GIF.
En träning innan det är dags känns kanske skönt för att hinna lära känna tjejerna och snacka ihop sig lite inför matchen?
– Det är som det är men visst en träning är bättre än ingen. Bra att få snacka ihop sig med backlinjen och komma in i gänget lite även om jag känner en del av dem sen tidigare, säger Alva.

Nytt i Stockholmstruppen
En av Stockholms distriktsförbundskaptener är före detta elitspelaren Josefin Christensen. Vad betyder Cup Kommunal för dig?
– För mig är Cup Kommunal en fantastisk möjlighet att återuppleva gamla minnen. Samtidigt får jag ta del av spelarnas upplevelser. Det är spännande att se vad som händer med gruppen och vilken betydelse Cup Kommunal har. Det är mycket harmoni gruppen, harmoni och lugn. Det tror jag är viktigt.

Det pratas om mycket nytt i truppen, stämmer det?
– Ja, vi har spelare som varit med på resan fram, men som inte kan vara med i finalen. Det är förstås lite problematiskt. En del av tjejerna spelar seniorfotboll och har kontrakt, då måste klubblaget gå före. Jag väljer att se det positivt, de tjejerna har fått vara med och bidragit. Vi har fått ha dem på vägen och både de och laget har utvecklats av det.

Hur går tankarna inför finalen?
– Förutsättningarna har förändrats på vägen och i finalen har vi flera nya spelare, ett nytt gäng som spelar efter sina förutsättningar. Men det är fortfarande ett bra lag som har chansen att försvara titeln.

Bildtext startbild: I semifinalen mot Norrbotten vände Skåne från underläge 1-3 till vinst med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Finallag genom åren

År Finallag Resultat Vinnare
1982 Stockholm-Skåne 2-1 Stockholm
1983 Stockholm-Halland 2-0 Stockholm
1984 Småland-Västergötland 3-0 Småland
1985 Stockholm-Skåne 2-0 Stockholm
1986 Västergötland-Stockholm 4-3 e förl Västergötland
1987 Göteborg-Uppland 2-1 Göteborg
1988 Småland-Stockholm 3-1 Småland
1989 Skåne-Värmland 4-1 Skåne
1990 Stockholm-Uppland 2-1 Stockholm
1991 Uppland-Småland 1-0 Uppland
1992 Östergötland-Stockholm 2-0 Östergötland
1993 Ångermanland-Skåne 3-1 Ångermanland
1994 Skåne-Dalarna 4-1 Skåne
1995 Stockholm-Halland 0-0 e förl, 4-3 e str Stockholm
1996 Skåne-Småland 3-1 Skåne
1997 Västerbotten-Uppland 4-2 Västerbotten
1998 Örebro län-Skåne 4-3 e str Örebro Län
1999 Värmland-Uppland 6-3 e förl Värmland
2000 Skåne-Västergötland 3-1 Skåne
2001 Västerbotten-Skåne 2-0 Västerbotten
2002 Skåne-Västergötland 3-0 Skåne
2003 Skåne-Örebro län 6-0 Skåne
2004 Skåne-Västergötland 2-0 Skåne
2005 Stockholm-Småland 4-2 Stockholm
2006 Norrbotten-Dalarna 2-0 Norrbotten
2007 Dalarna-Västergötland 1-0 Dalarna
2008 Skåne-Västergötland 5-4 e str Skåne
2010 Uppland-Stockholm 1-0 Uppland
2011 Skåne-Stockholm 3-2 Skåne
2012 Västerbotten-Skåne 3-0 Västerbotten
2013 Stockholm-Västerbotten 6-2 Stockholm

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.