Skåne-Stockholm final med tradition i Cup Kommunal

Årets final i Cup Kommunal avgörs onsdagen den 25 juni när Skåne och Stockholm möts i Halmstad under Elitflicklägret. Cup Kommunal är turnering med stort T. En fotbollsturnering som samlar de bästa spelarna varje distrikt vaskar fram år efter år.
Skåne slog Norrbotten i semifinalen med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Att påstå att Cup Kommunal är en stark kulturbärare inom damfotboll är ingen överdrift utan bara ett konstaterande av fakta, för man kan med gott samvete påstå att det inte är många av dagens bästa svenska spelare i Damallsvenskan och Elitettan som inte har deltagit med sitt distrikt i turneringen.
Genom åren har många vinnare korats och i år är det två av de mest vinnande distrikten som åter ställs i en final mot varandra.
Skåne har nio segrar sedan starten 1991. Stockholm är inte långt efter med sina sju.

Lilie Persson som är assisterande förbundskapten och utbildningsansvarig på damsidan i Svenska Fotbollförbundet är imponerad av Cup Kommunal och dess betydelse för utvecklingen på flicksidan.
– Cup Kommunal är utan tvekan den turnering som har störst betydelse för utvecklingen i distrikten. Här börjar själva elitutbildningen kan man säga och det i sig innebär en hel del arbete för distrikten om man vill ligga i framkant och stötta både ledare och spelare som har drivet att utvecklas och bli bättre.

Skåne kan ta tionde titeln
Det har hänt mycket sedan Cupens startades och ledarna inom distrikten gör så mycket de kan för att kunna höja nivån och få ihop sina distriktslag till bra lag och kunna leda dem så långt som möjligt i turneringen.
Skånelaget har laddat upp med ett par samlingar inför finalen i Cup Kommunal den 25 juni. Den sista samlingen inför finalen ägde rum i Västra Ingelstad bara någon vecka innan och damfotboll.com fick ett snack med tränarna Johanna Gullberg, Johanna Bryhagen och Mauritz Magnusson.
Ni finslipar inför samlingen men hinner ändå med att byta några ord med oss. Nu är ni i final men har drabbats av några skador. Är det något som oroar inför finalen?
– Det är som det är, och vi jobbar på efter det förutsättningar som finns. Vi har ett bra lag som spelat ihop sen starten. Alla kan inte vara med på våra samlingar dock, speciellt de i elitlagen får vi klara oss utan. Men sådana är förutsättningarna och vi får tänka på spelarnas bästa också.
Möta Stockholm i en final känns det som en bra utmaning?
– Att vi bara nått final är bra och det är klart att väl i en final vill vi göra allt vi kan för att vinna. Men Stockholm tänker ju likadant så det kommer säkert att bli en tuff och härlig utmaning för tjejerna.
Om Skåne vinner blir det distriktets tionde titel i Cup Kommunal.

Blixtinkallad målvakt
Alva Tibblin var den första av tjejerna på plats. Hon är ny i laget, målvakt, och blixtinkallad sådan då Lina Abrahamsson som stått de tidigare matcherna blivit korsbandsskadad. Nu ska du spela final i Cup Kommunal. Är det mest nervöst eller bara en spännande utmaning?
– Kanske lite både och säger Alva som till vardags står i division 2-laget Staffanstorps GIF.
En träning innan det är dags känns kanske skönt för att hinna lära känna tjejerna och snacka ihop sig lite inför matchen?
– Det är som det är men visst en träning är bättre än ingen. Bra att få snacka ihop sig med backlinjen och komma in i gänget lite även om jag känner en del av dem sen tidigare, säger Alva.

Nytt i Stockholmstruppen
En av Stockholms distriktsförbundskaptener är före detta elitspelaren Josefin Christensen. Vad betyder Cup Kommunal för dig?
– För mig är Cup Kommunal en fantastisk möjlighet att återuppleva gamla minnen. Samtidigt får jag ta del av spelarnas upplevelser. Det är spännande att se vad som händer med gruppen och vilken betydelse Cup Kommunal har. Det är mycket harmoni gruppen, harmoni och lugn. Det tror jag är viktigt.

Det pratas om mycket nytt i truppen, stämmer det?
– Ja, vi har spelare som varit med på resan fram, men som inte kan vara med i finalen. Det är förstås lite problematiskt. En del av tjejerna spelar seniorfotboll och har kontrakt, då måste klubblaget gå före. Jag väljer att se det positivt, de tjejerna har fått vara med och bidragit. Vi har fått ha dem på vägen och både de och laget har utvecklats av det.

Hur går tankarna inför finalen?
– Förutsättningarna har förändrats på vägen och i finalen har vi flera nya spelare, ett nytt gäng som spelar efter sina förutsättningar. Men det är fortfarande ett bra lag som har chansen att försvara titeln.

Bildtext startbild: I semifinalen mot Norrbotten vände Skåne från underläge 1-3 till vinst med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Finallag genom åren

År Finallag Resultat Vinnare
1982 Stockholm-Skåne 2-1 Stockholm
1983 Stockholm-Halland 2-0 Stockholm
1984 Småland-Västergötland 3-0 Småland
1985 Stockholm-Skåne 2-0 Stockholm
1986 Västergötland-Stockholm 4-3 e förl Västergötland
1987 Göteborg-Uppland 2-1 Göteborg
1988 Småland-Stockholm 3-1 Småland
1989 Skåne-Värmland 4-1 Skåne
1990 Stockholm-Uppland 2-1 Stockholm
1991 Uppland-Småland 1-0 Uppland
1992 Östergötland-Stockholm 2-0 Östergötland
1993 Ångermanland-Skåne 3-1 Ångermanland
1994 Skåne-Dalarna 4-1 Skåne
1995 Stockholm-Halland 0-0 e förl, 4-3 e str Stockholm
1996 Skåne-Småland 3-1 Skåne
1997 Västerbotten-Uppland 4-2 Västerbotten
1998 Örebro län-Skåne 4-3 e str Örebro Län
1999 Värmland-Uppland 6-3 e förl Värmland
2000 Skåne-Västergötland 3-1 Skåne
2001 Västerbotten-Skåne 2-0 Västerbotten
2002 Skåne-Västergötland 3-0 Skåne
2003 Skåne-Örebro län 6-0 Skåne
2004 Skåne-Västergötland 2-0 Skåne
2005 Stockholm-Småland 4-2 Stockholm
2006 Norrbotten-Dalarna 2-0 Norrbotten
2007 Dalarna-Västergötland 1-0 Dalarna
2008 Skåne-Västergötland 5-4 e str Skåne
2010 Uppland-Stockholm 1-0 Uppland
2011 Skåne-Stockholm 3-2 Skåne
2012 Västerbotten-Skåne 3-0 Västerbotten
2013 Stockholm-Västerbotten 6-2 Stockholm

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.