Skåne-Stockholm final med tradition i Cup Kommunal

Årets final i Cup Kommunal avgörs onsdagen den 25 juni när Skåne och Stockholm möts i Halmstad under Elitflicklägret. Cup Kommunal är turnering med stort T. En fotbollsturnering som samlar de bästa spelarna varje distrikt vaskar fram år efter år.
Skåne slog Norrbotten i semifinalen med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Att påstå att Cup Kommunal är en stark kulturbärare inom damfotboll är ingen överdrift utan bara ett konstaterande av fakta, för man kan med gott samvete påstå att det inte är många av dagens bästa svenska spelare i Damallsvenskan och Elitettan som inte har deltagit med sitt distrikt i turneringen.
Genom åren har många vinnare korats och i år är det två av de mest vinnande distrikten som åter ställs i en final mot varandra.
Skåne har nio segrar sedan starten 1991. Stockholm är inte långt efter med sina sju.

Lilie Persson som är assisterande förbundskapten och utbildningsansvarig på damsidan i Svenska Fotbollförbundet är imponerad av Cup Kommunal och dess betydelse för utvecklingen på flicksidan.
– Cup Kommunal är utan tvekan den turnering som har störst betydelse för utvecklingen i distrikten. Här börjar själva elitutbildningen kan man säga och det i sig innebär en hel del arbete för distrikten om man vill ligga i framkant och stötta både ledare och spelare som har drivet att utvecklas och bli bättre.

Skåne kan ta tionde titeln
Det har hänt mycket sedan Cupens startades och ledarna inom distrikten gör så mycket de kan för att kunna höja nivån och få ihop sina distriktslag till bra lag och kunna leda dem så långt som möjligt i turneringen.
Skånelaget har laddat upp med ett par samlingar inför finalen i Cup Kommunal den 25 juni. Den sista samlingen inför finalen ägde rum i Västra Ingelstad bara någon vecka innan och damfotboll.com fick ett snack med tränarna Johanna Gullberg, Johanna Bryhagen och Mauritz Magnusson.
Ni finslipar inför samlingen men hinner ändå med att byta några ord med oss. Nu är ni i final men har drabbats av några skador. Är det något som oroar inför finalen?
– Det är som det är, och vi jobbar på efter det förutsättningar som finns. Vi har ett bra lag som spelat ihop sen starten. Alla kan inte vara med på våra samlingar dock, speciellt de i elitlagen får vi klara oss utan. Men sådana är förutsättningarna och vi får tänka på spelarnas bästa också.
Möta Stockholm i en final känns det som en bra utmaning?
– Att vi bara nått final är bra och det är klart att väl i en final vill vi göra allt vi kan för att vinna. Men Stockholm tänker ju likadant så det kommer säkert att bli en tuff och härlig utmaning för tjejerna.
Om Skåne vinner blir det distriktets tionde titel i Cup Kommunal.

Blixtinkallad målvakt
Alva Tibblin var den första av tjejerna på plats. Hon är ny i laget, målvakt, och blixtinkallad sådan då Lina Abrahamsson som stått de tidigare matcherna blivit korsbandsskadad. Nu ska du spela final i Cup Kommunal. Är det mest nervöst eller bara en spännande utmaning?
– Kanske lite både och säger Alva som till vardags står i division 2-laget Staffanstorps GIF.
En träning innan det är dags känns kanske skönt för att hinna lära känna tjejerna och snacka ihop sig lite inför matchen?
– Det är som det är men visst en träning är bättre än ingen. Bra att få snacka ihop sig med backlinjen och komma in i gänget lite även om jag känner en del av dem sen tidigare, säger Alva.

Nytt i Stockholmstruppen
En av Stockholms distriktsförbundskaptener är före detta elitspelaren Josefin Christensen. Vad betyder Cup Kommunal för dig?
– För mig är Cup Kommunal en fantastisk möjlighet att återuppleva gamla minnen. Samtidigt får jag ta del av spelarnas upplevelser. Det är spännande att se vad som händer med gruppen och vilken betydelse Cup Kommunal har. Det är mycket harmoni gruppen, harmoni och lugn. Det tror jag är viktigt.

Det pratas om mycket nytt i truppen, stämmer det?
– Ja, vi har spelare som varit med på resan fram, men som inte kan vara med i finalen. Det är förstås lite problematiskt. En del av tjejerna spelar seniorfotboll och har kontrakt, då måste klubblaget gå före. Jag väljer att se det positivt, de tjejerna har fått vara med och bidragit. Vi har fått ha dem på vägen och både de och laget har utvecklats av det.

Hur går tankarna inför finalen?
– Förutsättningarna har förändrats på vägen och i finalen har vi flera nya spelare, ett nytt gäng som spelar efter sina förutsättningar. Men det är fortfarande ett bra lag som har chansen att försvara titeln.

Bildtext startbild: I semifinalen mot Norrbotten vände Skåne från underläge 1-3 till vinst med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Finallag genom åren

År Finallag Resultat Vinnare
1982 Stockholm-Skåne 2-1 Stockholm
1983 Stockholm-Halland 2-0 Stockholm
1984 Småland-Västergötland 3-0 Småland
1985 Stockholm-Skåne 2-0 Stockholm
1986 Västergötland-Stockholm 4-3 e förl Västergötland
1987 Göteborg-Uppland 2-1 Göteborg
1988 Småland-Stockholm 3-1 Småland
1989 Skåne-Värmland 4-1 Skåne
1990 Stockholm-Uppland 2-1 Stockholm
1991 Uppland-Småland 1-0 Uppland
1992 Östergötland-Stockholm 2-0 Östergötland
1993 Ångermanland-Skåne 3-1 Ångermanland
1994 Skåne-Dalarna 4-1 Skåne
1995 Stockholm-Halland 0-0 e förl, 4-3 e str Stockholm
1996 Skåne-Småland 3-1 Skåne
1997 Västerbotten-Uppland 4-2 Västerbotten
1998 Örebro län-Skåne 4-3 e str Örebro Län
1999 Värmland-Uppland 6-3 e förl Värmland
2000 Skåne-Västergötland 3-1 Skåne
2001 Västerbotten-Skåne 2-0 Västerbotten
2002 Skåne-Västergötland 3-0 Skåne
2003 Skåne-Örebro län 6-0 Skåne
2004 Skåne-Västergötland 2-0 Skåne
2005 Stockholm-Småland 4-2 Stockholm
2006 Norrbotten-Dalarna 2-0 Norrbotten
2007 Dalarna-Västergötland 1-0 Dalarna
2008 Skåne-Västergötland 5-4 e str Skåne
2010 Uppland-Stockholm 1-0 Uppland
2011 Skåne-Stockholm 3-2 Skåne
2012 Västerbotten-Skåne 3-0 Västerbotten
2013 Stockholm-Västerbotten 6-2 Stockholm

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.