Skottland hämtar sin striker från Skåne

När Skottland samlas för VM-kvalet ansluter det giftigaste anfallshotet från Vittsjö. Jane Ross har gjort nio mål på sex kvalmatcher i landslaget som sjuder av självförtroende. – Vi tror på oss själva, som grupp har vi utvecklas och gjort framsteg under det senaste året, säger hon.
Jane Ross i Vittsjötröjan. Foto: Bildbyrån

Oavgjort mot stormakten Frankrike i Cyprus Cup, där det kunde blivit seger utan självmål. Sex raka segrar på vägen mot Kanada 2015. Skottland är mer än en tillfällig uppstickare och nu väntar gruppfinal mot Sverige.
– De har kvalitet över hela plan, hotar med attacker och är väl organiserade och starka i försvaret. Det finns en anledning till att de tillhör världseliten, säger Jane Ross med riktning åt det blågula motståndet som hon har bra koll på.

När förbundskaptenen Anna Signeul tar ut truppen skickas fyra kallelser till det nordskånska samhället - Vittsjö har landslagsspelare i olika lagdelar varje lagdel.

Försvarsgeneralen Ifeoma Dieke, som under våren gjort comeback efter långvarig knäskada, behöver inte fundera på om hon ska infinna sig. Det gör inte heller ytterbacken Hayley Lauder med offensiv potential och målvakten Shannon Lynn, som är andraval i blått och vitt.

Jane Ross är spjutspets i kvartetten som kan ge lite information om svensk fotboll från insidan.
– En viss fördel är det allt, man möter spelarna ofta i ligan, sen skiljer sig rollerna ofta mellan klubb- och landslag, säger hon.

Satsning i Skottland
Hemresorna för landslagsspel sker med positiva förtecken. Skottland är precis som Sverige obesegrat och stiger uppåt på världsrankingen.
Det finns fler siffror som stärker tron.

Parallellt med fotbollsträningar slutförde Jane Ross sin utbildning på National Performance Center för damfotboll. Institutionen blir snart en del av en mångmiljonsatsning för elitidrottare inom fler sporter med säte i Edinburgh.
Kvaliteten i den inhemska ligan ökar med uppgången i antalet registrerade spelare. Landslagsspelarna som har sin vardag i Skottland kan dra nytta av statsstöd på sammanlagt 200,000 pund för att kunna lägga ner mer tid på fotboll och minska timmarna på sina dagjobb.
– Det är ett stort steg för spelare på hemmaplan att slippa balansera ett heltidsjobb med träning, säger Jane Ross som själv tagit ett steg längre.

I Vittsjö är den löpvilliga spelfördelaren helt och fullt fotbollsspelare.
– På det sättet är jag privilegierad, jag kunde inte ha hoppats på mer än att träna och spela på heltid.

Lägg därtill 69 matcher i landslagströjan, en av stegpinnarna för all passion och målmedvetenhet.
– En dröm som blev verklighet, det finns inget annat man vill göra när man växer upp. Att representera Skottland är fantastiskt.

Hur började fotbollslivet för dig?
– Jag blev intresserad tidigt, kommer från en ö där det inte fanns något lag så jag fick träna med pojkarna där hemma. Min första klubb var Paisley Saints (i Glasgow-området; journ. anm.) när jag var 13 år. Det var några timmar i bil, Pappa körde mig två gånger i veckan, en gång till träning och en gång till match, en stor uppoffring för honom, säger Jane Ross.

Som 16-åring blev det flytt till Glasgow där hon var starkt bidragande till sex ligatitlar och att laget tog sig ut i Europa med Champions League.
– Sen kom jag till en punkt där jag behövde en ny utmaning. Standarden och konkurrensen i Damallsvenskan var tilltalande, därför blev det Vittsjö.

Första säsongen avslutade Ross som lagets bästa målskytt och trots flera anbud förlängde forwarden kontraktet med klubben.
– Jag är nöjd med allt, både på och bredvid plan, säger hon.

Förbundskaptenen ”lugn och positiv”
Förklaringen är tillräckligt uttömmande, grogrunden för att prestera på topp i landslaget läggs med många träningstimmar i Göingeskogarna.
Låt vara att en svensk förbundskapten utvecklar och trimmar truppen till en allt högre nivå under samlingarna.
– Anna har hjälpt till med mycket, ingen tvekan om att vi gått framåt med henne vid rodret. Hon är lugn och positiv person.

En lugn ledarstil som smittar av sig?
– Ja, hon gör oss spelare lugna. Vi har en bra lagmoral och hon har underlättat det.

Under Anna Signeuls ledning har Skottland gjort bättre och bättre ifrån sig i kvalen. Den lilla knuffen över knölen till något seniormästerskap återstår.
– Målet är solklart att kvalificera oss. Vi var så nära att ta oss till EM här i Sverige, förlorade på sista sparken (i play-off mot Spanien), det sporrar oss mot nästa turnering.

Direktplats på Sveriges bekostnad eller ännu ett playoff är lovande utsikter inför slutfasen av resan mot Kanada 2015. Når Skottland dit är det nära till hands att tro på ett lyft för sporten.
– Det går framåt år från år, nu har vi 1 000 till 1 500 åskådare på våra kvalmatcher, det hade vi inte för några år sedan. Matcherna sänds direkt på TV.

Och om ni skulle ta er till VM?
– Det skulle absolut leda till ett genombrott, säger Jane Ross.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.