KIF Örebro sänkte Linköpings FC

KIF Örebro plöjer på enligt välbekant mönster. Den åttonde raka segern ordnades med svårforcerat försvar, positionssäker målvakt och en styrka att slå sig fram mot mål. Linköpings FC förlorade däremot kampen i eget straffområde och släppte in två mål på Behrn Arena.

– Vi håller nollan som ett lag och gör mål som ett lag, sade Elin Magnusson med glädje i rösten.

– Det är riktigt skönt, så klart bra att inleda andra halvan av serien med ännu en vinst, fortsatte hon.

Tabelltvåan mötte fyran i högsommarvärme. Hettan såg iallafall inte ut att bekymra från start när Örebro ställde upp med tätt presspel för att återvinna boll.

Linköping bidrog till underhållningsvärdet genom att spela sig runt, Kristine Minde löpte fint på sin högerkant och slog ett utmärkt inlägg.

Norskan var ett påtagligt, kreativt hot som Elin Magnusson fick bekymmer med från sin relativt nya backposition.
– Visst, hon kommer förbi några gånger. Men de skapar egentligen inte några farligheter förrän på slutet, sade hon efteråt med en korrekt analys.

Inne i boxen saknades skärpan för gästerna och efter drygt tio minuter brann det istället till på LFC:s planhalva. Sarah Michael såg sin chans på en passning från sidlinjen, bröt emellan målvakt och försvarare och var först på bollen.
– Vi passar oss igenom från målvakt ända upp till anfallare, log Elin Magnusson åt 1-0.

Ett något turligt tillslag, men det var ingen tillfällighet att Michaels fot stack fram först i straffområdet.

Efter baklängesmålet lade Linköping upp för en matchvändning men lyckades inte sätta smashen.
– Vinner vi duellerna kommer det vara bra chans att vinna matchen. Men vi är uddlösa i straffområdet, sade Martin Sjögren besviket.

Hindret för en LFC-fullträff hette i första hand Stephanie Labbé.

Hon lät sig inte störas av kvällssolen i ögonen före paus, agerade självklart och säkert mellan stolparna. Till och med Jessica Samuelssons skott som träffade målramen hade målvakten full koll på.

Istället visade Örebro effektivitet med 2-0 efter samspel mellan Sarah Michael och målskytten Sanna Talonen efter 35 minuter.

Efter paus utspelade sig en verklig kamp om taktpinnen. Örebro hade inget emot att tempot sjönk en smula medan Linköping bemödade sig om att driva upp detsamma.
– En helt okej andra halvlek, där vi får fast bollen bättre med Fridolina (Rolfö) och Pernille (Harder) på topp. Men totalt sett skapar vi för lite, sade Martin Sjögren.

Bortalaget jagade in i det sista med en ribbträff och en farlig kontring. Pernille Harder var allra närmast på ett friläge där Stephanie Labbé fick benen emellan.
– Stephanie gör några riktigt bra räddningar, vi andra täcker upp så gott vi kan runt omkring, sade Elin Magnusson.

Inte för inte har Labbé hållit nollan i 564 minuter. Lagbygget och strukturen imponerar också hos Örebro.

Rosengård leder serien över sommaruppehållet och Örebro fortsätter att vinna sina matcher. Höstens inbördes möte spelas i slutet av augusti på Behrn Arena.

En bit från toppstriden återfinns Linköping på fjärde plats och 0-6 på två möten med Örebro.
– Nio poäng till Örebro är ett väldigt långt avstånd och vi får jaga i höst. Jag är hyfsat nöjd med poiängskörden men vi behöver höja oss spelmässigt. Sen har vi final i Svenska Cupen och Champions League att se fram emot, avslutade Martin Sjögren.

Martin 2014-07-10 14:52

En ganska bra match mellan två lag som ville spela en offensiv fotboll. Örebro lyckades precis som i säsongens första seriemöte mellan lagen vinna den fysiska kampen men spelade den här gången ett rejält men regelrätt spel vilket uppskattades av undertecknad.

Örebros defensiv är riktigt imponerande och framförallt Labbé var den stora skillnaden mellan lagen då hon stod för några avgörande räddningar medan Fraine tyvärr precis som senast kom snett ut vid 1-0 målet som föregicks av en rejäl kommunikationsmiss i LFC-försvaret.

LFC är för uddlösa offensivt och var periodvis riktigt virriga i försvaret och det syns väldigt tydligt hur mycket Rohlin och Slegers saknas. Allt som allt ett rättvist resultat där Örebros kollektiva styrka och effektivitet i straffområdena avgjorde.

Rufus 2014-07-10 13:01

Först och främst ska vi gratulera KIF Örebro till platsen i nästa års Champions League! Ja, det är nog en inte alltför vågad gissning med tanke på hur den närkingska slåttermaskinen går fram.

Det kändes ju förra säsongen att Örebro hade något extra på gång och själv är jag inte ett dugg förvånad. Skulle man sedan gå och vinna Damallsvenskan före Rosengård, ja, då kanske det blir dags att tala om systemskifte i högsta damserien! Nåja, halva säsongen återstår att spela om och saker kan hända. Däremot får nog Linköpings FC nöja sig med placeringen 4 el. 5, men framförallt borde laget satsa det mesta av energin och det tunna spelarmaterialet på Svenska Cupen och Champions League i stället för den allsvenska serielunken. Låter kanske korkat, men CL bör och ska kännas som en jättekick, en fin bonus och en chans till revansch för Martin Sjögren & gänget!

Innan Europaäventyret tar sin början måste dock LFC se om sitt hus ordentligt och förstärka laget så långt den magra kassan tillåter.

Martin 2014-07-10 15:06

Själv tycker jag nog inte att LFC behöver förstärka sin trupp så mycket, nu blev ju Nordin skadad så där behövs det kanske en ersättare men i övrigt handlar det mer om och när Slegers och Rohlin kan vara tillbaka i spel.

Rohlin ska tydligen vara tillbaka i full träning och (kanske) kan hon få testa igen i Svenska Cupen där man ju ställs mot IFK Norrköping. Slegers verkar vara mer tveksamt och där måste man kanske förstärka om nu inte nya Nelo kan vara redo att spela direkt när hon ansluter och visar sig vara så bra som man kan hoppas på.

Anledningen till att jag menar att LFC ändå bör sitta stilla i båten är dels att man redan har ett 'bra' lag, man spelade ju jämt med motståndet i denna match men var mindre effektivt i straffområdena, samt förstås att man ju inte har resurser till några stora satsningar. Främsta fokus för LFC bör vara att se till att behålla så många som möjligt ur nuvarande trupp som fortfarande är ung och utvecklingsbar för om inte annat har ju Örebro visat hur man bygger ett riktigt bra lag med en långsiktig satsning.

Vad som visar sig nu i LFC är egentligen mer hur otroligt viktig Rohlin är för försvarsspelet, särskilt då man möter lag som vill och vågar anfalla med mycket folk, samt hur bra Slegers faktiskt är.

Rufus 2014-07-10 16:19

Huvudet på spiken som alltid, bäste Martin! Jovisst, nog har LFC en till synes bra sammansatt trupp. Självaste Richard Nilsson, KIF Örebro:s tränare, sade. före förra mötet Linköping-Örebro, att LFC hade den på papperet starkaste truppen i Damallsvenskan. Hm, men det var nog bara för att helgardera sig om det skulle gå åt pipan...

Nej, för tillfället tycks Linköping vara sällsynt tamt i offensiven, särskilt när man möter tuffare lag. En talangfull Blackstenius, ännu stadd i sin utveckling, en Harder, som inte hittat tillbaks till fjolårsformen och en grön "wannabe", Tove Almqvist, förslår inte långt när det handlar om att öka pluskontot i målkvotstabellen. Linda Sällströms frånvaro betyder nog mer för effektiviteten än vad en tränare Sjögren vill erkänna. Den mystiska skada som stoppar mittfältaren Slegers är en annan mycket negativ faktor.

Duktige Martin Sjögren, som trollar med laguppsättningarna efter bästa förmåga, har absolut skäl att utbrista: - Det ska fan vara damfotbollstränare!

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.