Lina Ringshamre till Hammarby

Efter drygt ett år i Linköpings FC, mestadels på bänken, har målvakten Lina Ringshamre valt att ta steget ner i Elitettan och spel i Hammarby IF DFF.
Lina Ringshamre tar sikte mot nya mål. Foto: Bildbyrån

Förra säsongen blev det fem allsvenska matcher i Linköpingströjan. Denna säsongen har Lina fått vara bänknötare då amerikanskan Katlynn Fraine värvades och har agerat förstamålvakt. Så det är inte helt otippat att saker som för lite speltid ligger bakom beslutet att byta klubb.
damfotboll.com ringde upp Lina och nådde henne när hon är ute på en snabb promenad och hon inleder.
– Vilken värme, jag är genomsvett bara av att gå snabbt.

En snabb promenad och sen är det dags att ta emot flyttbilen som hämtar möblemanget för vidare färd till Stockholm. Du lämnar Linköping efter drygt ett år i föreningen vad ligger bakom det beslutet?
– Att jag vill fortsätta att utvecklas, det har blivit lite väl många matcher vid sidan av och jag längtar efter att få spela. För många kanske det här ses som ett steg nedåt men för mig är det att ta ett steg upp och framåt i min utveckling. Jag har fått jättegoda vibbar i Hammarby som jag vet satsar på att nå Damallsvenskan igen. I år eller nästa år spelar ingen roll för mig. Jag vill spela, inte bara träna, säger Lina.

Vad säger du om året i Linköping?
– När jag gick dit var det med drömmen att en dag få stå i Linköping. Det har förvisso blivit några matcher men det har stoppat vid det. Mitt tålamod räcker inte längre utan jag känner att jag måste ta ett nytt steg för att fortsätta att utvecklas.

Hur har Linköping ställt sig till ditt beslut?
– Vi har haft en jättebra dialog och dom förstår mig och har inte satt några käppar i hjulet utan tvärtom och det är jag jätteglad för.

Så flyttlasset går i helgen och när gör du din första träning med Hammarby?
– Det blir på måndag och jag längtar samtidigt som det känns lite konstigt att lämna mina kompisar i Linköping men man måste göra sina val ibland även om det tar emot.

mia.e. 2014-07-18 22:41

Jag läste någonstans att det var eller kunde bli brist på målvakter i Sverige. Tänkte att det väl inte kan vara så svårt att ta reda på, om det stämmer, genom att titta på de damallsvenska lagen, 12/11 plus några målvakter, till skillnad mot utespelare som är alldeles för många för att "pejla" - och jag blev nog lite "chockad" av vad jag såg. Det här är kanske inte alldeles exakta tal, eftersom mycket kan hända på kort tid, men på ett ungefär, om jag fick det rätt.

Jag räknade till 25/26 målvakter i elva damallsvenska klubbar. Av dessa var 18 målvakter svenska - "svenskflaggade" - och 7/8 målvakter var "flaggade" för något annat land. En stor övervikt av svenska målvakter alltså i de damallsvenska lagen, men när det kom till förstemålvakten i elva damallsvenska lag så var siffrorna 5 "svenskflaggade" målvakter och 6 målvakter som var "flaggade" för något annat land. De damallsvenska lag som hade "svenskflaggad" målvakt utmärkte sig genom att alla målvakter var svenska.

Betyder inte det att vi har en damallsvenska som är väldigt "kortsiktig" - och bräcklig? - i sitt tänkande och planerande kring verksamheten? Och vad betyder detta för damfotbollens utveckling i Sverige? Det måste kännas nästan hopplöst som duktig svensk målvakt att få plats och speltid i damallsvenskan? Ser det likadant ut i andra länders första ligor? Hur är det i Tyskland t ex?

Martin 2014-07-18 23:50

Kanske är det svårt för de svenska målvakterna att ta plats i Damallsvenskan men jag menar att det tyvärr helt enkelt är så att de vi har tillgång till idag inte riktigt håller måttet i jämförelse med de utländska. Detta är förstås ett jätteproblem för framförallt Damlandslaget som idag ju står och faller med Hedvig Lindahl för där bakom finns ju faktiskt inte mycket att hämta i dagsläget.

Vad gäller Ringshamre så är det lite trist att hon lämnar då det verkar va en 'bra person' så men samtidigt är det ju den krassa realiteten att hon inte är nära Fraine i dagsläget även om den sistnämnde har svajat en del de senaste matcherna. Att det blev några matcher ifjol berodde ju faktiskt bara på att Lundgren skadade sig och på slutet valde LFC att plocka in en tillfällig utländsk lösning för att stärka upp målvaktssidan. Jag tycker absolut att Lina fattat ett bra beslut då hon med fler matcher och rätt utveckling kan bli en riktigt bra målvakt för det känns som hon har 'det' som krävs.

Är jag inte helt fel ute har ju förbundet också uppmärksammat bristen på svenska målvakter av klass i de lägre åldrarna och initierat något form av 'program' för att råda bot på det men det lär ju inte bära frukt förrän tidigast om några år.

Just målvaktssidan är problematisk då det ju bara finns plats för en spelare på plan och att ett lag som väljer att satsa på en 'ung lovande' målvakt riskerar att straffas hårt om man inte har 'tur' och hittar rätt. Rosengårds Musovic är ett namn som känns intressant men att de i sin satsning på att vinna serien och gå så långt som möjligt i CL skulle använda henne i någon större utsträckning känns ju inte särskilt troligt tyvärr.

Nu blir det spännande att se hur LFC gör när det gäller att plocka in en back-up till Fraine som ju alltså inte direkt övertygat precis på slutet. Själv hoppas jag man plockar in just en svensk talang som kan stå på tillväxt istället för att lägga pengar på en utländsk spelare till.

Rufus 2014-07-19 12:55

Kanske är tiden mogen för en "kulturrevolution" på målvaktssidan där man frångår det som gällt sedan hedenhös med förste- och andremålvakter? Varför inte införa ett roterande system där två ungefär lika bra målvakter byter plats med varandra i i princip varannan match? Det skulle höja konkurrensen och standarden och på sikt skulle vi förmodligen få tillgång på fler högklassiga keepers inom Damallsvenskan. Vore i alla fall värt ett försök, stenåldersgubbar och -gummor inom Svenska Fotbollförbundet!

mia.e. 2014-07-19 21:53

Till Martin: ... Jag tror att det är en del av problemet, att vi inte riktigt tror på våra svenska spelare - och redan från början utgår från att de inte riktigt håller måttet. Det kommer till uttryck på många håll och på många sätt. Vi sätter ramar för vad som är möjligt, och våra svenska spelare hamnar liksom utanför. En spelare som tillbringar tillräckligt med tid i en sån miljö, där de alltid kommer på andra eller fjortonde, femtonde plats börjar lätt själv tro på det; att svensk fotboll och svenska
fotbollsspelare inte har vad det tar att nå någonstans. Vi ger kanske svenska fotbollsspelande tjejer uppfattningen genom hur vi t ex agerar i damallsvenska klubbar - i stort - att de, våra svenska spelare, bara duger som back-up till andra fotbollsspelare. De riktiga proffsen, från någon annastans, som ska göra jobbet. (De som är riktiga proffs för att människor trott på dem längs vägen - och för att de därför har kunnat spela sig till den färdigheten, med tävlingsnerv och allt kring matchsituationer i sina länders högsta serier.)

Tycker att det är bra att förbundet ger positiv uppmärksamhet och försöker stärka den svenska "spelar-poolen". Att målvakterna har träffar och får feedback på var de står och vad de behöver utveckla är positivt.

Ringshamre tror jag har gjort ett bra val vad gäller klubb i alla fall. Finns mycket tradition och klubbkänsla kring Hammarby, sånt kan man få ett lyft av som spelare, tror jag. Om man tänker ny klubb och nya möjligheter som spelare.

Det var intressant att du nämnde Rosengårds målvakt Musovic. När jag "räknade" målvakter tänkte jag detsamma, hon ser ut att kunna vara en bra målvakt, har "alla goda tecken" på en sådan omkring sig; på Rosengårds spelarlista, bland deras målvakter, och omnämnd i landslagssammanhang, yngre landslagen. Jag såg att hon var med F19 nu i Norge.

Men klart, att situationen måste bli bättre också för svenska målvakter, med speltid.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.