Linköping finalklart i Svenska Cupen

Linköpings FC vann semifinalen i Svenska Cupen välförtjänt med 2-0 mot Umeå IK. Nu väntar finalen mot Kristianstads DFF den 7:e augusti i Linköping Arena. På planen fanns det två lag som idag höll ett väldigt bra bolltempo. Det gjorde så att matchen var väldigt underhållande att titta på.

Linköping tog snabbt kommandot i matchen och höll ett fint två touch spel inom laget. I den 12:e minuten la nummer fyra, Emelie Konradsson, i Umeå en fin djupledsboll mot deras nummer 11, Jenny Hjohlman. Bollen var dock lite för hårt slagen och Linköpings målvakt, Katie Fraine, kunde lugnt kontrollera bollen.
Linköping tog över spelat totalt och spelade en riktigt bra fotboll, förflyttade boll inom laget och hade tålamod i uppspel vilket skapade flera farliga lägen i matchen.

I den 17:e minuten spelade Linköpings nummer 20, Magdalena Eriksson, en perfekt djupledsboll på vänsterkanten. Mottagaren var ingen mindre än Stina Blackstenius som drev in bollen i straffområdet för att få ett bra skottläge. Skottet gick mellan benen på Umeås målvakt, Malin Reuterwall, och rullade sedan in i nät vid bortre stolpen.
Umeå IK försökte där efter att bygga upp ett spel men Linköping höll pressen bra vilket resulterade i att gästerna inte kom någonstans.

I andra halvlek fortsatte matchen att kontrolleras av LFC som fick igång några riktigt bra uppspel med högt tempo som resulterade i ett UIK hamnade ur position. Vid flera lägen var det Stina Blackstenius som var upphov.
Den som höll hoppet uppe för Umeå IK var landslagsmeriterade Jenny Hjohlman. Hon lyckades ett antal gånger komma igenom hemmaförsvaret och öppnade även upp ytor för andra genom sina löpningar. Dock gav det inget resultat.

I den 64:e minuten blev Linköping tilldömt en straff som placerades hårt längst marken i det vänstra hörnet. Straffläggaren var nummer sexton, Pernille Harder.
Hemmalaget fortsatte att leverera stolpträffar och farliga lägen. Umeå IKs målvakt, Malin Reuterwall, gjorde ett riktigt bra jobb i målet med några fina räddningar. Motståndarlaget fortsatte med att försöka bygga upp ett spel men matchbilden förändrades inte. UIK hade ett riktigt farligt läge i den 72:a minuten där Linköpings målvakt, Katie Fraine fick visa att även hon kan rädda frilägen.

Linköpings FC vinner matchen kontrollerat och välförtjänt med 2-0. Stina Blackstenius gjorde en riktigt bra match och verkar ha kommit igång med sitt målgörande. Nu väntar finalen för Linköping mot Kristianstads DFF den 7:e augusti på Linköping Arena.

Text: Rebecca Candevi

Mark 2014-07-03 17:50

"Enligt Umeås och fotbollsförbundets hemsida: Reuterwall i målet."

Malte 2014-07-03 18:04

Blackstenius fixade en straff igen....... Jag är inte förvånad .............

Martin 2014-07-04 00:01

@Malte

Inte jag heller. Stina har utvecklat sitt spel rejält till i år och är nog bäst i laget på att täcka boll vilket kombinerat med hennes snabbhet gör det väldigt svårt att stoppa henne med schyssta medel.

Faktum är ju att hon hade kunnat få en straff även i läget där hon gjorde 1-0 då hon blev obstruerad av en moståndare (hade hon trillat där hade det varit straff) men lyckades hålla balansen på ett bra sätt och istället göra mål.

Malte 2014-07-04 13:48

@ Martin

Du har säkert sett fler Lfc matcher än vad jag har sett. I år har jag sett 3 . I samtliga dessa matcher har hon ramlat enkelt.... mycket enkelt...

Bättre domare tack......

Martin 2014-07-04 20:47

@ Malte

Du kan självklart ha rätt i ditt påstående men jag har aldrig fått intrycket av Stina att hon skulle vara en fuskande spelare utan snarare tvärtom precis som sina lagkamrater är lite för ärliga i spelet. Det känns som det egentligen bara är Jennie Nordin som delar ut lite tjuvsmällar och det räcker ju inte.

Stina är en spelare som kombinerar snabbhet med att vara stor och stark i kroppen och då hon väljer att utmana motståndare i en mot en lägen så får de ju av naturliga skäl svårt att sätta stopp för henne utan att det sker regelvidrigheter. Det kan säkert vara så att hon hjälpt till någon gång men blir hon obstruerad i straffområdet vilket hon ju blev i denna match vid minst två tillfällen så är det inte orimligt att hon tilldöms straffsparkar.

Jag som varit på samtliga matcher på Linköping Arena i år och i princip samtliga matcher har LFC spelat alldeles för schysst både vad gäller närkampsspel och att man mycket sällan tar chansen att fixa frisparkar i bra lägen e t c.

Vad gäller domarstandarden håller jag dock med dig men jag menar att det snarare är så att domarna generellt tillåter (eller missar) för mycket regelvidrigheter och att det är där det måste bli bättre så att lag som vill spela en konstruktiv attraktiv fotboll gynnas.

Malte 2014-07-05 12:28

@ Martin

De flesta som ser damfotboll menar att man slipper " fusket" som herrlagen ägnar sig åt. Därför tycker jag att man måste stämma i bäcken när damlagen försöker efterlikna herrarna när det gäller att "fixa" straffar eller frisparkar i bra lägen.

Tyvärr pågår det just nu ngn form av turnering i Brasilien som ju lär ut hur man kan göra för att fixa straff och frisparkar i bra läge...........

Intressant att du tycker att Lfc är för ärliga och inte" tar chansen att fixa frisparkar i bra lägen e t c." Betyder det att du håller med mig när det gäller straffarna ?

Ett bra sätt att veta att domaren gick på spelarens hollywood kunskaper är när spelare och tränare säger att " straffen vi fick var kanske billig."

När det gäller domarna så hoppas ( och tror ) jag att de lär sig vilka som ramlar lätt och slutar ge dessa spelare belöning för sina "svaga" ben. Vilket ju skulle innebära att de inte får t.ex straff även om det skulle vara solklar straff.

Då blir vi snabbt av med denna "manliga" avart av damfotbollen.

LasseW 2014-07-07 01:04

Eller också fortsätter domarna blåsa för vad de själva ser och inte för vad Malte tror sig se.

Malte 2014-07-07 10:58

Eller så tar tränarna tag i spelare med " svaga ben " Fast det är ju klart en seger är ju en seger ¨.Hoppas då att alla lag fixar spelare med " svaga ben " så blir det ju rättvist.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.