Sundhages funderingar

Landslaget laddar upp inför höstens avgörande i VM-kvalet genom att träningsspela borta mot England. Damfotboll.com träffade förbundskaptenen Pia Sundhage för att snacka klubbyten, VM-kval, Lina Hurtig och ett pågående F19-EM.
Pia Sundhage, förbundskapten, pratar klubbyten, VM- kval, Lina Hurtig och F19-EM.. Foto: Bildbyrån

Den tredje augusti åker landslaget till England för att få en bra uppladdning inför de avslutande matcherna i kvalet till nästa års världsmästerskap i Kanada. Ett mästerskap man står med ena foten i efter vinsten i juni mot det tuffaste motståndet Skottland. Sverige är obesegrat i kvalet och har endast släppt in ett mål på vägen mot VM, på straff borta mot Skottland. Ändå vill Sundhage inte ta ut VM-platsen riktigt än. Det påpekar hon i en diskussion om Kosovare ”Kosse”Asllanis nya roll på mittfältet. Skulle Sverige gå till VM anser man sig ha en fördel i att flera spelare kan spela på olika positioner.
– Kvalificerar vi oss till VM så är det en fantastisk vinst att både "Kosse" och Sjögran har spelat både på mitten och anfallet. Då skulle man kunna spara spelare, eller hitta en kombination mot ett speciellt lag - då kan vi variera, säger Sundhage.

Asllanis positionsbyte har nog inte gått någon förbi. Hon gjorde en väldigt bra match mot Skottland på mottfältet. En position hon mycket väl kan bli kvar på, på grund av Sjögrans spel i anfallet. Men Asllani har inte tagit emot rollen med öppna armar.
– ”Kosse”, tillsammans med sina medspelare, måste förstå och respektera sin roll. Hon säger ju inte "jippie"! Jag ska spela mittfältare!" Det handlar om att ge och ta. Så länge Sjögran spelar så bra fotboll som hon gör nu, hon är bra i Rosengård och spelar bra inlandslaget, då känns det rätt att behålla henne med Schelin. Samtidigt är Kosse också bra som anfallare. I ”Kosses” fall, det är bättre att spela på mittfältet än att sitta på bänken, säger Sundhage men påpekar också att mycket kan hända. Kanske redan på träningarna inför Englandsmatchen.

I matchen mot England vill Sundhage framför allt se att centrallinjen fungerar så som i de avslutande kvalmatcherna under våren.
– Jag tänker på centrallinjen. Dels Seger som gjort många bra matcher, gjort många mål och gör andra bra. Sen Lotta Schelin som också gör en hel del mål. Att vi fortsätter så, men blir ändå lite bättre. Jag tror att jag kommer prata om det hela vägen till VM, hur kan vi ha fart i spelet samtidigt som vi har tålamod i sista tredjedelen. Den kombinationen kan vara lite besvärlig. I EM öste vi bara på, då är kritiken att det blir så korta anfall. Sen hade vi några matcher i början av kvalet där det gick så långsamt att man undrade "vad är det här för något?", att få ihop det; att få både ett tålamod men också hota i varje anfall - det kommer vi fortsätta jobba med, berättar Sundhage.

Två debutanter
Två debutanter finns med i truppen mot England. Fridolina Rolfö, Linköping, och Elin Wahlström, Eskilstuna. Två unga mittfältsspelare med olika kvalitéer.
– Rolfö har en vänsterfot som är väldigt intressant. Hon behöver höja sitt tempo. Men hon är lite avig och överraskar, det är viktigt att hon får behålla sin stil. Man blir överraskad.
Rolfö är också stor och stark och du har pratat om att du vill ha mer tyngd i landslaget - vad kan hon tillföra där?
– Det kan det bli, under förutsättningarna att hon håller tempot. Det fimns ju stora spelare som nästan blir lite tröga och stillastående. Hon behöver höja sitt tempo. Men det kan ju falla ut så väl att hon höjer sitt tempo och att hon håller i boll, vrider och vänder och är oerhört stark, säger Sundhage och beskriver sedan den andra debutanten Wahlström:
– Wahlström är en fin, gedigen mittfältare, en tvåvägsspelare. Hon har spelat på och fått en riktig kick i allsvenskan. Hon är bekväm med båda fötterna, säger Sundhage som pratade med Wahlström under morgonen.
– Jag ringde henne i morse. Jag tyckte hon stammade mest, hon blev naturligtvis väldigt, väldigt glad. Hon skulle fråga Thunebro om hon undrade över något, säger Sundhage med ett skratt.

Ny stjärnor slår sig fram
Landskamp mot England ja. En träningslandskamp. I veckan möttes nationernas båda F19-landslag i U19-EM. Vi passade på att fråga Sundhage om den turneringen, vilka spelare som kan knacka på landslagsdörren i framtiden - och den återkommande frågan; var är Lina Hurtig.
– Det var ju fantastiskt att de vann med 2-0 och jag hoppas att de går hela vägen till finalen. Vi tränare pratar mycket om mästerskapserfarenhet. De facto att U19 spelar ett mästerskap är jättebra. Sen hoppas jag att enskilda spelare till slut tar fram sina kvalitéer och hamnar i Damallsvenskan och kanske ännu högre. Spelar man bra fotboll så hamnar man till slut i A-landslaget.

I dagens landslagstrupp har spelare som Elin Rubensson, Amanda Ilestedt och Malin Diaz blivit bosatta. Gemensamt för de tre är att de var med och spelade, och vann U19-EM 2012. Den spelare i dagens F19-landslag som står närmast landslaget är, inte helt otippat, Umeås Lina Hurtig.
– Lina Hurtig hoppas vi väldigt mycket på. Det är väl den spelaren som vi tror mest på. Hon kan bli väldigt, väldigt bra - och då menar jag allra högsta toppen i världen. Sen finns det spelare som tar längre tid på sig. Pö om pö lär de komma fram avslutar Sundhage.

Mark 2014-07-20 00:20

"Bra med alternativ - det är små marginaler -'när det gäller'."

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.