Årets rekordpublik i Linköping

Linköpings FC kom till dagens match mot Umeå IK med ett färskt cupguld i bagaget inför storpubliken 5.221, årets högsta i Damallsvenskan. LFC vann med 2-0 och utsträckte Umeå IKs förlustrad till fem raka.
Fridolina Rolfö, LFC:s andra målskytt laddar för skott inne i Umeås straffområde..FOTO: Filip Oskarsson

Linköpings FC kom till dagens match mot Umeå IK med ett färskt cupguld i bagaget inför storpubliken 5.221. LFC vann med 2-0 och utsträckte Umeå IKs förlustrad till fem raka.

Linköping hade tre ändringar i startelvan från finalvinsten mot Vittsjö. Maja Krantz intog högerbacksplatsen istället för Jessica Samuelsson som vilar efter sin långtidsskada. Jonna Andersson ut och Emma Lennartsson in som högermittfältare. Stina Blackstenius spelar istället för Fridolina Rolfö på topp. Rolfö som senast kanske gjorde sin bästa match i LFC-tröjan började på bänken. Det visar en stor bredd i LFC-truppen när man kan vila spelare och ändå ses som favorit.

LFC började ändå lite yrvaket med mycket felpassningar och många missförstånd mellan spelarna. Umeå IK ställde sig högt upp redan från början och pressade upp mot backlinjen och till målvakten Katlynn Fraine. Gästerna hade initiativet inledningsvis och skapade ytor genom att snabbt spela två-tre passningar och komma rättvända mot mål. Umeå fick fram några ofarliga skott under de första åtta minuterna när Linköping hade svårt att kontrollera positionerna i försvaret.


Sedan lyckades LFC hålla bollen inom laget när man spelade sig igenom första pressen, mest tack vare bollsäkra innermittfältare och en het Emma Lennartsson som tog sig förbi sin försvarare. Matchinledningen spelades i högt tempo och det första målet dröjde inte länge.
I den 9:e minuten bröts bollbanan högt upp av Pernille Harder som släppte direkt till nyförvärvet Claudia Neto. Hon drev upp bollen 4-5 meter utanför straffområdet och chippade bollen i djupled tillbaka mot Harder som tog med sig den på ett tillslag och sköt på andra tillslaget. 1-0 var ett mål av hög klass där bollen gick mycket fort från den sekund Linköping erövrade den till att den låg i mål.
Harder visar att hon är tillbaka från skada, efter en period att komma in i laget igen. Neto och Harder visade att de är stora spelare som har lätt att förstå varandra.
Minuterna senare fortsatte Neto att ligga steget före sin försvarare och bröt bollen centralt från en för dagen uselt spelande Chikwelu. Neto hittade åter Harder centralt och hon avancerade i hög fart. Skottet som kom från halvmånen blev dock löst och mitt på målvakten.

Umeå tröttades av det snabba passningsspelet från kant till kant under de långa perioderna LFC hade bollen i sin ägo. LFC spelar med mycket rörlighet utan boll, har en överlägsen bollteknik och kommer oftast ut ur trängda situationer. Det skapar halvchanser som med bättre skärpa skulle fördubblat ledningen, vilket har varit samma problem som laget haft under hela säsongen.

I den 35:e matchminuten fick Umeå IK till sist chansen att kontra efter en LFC-hörna. Hanna Sandström löpte i full fart mot målet i spelarövertag tre mot två men brast i kyla när hon valde att skjuta mitt på täckande Krantz istället för att spela någon av de två som kom löpande till höger. Med bättre koncentration hade UIK fått sin kvittering man legat i vassen och lurpassat efter.

Umeå IK vill spela kontringsspel men med LFCs relativt låga försvarsspel blev det inte många ytor. Det kändes inte som att gästerna kunde hota ens med bollkontroll och letade efter en avgörande passning.
Nästa chans för Linköping kom efter att Blackstenius löpt i djupled och blivit knuffad tre meter utanför straffområdet. Harder sköt sin frispark lågt och inte med särskild kraft mitt i Malin Reuterwalls famn. Halvleken avslutades utan några större chanser. Linköping vann bollinnehavet och kom ofta till Umeås straffområde där det sedan slarvades.

Stina Blackstenius byttes ut i halvtid mot Fridolina Rolfö.
Andra halvlek startade ungefär som första slutade. Umeå IK hängde inte med i Linköpings snabba, nätta spel på mittfältet.Kontringsspelet kom inte alls igång för Umeås del och för LFC kändes det bara som en tidsfråga innan 2-0 skulle komma. Underhållningsvärdet är högt när storspelande Neto och Harder fortsätter att skapa chanser genom att hitta inspel på varandra.
20 minuter in i den andra halvleken och efter att bollen studsat i straffområdet hittade Harder Rolfö med en nätt passning. Malin Reuterwall kom ut snabbt vid en ganska snäv vinkel, men ur hemmalagets perspektiv kändes det frustrerande att man ännu inte kunde få sin ledning utökad vid detta tillfälle.
På efterföljande hörna kom en osynlig skarvning på första stolpen och bollen hamnade just hos Fridolina som enkelt kan stöta in bollen i öppet mål. Målet godkändes först av huvuddomaren men efter ett samtal med assisterande domare vinkades det av för offside. Förmodligen diskuterades det om det fanns en touch på LFC-spelare innan bollen hittade fram till Rolfö, som i så fall stod offside vid den bortre stolpen.

Några minuter senare kapade Rita Chikwelu Rolfö när hon är på väg framåt centralt men slapp undan en varning. Frisparken var hård och lång, Umeå-försvaret fick problem med att rensa, till slut damp bollen ner till Charlotte Rohlin som bredsidade ett hårt skott som täcktes av Umeå-spelare. Returen letade sig fram till Rolfö som vred iväg en yttersida vid stolproten. Det var matchens näst farligaste chans och man kan inte klaga på avslutet som Fridolina Rolfö fick bra träff på från svårt läge- Under den här perioden spelar LFC bra.

Umeås inhoppare Emmelie Konradsson löpte minuterna senare sig fri på högerkanten och tog sig förbi Magdalena Eriksson. Hon lade en perfekt boll in mot straffpunkten där Jenny Hjohlman kom stormande och hade egentligen bara att lägga in bollen. Istället slängde hon sig mot bollen och fick en felträff för långt ner på foten och bollen rullade utanför Fraines högra stolpe. Hjolhman fick efter ett bolltapp av Neto bara minuten senare chansen att revanchera sig när hon sprang förbi Rohlin som tidigare stått alldeles för högt upp med sin backlinje. Katlynn Fraine rusade snabbt ut och Hjolhman lyckades bara få en tå på bollen.
Linköping vann hörnstatistiken med 11-3.
Magdalenas Erikssons tillslag har oftast inneburit farliga fasta situationer. I den 77:e matchminuten kunde Linköping öka till efterlängtade 2-0 när Malin Reuterwall inte lyckades nå Erikssons höga hörna. Mariann Gajhede kunde med en nick friställa Rolfö. Mycket likt det målet hon blev avvinkad för stod hon nu helt regelrätt och kunde peta in bollen i mål. Det var Rolfös sjätte mål den här säsongen.

Till matchens lirare för Umeå IK utsågs Hanna Folkesson och för Linköpings FC den ligadebutanten Claudia Neto-
En mycket tung förlust för Umeå IK, som såg sig vara förtjänt av ett 1-1-mål genom tempohöjningen med sina skickliga byten.

Text: Eric Svensson.

The Observer 2014-08-10 21:42

Utförligt och detaljerat referat - tjusigt!

Jag blev lite förvånad över att UIK inte satsade på både Hjolman och Hurtig från start - varför? Det kändes som att UIK spelade lite med "handbromsen" i. Ofarliga var de dock inte och utdelning på någon av de giftigare chanserna i andra halvlek hade kunnat förändra matchbilden.

LFC var oftast ett nummer större och hetare med nya mittfältsmotorn Neto som, på alla sätt, centralfigur. (In-)Effektiviteten i sista tredjedelen är en följetong hos LFC. Målvakten Fraine gillar att spela med fötterna och ibland såg det väl riskabelt ut tillsammans med en och annan felbedömning - men ingen kan anklaga henne för att "fega"! Visst kan LFC oftast spela sig ur trängda lägen, men marginalerna är ibland små, onödigt små. Ibland skulle bollen behöva rensas med en "skålbergare" (ni som sett vet vad jag menar.....) eller varför inte - en "nordinare", dock ej på plan idag.

På onsdag går LFC in i Svenska cupen 14/15 mot IFK Norrköping. Gissar att LFC kommer att ge speltid till flera av de vi inte fick se idag, kanske i kombination med F19-spelare. Man ska dock inte ta något för givet, trots att det skiljer två divisioner.

Mark 2014-08-10 21:45

"En från 11+ har utmärkt sig - Reuterwall: 11 räddningar."

Martin 2014-08-10 23:43

Ett 'matigt' och bra referat där jag kan skriva under på nästan allt men nog var det väl Neto som vid 1-0 målet bröt bollbanan och sedan passade kort, fick tillbaka bollen och sen iskallt chippade fram den till Harder som äntligen fick göra sitt första spelmål för säsongen då målet mot Tyresö ju inte räknades. Det var också Jenni Arnth som enligt den officiella matchstatistiken stod för skarvnicken som ledde fram till 2-0 målet.

Att Neto blev matchens lirare var helt rätt och hennes fina spel, särskilt sammarbetet med Harder, blir än mer imponerande då man tänker på att hon bara tränat två veckor med sitt nya lag. Att hon jobbar på bra i det defensiva spelet trots att tränare Sjögren sagt att hon hade en bit kvar vad gällde det fysiska är också något som känns väldigt positivt.

LFC:s oförmåga och vid något tillfälle rena 'otur' fortsätter dock att ställa till det och Umeå hade med lite större skärpa kunnat råna oss på poäng på samma sätt som vi gjorde i bortamatchen mot Eskilstuna. Samtidigt ska sägas att Umeå gjorde en rätt bra match och stundtals visade prov på riktigt fint passningsspel men liksom LFC känns det som man saknar en riktig striker längs fram som konsekvent kan förvalta lägena.

Vad gäller Hurtig kan jag bara hålla med The Observer ovan att det känns konstigt att hon inte börjar på plan för med henne i spel får Umeå mer speed och 'tyngd' i det offensiva spelet. Hon ska dock vara glad att hon slapp ett gult efter en riktig sen tackling på Magdalena Ericsson i slutet av matchen. Det var enligt mig lika klart som läget med Chikwelu som nämns i referatet.

Slutligen kan jag inte säga att jag håller med om att det var 'orättvist' med en seger för LFC med tanke på lagets spelövertag särskilt under 1:a halvlek som borde ha lett till fler mål innan Umeå så småningom fick igång spelet och jämnade ut matchbilden.

mia.e. 2014-08-11 08:18

Jag får gratulera Linköping till den stora publiksiffran! Den sticker verkligen ut. Det ser ut som Linköping kommer att vinna publikstatistiken också i år, för det känns inte som något lag kommer att kunna toppa den siffran, när den också kommer efter Svenska Cupen guldet och tv-tid. Förra publikrekordet låg på 3 656, eller betydligt under. Det känns som intresset är stort för Linköping just nu. Kan bli en spännande fortsättning på Damallsvenskan.

Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.