Årets rekordpublik i Linköping

Linköpings FC kom till dagens match mot Umeå IK med ett färskt cupguld i bagaget inför storpubliken 5.221, årets högsta i Damallsvenskan. LFC vann med 2-0 och utsträckte Umeå IKs förlustrad till fem raka.
Fridolina Rolfö, LFC:s andra målskytt laddar för skott inne i Umeås straffområde..FOTO: Filip Oskarsson

Linköpings FC kom till dagens match mot Umeå IK med ett färskt cupguld i bagaget inför storpubliken 5.221. LFC vann med 2-0 och utsträckte Umeå IKs förlustrad till fem raka.

Linköping hade tre ändringar i startelvan från finalvinsten mot Vittsjö. Maja Krantz intog högerbacksplatsen istället för Jessica Samuelsson som vilar efter sin långtidsskada. Jonna Andersson ut och Emma Lennartsson in som högermittfältare. Stina Blackstenius spelar istället för Fridolina Rolfö på topp. Rolfö som senast kanske gjorde sin bästa match i LFC-tröjan började på bänken. Det visar en stor bredd i LFC-truppen när man kan vila spelare och ändå ses som favorit.

LFC började ändå lite yrvaket med mycket felpassningar och många missförstånd mellan spelarna. Umeå IK ställde sig högt upp redan från början och pressade upp mot backlinjen och till målvakten Katlynn Fraine. Gästerna hade initiativet inledningsvis och skapade ytor genom att snabbt spela två-tre passningar och komma rättvända mot mål. Umeå fick fram några ofarliga skott under de första åtta minuterna när Linköping hade svårt att kontrollera positionerna i försvaret.


Sedan lyckades LFC hålla bollen inom laget när man spelade sig igenom första pressen, mest tack vare bollsäkra innermittfältare och en het Emma Lennartsson som tog sig förbi sin försvarare. Matchinledningen spelades i högt tempo och det första målet dröjde inte länge.
I den 9:e minuten bröts bollbanan högt upp av Pernille Harder som släppte direkt till nyförvärvet Claudia Neto. Hon drev upp bollen 4-5 meter utanför straffområdet och chippade bollen i djupled tillbaka mot Harder som tog med sig den på ett tillslag och sköt på andra tillslaget. 1-0 var ett mål av hög klass där bollen gick mycket fort från den sekund Linköping erövrade den till att den låg i mål.
Harder visar att hon är tillbaka från skada, efter en period att komma in i laget igen. Neto och Harder visade att de är stora spelare som har lätt att förstå varandra.
Minuterna senare fortsatte Neto att ligga steget före sin försvarare och bröt bollen centralt från en för dagen uselt spelande Chikwelu. Neto hittade åter Harder centralt och hon avancerade i hög fart. Skottet som kom från halvmånen blev dock löst och mitt på målvakten.

Umeå tröttades av det snabba passningsspelet från kant till kant under de långa perioderna LFC hade bollen i sin ägo. LFC spelar med mycket rörlighet utan boll, har en överlägsen bollteknik och kommer oftast ut ur trängda situationer. Det skapar halvchanser som med bättre skärpa skulle fördubblat ledningen, vilket har varit samma problem som laget haft under hela säsongen.

I den 35:e matchminuten fick Umeå IK till sist chansen att kontra efter en LFC-hörna. Hanna Sandström löpte i full fart mot målet i spelarövertag tre mot två men brast i kyla när hon valde att skjuta mitt på täckande Krantz istället för att spela någon av de två som kom löpande till höger. Med bättre koncentration hade UIK fått sin kvittering man legat i vassen och lurpassat efter.

Umeå IK vill spela kontringsspel men med LFCs relativt låga försvarsspel blev det inte många ytor. Det kändes inte som att gästerna kunde hota ens med bollkontroll och letade efter en avgörande passning.
Nästa chans för Linköping kom efter att Blackstenius löpt i djupled och blivit knuffad tre meter utanför straffområdet. Harder sköt sin frispark lågt och inte med särskild kraft mitt i Malin Reuterwalls famn. Halvleken avslutades utan några större chanser. Linköping vann bollinnehavet och kom ofta till Umeås straffområde där det sedan slarvades.

Stina Blackstenius byttes ut i halvtid mot Fridolina Rolfö.
Andra halvlek startade ungefär som första slutade. Umeå IK hängde inte med i Linköpings snabba, nätta spel på mittfältet.Kontringsspelet kom inte alls igång för Umeås del och för LFC kändes det bara som en tidsfråga innan 2-0 skulle komma. Underhållningsvärdet är högt när storspelande Neto och Harder fortsätter att skapa chanser genom att hitta inspel på varandra.
20 minuter in i den andra halvleken och efter att bollen studsat i straffområdet hittade Harder Rolfö med en nätt passning. Malin Reuterwall kom ut snabbt vid en ganska snäv vinkel, men ur hemmalagets perspektiv kändes det frustrerande att man ännu inte kunde få sin ledning utökad vid detta tillfälle.
På efterföljande hörna kom en osynlig skarvning på första stolpen och bollen hamnade just hos Fridolina som enkelt kan stöta in bollen i öppet mål. Målet godkändes först av huvuddomaren men efter ett samtal med assisterande domare vinkades det av för offside. Förmodligen diskuterades det om det fanns en touch på LFC-spelare innan bollen hittade fram till Rolfö, som i så fall stod offside vid den bortre stolpen.

Några minuter senare kapade Rita Chikwelu Rolfö när hon är på väg framåt centralt men slapp undan en varning. Frisparken var hård och lång, Umeå-försvaret fick problem med att rensa, till slut damp bollen ner till Charlotte Rohlin som bredsidade ett hårt skott som täcktes av Umeå-spelare. Returen letade sig fram till Rolfö som vred iväg en yttersida vid stolproten. Det var matchens näst farligaste chans och man kan inte klaga på avslutet som Fridolina Rolfö fick bra träff på från svårt läge- Under den här perioden spelar LFC bra.

Umeås inhoppare Emmelie Konradsson löpte minuterna senare sig fri på högerkanten och tog sig förbi Magdalena Eriksson. Hon lade en perfekt boll in mot straffpunkten där Jenny Hjohlman kom stormande och hade egentligen bara att lägga in bollen. Istället slängde hon sig mot bollen och fick en felträff för långt ner på foten och bollen rullade utanför Fraines högra stolpe. Hjolhman fick efter ett bolltapp av Neto bara minuten senare chansen att revanchera sig när hon sprang förbi Rohlin som tidigare stått alldeles för högt upp med sin backlinje. Katlynn Fraine rusade snabbt ut och Hjolhman lyckades bara få en tå på bollen.
Linköping vann hörnstatistiken med 11-3.
Magdalenas Erikssons tillslag har oftast inneburit farliga fasta situationer. I den 77:e matchminuten kunde Linköping öka till efterlängtade 2-0 när Malin Reuterwall inte lyckades nå Erikssons höga hörna. Mariann Gajhede kunde med en nick friställa Rolfö. Mycket likt det målet hon blev avvinkad för stod hon nu helt regelrätt och kunde peta in bollen i mål. Det var Rolfös sjätte mål den här säsongen.

Till matchens lirare för Umeå IK utsågs Hanna Folkesson och för Linköpings FC den ligadebutanten Claudia Neto-
En mycket tung förlust för Umeå IK, som såg sig vara förtjänt av ett 1-1-mål genom tempohöjningen med sina skickliga byten.

Text: Eric Svensson.

The Observer 2014-08-10 21:42

Utförligt och detaljerat referat - tjusigt!

Jag blev lite förvånad över att UIK inte satsade på både Hjolman och Hurtig från start - varför? Det kändes som att UIK spelade lite med "handbromsen" i. Ofarliga var de dock inte och utdelning på någon av de giftigare chanserna i andra halvlek hade kunnat förändra matchbilden.

LFC var oftast ett nummer större och hetare med nya mittfältsmotorn Neto som, på alla sätt, centralfigur. (In-)Effektiviteten i sista tredjedelen är en följetong hos LFC. Målvakten Fraine gillar att spela med fötterna och ibland såg det väl riskabelt ut tillsammans med en och annan felbedömning - men ingen kan anklaga henne för att "fega"! Visst kan LFC oftast spela sig ur trängda lägen, men marginalerna är ibland små, onödigt små. Ibland skulle bollen behöva rensas med en "skålbergare" (ni som sett vet vad jag menar.....) eller varför inte - en "nordinare", dock ej på plan idag.

På onsdag går LFC in i Svenska cupen 14/15 mot IFK Norrköping. Gissar att LFC kommer att ge speltid till flera av de vi inte fick se idag, kanske i kombination med F19-spelare. Man ska dock inte ta något för givet, trots att det skiljer två divisioner.

Mark 2014-08-10 21:45

"En från 11+ har utmärkt sig - Reuterwall: 11 räddningar."

Martin 2014-08-10 23:43

Ett 'matigt' och bra referat där jag kan skriva under på nästan allt men nog var det väl Neto som vid 1-0 målet bröt bollbanan och sedan passade kort, fick tillbaka bollen och sen iskallt chippade fram den till Harder som äntligen fick göra sitt första spelmål för säsongen då målet mot Tyresö ju inte räknades. Det var också Jenni Arnth som enligt den officiella matchstatistiken stod för skarvnicken som ledde fram till 2-0 målet.

Att Neto blev matchens lirare var helt rätt och hennes fina spel, särskilt sammarbetet med Harder, blir än mer imponerande då man tänker på att hon bara tränat två veckor med sitt nya lag. Att hon jobbar på bra i det defensiva spelet trots att tränare Sjögren sagt att hon hade en bit kvar vad gällde det fysiska är också något som känns väldigt positivt.

LFC:s oförmåga och vid något tillfälle rena 'otur' fortsätter dock att ställa till det och Umeå hade med lite större skärpa kunnat råna oss på poäng på samma sätt som vi gjorde i bortamatchen mot Eskilstuna. Samtidigt ska sägas att Umeå gjorde en rätt bra match och stundtals visade prov på riktigt fint passningsspel men liksom LFC känns det som man saknar en riktig striker längs fram som konsekvent kan förvalta lägena.

Vad gäller Hurtig kan jag bara hålla med The Observer ovan att det känns konstigt att hon inte börjar på plan för med henne i spel får Umeå mer speed och 'tyngd' i det offensiva spelet. Hon ska dock vara glad att hon slapp ett gult efter en riktig sen tackling på Magdalena Ericsson i slutet av matchen. Det var enligt mig lika klart som läget med Chikwelu som nämns i referatet.

Slutligen kan jag inte säga att jag håller med om att det var 'orättvist' med en seger för LFC med tanke på lagets spelövertag särskilt under 1:a halvlek som borde ha lett till fler mål innan Umeå så småningom fick igång spelet och jämnade ut matchbilden.

mia.e. 2014-08-11 08:18

Jag får gratulera Linköping till den stora publiksiffran! Den sticker verkligen ut. Det ser ut som Linköping kommer att vinna publikstatistiken också i år, för det känns inte som något lag kommer att kunna toppa den siffran, när den också kommer efter Svenska Cupen guldet och tv-tid. Förra publikrekordet låg på 3 656, eller betydligt under. Det känns som intresset är stort för Linköping just nu. Kan bli en spännande fortsättning på Damallsvenskan.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.