Dansk landslagsback klar för Linköping

Den rutinerade mittbacken Janni Arnth har skrivit på ett kontrakt med Linköpings FC som sträcker sig över säsongen 2016. Janni kommer närmast från spel i danska storklubben Fortuna Hjørring. Hon anslöt till Linköping tidigare i veckan och är spelklar till morgondagens final i Svenska Cupen.
Janni Arnth, klar för Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

Martin Sjögren tränare i Linköpings FC låter lättad när vi når honom på telefon.
–Ja vi har fört diskussion rätt länge med Janni och det känns väldigt, väldigt bra nu när allt löst sig, svarar Martin.

Med tanke på de skadebekymmer inte minst i backlinjen, som Linköping haft under säsongen så måste det kännas riktigt bra att ha knutit till sig en så pass rutinerad spelare.
– Så är det. Charlotte Rohlin har inte spelat många matcher men är på väg tillbaka, Jennie Nordin har gjort det bra där bak men är tyvärr skadad nu. Hennes inre ledband i knäet är skadat, ingen större fara med det lär dröja ett par veckor innan hon är spelklar. Skönt då att Janni kommer hit i bra form då den danska ligan just var på väg att dra igång. Janni är en innerback med sina främsta egenskaper i sitt passningsspel och sin spelförståelse och med sin rutin även internationellt kommer hon att tillföra mycket, säger Martin Sjögren.

Ni säkrar en toppback med sikte på framtiden då kontraktet är ända till 2016. Några tankar här du vill utveckla?
– Både Jennie Nordins och Charlotte Rohlins kontrakt går ut denna säsongen och hur fortsättningen blir vet jag inte men med tanke på att vi haft en tunn trupp och velat bredda med en spelare i varje lagdel så kan man säga att Janni Arnth var den sista pusselbiten i den planen.

Rufus 2014-08-06 15:44

Janni Arnth får givetvis spela i Svenska Cupen, men vad säger UEFA.reglementet om deltagande i Champions League?. Arnths förra klubb, Fortuna Hjörring, deltar ju också i UWCL.

mia.e. 2014-08-06 18:53

Jag är ingen hängiven Kristianstadsfan på nått sätt, men med tanke på hur tufft de har, vad man läst i media tidigare, är det inte utan att man hoppas lite på dem i Svenska Cupen nu, fastän Linköping känns som dominanten. En någorlunda jämn match hoppas man på, "fighting spirit" från Kristianstad. Att då Linköping använder sin bättre ekonomi till kvalitétsvärvning som man läser är färdig att kliva in redan i matchen mot Kristianstad... Jag vet inte, men det får någon gammaldags - och helt passé förstår man - känsla för fair play att skruva på sig i mig.

(Banusic finns i Kristianstad, men Liljegärd som verkade så pigg i semifinalen, är hon tillgänglig för spel just nu? Hon gick av för ett knä i förra Svenska cupen matchen...?)

Med tanke på publik och att locka publik så hjälper det ju inte om k ä n s l a n publiken får av Damallsvenskan är att det inte är själva spelet som avgör, men allt är redan avgjort av storleken på plånboken...?

Martin 2014-08-07 00:18

@mia.e.

Med tanke på att LFC innan Arnth kom in förfogade över Nordin borta skadad och Rohlin nyss åter från skada som 'naturliga' mittbacksalternativ så var detta en direkt nödvändig värvning. Det känns därför också lite futtigt att börja tala om 'money talks' och då särskilt i LFC:s fall där det knappast kan ha varit primärt pengar som lockade med tanke på att klubben numera INTE är någon 'tungviktare' jämfört med konkurrenterna ekonomiskt utan snarare tillhör mittskiktet.

När Kristianstad vid säsongens inledning dessutom väl hade en dyrare trupp än just LFC, sannolikt en av anledningarna till deras ansträngda ekonomi, så är det väl lite orättvist att klaga när LFC så att säga jämnar ut oddsen. Att LFC har valt att satsa på en mestadels svensk (ung) stomme gör säkert också att man kunnat finna lite extra utrymme att bredda sin redan innan skadorna började trilla in något för tunna trupp.

Personligen förväntar jag mig en jämn och tuff match som förhoppningsvis blir spännande och välspelad med hemmalaget som segrare när domaren blåser i pipan.

LasseW 2014-08-07 00:56

Janni Arnths medverkan för LFC i Champions League lär ju inte vara nåt problem
eftersom turneringen 2014/15 inte dragit igång än.

mia.e.: Själv är jag hängiven LFC fan och jag väntar mig en tuff och jämn match fast vi kanske har lite större plånbok.(Tror dock inte den är varken jättestor eller speciellt tjock.)
Sanningen är väl att sommarens värvningar inte har med Cupfinalen att göra.Utan snarare beror det på skadeläget plus att man vill bredda truppen till höstens Champions League spel och börja bygga till till nästa säsong.Utländska spelare är väl oftast lättast att värva i sommartransferfönstret.

Och visst är väl plånboksstorleken en betydande faktor men det gäller väl alla toppserier,Champions League och även på landslagsnivå.

Så alla ni som kan.Kom till Linköpings Arena, stöd LFC,KDFF eller var neutrala och upplev en Cupfinal live.

mia.e. 2014-08-07 11:47

Ja, inte vet jag... Jag håller nog lite mer på KDFF ändå, "det svagare laget", i denna matchen, även om det skulle innebära att jag "förlorar"... Fyll nu bussen Kristianstadsbor :) ! Det hörs mer vid sidan av planen än framför tv:n...

Jag är redo att bli "chockad" av resultatet... Linköping tar inträdespengen av alla supportrar - och också matchpoängen...?

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.