Dansk landslagsback klar för Linköping

Den rutinerade mittbacken Janni Arnth har skrivit på ett kontrakt med Linköpings FC som sträcker sig över säsongen 2016. Janni kommer närmast från spel i danska storklubben Fortuna Hjørring. Hon anslöt till Linköping tidigare i veckan och är spelklar till morgondagens final i Svenska Cupen.
Janni Arnth, klar för Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

Martin Sjögren tränare i Linköpings FC låter lättad när vi når honom på telefon.
–Ja vi har fört diskussion rätt länge med Janni och det känns väldigt, väldigt bra nu när allt löst sig, svarar Martin.

Med tanke på de skadebekymmer inte minst i backlinjen, som Linköping haft under säsongen så måste det kännas riktigt bra att ha knutit till sig en så pass rutinerad spelare.
– Så är det. Charlotte Rohlin har inte spelat många matcher men är på väg tillbaka, Jennie Nordin har gjort det bra där bak men är tyvärr skadad nu. Hennes inre ledband i knäet är skadat, ingen större fara med det lär dröja ett par veckor innan hon är spelklar. Skönt då att Janni kommer hit i bra form då den danska ligan just var på väg att dra igång. Janni är en innerback med sina främsta egenskaper i sitt passningsspel och sin spelförståelse och med sin rutin även internationellt kommer hon att tillföra mycket, säger Martin Sjögren.

Ni säkrar en toppback med sikte på framtiden då kontraktet är ända till 2016. Några tankar här du vill utveckla?
– Både Jennie Nordins och Charlotte Rohlins kontrakt går ut denna säsongen och hur fortsättningen blir vet jag inte men med tanke på att vi haft en tunn trupp och velat bredda med en spelare i varje lagdel så kan man säga att Janni Arnth var den sista pusselbiten i den planen.

Rufus 2014-08-06 15:44

Janni Arnth får givetvis spela i Svenska Cupen, men vad säger UEFA.reglementet om deltagande i Champions League?. Arnths förra klubb, Fortuna Hjörring, deltar ju också i UWCL.

mia.e. 2014-08-06 18:53

Jag är ingen hängiven Kristianstadsfan på nått sätt, men med tanke på hur tufft de har, vad man läst i media tidigare, är det inte utan att man hoppas lite på dem i Svenska Cupen nu, fastän Linköping känns som dominanten. En någorlunda jämn match hoppas man på, "fighting spirit" från Kristianstad. Att då Linköping använder sin bättre ekonomi till kvalitétsvärvning som man läser är färdig att kliva in redan i matchen mot Kristianstad... Jag vet inte, men det får någon gammaldags - och helt passé förstår man - känsla för fair play att skruva på sig i mig.

(Banusic finns i Kristianstad, men Liljegärd som verkade så pigg i semifinalen, är hon tillgänglig för spel just nu? Hon gick av för ett knä i förra Svenska cupen matchen...?)

Med tanke på publik och att locka publik så hjälper det ju inte om k ä n s l a n publiken får av Damallsvenskan är att det inte är själva spelet som avgör, men allt är redan avgjort av storleken på plånboken...?

Martin 2014-08-07 00:18

@mia.e.

Med tanke på att LFC innan Arnth kom in förfogade över Nordin borta skadad och Rohlin nyss åter från skada som 'naturliga' mittbacksalternativ så var detta en direkt nödvändig värvning. Det känns därför också lite futtigt att börja tala om 'money talks' och då särskilt i LFC:s fall där det knappast kan ha varit primärt pengar som lockade med tanke på att klubben numera INTE är någon 'tungviktare' jämfört med konkurrenterna ekonomiskt utan snarare tillhör mittskiktet.

När Kristianstad vid säsongens inledning dessutom väl hade en dyrare trupp än just LFC, sannolikt en av anledningarna till deras ansträngda ekonomi, så är det väl lite orättvist att klaga när LFC så att säga jämnar ut oddsen. Att LFC har valt att satsa på en mestadels svensk (ung) stomme gör säkert också att man kunnat finna lite extra utrymme att bredda sin redan innan skadorna började trilla in något för tunna trupp.

Personligen förväntar jag mig en jämn och tuff match som förhoppningsvis blir spännande och välspelad med hemmalaget som segrare när domaren blåser i pipan.

LasseW 2014-08-07 00:56

Janni Arnths medverkan för LFC i Champions League lär ju inte vara nåt problem
eftersom turneringen 2014/15 inte dragit igång än.

mia.e.: Själv är jag hängiven LFC fan och jag väntar mig en tuff och jämn match fast vi kanske har lite större plånbok.(Tror dock inte den är varken jättestor eller speciellt tjock.)
Sanningen är väl att sommarens värvningar inte har med Cupfinalen att göra.Utan snarare beror det på skadeläget plus att man vill bredda truppen till höstens Champions League spel och börja bygga till till nästa säsong.Utländska spelare är väl oftast lättast att värva i sommartransferfönstret.

Och visst är väl plånboksstorleken en betydande faktor men det gäller väl alla toppserier,Champions League och även på landslagsnivå.

Så alla ni som kan.Kom till Linköpings Arena, stöd LFC,KDFF eller var neutrala och upplev en Cupfinal live.

mia.e. 2014-08-07 11:47

Ja, inte vet jag... Jag håller nog lite mer på KDFF ändå, "det svagare laget", i denna matchen, även om det skulle innebära att jag "förlorar"... Fyll nu bussen Kristianstadsbor :) ! Det hörs mer vid sidan av planen än framför tv:n...

Jag är redo att bli "chockad" av resultatet... Linköping tar inträdespengen av alla supportrar - och också matchpoängen...?

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.