Dansk landslagsback klar för Linköping

Den rutinerade mittbacken Janni Arnth har skrivit på ett kontrakt med Linköpings FC som sträcker sig över säsongen 2016. Janni kommer närmast från spel i danska storklubben Fortuna Hjørring. Hon anslöt till Linköping tidigare i veckan och är spelklar till morgondagens final i Svenska Cupen.
Janni Arnth, klar för Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

Martin Sjögren tränare i Linköpings FC låter lättad när vi når honom på telefon.
–Ja vi har fört diskussion rätt länge med Janni och det känns väldigt, väldigt bra nu när allt löst sig, svarar Martin.

Med tanke på de skadebekymmer inte minst i backlinjen, som Linköping haft under säsongen så måste det kännas riktigt bra att ha knutit till sig en så pass rutinerad spelare.
– Så är det. Charlotte Rohlin har inte spelat många matcher men är på väg tillbaka, Jennie Nordin har gjort det bra där bak men är tyvärr skadad nu. Hennes inre ledband i knäet är skadat, ingen större fara med det lär dröja ett par veckor innan hon är spelklar. Skönt då att Janni kommer hit i bra form då den danska ligan just var på väg att dra igång. Janni är en innerback med sina främsta egenskaper i sitt passningsspel och sin spelförståelse och med sin rutin även internationellt kommer hon att tillföra mycket, säger Martin Sjögren.

Ni säkrar en toppback med sikte på framtiden då kontraktet är ända till 2016. Några tankar här du vill utveckla?
– Både Jennie Nordins och Charlotte Rohlins kontrakt går ut denna säsongen och hur fortsättningen blir vet jag inte men med tanke på att vi haft en tunn trupp och velat bredda med en spelare i varje lagdel så kan man säga att Janni Arnth var den sista pusselbiten i den planen.

Rufus 2014-08-06 15:44

Janni Arnth får givetvis spela i Svenska Cupen, men vad säger UEFA.reglementet om deltagande i Champions League?. Arnths förra klubb, Fortuna Hjörring, deltar ju också i UWCL.

mia.e. 2014-08-06 18:53

Jag är ingen hängiven Kristianstadsfan på nått sätt, men med tanke på hur tufft de har, vad man läst i media tidigare, är det inte utan att man hoppas lite på dem i Svenska Cupen nu, fastän Linköping känns som dominanten. En någorlunda jämn match hoppas man på, "fighting spirit" från Kristianstad. Att då Linköping använder sin bättre ekonomi till kvalitétsvärvning som man läser är färdig att kliva in redan i matchen mot Kristianstad... Jag vet inte, men det får någon gammaldags - och helt passé förstår man - känsla för fair play att skruva på sig i mig.

(Banusic finns i Kristianstad, men Liljegärd som verkade så pigg i semifinalen, är hon tillgänglig för spel just nu? Hon gick av för ett knä i förra Svenska cupen matchen...?)

Med tanke på publik och att locka publik så hjälper det ju inte om k ä n s l a n publiken får av Damallsvenskan är att det inte är själva spelet som avgör, men allt är redan avgjort av storleken på plånboken...?

Martin 2014-08-07 00:18

@mia.e.

Med tanke på att LFC innan Arnth kom in förfogade över Nordin borta skadad och Rohlin nyss åter från skada som 'naturliga' mittbacksalternativ så var detta en direkt nödvändig värvning. Det känns därför också lite futtigt att börja tala om 'money talks' och då särskilt i LFC:s fall där det knappast kan ha varit primärt pengar som lockade med tanke på att klubben numera INTE är någon 'tungviktare' jämfört med konkurrenterna ekonomiskt utan snarare tillhör mittskiktet.

När Kristianstad vid säsongens inledning dessutom väl hade en dyrare trupp än just LFC, sannolikt en av anledningarna till deras ansträngda ekonomi, så är det väl lite orättvist att klaga när LFC så att säga jämnar ut oddsen. Att LFC har valt att satsa på en mestadels svensk (ung) stomme gör säkert också att man kunnat finna lite extra utrymme att bredda sin redan innan skadorna började trilla in något för tunna trupp.

Personligen förväntar jag mig en jämn och tuff match som förhoppningsvis blir spännande och välspelad med hemmalaget som segrare när domaren blåser i pipan.

LasseW 2014-08-07 00:56

Janni Arnths medverkan för LFC i Champions League lär ju inte vara nåt problem
eftersom turneringen 2014/15 inte dragit igång än.

mia.e.: Själv är jag hängiven LFC fan och jag väntar mig en tuff och jämn match fast vi kanske har lite större plånbok.(Tror dock inte den är varken jättestor eller speciellt tjock.)
Sanningen är väl att sommarens värvningar inte har med Cupfinalen att göra.Utan snarare beror det på skadeläget plus att man vill bredda truppen till höstens Champions League spel och börja bygga till till nästa säsong.Utländska spelare är väl oftast lättast att värva i sommartransferfönstret.

Och visst är väl plånboksstorleken en betydande faktor men det gäller väl alla toppserier,Champions League och även på landslagsnivå.

Så alla ni som kan.Kom till Linköpings Arena, stöd LFC,KDFF eller var neutrala och upplev en Cupfinal live.

mia.e. 2014-08-07 11:47

Ja, inte vet jag... Jag håller nog lite mer på KDFF ändå, "det svagare laget", i denna matchen, även om det skulle innebära att jag "förlorar"... Fyll nu bussen Kristianstadsbor :) ! Det hörs mer vid sidan av planen än framför tv:n...

Jag är redo att bli "chockad" av resultatet... Linköping tar inträdespengen av alla supportrar - och också matchpoängen...?

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.