Hårda ord från Kosovare Asllani - har pratat ut med Pia Sundhage

Öppen kritik mot landslagsledningen och Pia Sundhage i synnerhet. Känslosvall inför dragna mikrofoner i mixed zone. Kosovare Asllanis ord om beslutet som placerade henne på bänken i torsdagens kvalmatch gick inte att ta miste på.
Kosovare Asllani drar på - även i eftersnacket. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån

– Det är personligt, mellan Pia och mig. Hade jag hetat något annat och skrattat eller gjort mig till, kanske jag hade fått spela, sade hon.

PSG-proffset fick speltid, hoppade in i paus och var delaktig i den bästa av halvlekarna för Sveriges. Men att hon ständigt var spelbar, höll sig framme fint och gjorde ett av målen betydde mindre i eftersnacket.

Det handlade desto mer om raka rör kring att hon blev petad från startelvan.
– Det är hennes (Pia Sundhage) val att sätta mig på bänken. Och det var inte fotbollsrelaterat, så mycket kan jag säga, sade Kosovare Asllani med eftertryck.

– Det är mellan oss och har varit så ett tag, fortsatte hon.

Innan Asllani kom till tals hade Pia Sundhage kommenterat uttagningen på presskonferensen.
– När vi tittar på träningarna tyckte vi att såväl Malin Diaz och Olivia Schough var mer på gång. ”Kosse” kom ifrån en massa träningsmatcher, tyckte inte att hon såg alert ut, sade hon.

Förbundskaptenen fick förstås anledning att bemöta vad Asllani sagt..
– Vi tar ut det lag som vi tror ska vinna mot Polen. Att ”Kosse” är besviken förstår jag ju, på de kommentarerna hon har sagt till er men det bekymrar mig inte.

Om och på vilket sätt kritiken kommer att leda till efterspel i landslaget ville Pia Sundhage inte kommentera:
– Man hanterar saker och ting som sägs inför gruppen. Om det är något man säger till media har jag valet om jag vill ta upp det eller inte.

Samtal under kvällen
När laget återvänt till hotellet såg Pia Sundhage till att träffas med Kosovare Asllani.
– De frågor jag fick efter matchen gjorde mig förvånad. Det föranledde ett samtal med Kosse och det var ett bra samtal, säger förbundskaptenen.

Kosovare Asllani:
– Det kändes bra att prata med Pia. För min del handlade det om känslor som tog överhanden. Nu har vi rett ut det.

GambitSWE 2014-08-21 22:23

Vet ej vad man kan säga om situationen när man som utomstående läser sig till om detta. Däremot minns jag att jag läste att Kosovare även hade lite problem med Dennerby, så att ha en och samma spelare som har "problem" med båda tränarna kanske antyder något.

Att hon börjar på bänken är "kanske" orsaken av situationen mellan henne och Pia Sundhage, men vad jag vet, så är det ju tämligen ofta som detta händer i PSG också. Ibland kanske man läser att hon har en skade-känning, men andra gånger så är hon fullt frisk, men ändå inte startar. Kanske är hon inte den mega-stjärnarn hon själv tror att hon är, eller så är andra helt enkelt bättre.

Martin 2014-08-21 23:55

@GambitSWE:
Hade det varit en potentiell VM-spelare som petat Asllani så hade jag köpt din argumentation men nu är ju inte Olivia Schough en VM-spelare (och borde ju inte varit en EM-spelare heller) oavsett hur bra hon är för lagsammanhållningen.

Hade Kosse blivit petad av en formstark forward från Damallsvenskan så tror jag inte hon hade reagerat så häftigt men med tanke på att de formstarka forwardsen från Damallsvenskan inte ens är med i truppen så blev det ju lite märkligt för att uttrycka sig milt.

Detta handlar om en osund kultur i Damlandslaget där trotjänare hänger med på gamla meriter och ibland inte ens verkar behöva det. Att ingen i trion Jacobsson, Schough och Lundh skulle platsa i något av topplagen i Damallsvenskan där det ändå finns ett antal skickliga och formstarka svenska anfallsspelare visar att det är något 'fel' i Damlandslagets rutiner när det kommer till uttagningar.

Banusic blev förvisso uttagen men fanns sedan inte ens med på bänken och hemma i Damallsvenskan finns det en handfull anfallsspelare som gjort minst lika bra från sig som de nuvarande landslagsspelarna. På de defensiva positionerna är det nästan ännu värre och där är det framförallt faktumet att LFC trots en 3/4 svensk backlinje av riktigt hög klass inte fick med en ändå spelare som sticker ut mest.

Rainer Fussgänger 2014-08-22 01:19

Svenska landslagsuttagningar är ju sedan en tid tillbaka ett kärt samtalsämne när man möter spelare från Damallsvenskan. Det är många som tycker att det saknas ett vinnande koncept eller en långsiktig strategi i personalpolitiken under Pia Sundhage och Lillie Persson
Trotjänare belönas gång på gång medan talangerna får komma med då och då, dock endast för att träna med de andra för att sedan lämnas utanför truppen nästa gång. Fortsätter denna personalpolitik på samma sätt som förut, så kommer Marija Banusic inte med mot Bosnien och Skottland, kanske blir det Rolfö eller till och med Hurtig som får sitta på läktaren under dessa matcher.
Kosovare Asllani är såklart en startspelare, det visade hon ju under andra halvleken, men nu får vi hoppas på att Sundhage och Asllani kan prata om de atmosfäriska störningar som finns mellan dem. Det räcker ju att Asllani subjektivt känner att det finns problem.
Det finns en del uttagningar både i försvars- och anfallsväg som förvånar gång på gång. Trots att det finns starka alternativ som Elin Rubensson, Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö (som spelar en makalös säsong i Linköping).
Vissa startspelare känner inte den minsta pressen på sig eftersom de har fattat att de kommer att spela oavsett konkurrens och oavsett om de presterar mindre bra.
Det är en oroväckande utveckling, men kanske finns det en stor plan som jag bara inte riktigt förstår och som leder tll VM-guld 2015.
Vi ställde upp det lag som skulle vinna mot Polen, sade Pia ungefär. Men att Polen precis som Bosnien och Skottland är inte kapabel att slå Sverige, det vet vi ju innerst inne Inte att man ska underskatta dem,men ändå.
Men att vinna mot USA, Japan, Tyskland och Frankrike och även England och Kanada 2015, det kommer Sverige endast att göra om de bästa spelarna finns med i truppen och att de spelar.

The Observer 2014-08-22 11:18

Jaha, så har då illbattingen och superbraten varit igång igen. Inte första gången varken i landslag eller klubblag där hon har svårt med sin attityd. Som nämnts ovan lipade hon redan på Dennerbys tid: "Dom har glömt bort mig....".

Sverige och Pia Sundhage har inga världsstjärnor - men några spelare av god internationell klass. Asllani kan under korta stunder vara en av dem. Problem uppstår självfallet när hon, vad det verkar, ser sig själv som en självklar startspelare och en världsspelare. Sorry Asllani, du är inte där än (om någonsin...). Jag har uppfattat att en del i Sundhages filosofi är att laget går före jaget - detta måste vara ett rött skynke för Asllani som nu "hotar" (?) med att säga att "VM är ett frågetecken."

Nu har de talat ut om saken. Mmmm, kanske det. "Mina känslor tog överhanden" hävdar Asllani. Ska man verkligen ha en så labil spelare i ett landslag? Kan hon inte efter en framgångsrik halvlek vara nöjd med det? Nu väntar vi på nästa gång hon inte får spela från start eller blir utbytt. Sundhage vet naturligtvis att det hon gör eller inte gör i relation till Asllani också kommer att noteras av alla spelare i landslaget - det finns ett budskap i det Sundhage gör i framtiden. En stund i "snickerboa"/bänken för illbattingen från Vimmerby är bara nyttigt.

Rollen som missförstått geni spelar Asllani bra - kanske en blivande skådespelare? Även "genier" har ett val - tacka ja när man blir uttagen eller tacka nej till fortsatt landslagsspel. Nä, Asllani - låt spelet tala istället för munnen och om du säger något så låt det passera hjärnan först.

Angående laguttagningar så tycks ingen FK undgå synpunkter på detta. Visst anklagades även Dennerby för att favorisera vissa, exempelvis Lindahl. Nu är det lättare på åtminstone den positionen - det fínns ingen konkurrens i målvaktskrisens Sverige.

Att Sundhage laborerar är kanske inte så konstigt, det är ett välkomponerat lag som ska ta sig an förmodade medaljlag i Kanada-VM, inte enskilda självutnämnda "genier" med uppblåsta egon!

fair play 2014-08-22 15:59

Sundhages lag levererade resultat Så länge borde man vara nöjd.
Kommer detta lag duga för något större bedrift? Skulle inte tro på det!
Problemet med den svenska damlandslaget ligger i själva konceptet nämligen att lagsammanhållningen är viktigare än individuellt skicklighet och egenskaper.
Vi hade då Dennerby, till yrke polis, som passade perfekt för uppgiften: gruppen ska fungera individen ska försvinna. Prestation ska utgå från ett kollektivt samarbete och styrka som kommer ur den.
Sundhage då ärvde detta konceptet och tillförde den sitt eget syn på det hela nämligen hennes mantra om att 30+ spelare kan topprestera, som kan vara tillräckligt motiverade för att klara alla utmaningar i dagens tjejfotboll.
Därmed har hennes roll fått en annan innebörd nämligen att animera, motivera och tända på de tjejer som annars ser på att karriären snart kommer till sin enda.
Detta gjorde hon med USA-lag detta fortsätter hon med sveriges landslag.
Resultatmässigt då lyckades man inte vara på topp däremot bland de 5 bästa men aldrig den som är best.
För det då krävs det individuellt skickliga spelare, flera va dem, som fungerar i en grupp och som gör att gruppen höjer sin nivå och kan därefter konkurrera med de bästa.
Därför måste flera unga spelare låtas komma in och få sin speltid. Vad är annars syfte i att t ex Banusic gång på gång snurrar bort landslagsförsvar men bara på träningstillfällena för att sedan förpassas till läktaren.
Det som hände med Asllani talar mycket väl om detta som jag nämnt med konceptet men också att sveriges förbundskapten blivit lite för auktoritär och fast i sin dogmatisk bubbla som kan också lätt spricka.
Vi har ju sett englandsmatchen..och vi har sett Asllani kliva in och ändra på matchbilden, alltså individuellt skicklig spelare som vågar utmana
Hade ju helt rätt i att vara förbannad efteråt..
Vidare så att Asllani med invandrarbakgrund ersätter en annan tjej med samma säger kanske också en del om damlandslagets bygge.

Rufus 2014-08-22 11:26

Jag vill inte ge mig in i någon polemik rörande SvFF, landslagsledning eller landslagsspelare, men man kan ju undra över vilken för oss dödliga fördold strategi som ska leda A-damlandslaget mot ett VM.guld 2015. Om landslagsledningen vidhåller sitt körschema in i nästa år så betyder det att Sverige kommer till Kanada med en trupp som består av spelare närmare de 40 än de trettio blandat med spelare som knappt platsar i Elitettan.

Under tiden står många av de bästa unga talangerna och huttrar i farstun, eller också är de sakta på väg in i det limbo som kallas U23-landslaget. Och här gick man och hoppades på ny friska vindar i tiden efter A.D, (Anno Dennerby)...

Lenn 2014-08-23 11:30

Det var en käftsmäll mot Pia och Lillie för deras laguttagning. Deras auktoritet och kunskap för lagets bästa ifrågasätts. En plats skall vara reserverad för mig annars är det något annat än fotbollsrelaterat, vilken inställning Asllani har !!! Man kan ju undra vad Lisa D, Sofia J, Malin D, Hurtig, Hjolman m.fl. tänker om detta. Spelare som också vill in i startelvan. Detta är något som både Skottland och Bosn-H. kan utnyttja mot Sverige. Det är en spricka inom laget både mot ledningen och mot lagkamraterna. Asllani måste tydligen vara startspelare och får absolut inte bytas ut hmm !

Jag såg slutet på matchen Tyskland-Frankrike U20 VM i Kanada och det var en riktig bra match. Går Sverige till VM så blir det tuffa och bra matcher mot Tyskland, Frankrike, USA, England, Kanada m.fl. Det gäller verkligen för Nilla F, Sembrant, Lotta S att spela på topp och att få ihop ett homogent och starkt lag.
Men först nu Skottland hemma viket också kan bli en svår match.

Martin 2014-08-22 18:49

Asllani är fortfarande en spelare som skapar känslor märker jag, min åsikt är i alla fall klar vad gäller att hon SJÄLVKLART ska gå före en dussinlirare som Schough varje dag i veckan samt att hon är en spelare vi inte har råd att hålla utanför startelvan åtminstone om vi fortsätter med dagens offensiva uppställning.

Tycker det är förvånande att så många här verkar reagera med ryggraden när det kommer till Asllani och jag tycker hela hennes uttalande är helt korrekt i sak då ett flertal spelare i Damlandslaget inte har där att göra på fotbollsmässiga grunder.

Att på elitnivå bygga ett lag med 'goa' individer är för dåligt och särskilt när vi nu har en del riktigt spännande unga spelare som om de bara får chansen skulle kunna göra Damlandslaget lika fruktat som det än gång var även vad gäller de absolut bästa motståndarna i världen.

Malte 2014-08-22 21:10

Skulle vara kul om NÅGON försvarade uttagningen av Scough................Eller Tunebro??
Fast det är ju klart Sundhage/Persson läser ju inte detta.
I övrigt håller jag med Martin.

Rufus 2014-08-23 16:13

En sak framstår i tydlig dager när man tar del av medias kommentarer kring damlandslaget. Pia Sundhages smekmånadsår 2013 är till ända - tyvärr.

The Observer 2014-08-23 23:03

Här vare´ livat i kommentatorsfältet för en gång skull.

För att börja/återvända till Asllanis offentliga uttalande. Jag har svårt att se att det medfört något positivt - för henne, för Sundhage, för den sannolikt utpekade Schough, för laget. Vill fler vara kompis med Asllani? Är det fler som respekterar henne för hennes fotbollskunnande nu? Är Sundhage omedveten om att såväl media som spelare ibland ifrågasätter laguttagningar och långsiktiga lagbyggen? Hur blir Schough en bättre spelare av detta? Vilka i laget, på särskilt mittfält och i anfallet, är i Asllanis skottglugg nästa gång? På vilket sätt blir det ett bättre lag av detta?

I bästa fall kan Asllanis uttalande ses som (vilket hon tycks hävda i efterhand) känslostyrt (och klantigt). I sämsta fall var det ett tämligen medvetet försök att påverka till sin fördel genom kritik mot Sundhage och personförföljelse mot Schough. En snärtig oneliner var det i alla fall - platsar klart i damfotbollens Hall of Shame.

I den mån det är möjligt att göra någon objektiv analys av strategier och spelarmaterial så är det väl den andra frågan som diskuterats ovan. Varje 12:e spelare är inte bara det, utan också förbundskapten!

Det finns en handfull spelare som framstår som tämligen givna i landslaget: Lindahl (om inte annat så i brist på konkurrens), Fischer, Seger, Schelin, Sjögran och kanske någon till. Asllani är väl där någonstans också. Sedan är det påfyllnad och utfyllnad och jakt på nya storspelare. Alla har sina favoritspelare som de skulle vilja se i landslaget eller se mer av i landslaget - jag också.

Jag har dock svårt att tro att någon av oss självutnämnda experter totalt sett skulle göra ett bättre lagbygge än Sundhage över tid.

En av de stora frågorna, om man zoomar ut en bit, är hur svensk damfotboll får fram världsspelare. En helprofessionell inhemsk liga? Begränsning av antalet utländska spelare? Spel i Sverige under mästerskapsår? Friare flöde mellan U-landslagen och A-landslaget?

Till sist: en världsspelare vet att man är det och har inget behov av att berätta att andra är sämre.......

Lenn 2014-08-25 22:26

Det är ett kritiserat landslag, konstigt nog inifrån som har två viktiga matcher kvar. En del spelare har blivit kritiserade och sågade inifrån sitt eget lag, rätt ovanligt på denna nivån och borde inte få förekomma. Förbundskaptenen har även blivit ifrågasatt och sågad internt. Vem skall ta ut och leda laget då. Så är det och två matcher återstår innan biljetten till VM är klar. Men det skall mycket mycket till för att Sverige inte skall klara det.

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.