Linköping cupmästare igen

Cupfinalen mellan Linköpings FC och Kristianstads DFF blev en målmässigt jämn historia. Men det var Linköping som visade vart skåpet skulle stå, vann med 2-1 och nu kan titulera sig svenska cupmästare för fjärde gången på lika många försök..
Jubel i Linköping efter att Fridolina Rolfö (2:a till höger) kvitterat till 1-1. Foto: Bildbyrån

Kristianstadlaget åkte till Linköping för att ta sin första nationella titel någonsin. Linköpings FC kom ut till matchen för att visa att man, oavsett vad den damallsvenska tabellen säger, redan nu är ett av de bästa lagen i Sverige. Linköping slog ut Umeå IK i semifinalen. Nyförvärven Janni Arnth och Claudia Neto fanns med i dagens startelva. Kristianstads DFF tog sig till finalen genom att slå den damallsvenska serietvåan KIF Örebro i senaste cupmatchen.

Båda lagen gjorde sin första tävlingsmatch för höstsäsongen, och det syntes. Spelarna såg slitna ut redan när klockan stod på trettio minuter, men innan dess hade mycket hänt.
Redan i den 3:e minuten satte supertalangen och Marija Banusic 1-0 till bortalaget efter att Susanne Moberg slagit passningen och comebackande Charlotte Rohlin gått bort sig. Där och då hade Kristianstad matchen precis där man ville ha den. Linköpings FC tvingades att flytta upp och på så sätt öppna luckor att kontra i. Men, bara fem minuter senare skulle Fridolina Rolfö förändra matchbilden. Hedvig Lindahl lämnade en lucka mellan sig och stolpen, och i den kunde Rolfö sätta 1-1 redan efter 8 minuter.

Efter det var det mycket LFC i matchen. Pernille Harder löpte och öppnade luckor. Nyförvärvet Neto imponerade på mitten och Magdalena Ericsson löpte kopiöst på sin kant.
Men KDFF var inte utspelat. Då och då försökte man sig på en kontring, utan att lyckas.
Trots rivstarten på matchen slutade halvleken 1-1.

Efter halvtidsvilan dominerade Linköpings FC. Ett mål hängde i luften men Hedvig Lindahl i Kristianstad-målet stod i vägen gång på gång – tills hon inte gjorde det längre. I den 57:e minuten släppte Lindahl en retur. Uteförsvaret var passivt när Mariann Gajhede kunde peta in 2-1 till hemmalaget.

Därefter tvingades Kristianstad flytta fram positionerna, medan Linköping förberedde sig för den förändrade matchbilden genom att byta ut Rolfö och sätta in djupledsspelaren Stina Blackstenius. Linköping fortsatte dominera matchbilden, vann mittfältskampen gång på gång och skapade betydligt fler chanser än Skåne-laget. Linköping var närmare 3-1 än Kristianstad en kvittering. Men när domare Sara Persson satte pipan i munnen stod det alltjämt 2-1 på resultattavlan.

Linköpings FC var bättre än Kristianstads DFF idag, och blev välförtjänt Svenska cupen- mästare
− Det är jätteskönt, det här är min första titel och det känns jättebra, säger stjärnan Pernille Harder till SVT efter slutsignalen.

The Observer 2014-08-08 07:41

En rättvis vinst för Linköping. Det blev stundtals smärtsamt tydligt varför KDFF gjort så få mål framåt i serien, men också att Lindahl sannolikt räddat laget åtskilliga gånger. Rohlins bjudning krävdes för KDFF ledningsmål. Utan den snabba kvitteringen hade nog LFC kunnat bli skakiga.

Harder utsågs till bästa spelare i LFC, nja jag hade nog hellre valt debuterande Neto med fin bollkontroll och bra värdering av situationerna. Ytterst få felpass. Gajhede hade också kunnat vara kandidat till bästa spelare. Likaledes debuterande Arnth gjorde också hon en bra insats. I Neto och Arnth verkar LFC hittat två klasspelare som kan bidra till stabilitet i respektive lagdel.

Skaplig pubiksiffra på drygt 1200 - så borde det väl se ut alla matcher i allsvenskan...

Åttonde nationella titeln för LFC sedan 2004. Får se hur laget fixar resten av serien efter krismatcherna/dubbelmötet mot KIF - första svaret på söndag då UIK kommer på besök.

fair play 2014-08-07 23:36

Tight match i 50-60min, det krävdes Lindahls bjudning för att LFC kommer in i matchen
Så långt KDFF orkade då var det jämnt.
LFC hade bredare trupp och mer ork därför vann de.

Martin 2014-08-08 23:40

Håller absolut inte med utan tycker det var stor skillnad mellan lagen under större delen av matchen och då särskilt andra halvlek där LFC dominerade totalt. Kristianstad ställde upp med ett extremt defensivt tänk, faktiskt ännu mer tillbakadraget än i seriematchen på samma arena, och antalet gånger de kom över egen planhalva i organiserade anfall gick att räkna på egna handens fingrar.

Lindahl gjorde en stormatch och räddade länge Kristianstad, reflexräddningen på Harders närskott var t ex helt enorm, så även om det var hennes miss som tyvärr gav det matchavgörande målet så borde LFC sett till matchbilden i andra halvlek gjort minst ett mål till.

Hoppas Pia såg på matchen för då fick hon se våra ytterbackar Ericsson och Samuelsson, särskilt den sistnämnde, göra varsin riktigt stark match där båda var snabba att fylla på när chansen gavs och samtidigt höll bra koll bakåt. Att ingen av dom är uttagna till kvaltruppen mot Polen är banne mig tjänstefel av landslagsledningen särskilt med tanke på hur dåligt just kantförsvaret tydligen var mot England.

Lite kul för Pia att Banusic fick göra mål även om det kom efter en hemsk bjudning från comebackande Rohlin men efter det visade hon mest prov på dåligt humör med ett rätt trist kroppsspråk. Individualism är ju inte fel och Banusic är riktigt bra när hon är på spelhumör men jag tycker personligen hon verkar ha en del att jobba på där.

LFC kan ha stått för ett jättefynd i Claudia Neto som var direkt lysande och då särskilt med tanke på att det var första matchen med nya laget. Om hon fortsätter så här lär Slegers få jobba för att ta tillbaka startplatsen när hon så småningom kommer tillbaka. Även Arnth såg lugn och säker ut i sina ingripanden och hittade snabbt ett bra sammarbete med Rohlin och både hon och Neto utstrålar kvalité rakt igenom vilket känns bra för fortsättningen.

Kul för Rolfö att få göra mål och hon stod som vanligt för hårt jobb och säkra bollmottagningar vilket blivit en viktig pusselbit för LFC att lägga till det lite mer nätta kortpassningsspelet. Tycker även hon är en spelartyp som saknas i landslaget även om det kan finnas bättre spelare av den typen som skulle gå före.

Till slut måste jag ju säga att Mariann Gajhede hade varit värd att få matchens lirare utmärkelsen för hon gjorde inte ett fel under hela matchen och var ju också den som högg som en kobra när Lindahl kom lite snett på det låga rätt hårda inlägget.

fair play 2014-08-09 08:16

Tycker att du överdriver i det mesta i din beskrivning; LFC, som du som deras supporter har rätt till att höja till skyarna, är ärligt talat rätt medelmåttigt lag, med spelare som har begränsade individuella spelkvalite men hårt arbetande med ganska bred och jämn trupp.
Sett till antal chanser då borde LFC vunnit med några mål marginal. Det blev inte så mest på grund av att laget saknar utpräglad målskytt som kan sin grej.
Tänker inte förklara taktik för diverse lagen men sådana matcher spelas på resultat då kan det bli så, lite tråkigt ur åskådares perspektiv.
KDFF då har Banusic som rätt ensam i anfallet och det var svårt att göra mycket mer även om hon vill och visade det med sin "dåligt humör" som i svensk översättning annars kallas jävla anamma, men Marija ser inte särskild svensk ut då din kommentar om hennes insats kan sättas i detta sammanhang.
Svensk landslag skulle må bättre med fler spelare som har "dåligt humör" med mer individuell skicklighet som förstås fungerar i en grupp.
Till sist, det krävdes ett par nya europeiska landslagsspelare för att LFC vinner denna cupfinal, värd att notera.

Martin 2014-08-09 14:13

Tänker inte ge mig in i nåt skitkastning här men vill bara poängtera att min åsikt om Banusic inte har något med hur hon ser ut och den insinuationen känns faktiskt riktigt billig från din sida minst sagt men så är det ju ett enkelt försvar när ens favoritspelare får kritik.

Jag vet detta eftersom jag för ett antal år sedan propagerade för att Kosovare Asllani skulle få plats i Landslaget men då ofta fick till svar att hon ju var så 'kaxig' och därför inte skulle vara med. Kosse jobbade på den sidan och filade bort lite men behöll ändå den positiva delen av sin attityd som ju gjort att hon idag är given i Landslaget och spelar i ett klubblag i den yttersta världstoppen.

Jag är övertygad om att även Banusic kan göra den resan, skickligheten har hon ju tveklöst, men det kommer gå enklare och snabbare för henne om hon likt Kosse filar bort en del.

Vad gäller taktik så är jag som fotbollsåskådare sedan över 10 år bakåt helt medveten om att lag väljer att spela på olika sätt men jag menar ändå att Kristianstad i denna match blev allt för passiva och därför lämnade över taktpinnen till LFC. Örebro spelar ju t ex också ganska defensivt men har ett betydligt mer offensivt tänk i försvarsspelet vilket är anledningen till att de är tvåa medan Kristianstad halkat efter i tabellen.

Till sist: Det krävdes ersättare till skadade Slegers och Nordin för att LFC skulle vinna finalen, helt riktigt. Det blev också tydligt hur viktigt det är att ha en spelmotor på mittfältet då LFC under Slegers frånvaro tappat massor av poäng men nu säkert kan börja vinna matcher igen.

Rufus 2014-08-08 01:06

Fridolina Rolfö - vilken stjärna!

Mariann Gajhede - vilket geni!

Pernille Harder (på gång) och Janni Arnth - två danskor till som kommer att röra om i Damallsvenskan!

Lenn 2014-08-09 12:02

Till fair play jag vet inte vad du vill komma till men ditt påhopp på svenska kontra invandrarspelare är bara löjligt. Tycker Martin har en bra åsikt och gör en bra analys av matchen. Moderatorn bör kanske se upp med inläggen här.

mia.e. 2014-08-09 13:58

Lenn, som jag annars sett balansera nått kommentatorsfält, vad är det som en moderator på sajten ska "se upp med" i denna kommentatorstråd? Vad jag ser finns det inga personangrepp eller något stötande i inläggen du kritiskt kommenterar här ovan. De kommentarerna uttrycker en personlig åsikt, på samma sätt som Martin, men med mindre krut än Martin lägger i sin kommentar.

Jag gillar inte allt jag läst av olika kommentatorer, men de inlägg du pekar på kritiskt här är hur städade som helst - och de gör faktiskt i detta fallet kommentatorsfältet här mer balanserat. Är det inte bra att vi har en 'diskussion' eller en tråd där flera röster och åsikter får komma till uttryck?

Jag saknar ett tack för god match till Kristianstad här. Det hör väl till god ton, att också medge att man spelat en match och haft en motståndare, och att man ger motståndaren ett erkännande? Vad vinner man, vad lär man sig av att vinna, om man inte spelat mot någon? En god vinnare för mig, det är bara en personlig åsikt, är någon som är stor - och mogen nog - att ge något åt motståndaren, för att lindra förlusten.

Martin 2014-08-09 14:22

Personligen så tackade jag för matchen på plats istället då Kristianstad verkligen gav allt och de applåder de fick av oss i hemmapubliken var helt klart välförtjänta. Ska också passa på att tacka de ditresta KDFF-fansen som höll igång fram till 2-1 målet och bidrog till att ge matchen en inramning jag inte varit med om sedan invigningen av arenan.

Vad gäller Lenns inlägg så syftade det på att fair play insinuerade att min kritik av Banusic skulle haft med hennes 'osvenska' utseende att göra, vad som nu menas med det, vilket det alltså inte har. Jag är övertygad om att Banusic kan göra samma resa som t ex Asllani gjorde från LFC till PSG och en given landslagsplats då hon har skickligheten som krävs men att hennes lite tråkiga kroppsspråk kan göra detta svårare.

fair play 2014-08-09 16:33

Som en led i diskussion om "kroppsspråk, attityd och insinuationer" :

"– Man får inte sticka ut i svensk damfotboll. Man måste tänka sig för innan man säger något, innan man går in i en närkamp, överallt, hela tiden. Jag har fått nog och tröttnat, det är därför jag lägger av. Landslagskontroversen är bara en del av en helhet i svensk damfotboll, där spelare antingen likformas eller stöts ut"----SUSAN VARLI, pensionerad 20år fotbollsspelare

"– I Sverige får man inte ha en viss karaktär, de är karaktärsrädda. Men i England gör de ett lag av karaktärer. Sverige måste bli bättre på att ta hand om sina karaktärer, det är de som är avgörande. De som kanske vågar säga som de tycker i stället för att hålla med, men vara tyst och gå och snacka på sidan. Det är sån atmosfär jag inte tål, tyvärr."-------LOUISE FORS, pensionerad 24 år, fotbollsspelare

De 2 åsikter/erfarenheter speglar väl damfotbollens villkor och tillvaro.
Utvecklingen borde sökas i korrigering av referenser man stödjer sin fotboll på, Dogmatiskt hållning kan leda till väldigt enkelriktad resa för många tjejer.
Även om tränarna skulle protesterat desto mer publiken skulle vunnit, med rolig fotboll och med stark landslag.

Martin 2014-08-10 03:51

Lollo Fors är ju en spelare jag fick se en hel del av live under hennes tid i LFC och man kan väl säga att hon blandade och gav. Fantastiskt tillslag och bra blick för spelet offensivt men också helt klart en envägsspelare som inte direkt jobbade ihjäl sig i det tråkigare defensiva arbetet.

2012 års säsong i LFC är också ett utmärkt exempel på hur illa det kan gå om man förlitar sig allt för mycket på flashiga lirare och individualister. Spelare som DeVanna och Melis värvades för att lira laget till SM-guld men det var ju faktiskt inte ens nära för någonstans hade man glömt att det är det hårda 'skitjobbet' är minst lika viktigt och där var det allt för många som inte ville lägga manken till. Man slutade förvisso 3:a och det gjordes hela 50 mål framåt men de 34 insläppta var näst sämst i lagets historia näst efter debutsäsongen 2004. Särskilt kul att se på var det ju inte annat än enstaka toppar där faktiskt 'grismatchen' mot Tyresö (1-0) hemma på Folkungavallen var den mest positiva.

Kan länka en intervju med Sofia Lundgren från 2013 där hon ger ett hårt omdöme om det 'lag' hon ju var en del av under 2012: https://www.youtube.com/watch?v=ReGUEOiKzQ0 (från 45 sekunder).

Däremot finns det inget negativt med individuellt skickliga spelare rent allmänt, spelare som Pernille Harder eller nya Claudia Neto bidrar ju något enormt till spelet, men de har också visat upp att de klarar det defensiva ansvaret. I dagens fotboll har man inte råd med spelare som bara kan spela åt ett håll, t o m en superstjärna som Marta jobbar ju defensivt i de lag hon spelat i.

The Observer 2014-08-09 20:45

Först om cupmatchen:

LFC nämns ovan som "medelmåttigt" lag. Kanske så, men vilka svenska lag är då inte medelmåttiga, särskilt om man tar bort utländska spelare? Håller med om att LFC saknar en eller flera spelare som är naturliga anfallare med kapacitet att göra säg 20 mål på en säsong. Möjligen har man någon på gång inom något år i t ex Blackstenius. Om jag förstår saken rätt har LFC medvetet, pga ekonomi och möjligen sportsliga skäl, valt att inte kontraktera sådana "20-målsspelare". De fåtal (sådana utländska) som finns är i klubbar som Rosengård och Kopparbergs GBG. Har de råd med det? Ja, det återstår väl att se. Tyresö hade det inte. Gunnarsdottir gjorde säkert en klok bedömning att ligga lågt med KDFF och satsa på kontringar oaktat om hon såg LFC som medelmåttigt eller inte. Hade LFC:s kvittering inte kommit så snabbt hade det kunnat bli en annan matchbild och kanske också en annan segrare. Nu verkade KDFF inte kunna genomföra någon "Plan B" efter 2-1-målet.

Det går säkert att skriva mycket om svensk damfotbolls "kris". Själv funderar jag över bl a detta:

  1. Målvaktssidan - var finns framtidsnamnen? Jovisst, SvFF projekt pågår men när är nästa stormålvakt klar för ett mästerskap som förstekeeper?

  2. Svenska spelares val att spela utomlands. Ingen kan förhindra en enskild spelare att "pröva lyckan" och få ekonomisk utdelning, men vilka förutsättningar skapar svenska klubbar och SvFF för spelare som kanske kunde (och utvecklingsmässigt borde) stanna i Sverige att göra det? Hur många svenska spelare, Schelin och möjligen någon till undantaget, har på allvar etablerat sig i ett topplag och faktiskt blivit bättre utomlands?

  3. Stockholmfotbollens "ökenvandring" - om man nu kan kalla botten på allsvenskan och övre delen av Elitettan det (OK, AIK är inte Stockholmslag om man ska vara nogräknad. Tror dock att både de och Tyresö ses så ute i landet). Ett Stockholm United som etablerar sig på övre halvan av allsvenskan vore en vitamininjektion för hela damfotbollen och en värdefull motvikt till Rosengård exempelvis. Nog borde väl t o m den njugga Stockholmspubliken kunna komma då och nog borde väl sponsorer inse värdet?

Till sist: jag ser inte heller att det finns någon större anledning för en moderator att plocka bort något inlägg ovan. Tycker det är en klart hyfsat ton, särskilt jämfört med all skit på nätet. Tvärtom - uppfriskande med lite "ge och ta"!

Och apropå....nä, nu räcker det från mig ;-)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.