Spänningen tätnar i toppen av Elitettan

Låt oss titta närmare på toppstriden i Elitettan. Mallbacken, Hammarby, Sunnanå och Kvarnsveden slåss om två platser i nästa års Damallsvenska. Där bakom lurar Djurgården som en outsider. Allt kan hända i landets näst högsta serie.

Mallbackens försprång nästan uppkäkat
De tidigare suveräna serieledarna Mallbacken är fortfarande serieledare i Elitettan, men inte lika överlägset. Formen har svikit laget och nu har man bara tre poängs försprång till jagande Hammarby, sex poäng till godo på Kvarnsveden som befinner sig under strecket. Mallbacken inledde säsongen i ett övertygande tempo och rann ifrån utmanarna tidigt. Tio segrar på de första tio matcherna imponerade på många, men sedan dess har poängskörden gått sämre, faktum är att Mallbacken bara tagit fem poäng på de fem senaste matcherna i serien och har inkasserat två storförluster mot Djurgården och Hammarby. Senaste förlusten, 5-0 borta mot Hammarby, gör att toppstriden tajtar till sig och att lagen bakom på allvar kan utmana om seriesegern.

Hammarby har fått upp tempot
Närmast bakom Mallbacken finns just Hammarby. Hammarby inledde årets Elitetta med tre segrar på tre matcher. Sedan kom derbyt mot Djurgården, säsongens första oavgjorda match och man tappade rytmen en aning. På de efterföljande tio årmatcherna lyckades Hammarby bara skrapa ihop fyra trepoängare. Efter sommaruppehållet har Stockholmslaget fått upp tempot igen. Man har tagit tre klara segrar på tre matcher, där vinsten mot Mallbacken sticker ut mest. Dessutom har man förstärkt laget med förra Linköpings- och Sundsvallsmålvakten Lina Ringshamre. Om drygt två veckor väntar höstens tuffaste bortamatch för Hammarby då man åker till Kvarnsveden. Ska man spela allsvensk fotboll nästa säsong är ett bra resultat där nästan ett måste.

Målsnåla Kvarnsveden tar poäng mot övriga topplag
Kvarnsveden har lurat i toppen under hela året. Just nu är man bara två poäng bakom Hammarby som innehar den andra damallsvenska platsen i tabellen. Kvarnsveden är det lag i toppen som gjort minst antal mål, men man har också släppt in blott 15 mål på 17 matcher. Kvarnsveden har bjudit på många tajta matcher under året, få storsegrar men man har inte heller fallit igenom som de övriga topplagen. En enda gång under säsongen har man förlorat med mer än uddamålet, det var något överraskande borta mot Hovås Billdal i slutet av juni. Kvarnsveden var för övrigt laget som bröt Mallbackens suveräna segersvit, i mitten av juni slog man dem på hemmaplan med 1-0. Kvarnsveden är det lag som plockat flest poäng i mötena med övriga topplag. Man har besegrat Sunnanå borta, spelat lika mot Hammarby på hemmaplan och slagit Mallbacken i vårmötet. Det återstår att se om laget kan fortsätta gå segrande ur de viktiga toppmatcherna – lyckas man med det kan det bära långt, kanske ända till landets högsta serie.

Svajigt Sunnanå ännu med i jakten
Sunnanå befann sig, precis som Mallbacken, i Damallsvenskan under 2013. Den gången gick det inte Skellefteålagets väg och man slutade sist i serien. Planen har varit att laget bara ska ner i Elitettan och vända för att 2015 vara tillbaka där man hör hemma – i Damallsvenskan. Man fick behålla viktiga nyckelspelare så som Carina Holmberg och Sussie Nilsson och under sommaren har Madeleine Edlund anslutit från Tyresö. Ändå är det Sunnanå som jagar istället för att jagas. I skrivande stund befinner sig laget fyra poäng från andraplatsen i tabellen, efter att man bara lyckats skramla ihop sex poäng på de fem senaste matcherna. Hemmaförlusten mot LB07 förvånade många. Men än finns det tid att klättra uppåt. Man har kvar att möta alla de tre lag som ligger före i tabellen, således har Sunnanå fortfarande allt i egna händer, eller vid egna fötter om man så vill.

Djurgården outsider med skytteligaledare
Sist men inte minst vill vi flagga för en outsider. Tittar vi på tabellen i Elitettan ser vi att det är väldigt tajt i mitten. Faktum är att Sirius, som just nu återfinns på en åttondeplats i tabellen, endast är nio poäng från andraplatsen i Elitettan. Mycket kan hända och mer otippade lag som Hovås Billdal och LB07 har faktiskt fortfarande en chans på någon av de platserna som ger en biljett till Damallsvenskan, i alla fall i teorin. Men ett lag som ser ut att kunna ställa till det för topplagen är Djurgården. Djurgården har blandat och gett under året. Man har gjort kanonmatcher mot topplag bara för att i nästa ögonblick falla igenom mot ett, på pappret, sämre motstånd. Men än har Djurgården inte gett upp de damallsvenska tankarna, i alla fall om man ska tro lagets skyttedrottning Mia Jalkerud. Jalkerud och Djurgården har öst in mål såhär långt. Djurgården har gjort flest mål i Elitettan och Jalkerud, femton mål, leder skytteligan. Jalkerud utmanas i skytteligatoppen av två klubbkamrater. Madeleine Stegius, tolv mål, och Alexandra Höglund, elva mål. Övriga som blandar sig i skytteligastriden är LB07:s Michaela Johnsson och Mallbackens Mimmi Larsson.
Djurgården har sex poäng upp till lokalkonkurenterna Hammarby i toppstriden. Om man klarar av att plocka in det återstår att se.

Mallbacken, Hammarby, Kvarnsveden, Sunnanå och kanske även Djurgården slåss om två platser i nästa års Damallsvenska. Det är en fajt som lär leva hela hösten och en uppgörelse vi följer med stort intresse. Helt klart är att två lag kommer att jubla högt när säsongens sista match är spelad, och att en tredjeplats inte ger så mycket mer än en fjäder i hatten.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.