Derbydags i toppen av Elitettan

Lördagens Stockholmsderby är det viktigaste som spelats på länge. Både Hammarby och Djurgården siktar mot Damallsvenskan, bara ett av lagen kan ta sig dit. Vilket? Mycket hänger på hur derbyt slutar.

Stockholmsderbyna i Elitettan avlöser varandra denna säsong. Hammarby, Djurgården, Älta, Bollstanäs och Brommapojkarna är alla lag som hör hemma i både Elitettan och Stockholm. Således har derbyn blivit vardagsmat för såväl spelare som publik. Men vissa derbyn kittlar lite extra. Det mellan Hammarby och Djurgården är ett sådant derby.

Hammarby och Djurgården har en historia som strcrker sig långt bakåt i tiden. De har tampats om tre poäng massa gånger. Främst i Damallsvenskan, men under de senaste åren har de båda slagits i den näst högsta divisionen. I år slåss de båda om en plats i damfotbollens finrum. På lördagen kan den kampem avgöras, i ett derby på söder.

Damfotboll.com fanns på plats när dessa lag möttes i vårmötet. Nederlagstippade Djurgården hade favorittippade Hammarby i brygga, men bortalaget vände på bara några minuter. Matchen slutade 2-2 och man delade på poängen. Inför detta derby är det mycket som står på spel.

Låt oss rabbla lite siffror så förstår ni hur pass viktigt detta derby är.
Fyra omgångar återstår av Elitettan, Sunnanå har en hängmatch kvar. Men för alla övriga topplag återstår det bara fyra matcher att spela till sig en biljett till landets högsta fotbollsserie. Det innebär att alla lag, förutom just Sunnanå (och Hovås-Billdal) kan spela in maximalt 12 poäng (3 gånger 4 är 12) till under avslutningen av serien. I dagsläget toppar Mallbacken tabellen på 49 poäng. Två ser vi Hammarby, på 45 poäng. Hammarby och Mallbacken har allt i egna händer men Kvarnsveden, Djurgården och Sunnanå jagar toppduon som ett gäng hungriga vargar. De drömmer om att snyta de damallsvenska platserna framför ögonen på konkurrenterna.

Djurgården har tio poäng upp till Mallbacken. I teorin kan de alltså vinna elitettan, men gissningsvis har de siktet inställt på Stockholmsantagonisterna Hammarby. För att det ska vara möjligt måste man, mest troligt, slå det grönvita laget i lördagens toppderby. Hammarby å sin sida skulle kunna såga av Djurgården från toppstriden och själva ta ett stort kliv mot Damallsvenskan om man segrar på lördagen..

Sällan har väl ett Stockholmsderby i Elitettan varit så viktigt och nervkittlande? Hammarby hoppas, och tror, på ett stort publikstöd imorgon - förhoppningen är att över 1000 personer söker sig till Kanalplan. Och med tanke på att Kanalplan är en lite och gemytlig arena känns 1000 besökare där betydligt mer än 1000 besökare på exemeplvis Malmö IP, Behrn arena eller Linköping arena. Så mest troligt kommer Hammarby ha ett starkt publikstöd i ryggen i Stockholmsderbyt . Men visst vågar vi också gissa att en hel del djurgårdare kommer vara på plats? För även om det är Hammarby som sitter i förarsätet på resan mot Damallsvenskan så är derbyt minst lika viktigt för Djurgården.

Kanalplan lördag kl 15.00

Rufus 2014-09-26 18:34

Hjärtat säger BAJEN!

Dags för de grönvita att återknyta bekantskapen med Damallsvenskan. Ingen omöjlig uppgift som det ser ut. Dödsviktigt dock att Hammarbys keeper Lina Ringshamre överträffar sig själv mellan stolparna.

mia.e. 2014-09-26 20:02

...Så Elitettan har här möjlighet att med publikens hjälp överglänsa självaste Damallsvenskan? :)

(Och Stockholm som fotbollsstad överglänsa dedäran Malmö och Göteborg...?)

Gårdagens match mellan Damallsvenskans etta och två i tabellen drog 1060 (jämnt avrundat) i publik...

Bajen och Djurgården i morgon...? ;) Inte fler, väl... Nää...

Alva Nilsson 2014-09-26 20:41

Hammarby - Mallbacken lockade strax under 1000. 900 - någonting, minns ej exakt. Men mycket hänger nog på vädret.
Jag tror att ex Hammarby lockar större publik än lag i damallsvenskan för att der finns en bredare supporterkultur runt de klubbarna, främst på herrsidan. Och när herrklubbarnas supportergruppen slår på stora trumman kommer några hundra fler på damernas matcher.

Men - historiskt sätt brukar Stockholmsklubbarna inte dra några stora publiksiffror. O, laget går upp i damallsvenskan och ligger i botten tror jag inte vi får se 1000 personer i publiken.

mia.e. 2014-09-26 23:46

Äsch, vem bryr sig om historia (så noga) i morgon...

Stockholm och den samlade Hammarby- & Djurgårdenskaran (supportrar) är nu utmanade att slå ett blott tre dagar gammal publiksiffra! Kan man på några få timmar i huvudstaden uppbåda en publik som överträffar den Damallsvenska stormatchen igår, så har man tagit en trofé på "storlagen" och Damallsvenskans topplag... Inte varje dag man kan bräda dem i något... Tänkte mer så...

Skulle vara kul, eller hur - att två da'r efter deras match ha en större publik under ett Stockholmsderby i "lilla" Elitettan... :)

Hur var det Thoréns rubrik - som finns länkad här nere under "Damfotboll i Media" - i Aftonbladet löd:

"Spräng gränser, mästare"

...om vi - alla andra - skulle "knycka" den uppmaningen och göra något av den för egen del? Boosta favvo-lagen lite med ny kul publiksiffra DENNA vecka?

Menar, är inte Bajen och Mallbacken och Djurgården, de nuvarande Elitettan-lagen, de sanna mästarna, de tunga namnen, i landets högsta serier - sett över TID...
När vi snackar damfotboll... Och morgondagens lag, Hammarby och Djurgården, sett ur ett stolt Stockholmsperspektiv...

(Jag skriver det här lite på skoj, för det är lite få timmar till match och lite sent att slå på stor trumma, men bara tanken... "Dagens publiksiffra, 1200..." :) ...nått... några fler siffror, än torsdagens match, för stolta traditionsrika Stockholmsfärger... :)

Så... alltför kort om tid... det blir upp till spontanpubliken i morgon... Och så är det höstkylan... Och Lidingöloppet... trafikstockningen längs vägarna...

Men nästa säsong, om inte till detta derby... Då kommer publiksiffrorna för storlagen i syd och väst, samt Eskilstuna och Piteå att blekna - för "Forza huvudstaden"... Eller hur? Givet! :) )

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.