Derbydags i toppen av Elitettan

Lördagens Stockholmsderby är det viktigaste som spelats på länge. Både Hammarby och Djurgården siktar mot Damallsvenskan, bara ett av lagen kan ta sig dit. Vilket? Mycket hänger på hur derbyt slutar.

Stockholmsderbyna i Elitettan avlöser varandra denna säsong. Hammarby, Djurgården, Älta, Bollstanäs och Brommapojkarna är alla lag som hör hemma i både Elitettan och Stockholm. Således har derbyn blivit vardagsmat för såväl spelare som publik. Men vissa derbyn kittlar lite extra. Det mellan Hammarby och Djurgården är ett sådant derby.

Hammarby och Djurgården har en historia som strcrker sig långt bakåt i tiden. De har tampats om tre poäng massa gånger. Främst i Damallsvenskan, men under de senaste åren har de båda slagits i den näst högsta divisionen. I år slåss de båda om en plats i damfotbollens finrum. På lördagen kan den kampem avgöras, i ett derby på söder.

Damfotboll.com fanns på plats när dessa lag möttes i vårmötet. Nederlagstippade Djurgården hade favorittippade Hammarby i brygga, men bortalaget vände på bara några minuter. Matchen slutade 2-2 och man delade på poängen. Inför detta derby är det mycket som står på spel.

Låt oss rabbla lite siffror så förstår ni hur pass viktigt detta derby är.
Fyra omgångar återstår av Elitettan, Sunnanå har en hängmatch kvar. Men för alla övriga topplag återstår det bara fyra matcher att spela till sig en biljett till landets högsta fotbollsserie. Det innebär att alla lag, förutom just Sunnanå (och Hovås-Billdal) kan spela in maximalt 12 poäng (3 gånger 4 är 12) till under avslutningen av serien. I dagsläget toppar Mallbacken tabellen på 49 poäng. Två ser vi Hammarby, på 45 poäng. Hammarby och Mallbacken har allt i egna händer men Kvarnsveden, Djurgården och Sunnanå jagar toppduon som ett gäng hungriga vargar. De drömmer om att snyta de damallsvenska platserna framför ögonen på konkurrenterna.

Djurgården har tio poäng upp till Mallbacken. I teorin kan de alltså vinna elitettan, men gissningsvis har de siktet inställt på Stockholmsantagonisterna Hammarby. För att det ska vara möjligt måste man, mest troligt, slå det grönvita laget i lördagens toppderby. Hammarby å sin sida skulle kunna såga av Djurgården från toppstriden och själva ta ett stort kliv mot Damallsvenskan om man segrar på lördagen..

Sällan har väl ett Stockholmsderby i Elitettan varit så viktigt och nervkittlande? Hammarby hoppas, och tror, på ett stort publikstöd imorgon - förhoppningen är att över 1000 personer söker sig till Kanalplan. Och med tanke på att Kanalplan är en lite och gemytlig arena känns 1000 besökare där betydligt mer än 1000 besökare på exemeplvis Malmö IP, Behrn arena eller Linköping arena. Så mest troligt kommer Hammarby ha ett starkt publikstöd i ryggen i Stockholmsderbyt . Men visst vågar vi också gissa att en hel del djurgårdare kommer vara på plats? För även om det är Hammarby som sitter i förarsätet på resan mot Damallsvenskan så är derbyt minst lika viktigt för Djurgården.

Kanalplan lördag kl 15.00

Rufus 2014-09-26 18:34

Hjärtat säger BAJEN!

Dags för de grönvita att återknyta bekantskapen med Damallsvenskan. Ingen omöjlig uppgift som det ser ut. Dödsviktigt dock att Hammarbys keeper Lina Ringshamre överträffar sig själv mellan stolparna.

mia.e. 2014-09-26 20:02

...Så Elitettan har här möjlighet att med publikens hjälp överglänsa självaste Damallsvenskan? :)

(Och Stockholm som fotbollsstad överglänsa dedäran Malmö och Göteborg...?)

Gårdagens match mellan Damallsvenskans etta och två i tabellen drog 1060 (jämnt avrundat) i publik...

Bajen och Djurgården i morgon...? ;) Inte fler, väl... Nää...

Alva Nilsson 2014-09-26 20:41

Hammarby - Mallbacken lockade strax under 1000. 900 - någonting, minns ej exakt. Men mycket hänger nog på vädret.
Jag tror att ex Hammarby lockar större publik än lag i damallsvenskan för att der finns en bredare supporterkultur runt de klubbarna, främst på herrsidan. Och när herrklubbarnas supportergruppen slår på stora trumman kommer några hundra fler på damernas matcher.

Men - historiskt sätt brukar Stockholmsklubbarna inte dra några stora publiksiffror. O, laget går upp i damallsvenskan och ligger i botten tror jag inte vi får se 1000 personer i publiken.

mia.e. 2014-09-26 23:46

Äsch, vem bryr sig om historia (så noga) i morgon...

Stockholm och den samlade Hammarby- & Djurgårdenskaran (supportrar) är nu utmanade att slå ett blott tre dagar gammal publiksiffra! Kan man på några få timmar i huvudstaden uppbåda en publik som överträffar den Damallsvenska stormatchen igår, så har man tagit en trofé på "storlagen" och Damallsvenskans topplag... Inte varje dag man kan bräda dem i något... Tänkte mer så...

Skulle vara kul, eller hur - att två da'r efter deras match ha en större publik under ett Stockholmsderby i "lilla" Elitettan... :)

Hur var det Thoréns rubrik - som finns länkad här nere under "Damfotboll i Media" - i Aftonbladet löd:

"Spräng gränser, mästare"

...om vi - alla andra - skulle "knycka" den uppmaningen och göra något av den för egen del? Boosta favvo-lagen lite med ny kul publiksiffra DENNA vecka?

Menar, är inte Bajen och Mallbacken och Djurgården, de nuvarande Elitettan-lagen, de sanna mästarna, de tunga namnen, i landets högsta serier - sett över TID...
När vi snackar damfotboll... Och morgondagens lag, Hammarby och Djurgården, sett ur ett stolt Stockholmsperspektiv...

(Jag skriver det här lite på skoj, för det är lite få timmar till match och lite sent att slå på stor trumma, men bara tanken... "Dagens publiksiffra, 1200..." :) ...nått... några fler siffror, än torsdagens match, för stolta traditionsrika Stockholmsfärger... :)

Så... alltför kort om tid... det blir upp till spontanpubliken i morgon... Och så är det höstkylan... Och Lidingöloppet... trafikstockningen längs vägarna...

Men nästa säsong, om inte till detta derby... Då kommer publiksiffrorna för storlagen i syd och väst, samt Eskilstuna och Piteå att blekna - för "Forza huvudstaden"... Eller hur? Givet! :) )

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.