Hat trick av Minde när Linköping slog Vittsjö

Vårens möte mot Vittsjö vann Linköping med uddamålet. Höstreturen togs på största allvar då LFC vill få sina fyra raka vinster att bli till den femte och bli det lag som har störts chans att knipa den viktiga andraplatsen när Damallsvenskan går mot sitt slut. Matchen slutade 4-1 till Linköping vars fina form håller i sig.
Fridolina Rolfö gratulerar Kristine Minde efter ett av norskans tre mål. FOTO: Filip Oskarsson

Linköpings startelva var intakt från de senaste vinsterna mot både Rosengårds FC samt Kopparbergs/Göteborg FC förutom att målvakten Katlynn Fraine ersattes av reservmålvakten Olsen.
Redan efter 1 minut och 21 sekunder gjorde Kristine Minde dagens första mål.
Fridolina Rolfö fick bollen centralt efter ett bolltapp från Vittsjö där en spelare låg kvar skadad. Rolfö valde att hålla i bollen till ögonblicket då vänsterbacken släppte sin position för att pressa. Kristine Minde tog emot bollen till höger i straffområdet, skottfintade sig förbi med högerfoten och skickade upp bollen otagbart i bortre stolpen med vänstern. Ett riktigt snyggt mål från Minde som därmed gjorde sitt tredje mål för säsongen och ordnade en kanonstart för LFC.

Inom den första tiominutersperioden kom inte Vittsjö alls upp i tillräcklig hård och hög press och LFC hade lätt med att hitta rätt adress på sina passningar. Anfallsspelet var snabbt och smart och den första tanken man hade i inledningen var att Vittsjö var tvungna att lugna ner LFCs anfallsspel om de skulle få en chans att få med sig någonting alls från denna match.


När matchen sedan gick ner i tempo stod det klart vilken betydelse Claudia Neto har för LFC passningsspel. Inte alltid delaktig i sista tredjedelen men är vital för lugnet och stabiliteten på mittfältet och är en stor del i att LFC vinner spelövertagen i sina matcher. Samspelet med Gajhede är slipat.

Vittsjös Antonia Göransson visade sin kvickhet, var rapp i sina beslut och visade varför hon finns inom landslagets radar. Matchen i matchen mellan henne och Samuelsson var intressant att följa.

Samspelet mellan nyförvärvet Jannie Arnth och Charlotte Rohlin sattes på prov några gånger i inledningen när Vittsjö slog några längre bollar mot backlinjen. Linköping har haft störst problem den här säsongen mot fysiskt starka lag och Vittsjö visade sig överlägsna i vissa situationer utan att på så sätt få fram några större farligheter ur dem.

I den 20 minuten fick LFC ett riktigt bra kontringsläge efter en Vittsjö-hörna. Pernille Harder släppte bollen till Minde perfekt i steget, på högerkanten där hon med en tempoväxling tog förbi sin försvarare och avslutade med ett skott som dock gick utanför. Dock ett nytt prov på Mindes gryende form efter en ganska svag sommar. Hennes hårda inlägg bara minuten efter kontringsmöjligheten gav Vittsjöförsvaret problem då rensningen av Johanna Andersson blev feltajmad och där bollen nästan damp ner in i eget mål, bara ribban var i vägen för att sedan gå ut till en resultatlös hörna.
Det var under den fem-minutersperioden som LFC stod för fyra farliga avslutslägen som de inte lyckades få maximal utdelning på.
Harder visar vikten av att hela tiden vilja ha bollen med att ropa den till sig och även om resultaten inte alltid är hundraprocentiga så är hon väldigt professionell i att hela tiden söka sig dit bollen befinner sig.
1-0 stod sig halvleken ut där LFC vann skottstatistiken med 10-1.

Kristin Minde var lika snabb att hitta målet i andra halvleks start som i första. Återigen var det Rolfö som för enkelt kunde ta sig förbi sin markering centralt och hitta Minde som löpte smart utan boll. Fri med målvakten försökte hon chippa den över Minna Merilouto, som lyckades rädda den första bollen. Men när bollen låg fri och skulle rensas bort lyckas försvararen träffa Minde och bollen letade sig in i mål. Chocköppning av Linköping som nu ledde med 2-0.

Vittsjö fick kontakt när de reducerade i den 60 minuten efter en fin nick från inhopparen Elin Nilsen. Effektivt av bortalaget som gjorde mål på sin första riktiga chans i matchen. Vittsjö fick nytt liv i och med målet och blev efter det som ett nytt lag med frisk luft under vingarna.
Linköping hade efter sitt 2-0 mål sett nonchalanta ut och gav helt och hållet initiativet till bortalaget. Ändå lyckades de komma till avslut då Vittsjö satsade sin energi på att hitta sin kvittering, där målvakten antingen utan problem kunde plocka in den i famnen eller se den segla utanför.
Kvitteringen var dock bara en briljant Olsen i målet ifrån att bli verklighet. Inspelet från vänster var en hård fin boll och Elin Nilsen tajmade perfekt bollbanan, Olsen fick snabbt upp händerna och kunde se bollen studsa precis utanför stolpen.

I den 70 matchminuten kunde LFC pusta ut en aning då Harder kom inrusande i straffområdet efter en snabb omställning och blev fälld. Det var inga problem för henne att smälla in 3-1 på den efterföljande straffen, hennes 9:e mål för säsongen.
Luften gick ur Vittsjö och 4-1 kom efter 81 spelade minuter. Minde fick se sig själv göra ett hattrick efter en fin passning av Harder på en kvick omställning. Bortsett från målen hade Minde ändå blivit matchens lirare då hon hela tiden var på tårna och skapade oreda för försvaret. Hennes form kan bli viktigt i slutspurten.

Matchens lirare
Vittsjö: Ifeoma Dieke. Utan henne kunde siffrorna för LFC blivit högre. Behöver en bättre kollega bredvid sig om Vittsjö ska kunna blicka uppåt i tabellen i fortsättningen.

Linköping: Kristine Minde. Hattrick och bra spel i övrigt.

Text: Eric Svensson

fair play 2014-09-09 15:26

"Fridolina Rolfö fick bollen centralt efter ett bolltapp från Vittsjö där en spelare låg kvar skadad"----------och istället att sparka bollen ut och låta skadad spelare få hjälp då gjorde LFC mål.
Tydligt saknad av fair-play andan och solidaritet med sin arbetskollega till yrke
Att svenska damdomare saknar mycket av finess i sin bedömning av sådana situationer gör då spelet ganska hårt, hänsynslöst och såklart inte vackert.
Så länge själva spelare inte skyddar varandra då kommer antal skadade att öka liksom tron att det enda som är värt i fotbollen är att tillfredsställa sin tränare eller i den delen sluta tänka med sitt eget huvud eller låta sig infinna i något slags rigid regelverk
Båda de, tränarna och domarna kan också dem lära sig av de som utövar spelet ute på plan och som till skillnad från spelare riskerar ingenting.
För det krävs det då att själva spelare vågar stå för varandra.

Martin 2014-09-09 20:26

Noterade inga protester från Vittsjö vid skadesituationen innan 1-0 målet och i o m det har svårt att förstå kritiken. Vad gäller domaren så bedömde hon att det inte var frispark och ej heller huvudskada och då är hon i sin fulla rätt att låta spelet gå vidare. Jag noterade också att nämnde spelare kunde fortsätta spela (även om hon tvingades bryta senare).

Skulle man börja blåsa av/spela ut bollen varje gång en spelare åker i backen så skulle matchtempot bli fruktansvärt lågt och lag med snabba spelare och snabbt passningsspel (LFC) skulle missgynnas medan lag som satsar på fysiskt starka spelare skulle gynnas enormt mycket.

I den här matchen var det ju just tempot som avgjorde, när LFC satte full fart hängde inte Vittsjö med och tvingades flera gånger riva och slita i motståndarna för att inte hamna på efterkälken.

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.