Hat trick av Minde när Linköping slog Vittsjö

Vårens möte mot Vittsjö vann Linköping med uddamålet. Höstreturen togs på största allvar då LFC vill få sina fyra raka vinster att bli till den femte och bli det lag som har störts chans att knipa den viktiga andraplatsen när Damallsvenskan går mot sitt slut. Matchen slutade 4-1 till Linköping vars fina form håller i sig.
Fridolina Rolfö gratulerar Kristine Minde efter ett av norskans tre mål. FOTO: Filip Oskarsson

Linköpings startelva var intakt från de senaste vinsterna mot både Rosengårds FC samt Kopparbergs/Göteborg FC förutom att målvakten Katlynn Fraine ersattes av reservmålvakten Olsen.
Redan efter 1 minut och 21 sekunder gjorde Kristine Minde dagens första mål.
Fridolina Rolfö fick bollen centralt efter ett bolltapp från Vittsjö där en spelare låg kvar skadad. Rolfö valde att hålla i bollen till ögonblicket då vänsterbacken släppte sin position för att pressa. Kristine Minde tog emot bollen till höger i straffområdet, skottfintade sig förbi med högerfoten och skickade upp bollen otagbart i bortre stolpen med vänstern. Ett riktigt snyggt mål från Minde som därmed gjorde sitt tredje mål för säsongen och ordnade en kanonstart för LFC.

Inom den första tiominutersperioden kom inte Vittsjö alls upp i tillräcklig hård och hög press och LFC hade lätt med att hitta rätt adress på sina passningar. Anfallsspelet var snabbt och smart och den första tanken man hade i inledningen var att Vittsjö var tvungna att lugna ner LFCs anfallsspel om de skulle få en chans att få med sig någonting alls från denna match.


När matchen sedan gick ner i tempo stod det klart vilken betydelse Claudia Neto har för LFC passningsspel. Inte alltid delaktig i sista tredjedelen men är vital för lugnet och stabiliteten på mittfältet och är en stor del i att LFC vinner spelövertagen i sina matcher. Samspelet med Gajhede är slipat.

Vittsjös Antonia Göransson visade sin kvickhet, var rapp i sina beslut och visade varför hon finns inom landslagets radar. Matchen i matchen mellan henne och Samuelsson var intressant att följa.

Samspelet mellan nyförvärvet Jannie Arnth och Charlotte Rohlin sattes på prov några gånger i inledningen när Vittsjö slog några längre bollar mot backlinjen. Linköping har haft störst problem den här säsongen mot fysiskt starka lag och Vittsjö visade sig överlägsna i vissa situationer utan att på så sätt få fram några större farligheter ur dem.

I den 20 minuten fick LFC ett riktigt bra kontringsläge efter en Vittsjö-hörna. Pernille Harder släppte bollen till Minde perfekt i steget, på högerkanten där hon med en tempoväxling tog förbi sin försvarare och avslutade med ett skott som dock gick utanför. Dock ett nytt prov på Mindes gryende form efter en ganska svag sommar. Hennes hårda inlägg bara minuten efter kontringsmöjligheten gav Vittsjöförsvaret problem då rensningen av Johanna Andersson blev feltajmad och där bollen nästan damp ner in i eget mål, bara ribban var i vägen för att sedan gå ut till en resultatlös hörna.
Det var under den fem-minutersperioden som LFC stod för fyra farliga avslutslägen som de inte lyckades få maximal utdelning på.
Harder visar vikten av att hela tiden vilja ha bollen med att ropa den till sig och även om resultaten inte alltid är hundraprocentiga så är hon väldigt professionell i att hela tiden söka sig dit bollen befinner sig.
1-0 stod sig halvleken ut där LFC vann skottstatistiken med 10-1.

Kristin Minde var lika snabb att hitta målet i andra halvleks start som i första. Återigen var det Rolfö som för enkelt kunde ta sig förbi sin markering centralt och hitta Minde som löpte smart utan boll. Fri med målvakten försökte hon chippa den över Minna Merilouto, som lyckades rädda den första bollen. Men när bollen låg fri och skulle rensas bort lyckas försvararen träffa Minde och bollen letade sig in i mål. Chocköppning av Linköping som nu ledde med 2-0.

Vittsjö fick kontakt när de reducerade i den 60 minuten efter en fin nick från inhopparen Elin Nilsen. Effektivt av bortalaget som gjorde mål på sin första riktiga chans i matchen. Vittsjö fick nytt liv i och med målet och blev efter det som ett nytt lag med frisk luft under vingarna.
Linköping hade efter sitt 2-0 mål sett nonchalanta ut och gav helt och hållet initiativet till bortalaget. Ändå lyckades de komma till avslut då Vittsjö satsade sin energi på att hitta sin kvittering, där målvakten antingen utan problem kunde plocka in den i famnen eller se den segla utanför.
Kvitteringen var dock bara en briljant Olsen i målet ifrån att bli verklighet. Inspelet från vänster var en hård fin boll och Elin Nilsen tajmade perfekt bollbanan, Olsen fick snabbt upp händerna och kunde se bollen studsa precis utanför stolpen.

I den 70 matchminuten kunde LFC pusta ut en aning då Harder kom inrusande i straffområdet efter en snabb omställning och blev fälld. Det var inga problem för henne att smälla in 3-1 på den efterföljande straffen, hennes 9:e mål för säsongen.
Luften gick ur Vittsjö och 4-1 kom efter 81 spelade minuter. Minde fick se sig själv göra ett hattrick efter en fin passning av Harder på en kvick omställning. Bortsett från målen hade Minde ändå blivit matchens lirare då hon hela tiden var på tårna och skapade oreda för försvaret. Hennes form kan bli viktigt i slutspurten.

Matchens lirare
Vittsjö: Ifeoma Dieke. Utan henne kunde siffrorna för LFC blivit högre. Behöver en bättre kollega bredvid sig om Vittsjö ska kunna blicka uppåt i tabellen i fortsättningen.

Linköping: Kristine Minde. Hattrick och bra spel i övrigt.

Text: Eric Svensson

fair play 2014-09-09 15:26

"Fridolina Rolfö fick bollen centralt efter ett bolltapp från Vittsjö där en spelare låg kvar skadad"----------och istället att sparka bollen ut och låta skadad spelare få hjälp då gjorde LFC mål.
Tydligt saknad av fair-play andan och solidaritet med sin arbetskollega till yrke
Att svenska damdomare saknar mycket av finess i sin bedömning av sådana situationer gör då spelet ganska hårt, hänsynslöst och såklart inte vackert.
Så länge själva spelare inte skyddar varandra då kommer antal skadade att öka liksom tron att det enda som är värt i fotbollen är att tillfredsställa sin tränare eller i den delen sluta tänka med sitt eget huvud eller låta sig infinna i något slags rigid regelverk
Båda de, tränarna och domarna kan också dem lära sig av de som utövar spelet ute på plan och som till skillnad från spelare riskerar ingenting.
För det krävs det då att själva spelare vågar stå för varandra.

Martin 2014-09-09 20:26

Noterade inga protester från Vittsjö vid skadesituationen innan 1-0 målet och i o m det har svårt att förstå kritiken. Vad gäller domaren så bedömde hon att det inte var frispark och ej heller huvudskada och då är hon i sin fulla rätt att låta spelet gå vidare. Jag noterade också att nämnde spelare kunde fortsätta spela (även om hon tvingades bryta senare).

Skulle man börja blåsa av/spela ut bollen varje gång en spelare åker i backen så skulle matchtempot bli fruktansvärt lågt och lag med snabba spelare och snabbt passningsspel (LFC) skulle missgynnas medan lag som satsar på fysiskt starka spelare skulle gynnas enormt mycket.

I den här matchen var det ju just tempot som avgjorde, när LFC satte full fart hängde inte Vittsjö med och tvingades flera gånger riva och slita i motståndarna för att inte hamna på efterkälken.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.