Surt för Sunnanå med tappade poäng

Sunnanå gjorde båda målen i matchen men fick bara en poäng när laget spelade hemma på Sörvalla mot serieledarna Mallbacken. Matchen slutade 1–1 (1–1) inför 322 åskådare. – Det känns surt. Och det känns som om vi förlorade två poäng, säger Sunnanås tränare Martti Tikkanen efter matchen.
Annina Wede, längst till höger, väl förvaltat ett inlägg från Nina Jakobsson och därmed kvitterat Mallbackens ledning. En kvittering till 1–1, som också blev slutresultatet. FOTO: Ola Theander

Sunnanå hade definitivt spelet under hela matchen, vilket – om inte annat – visades av att det dröjde till 70:e spelminuten innan Mallbacken fick sin första hörna.

Ändå var det Mallbacken som fick första målet. Sofie Ahlberg drev bollen från vänster mot höger längs straffområdets yttre gräns innan hon fick fritt fram för ett skott. Det tog på en försvarare i Sunnanå och bollen ändrade riktning vilket ställde Sunnanås målvakt Sussie Nilsson helt. Detta skedde i elfte spelminuten.

Baklängesmålet snarare eggade Sunnanå till att satsa än mer framåt. Det gav också resultat. I 22:a minuten fick Perpetua Nkwocha tag i bollen på mittfältet. Hon fick ut bollen till Nina Jakobsson på högerkanten som avancerade framåt och slog ett inlägg in mot boxen där alerta Annina Wede fanns. Hon förvaltade inlägget på bästa sätt och kvitterade till 1–1.


Efter kvitteringen fortsatte Sunnanå att trycka på och många chanser radades upp både under resterande delen av första halvleken och under hela andra halvleken.

– Vi har varit dåliga på bortaplan under senare tid och hade beslutat att ligga lite lägre inför matchen mot Sunnanå, säger David Kjellin, huvudtränare för Mallbacken. Vi hade också sagt att vi skulle ha stor press på Sunnanås Carina Holmberg, som är farlig när hon får bollen och skapar spelvändningar. Det gick väl någorlunda.

– Vi hade marginalerna på vår sida och vi är jättenöjda med en poäng. Jag vill gärna berömma lagspelet som vi visade upp i dag eftersom det är så viktigt för oss att förbättra trygghetskänslan på bortaplan. Det självförtroende byggde vi på i dag.

David Kjellins kollega i Sunnanå, Marti Tikkanen, var också han nöjd med det spel som laget presterade.

– Jag är nöjd med spelarnas prestation. Mallbacken försvarade sig bra och vi hade inte marginalerna med oss. Det saknades det där lilla extra i slutskedet. Så det känns lite surt över att förlora två poäng. Eftersom vi hade spelet genom hela matchen.

Sunnanå har ett tufft spelschema framför sig. Ytterligare fyra matcher ska spelas fram till och med söndag om två veckor.

– Jo, det är tufft. Men vi är tränade för det, säger Martti Tikkanen som i slutet av årets säsong får se laget träna och spela på klubbens ursprungliga hemmaplan – Sörvalla. Detta i väntan på att ordinarie hemmaarena Norrvalla får nytt konstgräs.

Text: Ola Theander

The Observer 2014-09-21 21:33

Omgångens skräll var naturligtvis att Halmia plockade poäng på Hammarby. Att SSK skulle spela oavgjort mot MIF var inte särskilt överraskande. SSK är pressade att vinna för att nå uppflyttningsplatsen, medan MIF kan bevaka och även med några oavgjorda matcher hålla ett par poängs förspång till jagande lag bakom.

Jag hade tippat att SSK skulle klämma sig förbi Hammarby, men då ingick inte SSK:s bleka insats mot Hammarby i den kalkylen. Gladast efter den här omgången är sannolikt Kvarnsveden vars hopp om avancemang ännu lever och Mallbacken är sannolikt också hyggligt nöjda. De senare behåller eller något utökar det relativa poängavståndet bakåt.

De sista omgångarna har visat att på pappret enklare matcher för topplagen kan vara "minerade" av lag som kämpar för fortsatt kontrakt i elitettan. För Sunnanås del är troligen hängmatchen mot Hovås Billdal 1 oktober snudd på avgörande för möjligheten att nå allsvenskan 2015 - förlust och det är (i dagsläget och då med alla lag på 22 matcher) 7 poäng upp till Hammarby med 12 poäng kvar att spela om.

I Elitettan finns fighten främst kring övre strecket, men även kring nedre till skillnad från allsvenskan där enda frågan är vem som tar andraplatsen och CL-spel.

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.