Surt för Sunnanå med tappade poäng

Sunnanå gjorde båda målen i matchen men fick bara en poäng när laget spelade hemma på Sörvalla mot serieledarna Mallbacken. Matchen slutade 1–1 (1–1) inför 322 åskådare. – Det känns surt. Och det känns som om vi förlorade två poäng, säger Sunnanås tränare Martti Tikkanen efter matchen.
Annina Wede, längst till höger, väl förvaltat ett inlägg från Nina Jakobsson och därmed kvitterat Mallbackens ledning. En kvittering till 1–1, som också blev slutresultatet. FOTO: Ola Theander

Sunnanå hade definitivt spelet under hela matchen, vilket – om inte annat – visades av att det dröjde till 70:e spelminuten innan Mallbacken fick sin första hörna.

Ändå var det Mallbacken som fick första målet. Sofie Ahlberg drev bollen från vänster mot höger längs straffområdets yttre gräns innan hon fick fritt fram för ett skott. Det tog på en försvarare i Sunnanå och bollen ändrade riktning vilket ställde Sunnanås målvakt Sussie Nilsson helt. Detta skedde i elfte spelminuten.

Baklängesmålet snarare eggade Sunnanå till att satsa än mer framåt. Det gav också resultat. I 22:a minuten fick Perpetua Nkwocha tag i bollen på mittfältet. Hon fick ut bollen till Nina Jakobsson på högerkanten som avancerade framåt och slog ett inlägg in mot boxen där alerta Annina Wede fanns. Hon förvaltade inlägget på bästa sätt och kvitterade till 1–1.


Efter kvitteringen fortsatte Sunnanå att trycka på och många chanser radades upp både under resterande delen av första halvleken och under hela andra halvleken.

– Vi har varit dåliga på bortaplan under senare tid och hade beslutat att ligga lite lägre inför matchen mot Sunnanå, säger David Kjellin, huvudtränare för Mallbacken. Vi hade också sagt att vi skulle ha stor press på Sunnanås Carina Holmberg, som är farlig när hon får bollen och skapar spelvändningar. Det gick väl någorlunda.

– Vi hade marginalerna på vår sida och vi är jättenöjda med en poäng. Jag vill gärna berömma lagspelet som vi visade upp i dag eftersom det är så viktigt för oss att förbättra trygghetskänslan på bortaplan. Det självförtroende byggde vi på i dag.

David Kjellins kollega i Sunnanå, Marti Tikkanen, var också han nöjd med det spel som laget presterade.

– Jag är nöjd med spelarnas prestation. Mallbacken försvarade sig bra och vi hade inte marginalerna med oss. Det saknades det där lilla extra i slutskedet. Så det känns lite surt över att förlora två poäng. Eftersom vi hade spelet genom hela matchen.

Sunnanå har ett tufft spelschema framför sig. Ytterligare fyra matcher ska spelas fram till och med söndag om två veckor.

– Jo, det är tufft. Men vi är tränade för det, säger Martti Tikkanen som i slutet av årets säsong får se laget träna och spela på klubbens ursprungliga hemmaplan – Sörvalla. Detta i väntan på att ordinarie hemmaarena Norrvalla får nytt konstgräs.

Text: Ola Theander

The Observer 2014-09-21 21:33

Omgångens skräll var naturligtvis att Halmia plockade poäng på Hammarby. Att SSK skulle spela oavgjort mot MIF var inte särskilt överraskande. SSK är pressade att vinna för att nå uppflyttningsplatsen, medan MIF kan bevaka och även med några oavgjorda matcher hålla ett par poängs förspång till jagande lag bakom.

Jag hade tippat att SSK skulle klämma sig förbi Hammarby, men då ingick inte SSK:s bleka insats mot Hammarby i den kalkylen. Gladast efter den här omgången är sannolikt Kvarnsveden vars hopp om avancemang ännu lever och Mallbacken är sannolikt också hyggligt nöjda. De senare behåller eller något utökar det relativa poängavståndet bakåt.

De sista omgångarna har visat att på pappret enklare matcher för topplagen kan vara "minerade" av lag som kämpar för fortsatt kontrakt i elitettan. För Sunnanås del är troligen hängmatchen mot Hovås Billdal 1 oktober snudd på avgörande för möjligheten att nå allsvenskan 2015 - förlust och det är (i dagsläget och då med alla lag på 22 matcher) 7 poäng upp till Hammarby med 12 poäng kvar att spela om.

I Elitettan finns fighten främst kring övre strecket, men även kring nedre till skillnad från allsvenskan där enda frågan är vem som tar andraplatsen och CL-spel.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.