Surt för Sunnanå med tappade poäng

Sunnanå gjorde båda målen i matchen men fick bara en poäng när laget spelade hemma på Sörvalla mot serieledarna Mallbacken. Matchen slutade 1–1 (1–1) inför 322 åskådare. – Det känns surt. Och det känns som om vi förlorade två poäng, säger Sunnanås tränare Martti Tikkanen efter matchen.
Annina Wede, längst till höger, väl förvaltat ett inlägg från Nina Jakobsson och därmed kvitterat Mallbackens ledning. En kvittering till 1–1, som också blev slutresultatet. FOTO: Ola Theander

Sunnanå hade definitivt spelet under hela matchen, vilket – om inte annat – visades av att det dröjde till 70:e spelminuten innan Mallbacken fick sin första hörna.

Ändå var det Mallbacken som fick första målet. Sofie Ahlberg drev bollen från vänster mot höger längs straffområdets yttre gräns innan hon fick fritt fram för ett skott. Det tog på en försvarare i Sunnanå och bollen ändrade riktning vilket ställde Sunnanås målvakt Sussie Nilsson helt. Detta skedde i elfte spelminuten.

Baklängesmålet snarare eggade Sunnanå till att satsa än mer framåt. Det gav också resultat. I 22:a minuten fick Perpetua Nkwocha tag i bollen på mittfältet. Hon fick ut bollen till Nina Jakobsson på högerkanten som avancerade framåt och slog ett inlägg in mot boxen där alerta Annina Wede fanns. Hon förvaltade inlägget på bästa sätt och kvitterade till 1–1.


Efter kvitteringen fortsatte Sunnanå att trycka på och många chanser radades upp både under resterande delen av första halvleken och under hela andra halvleken.

– Vi har varit dåliga på bortaplan under senare tid och hade beslutat att ligga lite lägre inför matchen mot Sunnanå, säger David Kjellin, huvudtränare för Mallbacken. Vi hade också sagt att vi skulle ha stor press på Sunnanås Carina Holmberg, som är farlig när hon får bollen och skapar spelvändningar. Det gick väl någorlunda.

– Vi hade marginalerna på vår sida och vi är jättenöjda med en poäng. Jag vill gärna berömma lagspelet som vi visade upp i dag eftersom det är så viktigt för oss att förbättra trygghetskänslan på bortaplan. Det självförtroende byggde vi på i dag.

David Kjellins kollega i Sunnanå, Marti Tikkanen, var också han nöjd med det spel som laget presterade.

– Jag är nöjd med spelarnas prestation. Mallbacken försvarade sig bra och vi hade inte marginalerna med oss. Det saknades det där lilla extra i slutskedet. Så det känns lite surt över att förlora två poäng. Eftersom vi hade spelet genom hela matchen.

Sunnanå har ett tufft spelschema framför sig. Ytterligare fyra matcher ska spelas fram till och med söndag om två veckor.

– Jo, det är tufft. Men vi är tränade för det, säger Martti Tikkanen som i slutet av årets säsong får se laget träna och spela på klubbens ursprungliga hemmaplan – Sörvalla. Detta i väntan på att ordinarie hemmaarena Norrvalla får nytt konstgräs.

Text: Ola Theander

The Observer 2014-09-21 21:33

Omgångens skräll var naturligtvis att Halmia plockade poäng på Hammarby. Att SSK skulle spela oavgjort mot MIF var inte särskilt överraskande. SSK är pressade att vinna för att nå uppflyttningsplatsen, medan MIF kan bevaka och även med några oavgjorda matcher hålla ett par poängs förspång till jagande lag bakom.

Jag hade tippat att SSK skulle klämma sig förbi Hammarby, men då ingick inte SSK:s bleka insats mot Hammarby i den kalkylen. Gladast efter den här omgången är sannolikt Kvarnsveden vars hopp om avancemang ännu lever och Mallbacken är sannolikt också hyggligt nöjda. De senare behåller eller något utökar det relativa poängavståndet bakåt.

De sista omgångarna har visat att på pappret enklare matcher för topplagen kan vara "minerade" av lag som kämpar för fortsatt kontrakt i elitettan. För Sunnanås del är troligen hängmatchen mot Hovås Billdal 1 oktober snudd på avgörande för möjligheten att nå allsvenskan 2015 - förlust och det är (i dagsläget och då med alla lag på 22 matcher) 7 poäng upp till Hammarby med 12 poäng kvar att spela om.

I Elitettan finns fighten främst kring övre strecket, men även kring nedre till skillnad från allsvenskan där enda frågan är vem som tar andraplatsen och CL-spel.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Premier League klubbarna har insett värdet
Premier League klubbarna har insett värdet

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.