Sverige tog sista steget mot kvalfinal

Sverige blandade och gav i den näst sista kvalmatchen. Målet för dagen, vinst och tre poäng var i praktiken klart efter ett tidigt ledningsmål av Lina Nilsson. Sedan svajade spelet och tempot gick upp och ner men ytterligare två mål höll Bosnien och de vildaste kritikerna på avstånd.
Lotta Schelin på väg mot sitt 70:e landslagmål jagad av Lidija Kulis. FOTO: Daniel Stiller, Bildbyrån.

I strålande solsken på Gamla Ullevi började matchen precis så enahanda som man kunde tänka sig. Vitblåa Bosnien backade hem, Sverige satte igång med att försöka tråckla sig igenom det lågt stående försvaret.

Några lovande försök att byta kant öppnade ytorna. Efter fem minuter skickade Kosovare Asllani över bollen till Lina Nilsson som bröt in från höger.
Hon klev på obehindrat, fintade mot undfallande försvarare och tryckte till rejält med vänstern när hon nått straffområdeslinjen.


Målvakten hann inte ner och Sverige hade ledningen redan efter fem minuter.
– Det betydde mycket att få lite lugn. Sen har vi perioder i första där det ser riktigt bra ut, sade Pia Sundhage.

Framförallt hade Sverige ett massivt tryck under de första 20 minuterna. Olivia Schough och Kosovare Asllani tog löpningar och bollen gick på det berömda snöret i flera anfall. Backarna rensade till hörna när de hann emellan och Almina Hodzic kunde greppa bollen med pondus i luftrummet.

Däremot saknade keepern säkra händer för markskott, hon darrade och tvingades ta hjälpsteg.

Med total svensk dominans behövdes ingen piska, Bosnien var tämligen tandlöst. I mitten av halvleken tappade blågult vittringen på moroten och fick några omställningar i knät efter slarv med uppspelen.

Temposänkning men samma matchbild, bortalaget fortsatte försvara sig med näbbar och klor och tämligen effektivt att döma av de senaste kvalmatcherna. I slutet av halvleken blev det onödigt bryskt ett par gånger. Caroline Seger tacklades bakifrån, strax därefter åkte Kosovare Asllani i backen med varning som följd.

Frisparken var mer belönande med blågula ögon, Therese Sjögran lade bollen på mål, Lotta Schelin tog några sprintersteg och slog in målvaktsreturen.
2-0 i nät nedanför de bosniska fansen som var en aktiv del av de 6 664 åskådarna och stod för livad klackkultur med röst och instrument.

Inget risker i bytena
Malin Diaz gick in för Caroline Seger i halvtid och Lisa Dahlkvist ersatte Kosovare Asllani kvarten senare.
– Seger går ut för att hon har har ett gult kort, vi ville inte riskera något, Med ”Kosse” tänker vi Skottland, hon fick en del smällar, sade Sundhage.

I takt med att Bosnien tröttnade betänkligt blev Sverige alltför stillastående, men blågult hade en spelare på ständig måljakt. Lotta Schelin närmade sig det absoluta målrekordet än mer och hennes 71:a fullträff var snyggare än nummer 70.

Strikern klackade in 3-0 och avslutade därmed målskyttet efter 73 minuter.
– Vi spelar mycket på första rörelse och det blir en rak passning, inte fart och fläkt och lite långsamt faktiskt, vi hade kunnat ha ett bättre passningsspel, sade Pia Sundhage.

Skottland på onsdag ställer andra krav på passningskvalitet från svenskt håll. Mot ett mer spelande lag blir det också lättare att spana in luckor för smarta instick och få utdelning genom att dra isär på kanten.

The Observer 2014-09-13 20:03

Tjaha, en dag på jobbet eller ett sprakande fyrverkeri? Lyckades "tålamodstaktiken"?

Några noteringar:

Både Schough och Asllani startade och den förra var kvar längst. Om det var ett efterspel från tjäbblet vid Polen-matchen är kanske svårt att säga. Inte desto mindre sannolikt ett bra drag från Sundhages sida - ledarskap i praktiken: Asllani fick spela från start, men det fick också Schough, vilket skickar budskapet att det i varje fall inte är Asllani som tar ut laget eller sig själv. Det ger samtidigt Schough stöd. Hon var mer synlig trots missar i avgörande lägen och Asllani var som vanligt - lättviktigt och försök till smarta instick.

I Bosnien-H framhölls Lidia Kulic som stor stjärna - mja, i sin korta sejour som utlånad till Linköpings FC lyckades hon inte ta en startplats. Det detaljen missade pratglade Kristiansson på TV4 (som nu inte kan plugga sitt kära Tyresö FF längre).

Det var nog en dag på jobbet....

Bäva månde Skottland i nästa match???

Lenn 2014-09-13 23:10

Stabil och bra match av Sverige. Bosnien hade väl bara något enstaka skott på mål. Sverige har ju ett betongförsvar som får det betydligt jobbigare mot Skottland (9 - 0 mot FÖ) Tycker Lina Nilsson gör det bra och även Schelin med sina två mål. Ja hela laget verkar stabilt och bra. Nu får Pia och laget ladda till matchen mot Skottland. Det blir säkert en väldigt bra och sevärd match. Lycka till !!

LasseW 2014-09-14 14:16

Just sett färdigt inspelningen av SWE-B/H då jag igår valde se LFC F19.(Med facit i hand borde jag istället sett "VBK" skjuta sitt Tinnis flera steg närmare nytt div1kontrakt)
Landskampen då.Upplyftande? Tja,ungefär som backhoppning på nyårsdagen.
En dag på jobbet var väl precis vad det var.
En fredagseftermiddag som alla med minsta möjliga jobb och ansträngning vill stöka undan i väntan på helgen.(Skottlandsmatchen)

L.Kulis stjärna i Bosnien.O.Schough startspelare i Sverige.Sanningen är ofta töjbar.
Hur länge ska vi behöva dras med kommentatorvärldens största skämt ,"Svammel Kristiansson?
Hans nya i brist på Tyresöreferenser verkar vara: Jag var där när hon gjorde sitt första landslagsmål mot...

Asllani och Schough.I den här matchen kunde man nog bytt ut dem mot två av ett dussintals andra spelare som hade gjort ett lika bra eller bättre jobb.

Kan det här ha varit Sveriges långsammaste backlinje i fotbollshistorien?

Börjar det inte bli mycket Hamrén vibbar runt Pias landslag?
Allt skulle ju bli så mycket bättre utan Lagerbäck och Dennerby.
Sprakande offensiv och shining.
Vad det bidde:
Halvbra målvakter som får stå i brist på alternativ.
Ett jäkla plottrande med backlinjen.
Mittfält som varken är bolltrygga eller kreativa.
En offensiv som i mångt och mycket bärs upp av en spelare.

Vadå,jag dyster?
NÄÄÄÄÄ! LFC går ju som tåget ( i Schweiz)

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.