Wolfsburg på väg mot hattrick

Wolfsburgs mittback Nilla Fischer är den enda svenskan som är kvar i det som Frankfurts nytillskott Veronica Boquete har betecknat som världens bästa liga. Allianz Frauen-Bundesliga sparkade i gång förra helgen och damfotboll.com ger dig de viktigaste övergångarna och tippar utgången.

Några skribenter i Sverige har använt sig av ordet dopning i samband med i Damallsvenskan utgångna Tyresö FF och dess lagbygge under Champions-League-säsongen 2013/14. Marta, Vero Boquete, Christen Press och Caroline Seger var endast fyra i ett stjärnspäckat lag som gick hela vägen till final - men som föll ändå mot tyska giganten VfL Wolfsburg, om än med en åtminstone sportslig hedersvärt uddamålsförlust. 4-3 blev segersiffrorna för Wolfsburg och många kommer ihåg hur Europas bästa damspelare Nadine Keßler oemotståndligt drog förbi Line Røddik Hansen och assisterade till Martina Müllers avgörande mål.

Det är VfL Wolfsburg som numera är Europas bästa fotbollslag 2013 vann Wolfsburg med en kämparinsats och en av tränaren Ralf Kellermann mästerlig upplagd strategi mot dåvarande giganten Olympique Lyonnais, ett år senare hade Wolfsburg blivit så pass mycket starkare att de kunde föra spelet mot de flesta motståndarna och dessutom göra många mål.

Även 2014/15 ser vi VfL Wolfsburg som Tysklands och möjligtvis även Europas bästa lag. Med backen Josephine Henning (PSG) och trotjänaren Conny Pohlers (har avslutat karriären) har visserligen två viktiga spelare lämnat klubben, men man har fått bra ersättare i landslagsspelaren Babett Peter och norska Caroline Graham Hansen (som efter Tyresö hamnade i Stabæk och nu alltså åter igen spelar utomlands). Kärnan i laget finns kvar i Wolfsburg och mittfältsgiganterna Nadine Keßler och Lena Goeßling kommer att leda Wolfsburg åter igen till minst två av tre titlar, tror undertecknad.

Den andra CL-platsen som Tyskland kommer att få borde antingen gå till 1.FFC Frankfurt eller Bayern München. Trots att herrlaget Bayern genererar stora summor pengar och troligtvis är världens rikaste fotbollslag och dessutom skuldfri, har damerna inte fått mycket av den stora kakan. Eller inte ens en liten bit, skulle man kunna säga. Ändå så händer det saker. I fjol flyttade damlaget från Ascheim i utkanten av München in till stan och Grünwalder Strasse där tidigare Münchens andra stora herrlag 1860 höll hus. Och laget förstärks varje år. Olivia Schough kunde inte ta plats i startelvan och lämnade efter en kort sejour. Med Hollands 18-åriga Vivianne Miedema har Bayern lyckats knyta en spelare till sig som var ett hett byte på den europeiska marknaden. Målvakten Kathrin Längert har lämnat och flyttat till Malmö och Rosengård, men i Tyresös fd finska landslagsmålvakten Tinja-Riikka Korpela har man fått en ersättare mellan stolparna som jag tycker är bättre än tyskan.

Lägg till unga europamästaren Melanie Leupolz och rutinerade Melanie Behringer och det är uppenbart att Bayern München kommer att utmana åtminstone Frankfurt. Lagen möttes redan i första omgången och drabbningen slutade 1-1.

Frankfurt har tappat en del spelare. Babett Peter till Wolfsburg som vi nämnde ovan, men även landslagets virvelvind Lira Alushi (fd Bajramaj) har stuckit och blivit lagkamrat med Kosovare Asllani i Paris SG. Frankrike drog även i Tysklands, troligtvis mest begåvade fotbollsspelare, Dzsenifer Marozsan, men tyskarnas starke man Siggi Dietrich lät inte Marozsan lämna. Spelaren skrev besviken till sina fans på sin Facebook-sida att hon tyckte det var tråkigt att man tog en sådan chans ifrån henne, men kontrakt är kontrakt och 2015 kan Marozsan göra vad hon vill. Kanske är det den tröst för henne att hon nu får spela med en av världens bästa mittfältare Vero Boquete. Övergången blev klar omedelbart efter att Veros Portland Thorns hade slagits ut ur NWSL. Bland de 12 nya spelarna (!) i Frankfurt måste även walesiska stjärna Jessica Fishlock nämnas. Hon kommer närmast från NWSL:s vicemästare Seattle Reign.

Turbine Potsdam och gamle räven Bernd Schröder då? Om vi räknat rätt så påbörjar 72 år gamle Schröder sin 39:e (!) säsong med damlaget som har sitt näste drygt 40 minuter utanför Berlin. Som vanligt har en hel del spelare lämnat, bland dessa alla nordiska spelare: Maren Mjelde (Göteborg), Ada Stolsmo Hegerberg (Lyon), Gudbjörg Gunnarsdottir (Lillestrøm) och Antonia Göransson (Vittsjö) finns inte kvar. Det var dock endast Mjelde som hade en säker plats i startelvan. Sju spelare ur de egna ungdomsleden har flyttats upp. Två ganska okända amerikanskor, Katie Deines och Rachel Lynn Mercik hämtades strax innan transferfönstret stängdes. Lägg till polska talangen Magdalena Szaj på mittfältet. Men mest intressant tycks ändå vara att Potsdam har skrivit (?) kontrakt med tränaren Achim Feifel som officiellt ska sköta samarbetet mellan A-laget och ungdomslagen. Frågetecknet placerade vi eftersom Bernd Schröder aldrig hade ett kontrakt med klubben utan förlängde sin tid med ett handslag med styrelsen. Men möjligtvis ska Feifel så småningom ta över ansvaret av Schröder.
- Han talar vårt språk, har Schröder sagt om Feifel och det får ses som en stor komplimang.
Potsdam kommer troligtvis åter igen ligga tätt bakom en CL-plats, men får ändå ses som en outsider.

Resterande åtta lagen spelar om platserna 5-12. Nämnvärt att en av världens bästa forwards genom tiderna, Inka Grings (195 mål i Bundesliga är fortfarande rekord), är tillbaka. Inte som spelare utan som tränare för sitt gamla lag MSV Duisburg. Just Duisburg och nykomlingarna Sand och Herford samt Hoffenheim kommer att spela om att vara kvar i serien.

En viktig allmän förändring: Bundesliga heter numera Allianz Frauen-Bundesliga. Den tyska försäkringen sponsrar hela serien och ger den sitt namn och alla klubbar får sin del av kakan.

Så slutar Bundesliga 2014/15:

  1. VfL Wolfsburg, 2. Bayern München, 3. 1.FFC Frankfurt, 4. Turbine Potsdam, 5. USV Jena, 6. SC Freiburg, 7. SGS Essen, 8. Bayer Leverkusen, 9. Hoffenheim, 10. Sand, 11. Duisburg, 12. Herford.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.