Annika Kukkonen ser fram emot toppmatchen

När Damallsvenskan 2014 började tippade undertecknad att Rosengård ohotat skulle vinna SM-guldet, att Anja Mittag vinner skytteligan och att Jitex BK och Tyresö FF skulle få lämna serien. Att KIF Örebro skulle hamna i den övre halvan var väntat, men aldrig hade man trott att Närke-laget skulle ha de bästa förutsättningarna att ta den andra svenska Champions-League-platsen när endast tre matcher återstår damfotboll.com har pratat med finska landslagsesset Annika Kukkonen inför lördagens toppmatch mot Kopparberg/Göteborgs FC
Annika Kukkonen, KIF Örebro. Foto: Rainer Fussgänger

När jag senast träffade Annika Kukkonen hade hon precis flyttat upp till Stockholm från Skåne. Hon hade inte riktigt lyckats att få mycket speltid i LdB FC Malmö som dessutom hade rekryterat Anja Mittag och Ramona Bachmann inför 2012. Djurgården blev den nya klubbadressen, där fick Annika spela mycket, men fick lämna Damallsvenskan efter säsongens utgång precis som förra året då hon spelade för Sunnanå SK.

I de första meningarna som vi byter ut på en glasklar Skype-linje mellan Stockholm och Örebro lägger jag märke till att Annika Kukkonens svenska har fått en tydlig norrländsk touch efter tiden i Skellefteå. Hon skrattar.
– Du är inte den förste som säger det. Jag vet inte hur detta hände, när jag kom till Stockholm från Skåne pratade jag nog inte skånska, säger Annika Kukkonen.
Efter att hon förlorat matcher för det mesta och fick jaga boll i både Djurgården och Sunnanå borde hon känna sig ganska hemmastadd i Örebro där hon har vunnit 12 av 17 matcher i år och där vinnarkänslan har kommit tillbaka. Men hon håller inte riktigt med och säger att hon utvecklades även 2012 och 2013.
– Då lärde jag mig faktisikt mycket om det defensiva spelet där jag inte var så bra innan. Så även om jag var i lag som inte så många matcher de senaste två åren, har jag själv dock gått vidare i min utveckling som fotbollsspelare.

I den nya klubben KIF Örebro var det lätt att komma in i gänget: - Jag är ju ganska social av mig, sen är det här ett fint gäng och jag har framför allt att tacka den 'finska maffian' Talonen och Lehtinen som har varit här ett bra tag och hjälpte mig mycket, säger Annika Kukkonen.

Även om spelarna visste att de hade ett bra lag och skulle vara någonstans i toppen hade man nog knappast trott att man skulle ligga på en andra plats kort före säsongens slut. Och tre tunga poäng före Göteborg och Linköping som de flesta hade tippat 2:a respektive 3:a. Jag frågar Annika efter en förklaring och hon kommer med ett inte helt oväntat svar:
– Vi har väldigt duktiga spelare och det finns en bra konkurrens i laget vilket är viktigt. Sen har ju många här spelat länge tillsammans och inte minst så har vår tränare Richard Nilsson väldigt medvetet och klokt byggt upp laget.

Och visst, KIF Örebro har inte lika stora stjärnor som Rosengård. Det finns ingen Anja Mittag, ingen Marta eller Pernille Harder utan ett kollektiv som gör jobbet och som alla i de andra lagen nog skull instämma tycker är väldigt tuffa att möta.
– När vi hade värsta flytet vann vi ju nio matcher i rad och bland annat med 2-0 borta mot Göteborg och 4-0 i Linköping, det var verkligen helt otroligt, säger Annika Kukkonen och det hörs på henne att det är glada minnen.

Och nu alltså det som man skulle kalla 'lilla seriefinalen' om andraplatsen i Damallsvenskan. Vinner KIF Örebro står dörren till spel i Europa vidöppen med matcher mot Eskilstuna och Jitex kvar.
– Vi har börjat prata om lördagens match. Jag tycker, med tanke på att ingen har väntat sig att vi skulle ha en chans på andraplatsen, så är det Göteborg som har pressen på sig nu på lördag. Jag hoppas att det kommer mycket folk till Behrns arena och stöttar oss.

Mittfältaren Kukkonen har inget kontrakt som sträcker sig över nästa säsong och framtiden är alltså med andra ord inte bestämd ännu. Hon pluggar lite på distans vid sidan av fotbollen men vill gärna jobba lite, så som de flesta andra spelarna i KIF gör just nu.

Så ifall det blir en fortsättning i Närke kommer hon troligtvis att ha ett arbete vid sidan av fotbollen. 24-åringen säger under samtalet också att hon märker att hon blir äldre och när jag skrattar så förklarar hon att många års fotbollspelande tär på kroppen. Nu är det en fotskada som hon dragit med sig ganska länge. I den meningen är det säkert bra att det blir lite lugnare om bara några veckor och att hon kan vila.

Dubbelbelastningen med spel i klubblaget och landslaget finns där. Finland har inte lyckats att ta sig till VM och inte heller blivit en av de fyra bästa grupptvåor i Europa som snart ska spela om den sista europeiska platsen i Kanada 2015.
– Vi var alla väldigt besvikna över det. Det kändes tråkigt, speciellt när man spelade riktigt bra mot Österrike och förlorade med 1-3. I en av de två matcherna mot Frankrike ledde vi faktiskt med 1-0 efter 40 minuter och gjorde i alla fall, i mitt tycke, den bästa halvleken jag spelat i landslaget, men sen kom fransyskorna starkt ut i andra och vann till slut.

I Örebro har nyförvärvet Kukkonen fått en plats i startelvan och spelat alla 17 matcher i serien, 13 av dessa från start. En viktig spelare occh kugge i ett starkt lag som defintivt är årets överraskning i Damallsvenskan. Om de även skulle belönas med Champions-League-spel för en redan nu fantastisk säsong, lär det bli fest i Örebro.

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.