Annika Kukkonen ser fram emot toppmatchen

När Damallsvenskan 2014 började tippade undertecknad att Rosengård ohotat skulle vinna SM-guldet, att Anja Mittag vinner skytteligan och att Jitex BK och Tyresö FF skulle få lämna serien. Att KIF Örebro skulle hamna i den övre halvan var väntat, men aldrig hade man trott att Närke-laget skulle ha de bästa förutsättningarna att ta den andra svenska Champions-League-platsen när endast tre matcher återstår damfotboll.com har pratat med finska landslagsesset Annika Kukkonen inför lördagens toppmatch mot Kopparberg/Göteborgs FC
Annika Kukkonen, KIF Örebro. Foto: Rainer Fussgänger

När jag senast träffade Annika Kukkonen hade hon precis flyttat upp till Stockholm från Skåne. Hon hade inte riktigt lyckats att få mycket speltid i LdB FC Malmö som dessutom hade rekryterat Anja Mittag och Ramona Bachmann inför 2012. Djurgården blev den nya klubbadressen, där fick Annika spela mycket, men fick lämna Damallsvenskan efter säsongens utgång precis som förra året då hon spelade för Sunnanå SK.

I de första meningarna som vi byter ut på en glasklar Skype-linje mellan Stockholm och Örebro lägger jag märke till att Annika Kukkonens svenska har fått en tydlig norrländsk touch efter tiden i Skellefteå. Hon skrattar.
– Du är inte den förste som säger det. Jag vet inte hur detta hände, när jag kom till Stockholm från Skåne pratade jag nog inte skånska, säger Annika Kukkonen.
Efter att hon förlorat matcher för det mesta och fick jaga boll i både Djurgården och Sunnanå borde hon känna sig ganska hemmastadd i Örebro där hon har vunnit 12 av 17 matcher i år och där vinnarkänslan har kommit tillbaka. Men hon håller inte riktigt med och säger att hon utvecklades även 2012 och 2013.
– Då lärde jag mig faktisikt mycket om det defensiva spelet där jag inte var så bra innan. Så även om jag var i lag som inte så många matcher de senaste två åren, har jag själv dock gått vidare i min utveckling som fotbollsspelare.

I den nya klubben KIF Örebro var det lätt att komma in i gänget: - Jag är ju ganska social av mig, sen är det här ett fint gäng och jag har framför allt att tacka den 'finska maffian' Talonen och Lehtinen som har varit här ett bra tag och hjälpte mig mycket, säger Annika Kukkonen.

Även om spelarna visste att de hade ett bra lag och skulle vara någonstans i toppen hade man nog knappast trott att man skulle ligga på en andra plats kort före säsongens slut. Och tre tunga poäng före Göteborg och Linköping som de flesta hade tippat 2:a respektive 3:a. Jag frågar Annika efter en förklaring och hon kommer med ett inte helt oväntat svar:
– Vi har väldigt duktiga spelare och det finns en bra konkurrens i laget vilket är viktigt. Sen har ju många här spelat länge tillsammans och inte minst så har vår tränare Richard Nilsson väldigt medvetet och klokt byggt upp laget.

Och visst, KIF Örebro har inte lika stora stjärnor som Rosengård. Det finns ingen Anja Mittag, ingen Marta eller Pernille Harder utan ett kollektiv som gör jobbet och som alla i de andra lagen nog skull instämma tycker är väldigt tuffa att möta.
– När vi hade värsta flytet vann vi ju nio matcher i rad och bland annat med 2-0 borta mot Göteborg och 4-0 i Linköping, det var verkligen helt otroligt, säger Annika Kukkonen och det hörs på henne att det är glada minnen.

Och nu alltså det som man skulle kalla 'lilla seriefinalen' om andraplatsen i Damallsvenskan. Vinner KIF Örebro står dörren till spel i Europa vidöppen med matcher mot Eskilstuna och Jitex kvar.
– Vi har börjat prata om lördagens match. Jag tycker, med tanke på att ingen har väntat sig att vi skulle ha en chans på andraplatsen, så är det Göteborg som har pressen på sig nu på lördag. Jag hoppas att det kommer mycket folk till Behrns arena och stöttar oss.

Mittfältaren Kukkonen har inget kontrakt som sträcker sig över nästa säsong och framtiden är alltså med andra ord inte bestämd ännu. Hon pluggar lite på distans vid sidan av fotbollen men vill gärna jobba lite, så som de flesta andra spelarna i KIF gör just nu.

Så ifall det blir en fortsättning i Närke kommer hon troligtvis att ha ett arbete vid sidan av fotbollen. 24-åringen säger under samtalet också att hon märker att hon blir äldre och när jag skrattar så förklarar hon att många års fotbollspelande tär på kroppen. Nu är det en fotskada som hon dragit med sig ganska länge. I den meningen är det säkert bra att det blir lite lugnare om bara några veckor och att hon kan vila.

Dubbelbelastningen med spel i klubblaget och landslaget finns där. Finland har inte lyckats att ta sig till VM och inte heller blivit en av de fyra bästa grupptvåor i Europa som snart ska spela om den sista europeiska platsen i Kanada 2015.
– Vi var alla väldigt besvikna över det. Det kändes tråkigt, speciellt när man spelade riktigt bra mot Österrike och förlorade med 1-3. I en av de två matcherna mot Frankrike ledde vi faktiskt med 1-0 efter 40 minuter och gjorde i alla fall, i mitt tycke, den bästa halvleken jag spelat i landslaget, men sen kom fransyskorna starkt ut i andra och vann till slut.

I Örebro har nyförvärvet Kukkonen fått en plats i startelvan och spelat alla 17 matcher i serien, 13 av dessa från start. En viktig spelare occh kugge i ett starkt lag som defintivt är årets överraskning i Damallsvenskan. Om de även skulle belönas med Champions-League-spel för en redan nu fantastisk säsong, lär det bli fest i Örebro.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.