Djurgårdens måldrottningar om succén

Medan Djurgården smugit bakom topplagen och jagat en plats till Damallsvenskan har Mia Jalkerud och Madeleine Stegius gjort allt annat än smugit. Tillsammans har de hittat nätet nästan 40 gånger hittills i Elitettan. Vi tog ett snack med de båda måldrottningarna.
Mia Jalkerud jublar över ett av sina mål i årets Elitetta. Foto: Bildbyrån

När Djurgården föll i bortaderbyt mot Hammarby föll man tungt. Den där damallsvenska platsen man jagat var nu borta, inte bara i teorin utan också i praktiken. Drömmar om en återkomst till landets högsta serie 2015 stannade vid att vara just drömmar. Och bara minuter efter slutsignalen fick lagets båda måldrottningar en diktafon under näsan och ombads att berätta vad som hade gått snett.
– Aggressiviteten fanns inte där, vi kom på halvmellis. Vi fick inte till kontringar. Men Hammarby är ett starkt definitivt lag, fast vi gjorde det lite lätt för dem, analyserar Jalkerud.

Mållösa för en gångs skull
I derbyt mot Hammarby fick både Mia Jalkerud och Madeleine Stegius gå mållösa av planen. En ovanlig syn i årets serie. Tillsammans har de hittat målet 39 gånger på 23 matcher, vilket är fler gånger än sju lag gjort i Elitettan under hela säsongen. Jalkerud leder Elitettans skytteliga på 21 mål, bakom skuggar Stegius och Mallbackens Mimmi Larsson på 18 mål vardera. Djurgården har gjort flest mål i serien. Men i det ack så viktiga derbyt mot Hammarby blev de båda målspottarna mållösa.
– Vi misslyckades med att göra mål för att Hammarby är väldigt starka defensivt. Men sen följde vi inte riktigt vår matchplan heller, säger Stegius och Jalkerud tar vid och berättade om hur matchplanen såg ut:
– Vi skulle sätta hög press, men vi kom inte upp i press och det kändes som att hälften av laget körde något annat spel. Jag tror det var det som avgjorde.

Men duons målsuccé i Elitettan går inte att förbise. Frågan är hur två spelare från samma lag kan ösa in så pass många mål, ofta brukar två målskyttar ta ut varandra.
– Vi har två olika spelstilar som kompletterar varandra bra och det har varit väldigt framgångsrikt för vårt anfallsspel. Sen får man inte glömma att vi haft yttrar som spelat in oss till bra lägen, men framförallt har vi utnyttjat varandra maximalt, säger Jalkerud och lyfter fram Stegius främsta egenskaper som medspelare:
– Hon tar in boll och är väldigt teknisk, vilket jag själv inte är. Jag vet ofta vad hon tänker och hennes spelförståelse är väldigt bra, säger Jalkerud innan Stegius får möjlighet att beskriva sin anfallspartner:
– Hon är målgörare, hon är en målskytt, hon är alltid där inne. Det kanske inte de svåraste målen hon gör men hon är alltid på rätt ställe, det är skönt att hon är det.

Vi behöver ett år till
Djurgården har slitit i skymundan hela säsongen. Få trodde på laget från start, men Djurgården har gäckat topplagen och naggat dem i hälarna. Nu är loppet dock kört för laget som föll ur Damallsvenskan 2012.
– Vi har varit underdogs från början, tippade att vara i botten och att bara hänga kvar i år. Så det är positivt att vi har slagit hål på de ryktena och ändå ligger i toppen. Men vi har inte det där sista, vi är inte redo att ta steget upp. Det är bara att erkänna för oss själva, vi behöver ett år till, nästa år går vi upp - det är så vi får tänka nu, suckar Stegius med en viss besvikelse i rösten.

Men, frågan är om de båda måldrottningarna stannar i Djurgården? Deras succé lär inte ha gått andra klubbar förbi. När undertecknad frågar ''det lär ju inte vara så att ni inte har erbjudanden från andra klubbar att ta ställning till'' väljer Stegius och Jalkerud att inte svara, men deras talande skratt säger mycket.
– Jag har inte tänkt så långt, jag kör det här nu. För mig hängde det lite på om vi gick upp eller inte. Men det är mycket runt omkring som ska funka, jag tar ett beslut efter säsongen, säger Jalkerud och får medhåll från Stegius:
- Precis, fokuset är här och nu, tills sista matchen är spelad, sen får man ta det därifrån.

Djurgården kommer att spela i Elitettan även 2015. Svaret på frågan om Mia Jalkerud och Madeleine Stegius kommer att göra det hänger i luften tills vidare?
Någonting säger mig att vi får anledning att återkomma till den.

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.