Djurgårdens måldrottningar om succén

Medan Djurgården smugit bakom topplagen och jagat en plats till Damallsvenskan har Mia Jalkerud och Madeleine Stegius gjort allt annat än smugit. Tillsammans har de hittat nätet nästan 40 gånger hittills i Elitettan. Vi tog ett snack med de båda måldrottningarna.
Mia Jalkerud jublar över ett av sina mål i årets Elitetta. Foto: Bildbyrån

När Djurgården föll i bortaderbyt mot Hammarby föll man tungt. Den där damallsvenska platsen man jagat var nu borta, inte bara i teorin utan också i praktiken. Drömmar om en återkomst till landets högsta serie 2015 stannade vid att vara just drömmar. Och bara minuter efter slutsignalen fick lagets båda måldrottningar en diktafon under näsan och ombads att berätta vad som hade gått snett.
– Aggressiviteten fanns inte där, vi kom på halvmellis. Vi fick inte till kontringar. Men Hammarby är ett starkt definitivt lag, fast vi gjorde det lite lätt för dem, analyserar Jalkerud.

Mållösa för en gångs skull
I derbyt mot Hammarby fick både Mia Jalkerud och Madeleine Stegius gå mållösa av planen. En ovanlig syn i årets serie. Tillsammans har de hittat målet 39 gånger på 23 matcher, vilket är fler gånger än sju lag gjort i Elitettan under hela säsongen. Jalkerud leder Elitettans skytteliga på 21 mål, bakom skuggar Stegius och Mallbackens Mimmi Larsson på 18 mål vardera. Djurgården har gjort flest mål i serien. Men i det ack så viktiga derbyt mot Hammarby blev de båda målspottarna mållösa.
– Vi misslyckades med att göra mål för att Hammarby är väldigt starka defensivt. Men sen följde vi inte riktigt vår matchplan heller, säger Stegius och Jalkerud tar vid och berättade om hur matchplanen såg ut:
– Vi skulle sätta hög press, men vi kom inte upp i press och det kändes som att hälften av laget körde något annat spel. Jag tror det var det som avgjorde.

Men duons målsuccé i Elitettan går inte att förbise. Frågan är hur två spelare från samma lag kan ösa in så pass många mål, ofta brukar två målskyttar ta ut varandra.
– Vi har två olika spelstilar som kompletterar varandra bra och det har varit väldigt framgångsrikt för vårt anfallsspel. Sen får man inte glömma att vi haft yttrar som spelat in oss till bra lägen, men framförallt har vi utnyttjat varandra maximalt, säger Jalkerud och lyfter fram Stegius främsta egenskaper som medspelare:
– Hon tar in boll och är väldigt teknisk, vilket jag själv inte är. Jag vet ofta vad hon tänker och hennes spelförståelse är väldigt bra, säger Jalkerud innan Stegius får möjlighet att beskriva sin anfallspartner:
– Hon är målgörare, hon är en målskytt, hon är alltid där inne. Det kanske inte de svåraste målen hon gör men hon är alltid på rätt ställe, det är skönt att hon är det.

Vi behöver ett år till
Djurgården har slitit i skymundan hela säsongen. Få trodde på laget från start, men Djurgården har gäckat topplagen och naggat dem i hälarna. Nu är loppet dock kört för laget som föll ur Damallsvenskan 2012.
– Vi har varit underdogs från början, tippade att vara i botten och att bara hänga kvar i år. Så det är positivt att vi har slagit hål på de ryktena och ändå ligger i toppen. Men vi har inte det där sista, vi är inte redo att ta steget upp. Det är bara att erkänna för oss själva, vi behöver ett år till, nästa år går vi upp - det är så vi får tänka nu, suckar Stegius med en viss besvikelse i rösten.

Men, frågan är om de båda måldrottningarna stannar i Djurgården? Deras succé lär inte ha gått andra klubbar förbi. När undertecknad frågar ''det lär ju inte vara så att ni inte har erbjudanden från andra klubbar att ta ställning till'' väljer Stegius och Jalkerud att inte svara, men deras talande skratt säger mycket.
– Jag har inte tänkt så långt, jag kör det här nu. För mig hängde det lite på om vi gick upp eller inte. Men det är mycket runt omkring som ska funka, jag tar ett beslut efter säsongen, säger Jalkerud och får medhåll från Stegius:
- Precis, fokuset är här och nu, tills sista matchen är spelad, sen får man ta det därifrån.

Djurgården kommer att spela i Elitettan även 2015. Svaret på frågan om Mia Jalkerud och Madeleine Stegius kommer att göra det hänger i luften tills vidare?
Någonting säger mig att vi får anledning att återkomma till den.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.