Mångsidiga Kristine Minde vill hota Liverpool

Kristine Minde lämnade hemstaden Bergen för att utöka sitt fotbollskunnande i internationell miljö. Champions League fanns inte med i planeringen när hon kom till Linköping. Likväl heter nästa motståndare Liverpool.
KIF örebros Marie-Eve Nault hindrar Kristine Minde, Linköpings FC, från ett avslut. Foto: Filip Oskarsson

– Bara det namnet gör att allt känns jättekul och spännande. Jag har inte heller spelat Champions League tidigare, säger hon.

En rapp, uttrycksfull röst svarar när damfotboll.com ringer upp inför Englandsresan. Kristine Minde har gjort sig hemmastadd i Linköping, funderar fritt på för reportern tacksamt försvenskad norska.

På samma gång har hon tagit stora språng, i livet och inom fotbollen de senaste åren.

Ifjor: EM-spel med norska landslaget hela vägen till finalen på Friends Arena, giftermål med maken Robert i november. 2014 lockade LFC till sig 22-åringen.
– Svenska ligan har utvecklat mig och jag har fått många bra träningar med Linköping, säger hon efter ett drygt halvår i sin första utlandsklubb.

Historieskrivningen bör brytas där, inte minst för att den kunde varit helt annorlunda. LFCs vassa yttermittfältare var 14 år, lovande fotbollstjej när hon fick ett erbjudande från oväntat håll.
– Jag spelade med Tertnes (moderklubben, journ. anm.) och vi hade varit på cup i Danmark. Då fick jag ett mejl från Montpellier, tränarna hade kollat på mig och ville att jag skulle komma ner.

Det var en rådvill tonåring som återvände från Frankrike med ett färskt kontraktsförslag i handen. På hemmaplan hade björnen vaknat, regionens storklubb Arna-Björnar kontrade med ett motbud.
– Jag kände att det var tidigt att flytta, så jag valde att stanna kvar. Dessutom skulle jag få samma tränare på skolan som i klubben och bra uppföljning.

Beslutet var taget, lika bestämt och målinriktat som Kristine Minde verkar ha hanterat det senare under fotbollskarriären. Morten Kalvenes och Arna-Björnar fostrade henne genom ungdomsåren, till dubbla U20-VM och A-landslaget sedan 2011.

LFC tog vara på mångsidigheten
En spelare att lägga märke till i landslagsdressen, när hon skrev på för Linköping var stickorden en mångsidig och nyttig spelare med kapacitet för olika positioner.

Martin Sjögren tvingades testa nästan direkt, LFC fick skador i backlinjen och Minde flyttade ner för att hålla ihop försvaret. En av många omkastningar i våras för norskan.
– Det gick, men det var en riktig utmaning. Jag var van från Arna-Björnar att bli flyttad på, men inte så mycket, säger hon.

Med hösten kom två tydliga förändringar. Den första - Minde är klar med psykologutbildningen på distans i Bergen och är nu helt och fullt fotbollsproffs.
– Det märks mest på att jag kan använda tiden till fotboll, får mycket tid till återhämtning.

Hur trivs du med all vila?
– Jag gillar att ligga på soffan, ler Minde.

Det är förstås inte hela sanningen. Familjeliv, böcker, stickning och Suzuki-motorcykeln drar också.

I LFC känner hon ändå lugn och ro, trots att säsongen pågår i sin mest intensiva period.

Skadelistan är kortare, Minde behåller platsen som yttermittfältare match efter match.
– Jag gillar det, vet att jag antingen kommer att spela till höger eller vänster. Det hjälper de mentala förberedelserna vilket behövs, det är en tuff roll att spela, säger hon.

– Jag har blivit bättre på det offensiva, utmanar mycket mer och slår inlägg. Det kunde jag inte i våras då jag flyttade runt.


Tungt bagage inför CL-premiären
Med ett tidigt morgonflyg på tisdagen hamnar Linköping i Liverpool för Champions League-match. I bagaget finns söndagens poängförlust mot Eskilstuna som gör det svårt, nästan omöjligt att nå serievägen till andraplatsen och nytt CL-deltagande nästa säsong.

Låter det krångligt? Kraven är ännu större på spelarna att släppa en insats och ta fatt på nytt i det täta spelschemat.
– Vi måste bara tänka på nästa match och det är inte helt lätt. Nu är det fokus på Liverpool, sedan har en vi en tuff match på söndag igen.

Mitt upp i slutspurten har LFC drabbats av oönskad måltorka, två matcher i Damallsvenskan med anfallsnolla. Med tanke på vad bortamål innebär internationellt är det högsta prioritet att få in bollen på onsdag kväll.
– Vi har mycket bra spel, jag vet inte riktigt vad som hänt på slutet. Men vi har gjort mycket mål tidigare och jag tror att det kommer att lossna, vi hinner i alla fall inte träna eller prata så mycket om det när matcherna går i ett, säger Kristine Minde.

CL-premiären mot Liverpool har hon haft ett gott öga till länge. I juni tog Linköping över Tyresös plats i mästarligan.
– Det betyder mycket att få spela bra matcher i Champions League, bra motstånd och annorlunda spelare. Vi ska vinna och spela i november också.

Onsdag 19.30 Liverpool LFC - Linköpings FC

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.