Manon Melis mål gav fördel Kopparbergs/ Göteborg

Manon Melis avgjorde dagens toppmöte i Damallsvenskan till Kopparberg/Göteborgs FCs favör. Efter 1-0-segern på Behrn arena i Örebro kan Kopparberg/Göteborg genom segrar i Kristianstad och hemma mot Vittsjö kvalificera sig för nästa års Champions League samt vinna det stora silvret.
Tuffa dueller matchen igenom, här Sara Lindén och Elin Magnusson (Foto: Rainer Fussgänger)

Efter den första halvleken inför 864 på Behrn var nog ganska många bedömare ense om att detta såg ut som en klassisk 0-0-match. Hög intensitet i närkamperna, periodvis högklassigt passningsspel i båda lagen, men ytterst lite hände framför Loes Geurts och Stephanie Labbés mål. Sarah Michael hade hemmalagets största chans efter 28 minuter, men hennes hårda skott susade någon meter för långt till höger bakom Hollands landslagsmålvakt , Kopparberg/Göteborg kom nästan inte alls till farligheter och i ren förtvivlan dundrade Andrine Hegerberg bollen mot ribban i den 38:e matchminuten - Labbé skulle inte ha haft en chans att ta den bollen.

Medan Stefan Rehns Kopparberg/Göteborg satsade på snabba omställningar som gjorde Örebro-defensiven ytterst alert och noggrann så fort det begav sig, hoppades hemmalaget på fasta situationer och i straffområdet på Sarah Michael. Samspelet i KIF Örebro är stundtals imponerande. Men när Annika Kukkonen slog ett antal hörnor från högerkanten och när Marina Pettersson Engström levererade sina fruktade frisparkar in i straffområdet var Kathlene Fernström och Sabrina Vigueir på sin vakt och rensade allt som kom in där.

Trots att målchanserna var en bristvara såg publiken en mycket väl genomförd match av båda lagen där väldigt små marginaler avgjorde till slut.
Matchens enda mål dröjde 73 minuter och var ett holländskt samarbete mellan Lieke Martens och Manon Melis.
- Tyvärr gör inte vi något mål, och de gör ett på ett sätt som är ganska signifikant för dem, på en omställning, sade Örebros lagkaptén Elin Magnusson till damfotboll.com efter matchen.
- Det gick väldigt fort från att vi hade anfall tills de gör mål. Men jag tycker ändå att vi gör en bra match, det gör Kopparberg/Göteborg också. Det är klart att jag hade velat att vi skulle ha gjort mål, men jag kan inte vara missnöjd med laginsatsen. Det känns som att det var en ganska tajt match, båda lagen spelar disciplinerat över 90 minuter. Jag tycker att vi har några bra fasta situationer. De blev kanske inte så där riktigt hett, men vi var nära flera gånger, säger Elin Magnusson.

- Det är två matcher kvar innan serien ska summeras, fortsätter Elin.
- Vi får ta med oss den här prestationen och vi kommer att göra allt för att vinna de två sista matcherna och det måste Kopparberg/Göteborg också göra. Det vet vi alla i den här serien, det finns inga givna vinster oavsett vem du möter, avslutade Elin Magnusson med siktet inställt på fler vinster.

Kopparberg/Göteborg ska kommande vecka åka till Vilans IP i Kristianstad där ännu en tuff bortamatch väntar.

The Observer 2014-10-04 19:11

Sällan har man sett en så raffinerad avslutning av serien och särskilt att just andraplatsen varit så eftertraktad.

Om alla de tre som gör upp om andraplatsen vinner allt återstående blir det målskillnadsaffär som för närvarande (och troligen även efter sista matchen) placerar lagen i ordning GBG, LFC och KIF. Visst finns det risk/chans att något lag "snubblar" och förlorar poäng i återstående matcher, vilket straffas direkt.

LFC, exempelvis, får nu betala dubbelt för fiaskomatcherna mot KIF och den svaga insatsen mot KDFF. KIF har höjt sig från att bli ständig femma/sexa, men är knappast vana att fightas om medaljer. GBG har blandat en del under säsongen, men nu verkar Martens och Melis hittat varandra vilket kan bli avgörande.

Inget resultat är givet som Elin Magnusson var inne på i artikeln: AIK vill säkert avsluta snyggt mot LFC, Jitex kommer kanske att lyckas hålla emot mot KIF och Vittsjö kan faktiskt plocka placeringar vid poäng/vinst mot GBG.....

Kompis 2014-10-04 23:47

Väldigt spännande om vem som kniper den andra CL-platsen. Det tycker alla utom TV4 Sport som till helgen istället väljer att visa Vittsjö-Rosengård. Ett lag i botten som inte riskerar att åka ut mot ett som redan tagit SM-guld och istället har siktet inställt på viktiga CL-matcher under hösten. Hej och hå vilken spännande match det blir på söndag... Gäsp..

Martin 2014-10-05 14:44

Efter vad jag läst mig till är det Linköping-Eskilstuna som visas på TV4 Sport. Synd att det inte är på TV 12 istället som fler kan få in.

Nu känns det som rätt stor fördel för Göteborg då de ju slipper att ställas mot Lindahl i den annars riktigt jobbiga bortamatchen mot Kristianstad (även om matchen förstås kan bli nog så svår ändå). Även Vittsjö är ett lag som kan ställa till det även om jag inte imponerades av vad jag såg sist av dom på Linköping Arena där det blev storförlust trots bra målvaktsspel.

Örebro har den klart behagligaste avslutningen och ska inte heller räknas bort. Att Jitex skulle ta poäng av dom ser jag som uteslutet och att de skulle förlora två raka hemmamatcher känns inte heller troligt.

Linköping har en riktig nyckelmatch mot Eskilstuna där det finns en risk att bortamatchen mot Liverpool i CL kan ställa till det mentalt och jag utgår ifrån att man slår AIK borta på ren kvalitetsskillnad. Att Piteå skulle råna sig till poäng på samma sätt som i hemmapremiären mot Linköping känns inte heller sannolikt.

Hur som helst var detta ett drömresultat för oss som vill ha spänning in på mållinjen och det kan ju faktiskt bli direkt avgörande matcher sista omgången vilket vore oerhört roligt.

Kompis 2014-10-05 17:30

Min kommentar syftade på tv-matchen NÄSTA söndag mellan Vittsjö/Rosengård som TV4 Sport väljer att sända istället för Kristianstad/Kopparberg Göteborg. Att de idag visade Eskilstuna mot Linköping var ju helt korrekt när Linköping fortfarande har chansen till nästa års CL-plats. Dagens match var spännande och inte ett sömnpiller. :)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.