Manon Melis mål gav fördel Kopparbergs/ Göteborg

Manon Melis avgjorde dagens toppmöte i Damallsvenskan till Kopparberg/Göteborgs FCs favör. Efter 1-0-segern på Behrn arena i Örebro kan Kopparberg/Göteborg genom segrar i Kristianstad och hemma mot Vittsjö kvalificera sig för nästa års Champions League samt vinna det stora silvret.
Tuffa dueller matchen igenom, här Sara Lindén och Elin Magnusson (Foto: Rainer Fussgänger)

Efter den första halvleken inför 864 på Behrn var nog ganska många bedömare ense om att detta såg ut som en klassisk 0-0-match. Hög intensitet i närkamperna, periodvis högklassigt passningsspel i båda lagen, men ytterst lite hände framför Loes Geurts och Stephanie Labbés mål. Sarah Michael hade hemmalagets största chans efter 28 minuter, men hennes hårda skott susade någon meter för långt till höger bakom Hollands landslagsmålvakt , Kopparberg/Göteborg kom nästan inte alls till farligheter och i ren förtvivlan dundrade Andrine Hegerberg bollen mot ribban i den 38:e matchminuten - Labbé skulle inte ha haft en chans att ta den bollen.

Medan Stefan Rehns Kopparberg/Göteborg satsade på snabba omställningar som gjorde Örebro-defensiven ytterst alert och noggrann så fort det begav sig, hoppades hemmalaget på fasta situationer och i straffområdet på Sarah Michael. Samspelet i KIF Örebro är stundtals imponerande. Men när Annika Kukkonen slog ett antal hörnor från högerkanten och när Marina Pettersson Engström levererade sina fruktade frisparkar in i straffområdet var Kathlene Fernström och Sabrina Vigueir på sin vakt och rensade allt som kom in där.

Trots att målchanserna var en bristvara såg publiken en mycket väl genomförd match av båda lagen där väldigt små marginaler avgjorde till slut.
Matchens enda mål dröjde 73 minuter och var ett holländskt samarbete mellan Lieke Martens och Manon Melis.
- Tyvärr gör inte vi något mål, och de gör ett på ett sätt som är ganska signifikant för dem, på en omställning, sade Örebros lagkaptén Elin Magnusson till damfotboll.com efter matchen.
- Det gick väldigt fort från att vi hade anfall tills de gör mål. Men jag tycker ändå att vi gör en bra match, det gör Kopparberg/Göteborg också. Det är klart att jag hade velat att vi skulle ha gjort mål, men jag kan inte vara missnöjd med laginsatsen. Det känns som att det var en ganska tajt match, båda lagen spelar disciplinerat över 90 minuter. Jag tycker att vi har några bra fasta situationer. De blev kanske inte så där riktigt hett, men vi var nära flera gånger, säger Elin Magnusson.

- Det är två matcher kvar innan serien ska summeras, fortsätter Elin.
- Vi får ta med oss den här prestationen och vi kommer att göra allt för att vinna de två sista matcherna och det måste Kopparberg/Göteborg också göra. Det vet vi alla i den här serien, det finns inga givna vinster oavsett vem du möter, avslutade Elin Magnusson med siktet inställt på fler vinster.

Kopparberg/Göteborg ska kommande vecka åka till Vilans IP i Kristianstad där ännu en tuff bortamatch väntar.

The Observer 2014-10-04 19:11

Sällan har man sett en så raffinerad avslutning av serien och särskilt att just andraplatsen varit så eftertraktad.

Om alla de tre som gör upp om andraplatsen vinner allt återstående blir det målskillnadsaffär som för närvarande (och troligen även efter sista matchen) placerar lagen i ordning GBG, LFC och KIF. Visst finns det risk/chans att något lag "snubblar" och förlorar poäng i återstående matcher, vilket straffas direkt.

LFC, exempelvis, får nu betala dubbelt för fiaskomatcherna mot KIF och den svaga insatsen mot KDFF. KIF har höjt sig från att bli ständig femma/sexa, men är knappast vana att fightas om medaljer. GBG har blandat en del under säsongen, men nu verkar Martens och Melis hittat varandra vilket kan bli avgörande.

Inget resultat är givet som Elin Magnusson var inne på i artikeln: AIK vill säkert avsluta snyggt mot LFC, Jitex kommer kanske att lyckas hålla emot mot KIF och Vittsjö kan faktiskt plocka placeringar vid poäng/vinst mot GBG.....

Kompis 2014-10-04 23:47

Väldigt spännande om vem som kniper den andra CL-platsen. Det tycker alla utom TV4 Sport som till helgen istället väljer att visa Vittsjö-Rosengård. Ett lag i botten som inte riskerar att åka ut mot ett som redan tagit SM-guld och istället har siktet inställt på viktiga CL-matcher under hösten. Hej och hå vilken spännande match det blir på söndag... Gäsp..

Martin 2014-10-05 14:44

Efter vad jag läst mig till är det Linköping-Eskilstuna som visas på TV4 Sport. Synd att det inte är på TV 12 istället som fler kan få in.

Nu känns det som rätt stor fördel för Göteborg då de ju slipper att ställas mot Lindahl i den annars riktigt jobbiga bortamatchen mot Kristianstad (även om matchen förstås kan bli nog så svår ändå). Även Vittsjö är ett lag som kan ställa till det även om jag inte imponerades av vad jag såg sist av dom på Linköping Arena där det blev storförlust trots bra målvaktsspel.

Örebro har den klart behagligaste avslutningen och ska inte heller räknas bort. Att Jitex skulle ta poäng av dom ser jag som uteslutet och att de skulle förlora två raka hemmamatcher känns inte heller troligt.

Linköping har en riktig nyckelmatch mot Eskilstuna där det finns en risk att bortamatchen mot Liverpool i CL kan ställa till det mentalt och jag utgår ifrån att man slår AIK borta på ren kvalitetsskillnad. Att Piteå skulle råna sig till poäng på samma sätt som i hemmapremiären mot Linköping känns inte heller sannolikt.

Hur som helst var detta ett drömresultat för oss som vill ha spänning in på mållinjen och det kan ju faktiskt bli direkt avgörande matcher sista omgången vilket vore oerhört roligt.

Kompis 2014-10-05 17:30

Min kommentar syftade på tv-matchen NÄSTA söndag mellan Vittsjö/Rosengård som TV4 Sport väljer att sända istället för Kristianstad/Kopparberg Göteborg. Att de idag visade Eskilstuna mot Linköping var ju helt korrekt när Linköping fortfarande har chansen till nästa års CL-plats. Dagens match var spännande och inte ett sömnpiller. :)

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.