Rekord och jubel men Tyskland vann

Lotta Schelin är nu ensam rekordhållare i antal landskampsmål efter att gett Sverige ledningen med 1-0 mot Tyskland i Örebro, men glädjen blev kort när Tyskland både kvitterade och gjort 2-1 som blev slutresultat.
Rekordmålgörare Lotta Schelin uppvaktas av både Simone Laudehr (6) och Josephine Henning (3)FOTO: Carl Sandin, Bildbyrån.

Matchen på Behrn Arena sågs av 6.823, en bra siffra en mörk höstkväll.

Therese Sjögran jubilerade med sin 200:e landskamp och uppvaktades vederbörligen efter matchen.
Det var Tysklands 400:e landskamp, ingen av de mest glänsande men dock en seger efter att ha vänt underläge på bortaplan och dessutom på konstgräs som de flesta tyska spelarna inte är vana vid.
Sverige inledde riktigt lovande och såg till att tyskorna inte fick rulla runt bollen inom laget genom att de fick möta en hög svensk press. Sofia Jakobsson skaffade sig ett övertag mot Annike Krahn tack vare sin snabbhet.
Ändå var första halvleks bästa målchans ett långskott i ribban av Jennifer Cramer efter bara 8 minuter. Carola Söberg var där. Men det tyska spelet i straffområdet var bättre än Sveriges. Ceclia Sasic hade en bra nick tätt utanför på Simone Laudehrs inlägg efter 22 minuter. Caroline Seger fick rädda liggande ett par meter framför Carola på en annan målchans.
Det sista som hände före halvtidssignalen var att Dzsenifer Marozsán kom fri men Carola hann ut och täckte vid straffområdesgränsen.


Sveriges spel blev mera stillastående i andra halvlek, man tappade i duellerna och Tyskland tog över. Det var oväntat när Lotta Schelin snodde åt sig bollen efter en slarvig passning av Nadine Angerer ut till sin back i mitten av andra halvlek.
- Jag såg att såg att de gärna spelade tillbaka till Angerer och jag gick på den för att jag hade en känsla av att hon inte riktigt kollade på mig, hon hade mig på sin blindside. När hon den hinner jag dit, och det är väl inte helt fel, säger Schelin efter matchen och berättar sedan om de dubbla känslorna efter slutsignalen:
- Det är klart det är dubbla känslor. När det skedde var det ju faktiskt. På hemmaplan, framför vår publik och 1-0 mot Tyskland, då var det fantastiskt. Sen blir det lite plumpt när vi förlorar, avslutar landslagets mesta målskytt genom tiderna.

Mest överraskade i Tysklands lag mittfältaren Melanie Leupolz. Man kunde väntat sig mer av Anja Mittag som skämt bort publiken i Damallsvenskan, men hon var upphov til kvitteringen. Linda Sembrant fick sträcka sig ordentligt för att stoppa henne ett par meter utanför straffområdet. Det blev frispark och fasta situationer är inte Sveriges damlandslags starkaste gren. Dzsenifer Marozsán hittade luckan i muren och det var kvitterat till 1-1 i 75:e minuten.
Tre minuter senare samarbetade de båda inbytta Luisa Wensing (inlägg) och Alexandra Popp (skott) till segermålet.
Av Sveriges inbytta var Fridolina Rolfö mest tilltagsen under de få sista minuter hon fick på på plan och tvingade Nadine Angerer till en räddning med benparad på tilläggstid.Och med tanke på vad hon hann visa under drygt 10 minuter på planen kan man ställa sig frågan varför hon fick nöta bänk i 85 minuter.
Medan Rolfö debuterade i landslaget spelade Therese Sjögran sin 200:e landskamp. Så trots förlusten blev det en historisk kväll på Behrns arena i Örebro. Sjögran passerade det magiska 200-strecket och Lotta Schelin slog Hanna Ljungbergs målrekord, alltid något att skriva hem om.

Håkis 2014-10-29 21:18

Bra match.Att kalla denna match för en riktigt dålig match som Radiosporten genom en Holm Öste gjorde är beklämmande

Martin 2014-10-29 22:11

Sundhage var lyrisk över Rolfö efter matchen mot Liverpool: Resultatet 6 min speltid samtidigt som 'stjärnor' som Lundh och Schough får spela betydligt mer. Ändå kul att höra hon tog för sig mer på sina 6 minuter (!) än övriga inhoppare hann med på betydligt längre tid och KANSKE kan hon få chansen på allvar nästa gång.

Leif Wivatt 2014-10-30 01:12

En hyfsad insats av Sverige, Men betänk att tre av Tysklands absolut främsta inte fanns med, Hörde inte någon i tv-utsändningen varken under eller efter match kommentera att mittfältarna Nadine Kessler och Lena Gössling inte var med , Och inte heller backen Saskia Bartusiak den senare i All star team i EM förra året och Kessler med bland de 10 som kan få Ballon d´or i år . Dessa tre spelares frånvaro motsvarar att vi fått spela utan Fischer, Seger o Schelin typ.

Anette Börjesson 2014-10-30 00:22

Hade gärna sett mer av Fridolina Rolfö. En spelare som trots de få minuter hon fick hann göra både avtryck och intryck.
Både Sofia Jacobsson och Emma Lundh bleknar i jämförelse.

fair play 2014-10-30 01:08

Sveriges landslag firade 2 individer i förväntad lagförlust.
Om startelvan kan man alltid diskutera men att vissa spelare får enorm mycket tid på sig då kommer man inte utmana på VM
Inhoppare då:
Rolfö--stor och stark men knappast målgörare av världsklass
Schough- varken stor eller stark
Lundh- Sundhages experiment
Diaz-enda inhoppare som gjorde skillnad

Svenska målvakten håller inte heller hon någon hög klass

Tyskland vann välförtjänt med klart bättre passningsspel och fler farliga chanser

49ers 2014-10-30 12:21

Det är svårt att förstå landslagsledningens enorma tilltro till Sofia Jacobsson och Olivia Schough. I match efter match får de speltid, men får väldigt lite uträttat. Även Emma Lundh visar samma tendenser även om hon inte fått spela lika mycket.

Nej, nu måste ledningen "höja blicken" och ge andra anfallsspelare några rejäla chanser i landslaget. Det finns ju ganska många lovande, och dessutom unga, forwards i Sverige.

Fridolina Rolfö är ett praktexempel på detta. Och att hon får spela bara ca 10 minuter i en träningslandskamp (!) är ju helt bedrövligt. När hon väl kom in visade hon ju under bara några minuter prov på just de prestationer som Jacobsson, Schough och Lundh så sällan eller aldrig visar upp.

Om vi ska få ett landslag till VM som är slagkraftigt även i anfallet är det hög tid att släppa fram talangerna nu. Vi kan inte lita bara på Lotta och "Kosse".

Snälla Pia och Lilie, ta ett rejält krafttag nu!

davidfermin 2014-10-30 18:23

Mycket intressant debut av Fridolina Rolfö
en spelartyp som vi inte har hoppas att hon får mkt speltid under året fram till vm
tycker defnitivt hon hade kunnat vara en startspelare!

Martin 2014-10-30 21:44

Kul att det inte bara är jag, hemmablind som jag är, som tycker Rolfö förtjänar klart mer speltid än hon fick. För mig är det givet att man MÅSTE ha med minst en forward av hennes typ, d v s en som kan hålla bort fysiskt starka motståndare och som inte är rädd att ge sig in i skiten så att säga.

Till fair play har jag ju bara frågan hur Diaz gör skillnad ? Visst är hon skicklig med boll men samtidigt alldeles för lätt att flytta på för hårdare motståndare. Hon måste bli starkare i kroppen innan hon kan bli den stjärna hon har potential att bli. Att Rolfö inte gjorde skillnad är ju inte heller sant då hon på blott 6 minuter tvingade fram en vass parad av Angerer och det var ju mer än vad övriga inhoppare hann med under den speltid de fick.

Vad gäller Rolfö så är det ju sant att hon inte är en målskytt av 'världsklass' men handen på hjärtat vem utom Schelin är det i Damlandslaget ? För mig så ska Rolfö med i kraft av att vi desperat saknar den typen av anfallare i Damlandslaget och har gjort sedan Landström la skorna på hyllan. Vill vi kunna gå riktigt långt i en turnering behöver vi spelare som ger alternativ till 'liret' Pia & Co verkar se som 'den enda vägen'.

davidfermin 2014-10-30 22:42

jag tycker det skulle bli intressant om man körde rolfö tillsammans med schelin på topp . och asslani med en hyfsat friroll på mitffältet håller med de som sagt att jacabsson scough lund ha haft massa med chanser o känns inte som de gör mkt skillnad.

sen skulle ja vilja se Sverige satsar på lite yngre spelare frekvent är ju likadant med herr landslaget., så att generations skiftet inte blir så hårt o burdust som det blev i Norge tex.

fair play 2014-10-31 15:11

Till de "Rolfö hejarklack", tjejen är stor och stark. Punkt.
Hon tvingade inte den tyska målvakten till parad, det var 100% målchans som en målgörare ska sätta in, men Rolfö är bara vänsterfotad då otur, okunskap eller vad som helst för henne, tyvärr
Däremot den tjejen som sänkte Rolfös Linköping nyligen skulle möjligen göra skillnad för att hon bruka avgöra matcher när hon är på hugget . Banusic var namnet.
Tydligen så är de andra egenskaper än de fotbollsmässiga viktigare för Sundhage
Att hon får inte chans är ganska obegripligt
Diaz då,om hon låtits ta mer offensiv roll då skulle anfallarna komma till mer avslut
Angående Diaz fysik då tycker jag att hon är starkare med bollen och hålla i den än t ex Rolfö.
Storleken har inte betydelse, inte heller i fotbollen!

Martin 2014-10-31 22:06

Ett hett ämne tydligen, kul att damfotbollen berör. Banusic är en jättetalang som dock skulle bli ännu bättre om hon insåg att hon inte är en världsstjärna ÄNNU utan måste jobba hårt i varje situation under matcherna även när det inte vankas målchans. Jag håller med om att hon borde vara med i truppen MEN definitivt inte på Rolfös bekostnad då denne har en roll att spela som inte jag kan se någon annan axla i dagsläget.

Att du sen väljer att såga Rolfö trots att hon på 6 minuter skapade mer än Schough, Lund och Jacobsson gjorde med betydligt mer speltid känns väl spontant lite orättvist men smaken är som baken antar jag. Kan ju annars rekommendera målkavalkaden från matchen LFC-Liverpool så får du se hur en riktig målgörare agerar när lägena dyker upp :)

Diaz är liksom Banusic väldigt rolig att se i aktion men där måste hon bli 'effektivare' i spelet, att visa tekniska färdigheter kring mittlinjen ger inte 1/10 så mycket som att bryta in i motståndarnas straffområde och skapa en målchans. Jag håller dock med om att hon bör ges en så offensiv roll som möjligt om hon ska spela för i defensiven finns det många spelare som är bättre.

T o m spanska herrlandslaget insåg tillslut att det inte räcker med att ha briljanta tekniker i laget utan fann utrymme för en viss Diego Costa i truppen som med sina 188 cm och järnhårda fysik var något 'annat' än övriga anfallare de hade att välja på. Om t o m Spanien kan inse värdet i att ge sig själva alternativ i spelet så ska väl ändå det svenska Damlandslaget också kunna göra det.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.