Vilken vecka för Mallbackens tränare

Mallbackens firande av återkomsten till Damallsvenskan hade nog det flesta ställt in sig på skulle ske just efter söndagens hemmamatch mot Sirius. 0-0 som det blev hade räckt men tack vare att Djurgården eliminerade hotet från Kvarnsveden var saken redan klar vid avspark på Strandvallen. Icke desto mindre kom drygt 600 till matchen.
Madelen Janogy är på väg igenom i den andra halvleken. FOTO: Anders Andersson

I onsdags blev han pappa för andra gången amallsvenskan. Man kan lugnt säga Mallbacken-tränaren Henrik Arnengs vecka har varit lyckad.

– Verkligen, jag fick en pojke på onsdagskvällen och blev tvåbarnsfarsa, det och avancemanget till Damallsvenskan har varit väldigt roligt, säger Henrik Arneng.

Ta oss igenom dagens match från din horisont?
– Det är klart att man alltid vill vinna hemma, men Sirius är inget dåligt lag, det är ett lag som verkligen försöker spela fotboll, vi hade problem med våra spelvändningar i den första halvleken och blev för raka i vårt spel och saknade tålamod. Chansmässigt kanske vi är något vassare än Sirius, men jag tycker att de var bättre än oss spelmässigt i första halvleken. I den andra tog vi över och var det bättre laget.

Men Mallbacken hade ett par lägen som annars har suttit tidigare under säsongen?

– Mimmi Larsson hade bland annat ett friläge, men idag är vi inte så effektiva som vi har varit under säsongen. Sen skapar vi inte så många stekheta chanser, vi har många hörnor i slutet av matchen men lyckades inte skapa de där riktiga bra målchanserna genom ett bra spel, tycker Henrik Arneng.

Går det att ta med sig något från matchen?
– Vi fokuserade verkligen på uppgiften trots att det var klart att vi hade gått upp till Damallsvenskan. Vi pratade om det före matchen att vi måste gå för att vinna serien, det har vi som mål nu. Vi kommer inte vara nöjda med att bara ha gått upp.

Men har det sjunkit in att ni är klara för Damallsvenskan nästa år?
– Det var lite svårt att förstå när man kollade på resultaten. Givetvis var det en lättnad och skönt att vi är klara, men vi har inte vunnit serien - än...Vi har haft turen att klara oss från allvarliga skador, så när som på ett korsband innan säsongen kom igång

När Julia Karlenäs och Emmie Johansson lämnade för studier i USA kom Madelen Janogy in från Falköping och Tessa Gavilsky anslöt från USA.

– Det betydde oerhört mycket för vi tappade två otroligt duktiga spelare som lämnade ett stort tomrum. Madelene och Tessa har verkligen lyckats fylla de det. Vi fick ändra om lite i vår spelstil för att få in dem bra och det har varit oerhört lyckat. Det var efter matchen mot Hammarby där vi var med till slutet men tappade helt som vi såg behovet att ändra. Vi kände att det blev för stora luckor och att vi inte klarade av att hantera det med gamla spelsystemet. Då ändrade vi om till 4–4–2 och efter det har fungerat bättre, säger Henrik Arneng.

Text: Anders Andersson

The Observer 2014-10-05 23:07

Det var efter två kvalvinster (0-1, 1-0) mot just Sirius 2012 som Mallbacken gick upp i allsvenskan 2013. Så Sirius ville nog gärna vinna idag....

Avancemanget klart. Vad är då kvar? Jo, serievinsten. Två poäng upp till Hammarby och nu får man nog spurta om inte Hammarby ska komma förbi (om inte annat så på något bättre målskillnad). Det vore litet snöpligt för MIF. Återstående matcher mot två lag som "inte har något att spela för" (Umeå Södra redan nedflyttningsklart i praktiken och Bollstanäs som just fixat nytt kontrakt). Naturligtvis livsfarligt att tänka så på plan - inget att spela för kan innebära att laget gör sin bästa match!

Framtiden? Närmast att vinna serien. Det intressanta kommer längre fram:

  1. Var kommer Mallbacken att spela 2015? Att inte kunna spela på Strandvallen vore närmast som att amputera ett ben på en spelare.

  2. Kommer arenakraven med miljonupprustning att kunna lösas?

  3. Kommer MIF att kunna skapa ekonomi för att hänga kvar i allsvenskan? Det behövs sannolikt minst en klasspelare som förstärker i varje lagdel och en trupp på närmare 20 spelare för att det ska vara möjligt.....

Rufus 2014-10-06 14:05

Nåja... Med sin värmländska charm och övertalningsförmåga fixar nog gubbarna i Mallbackens IF Sunne att utverka ännu en dispens från Förbundet. Inget elljus nästa år på Strandvallen, förmodligen. Det trista med detta är att den stora allmänheten aldrig får se direktsända matcher på TV från idylliska Strandvallen. Television kräver ju arenabelysning i megawattformat. Det lutar nog också åt att andra, närbelägna fotbollsplaner får tjäna som surrogat till Strandvallen. Många MIF-supportrar kommer säkert att känna sig partiellt emotionellt amputerade när hemmamatcherna spelas i Sunne eller ännu längre bort från damfotbollens Mekka i Mallbacken! ;)

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.