Vilken vecka för Mallbackens tränare

Mallbackens firande av återkomsten till Damallsvenskan hade nog det flesta ställt in sig på skulle ske just efter söndagens hemmamatch mot Sirius. 0-0 som det blev hade räckt men tack vare att Djurgården eliminerade hotet från Kvarnsveden var saken redan klar vid avspark på Strandvallen. Icke desto mindre kom drygt 600 till matchen.
Madelen Janogy är på väg igenom i den andra halvleken. FOTO: Anders Andersson

I onsdags blev han pappa för andra gången amallsvenskan. Man kan lugnt säga Mallbacken-tränaren Henrik Arnengs vecka har varit lyckad.

– Verkligen, jag fick en pojke på onsdagskvällen och blev tvåbarnsfarsa, det och avancemanget till Damallsvenskan har varit väldigt roligt, säger Henrik Arneng.

Ta oss igenom dagens match från din horisont?
– Det är klart att man alltid vill vinna hemma, men Sirius är inget dåligt lag, det är ett lag som verkligen försöker spela fotboll, vi hade problem med våra spelvändningar i den första halvleken och blev för raka i vårt spel och saknade tålamod. Chansmässigt kanske vi är något vassare än Sirius, men jag tycker att de var bättre än oss spelmässigt i första halvleken. I den andra tog vi över och var det bättre laget.

Men Mallbacken hade ett par lägen som annars har suttit tidigare under säsongen?

– Mimmi Larsson hade bland annat ett friläge, men idag är vi inte så effektiva som vi har varit under säsongen. Sen skapar vi inte så många stekheta chanser, vi har många hörnor i slutet av matchen men lyckades inte skapa de där riktiga bra målchanserna genom ett bra spel, tycker Henrik Arneng.

Går det att ta med sig något från matchen?
– Vi fokuserade verkligen på uppgiften trots att det var klart att vi hade gått upp till Damallsvenskan. Vi pratade om det före matchen att vi måste gå för att vinna serien, det har vi som mål nu. Vi kommer inte vara nöjda med att bara ha gått upp.

Men har det sjunkit in att ni är klara för Damallsvenskan nästa år?
– Det var lite svårt att förstå när man kollade på resultaten. Givetvis var det en lättnad och skönt att vi är klara, men vi har inte vunnit serien - än...Vi har haft turen att klara oss från allvarliga skador, så när som på ett korsband innan säsongen kom igång

När Julia Karlenäs och Emmie Johansson lämnade för studier i USA kom Madelen Janogy in från Falköping och Tessa Gavilsky anslöt från USA.

– Det betydde oerhört mycket för vi tappade två otroligt duktiga spelare som lämnade ett stort tomrum. Madelene och Tessa har verkligen lyckats fylla de det. Vi fick ändra om lite i vår spelstil för att få in dem bra och det har varit oerhört lyckat. Det var efter matchen mot Hammarby där vi var med till slutet men tappade helt som vi såg behovet att ändra. Vi kände att det blev för stora luckor och att vi inte klarade av att hantera det med gamla spelsystemet. Då ändrade vi om till 4–4–2 och efter det har fungerat bättre, säger Henrik Arneng.

Text: Anders Andersson

The Observer 2014-10-05 23:07

Det var efter två kvalvinster (0-1, 1-0) mot just Sirius 2012 som Mallbacken gick upp i allsvenskan 2013. Så Sirius ville nog gärna vinna idag....

Avancemanget klart. Vad är då kvar? Jo, serievinsten. Två poäng upp till Hammarby och nu får man nog spurta om inte Hammarby ska komma förbi (om inte annat så på något bättre målskillnad). Det vore litet snöpligt för MIF. Återstående matcher mot två lag som "inte har något att spela för" (Umeå Södra redan nedflyttningsklart i praktiken och Bollstanäs som just fixat nytt kontrakt). Naturligtvis livsfarligt att tänka så på plan - inget att spela för kan innebära att laget gör sin bästa match!

Framtiden? Närmast att vinna serien. Det intressanta kommer längre fram:

  1. Var kommer Mallbacken att spela 2015? Att inte kunna spela på Strandvallen vore närmast som att amputera ett ben på en spelare.

  2. Kommer arenakraven med miljonupprustning att kunna lösas?

  3. Kommer MIF att kunna skapa ekonomi för att hänga kvar i allsvenskan? Det behövs sannolikt minst en klasspelare som förstärker i varje lagdel och en trupp på närmare 20 spelare för att det ska vara möjligt.....

Rufus 2014-10-06 14:05

Nåja... Med sin värmländska charm och övertalningsförmåga fixar nog gubbarna i Mallbackens IF Sunne att utverka ännu en dispens från Förbundet. Inget elljus nästa år på Strandvallen, förmodligen. Det trista med detta är att den stora allmänheten aldrig får se direktsända matcher på TV från idylliska Strandvallen. Television kräver ju arenabelysning i megawattformat. Det lutar nog också åt att andra, närbelägna fotbollsplaner får tjäna som surrogat till Strandvallen. Många MIF-supportrar kommer säkert att känna sig partiellt emotionellt amputerade när hemmamatcherna spelas i Sunne eller ännu längre bort från damfotbollens Mekka i Mallbacken! ;)

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.