Liljegärd slutar - blir tränare

Division 2-laget Bergdalens IK i Borås det är nästa adress för Linnea Liljegärd som nu lämnar den Damallsvenska scenen och Kristianstads DFF för att bli tränare.
Linnea Liljegärd lämnar spelarkarrärien för att bli tränare. Foto: Bildbyrån

Den tidigare skyttedrottningen Linnéa Liljegärd med 18 A-landskamper och 148 Damallsvenska matcher i bagaget kommer således med massor av rutin och erfarenhet till ett ungt och utvecklingsbart gäng i Bergdalens IK.
Linnea Liljegärd tar över som ny huvudtränare tillsammans med Rebecca Johnson som fortsätter som spelande assisterande tränare.

Linnea har redan lämnat Kristianstad och börjat inordna sig i sitt nya liv i Borås. damfotboll.com får tag i henne på jobbet. När du nu inleder en tränarkarriär kan det knappast innebära att du också satsar vidare på den egna fotbollskarriären?
– Nej, nu ska jag tagga ner lite och ta mig an den här nya utmaningen att bli tränare. Jag har haft det i bakhuvudet ganska länge och just nu passar det mig fint att ta det första steget. Så jag lägger, om än tillfälligt ner min spelarkarriär. Jag säger inte att det är för evigt men jag behöver lite tid att hitta motivationen igen. Har känt att något saknats och det känns skönt att jag nu tagit det här beslutet.

Hur gick diskussionerna med Kristianstads DFF? Ditt kontrakt gick ut om jag inte missminner mig?
–Det stämmer bra och vi har haft en dialog där jag berättat hur jag känt och Kristianstads DFF ville inte förlänga. Har haft ett par anbud som tränare och Bergdalens IK kändes bra, då är jag så att säga tillbaka på hemmaplan igen, säger Linnea som är ifrån trakterna.

Rebecca Jonsson, har spelat i flera klubbar och ni känner varandra sen tidigare. Ännu ett kvinnligt tränarpar, dina kompisar ifrån Göteborg Johanna Almgren och Stina Segerström har tagit samma steg och blivit tränare för Kungsbacka DFF. En slump men en rolig sådan?
– Det är jättekul och att det är just vi kanske inte är en slump men att det sker samma år är väl det, skrattar Linnea.
– Vi var ett gäng i Kopparbergs/Göteborgs FC som gick tränarutbildning samtidigt som vi spelade. Jonna och Stina, Hedvig Lindahl, Lisa Ek och jag. Det börjar ge utdelning nu. Kul också att Maria Bergqvist är tränare i Umeå IK, nu är "Beta" (Elisabeth Gunnardottir) inte ensam kvinna på den posten i Damallsvenskan längre.

Vet att du pratat om att fortsätta som tränare och nu blev ett ganska tvärt slut, om än tillfälligt kanske, på karriären. Hur tänker du inför den utmaningen?
– Att jag har mycket erfarenhet ifrån många olika tränare, har spelat både i Ryssland, Island och Norge och upplevet en del. Jag vet hur jag vill att en tränare ska vara och inte vara. Precis som när man spelar behöver man erfarenhet och det känns fint att börja med det här laget de flesta födda -98, många är med i distriktslaget och flera är landslagsspelare redan.

Egna spelarkarriären då?
– Först måste jag hitta glädjen och det gör jag i fotbollen som tränare, för jag älskar fotboll. Kroppen får lite välbehövlig vila och vem vet om något år kanske jag är tillbaka på plan igen.

Fakta:
Linnéa har varit utlandsproffs i Rossijanka (Ryssland) och Alvaldsnes (Norge).
I Damallsvenskan har Linnéa representerat Falköpings KIK, Kopparberg/Göteborg FC och kommer närmast från Kristianstad DFF.
På fotbollsgalan 2009 fick Linnéa ta mot priset som årets genombrott och årets forward.

Thorsten Frennstedt 2014-11-26 16:47

Ketchup-effekt för kvinnliga tränare.
Maria Bergkvist tränar Umeå IK, Stina Segerström och Johanna Almgren Kungsbacka och nu Linnea Liljegärd och Rebecca Johnson Bergdalen, allt lanseras inom loppet av mindre än två veckor. Och här har man väntat år efter år...

Rufus 2014-11-27 10:51

Ja, och så hoppas vi att det inte bara är en slump eller en "politiskt korrekt" modenyck, utan att allt fler kompetenta kvinnliga tränare kommer och består! Lycka till, Linnea, Johanna, Stina, Maria!

Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.