Liljegärd slutar - blir tränare

Division 2-laget Bergdalens IK i Borås det är nästa adress för Linnea Liljegärd som nu lämnar den Damallsvenska scenen och Kristianstads DFF för att bli tränare.
Linnea Liljegärd lämnar spelarkarrärien för att bli tränare. Foto: Bildbyrån

Den tidigare skyttedrottningen Linnéa Liljegärd med 18 A-landskamper och 148 Damallsvenska matcher i bagaget kommer således med massor av rutin och erfarenhet till ett ungt och utvecklingsbart gäng i Bergdalens IK.
Linnea Liljegärd tar över som ny huvudtränare tillsammans med Rebecca Johnson som fortsätter som spelande assisterande tränare.

Linnea har redan lämnat Kristianstad och börjat inordna sig i sitt nya liv i Borås. damfotboll.com får tag i henne på jobbet. När du nu inleder en tränarkarriär kan det knappast innebära att du också satsar vidare på den egna fotbollskarriären?
– Nej, nu ska jag tagga ner lite och ta mig an den här nya utmaningen att bli tränare. Jag har haft det i bakhuvudet ganska länge och just nu passar det mig fint att ta det första steget. Så jag lägger, om än tillfälligt ner min spelarkarriär. Jag säger inte att det är för evigt men jag behöver lite tid att hitta motivationen igen. Har känt att något saknats och det känns skönt att jag nu tagit det här beslutet.

Hur gick diskussionerna med Kristianstads DFF? Ditt kontrakt gick ut om jag inte missminner mig?
–Det stämmer bra och vi har haft en dialog där jag berättat hur jag känt och Kristianstads DFF ville inte förlänga. Har haft ett par anbud som tränare och Bergdalens IK kändes bra, då är jag så att säga tillbaka på hemmaplan igen, säger Linnea som är ifrån trakterna.

Rebecca Jonsson, har spelat i flera klubbar och ni känner varandra sen tidigare. Ännu ett kvinnligt tränarpar, dina kompisar ifrån Göteborg Johanna Almgren och Stina Segerström har tagit samma steg och blivit tränare för Kungsbacka DFF. En slump men en rolig sådan?
– Det är jättekul och att det är just vi kanske inte är en slump men att det sker samma år är väl det, skrattar Linnea.
– Vi var ett gäng i Kopparbergs/Göteborgs FC som gick tränarutbildning samtidigt som vi spelade. Jonna och Stina, Hedvig Lindahl, Lisa Ek och jag. Det börjar ge utdelning nu. Kul också att Maria Bergqvist är tränare i Umeå IK, nu är "Beta" (Elisabeth Gunnardottir) inte ensam kvinna på den posten i Damallsvenskan längre.

Vet att du pratat om att fortsätta som tränare och nu blev ett ganska tvärt slut, om än tillfälligt kanske, på karriären. Hur tänker du inför den utmaningen?
– Att jag har mycket erfarenhet ifrån många olika tränare, har spelat både i Ryssland, Island och Norge och upplevet en del. Jag vet hur jag vill att en tränare ska vara och inte vara. Precis som när man spelar behöver man erfarenhet och det känns fint att börja med det här laget de flesta födda -98, många är med i distriktslaget och flera är landslagsspelare redan.

Egna spelarkarriären då?
– Först måste jag hitta glädjen och det gör jag i fotbollen som tränare, för jag älskar fotboll. Kroppen får lite välbehövlig vila och vem vet om något år kanske jag är tillbaka på plan igen.

Fakta:
Linnéa har varit utlandsproffs i Rossijanka (Ryssland) och Alvaldsnes (Norge).
I Damallsvenskan har Linnéa representerat Falköpings KIK, Kopparberg/Göteborg FC och kommer närmast från Kristianstad DFF.
På fotbollsgalan 2009 fick Linnéa ta mot priset som årets genombrott och årets forward.

Thorsten Frennstedt 2014-11-26 16:47

Ketchup-effekt för kvinnliga tränare.
Maria Bergkvist tränar Umeå IK, Stina Segerström och Johanna Almgren Kungsbacka och nu Linnea Liljegärd och Rebecca Johnson Bergdalen, allt lanseras inom loppet av mindre än två veckor. Och här har man väntat år efter år...

Rufus 2014-11-27 10:51

Ja, och så hoppas vi att det inte bara är en slump eller en "politiskt korrekt" modenyck, utan att allt fler kompetenta kvinnliga tränare kommer och består! Lycka till, Linnea, Johanna, Stina, Maria!

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.