Liljegärd slutar - blir tränare

Division 2-laget Bergdalens IK i Borås det är nästa adress för Linnea Liljegärd som nu lämnar den Damallsvenska scenen och Kristianstads DFF för att bli tränare.
Linnea Liljegärd lämnar spelarkarrärien för att bli tränare. Foto: Bildbyrån

Den tidigare skyttedrottningen Linnéa Liljegärd med 18 A-landskamper och 148 Damallsvenska matcher i bagaget kommer således med massor av rutin och erfarenhet till ett ungt och utvecklingsbart gäng i Bergdalens IK.
Linnea Liljegärd tar över som ny huvudtränare tillsammans med Rebecca Johnson som fortsätter som spelande assisterande tränare.

Linnea har redan lämnat Kristianstad och börjat inordna sig i sitt nya liv i Borås. damfotboll.com får tag i henne på jobbet. När du nu inleder en tränarkarriär kan det knappast innebära att du också satsar vidare på den egna fotbollskarriären?
– Nej, nu ska jag tagga ner lite och ta mig an den här nya utmaningen att bli tränare. Jag har haft det i bakhuvudet ganska länge och just nu passar det mig fint att ta det första steget. Så jag lägger, om än tillfälligt ner min spelarkarriär. Jag säger inte att det är för evigt men jag behöver lite tid att hitta motivationen igen. Har känt att något saknats och det känns skönt att jag nu tagit det här beslutet.

Hur gick diskussionerna med Kristianstads DFF? Ditt kontrakt gick ut om jag inte missminner mig?
–Det stämmer bra och vi har haft en dialog där jag berättat hur jag känt och Kristianstads DFF ville inte förlänga. Har haft ett par anbud som tränare och Bergdalens IK kändes bra, då är jag så att säga tillbaka på hemmaplan igen, säger Linnea som är ifrån trakterna.

Rebecca Jonsson, har spelat i flera klubbar och ni känner varandra sen tidigare. Ännu ett kvinnligt tränarpar, dina kompisar ifrån Göteborg Johanna Almgren och Stina Segerström har tagit samma steg och blivit tränare för Kungsbacka DFF. En slump men en rolig sådan?
– Det är jättekul och att det är just vi kanske inte är en slump men att det sker samma år är väl det, skrattar Linnea.
– Vi var ett gäng i Kopparbergs/Göteborgs FC som gick tränarutbildning samtidigt som vi spelade. Jonna och Stina, Hedvig Lindahl, Lisa Ek och jag. Det börjar ge utdelning nu. Kul också att Maria Bergqvist är tränare i Umeå IK, nu är "Beta" (Elisabeth Gunnardottir) inte ensam kvinna på den posten i Damallsvenskan längre.

Vet att du pratat om att fortsätta som tränare och nu blev ett ganska tvärt slut, om än tillfälligt kanske, på karriären. Hur tänker du inför den utmaningen?
– Att jag har mycket erfarenhet ifrån många olika tränare, har spelat både i Ryssland, Island och Norge och upplevet en del. Jag vet hur jag vill att en tränare ska vara och inte vara. Precis som när man spelar behöver man erfarenhet och det känns fint att börja med det här laget de flesta födda -98, många är med i distriktslaget och flera är landslagsspelare redan.

Egna spelarkarriären då?
– Först måste jag hitta glädjen och det gör jag i fotbollen som tränare, för jag älskar fotboll. Kroppen får lite välbehövlig vila och vem vet om något år kanske jag är tillbaka på plan igen.

Fakta:
Linnéa har varit utlandsproffs i Rossijanka (Ryssland) och Alvaldsnes (Norge).
I Damallsvenskan har Linnéa representerat Falköpings KIK, Kopparberg/Göteborg FC och kommer närmast från Kristianstad DFF.
På fotbollsgalan 2009 fick Linnéa ta mot priset som årets genombrott och årets forward.

Thorsten Frennstedt 2014-11-26 16:47

Ketchup-effekt för kvinnliga tränare.
Maria Bergkvist tränar Umeå IK, Stina Segerström och Johanna Almgren Kungsbacka och nu Linnea Liljegärd och Rebecca Johnson Bergdalen, allt lanseras inom loppet av mindre än två veckor. Och här har man väntat år efter år...

Rufus 2014-11-27 10:51

Ja, och så hoppas vi att det inte bara är en slump eller en "politiskt korrekt" modenyck, utan att allt fler kompetenta kvinnliga tränare kommer och består! Lycka till, Linnea, Johanna, Stina, Maria!

Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.