Linköping startar insamling inför rysslandsresan

När Linköpings FC ska iväg och spela i Ryssland räcker inte pengarna som UEFA stöttar med för att täcka omkostnaderna. När frågan gick till kommunen om stöd blev det nej. Alla råd är goda och två oberoende personer kom in med önskemål om att Linköping skulle öppna en fond dit allmänhet och företag kan vända sig för att stötta klubben på detta äventyr. Deras önskemål blev startskottet till en nystartad 500-klubb.

Linköpings FC börjar hemma lördag 8 november mot ryska Zvezda från Perm i Uralbergen. Bortamatchen spelas i Perm på torsdag 13 november kl.15.00 svensk tid och 19.00 lokal tid.
Laget reser redan på måndag 10/11 mot Uralbergen för att få den mest kostnadseffektiva resan totalt sett likväl som bästa sportsliga förutsättningar inför torsdagens match. Det är en lång och kostsam resa.

För att få vara med i 500-klubben ska man alltså stötta klubben med 500 kronor.
– Det är två supportrar, oberoende av varandra, som har tipsat om detta initiativ och sagt att de gärna stöttar klubben bara de får reda på hur de ska gå till väga. Ett jättefint initiativ som vi naturligtvis är mycket tacksamma för och nu hoppas vi att både media och supportrar hjälper oss att sprida möjligheten, säger LFC:s klubbdirektör Anders Mäki i ett uttalande.

Läs mer på www.linkopingfc.com

mia.e. 2014-11-04 16:23

Blir man ändå tvungen att lämna återbud, vilken klubb det nu än kunde gälla, för att kostnaderna blir för höga allt som allt, så understryker man bara det många påtalat för UEFA redan - att förutsättningarna att faktiskt kunna delta för lagen måste förbättras från arrangörssidan. Eller de där fyra procenten vi läste om av UEFAs totala bidrag/ersättning, höjas. Det skämmer inget klubblag om man blir tvungen att lämna återbud.

Önskar Linköping lycka till, insamlingen är väl ett tillägg, men den gör en nästan lite orolig - kommer de hem igen därifrån sedan, spelarna, eller blir de kvar vid Uralbergen...? För att betala av hotellinkvartering och hemresa ...nån gruvindustri där borta ...stort stenbrott...? Rohlin...

...Rolfö? Nu när vi sett henne i landslaget och allt...

mia.e. 2014-11-04 08:46

...

Rufus 2014-11-04 20:47

Ja, alla sätt är bra, o.s.v. Linköpings FC kommer att fixa resan - och återresan - på ett eller annat sätt. (Några år i saltgruvorna lär det nog inte bli för Martin Sjögren & brudarna.) Man har hursomhelst inte råd med alltför stora röda siffror i årsbokslutet bara för nöjet att få frysa häcken av sig vid foten av Uralbergen.

Om nu klubbar, som är berättigade till att spela i UWCL, men som inte anser sig ha råd med detta, skulle dra sig ur leken, så skulle detta bara föranleda ett och annat höjt ögonbryn inom UEFA, knappast någon kulturrevolution. I stället torde lotten hamna hos den klubb som står närmast i tur - och som har en skaplig reskassa...

Tyvärr tycks det återstå ljusår innan damfotbollen ens tillnärmelsevis kommit ifatt herrfotbollen, åtminstone i Champions League-sammanhang.

Martin 2014-11-04 20:59

Ett bra initiativ även om det nog varit bra om man dragit igång det i ett tidigare skede, hur som helst självklart för mig att 'bjuda igen' lite för alla säsonger av bra underhållande fotboll jag fått ta del av med Linköping FC på gamla Folkungavallen och nya Linköping Arena.

Bara att hoppas de drar in tillräckligt för att hålla siffrorna 'gröna' i årsbudgeten och sen får Linköpings kommunledning stå och skämmas medan vi som vill stödja våra fantastiska fotbollsdamer kan fortsätta glädjas med dom vid framtida framgångar. Lite märkligt är att detta initiativ inte fått någon uppmärksamhet i lokalmedia (ÖstgötaCorren) men det är väl kanske kommunledningen som bett om mörkläggning eller vad vet jag ?

Intressant är att det faktum att LFC ska påbörja resan redan den 10 November bör innebära att de skippar Fotbollsgalan vilket bara känns positivt för mig då SvFF inte förtjänar att ha damlagens representanter där efter sitt fjäskande för herrarna.

Filip Oskarsson 2014-11-04 22:31

Martin, både Östnytt och Corren har tagit upp denna insamling. Corren idag tisdag i papperstidningen och Östnytt i går måndag 3/11.

Martin 2014-11-05 00:36

Ok, hittade inget på nätet bara. Bra i alla fall att det tas upp och inte hamnar i skuggan av Åtvidabergs ekonomiska totalhaveri som till skillnad mot LFC:s är helt självförvållat.

Rufus 2014-11-05 20:40

500-kronorsdriven tycks ha fått god respons bland allmänhet och företag: 40- 50 000 kronor på knappt tre dagar.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.