Fjärdeplatsen gnager trots ett bra år för Linköping

– Att bli fyra i Damallsvenskan var en missräkning, mera lyckat var då att vinna en titel, Svenska Cupen samt avancemanget till en kvartsfinal i Champions League, summerar Linköpings-tränaren Martin Sjögren spelåret 2014.
Martin Sjögren Linköping FC:s tränare. Foto: Bildbyrån

– Mest nöjda är vi förstås med att vinna Svenska Cupen. En TV-sänd match, lite ära och prispengar är aldrig fel, konstaterar han.
– Dessutom är vi förstås mycket för att ha gått vidare vidare i Champions League, trots tufft motstånd, värre än vad många andra hade, vill jag påstå. Jag menar Zvezda och Liverpool är inga dåliga lag och vilken vändning gjorde vi inte mot Liverpool, det var en ren njutning att få uppleva Fridolinas hat-trick.

När vi är inne på det måste vi blick framåt en kort stund. I Champions League-kvartsfinalen väntar danska Bröndby IF 20 minuter utanför Köpenhamn. Vad säger du om den lottningen?
– Om man jämför med vad man kunde fått så är det här i mina ögon en mycket bra lottning, säger Martin utan omsvep.

Flera långtidsskadade
Då backar vi bandet och tittar på den damallsvenska säsongen, som ju gick upp och ner för LFC kan man säga. En del beroende på att spelare var långstidsskadade men också lite på sviktande form.
– Allt hänger ihop förstås. Under vårsäsongen var bland andra Charlotte Rohlin, Magdalena Ericsson och Pernille Harder borta med skador under ganska lång tid. Därtill saknades ju både Renée Slegers och Jessica Samuelsson nästan hela hösten samt att Linda Sällström kom igång sent efter sin långa skada. Klart att vi som trupp påverkas av det. Vi blev fyra i serien vilket känns som en liten besvikelse, vi hade högre målsättning, det ska sägas. Vi bjöds in i toppstriden mot slutet när andra tappade poäng men vi lyckades inte förvalta bjudningen, säger Martin besviket.

Skadade spelare har nämnts såsom Linda Sällström, som inte blir kvar i klubben. Trotjänaren Charlotte Rohlin saknades tidvis i våras men kom tillbaka. Inför kommande säsong saknar ni ännu Rohlins namnteckning på ett kontrakt. Är det en fråga om långdragna förhandlingar eller är det bara en tidsfråga innan hon skriver på och hur ser du på hennes betydelse för laget?
– Charlotte är en rutinerad spelare som fortfarande är högt motiverad och på slutet av säsongen närmade hon sig gammal fin form. Hon har ju också dragits med skador under året och sakta men säkert jobbat sig tillbaka. Hon vill ta en plats i VM-truppen och helt klart är hon viktig för Linköping med sin rutin och skicklighet i spelet. Att hon inte skrivit på ännu lär bara vara en tidsfråga, svarar Martin.

Fler tongivande spelare har haft skadeproblem under säsongen. Renée Slegers dras med en segsliten rygg/bäckenskada, Jessica Samuelsson har problem med ljumskarna. Hur ser läget ut för dem?
– Renées rygg/bäckenskada verkar svårläkt och hon jobbar på även om det går sakta. Holland är ju också klart för VM och det är så klart ett mål hon har att vara med där. En skadefri Renée Slegers är förstås en stor tillgång för både Holland och oss. Jessica har haft jobbigt med sin överbelastningsskada men skall vara helt ok när vi drar igång igen, det är beskedet jag fått.

Lyckade nyförvärv
De yngre förmågorna är stadigt under utveckling, hur ser du på t.ex Fridolina Rolfös första säsong hos er?
– Fridolina har gått från att vara en lite anonym U-23 spelare till att ha spelat sig in i A-landslaget och bli en tongivande spelare i Linköping. Jag är mycket nöjd med hennes säsong, sen finns det alltid saker att utveckla och det är just det vi jobbar hårt med i laget.

I somras förstärkte LFC med bland andra Claudia Neto, Janni Arndt och Jessica Silva och under hösten kom Hilde Gunn Olsen in som backup till Katie Fraine i målet. Hilde Gunn har lämnat er för Arnar Björnar i den norska ligan medan Neto och Arndt, de spelare som gjorde mest avtryck, är kvar. Två riktigt bra värvningar antar jag att du instämmer i?
– Ja, ja, både Claudia och Jennie är klasspelare med internationell erfarenhet vilket är viktigt för laget om vi ska prestera på toppnivå under många matcher. Vi blev fyra i Damallsvenskan, vann Svenska Cupen och är vidare i Champions League, det betyder många matcher och den belastningen har varit tuff och då är det viktigt att ha lite rutinerat folk i truppen.

Dansk dynamit
En spelare som är ganska anonym men oerhört nyttig i LFC är mittfältaren Mariann Gajhede Knudsen. Hon är mina ögon en av Damallsvenskans bästa mittfältare, vad säger du som tränar henne?
– Hon är en underbar spelare att ha i laget. En tänkande spelare som också fungerar som tränarens förlängda arm ute på plan. Hon kan omsätta de taktiska direktiv vi ger i omklädningsrummet och få spelarna att prestera det på plan. Att hon är med oss ytterligare ett år är jätteviktigt. Mariann sprider lugn och trygghet genom sitt sätt att vara och spela.

Pernille Harder blev olyckligt skadad mitt i försäsongsträning och det tog tid för henne att komma tillbaka. Men väl tillbaka märks det vilken skillnad hon gör för ert spel. Håller du med?
– Absolut, Pernille är en klasspelare och vi är glada över att få behålla henne i två säsonger till. Det var många klubbar ute i Europa som ville ha henne i sitt lag, det kan jag lova. Men Pernille själv tycker att hon utvecklats bra i Linköping och vill fortsätta att göra så några år till. Skadan kom förstås olägligt, det gör alla skador men på försäsongsträning vill man inte ha den typ av skada som Pernille råkade ut för (stressfraktur i foten). Mentalt blev det en prövning för henne, då hennes fotbollsresa hittills varit rätt så spikrak i sin väg uppåt. Jag tror att hon stärkts av motgången och väl tillbaka i spel märks det, precis som du är inne på, att hon betyder mycket för oss i vårt anfallsspel.

Julönskningar
Jag byter spår helt kort och undrar hur du ser på VM-lottningen och Sveriges chanser till avancemang ifrån gruppen?
– Det är en klart svår lottning där man inte kan säga att någon match är vunnen på förhand. USA får vara storfavorit och sedan blir Australien och Nigeria lag att se upp med. Dom har gått framåt och framförallt har det hänt mycket i Australien. Dom har många unga bra spelare och flera med mästerskapsrutin så det blir lite av en nyckelmatch tror jag. Det gäller för Sverige att maximera och utnyttja sitt spelarmaterial på rätt sätt. Det finns tid och jag tror nog att landslagsledningen har full koll på detta. Vore kul med ett avancemang ifrån gruppen förstås.

En säsong ligger bakom Linköpings FC med blandade resultat. I det stora hela måste ni vara nöjda och ha börjat titta framåt mot den kommande då ni först av allt har en spännande kvartsfinal i Champions League i sikte. Nu närmar sig jul, då brukar man få önska sig något, så vad önskar du dig Martin?
– Att våra skadade spelare, framför allt Renée som haft så jobbigt ska bli frisk och kunna spela för oss och med Holland i VM i sommar, sen att vi snabbt får klart med de nyförvärv vi håller på att förhandlar med, säger Martin innan han hastar iväg till ett plan som ska ta honom till USA för att se en fotbollsturnering på collegenivå.

Text: Anette Börjesson

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.