Pia Sundhage inför VM-året: - Mer måste till!

Förbundskapten Pia Sundhage summerar landskampssäsongen, där vinsten i VM-kvalet ger skönt efterspel och där förlusterna i träningslandskamperna svider men ses som lärorika.
Pia Sundhage sammanfattar landskampsåret. Foto: Bildbyrån

Försäsong med bojkott från de damallsvenska klubbarna gjorde att ni inte kunde ersätta matcher mot träning. En tuff start där klubbarna satte ner foten. Hur kändes det?
– Snopet, mycket snopet. Jag hade lyssnat på kritiken som tränarna gav till min företrädare Thomas Dennerby när han planerade matcher i Kina. Kritik såsom att spelarna inte är igång, får jetlag efter lång resa o.s.v. Därför tänkte vi att det skulle falla i god jord om vi istället höll oss till ett träningsläger på hemmaplan, men vi fick nobben.

Vad blir konsekvensen av det nejet i framtiden?
– Jaa, att vi måste samarbeta mer, ge och ta för att det ska bli lyckat för alla parter. Om vi framöver följer de internationella datumen så blir det inga missförstånd och inget snack. Dock innebär det i dagsläget i alla fall, färre dagar för oss att samla landslagstruppen. Till skillnad från t.ex Norge åker vi ner till La Manga för dubbellandskamp med väldigt olika förutsättningar. Norskorna ska vara på plats en vecka eller tio dagar före vårt möte. Vi åker ner två dagar tidigare och får en träning dagen före landskampen. Sen en vilodag med lätt träning före nästa match. Vi kommer inte att ha tid att ge någon spelare tid att testas in i laget utan måste börja ge de spelare vi tror på. Det blir svårare för de yngre att slå sig in helt enkelt.

Då tycker du att ni får för lite tid att spela ihop landslaget inför VM i Kanada 2015?
– Så kan man se det. Inför VM 2011 fick Dennerbys gäng en vecka extra att ladda på hemmaplan innan de åkte ner till VM. Den veckan menar han var direkt avgörande för landslagets prestation under VM. Det kommer att bli lika tufft i detta VM, och ska vi gå långt är alla dagar vi kan få för att trimma ihop laget av stor betydelse.

Om vi tar en titt på de lite yngre som du brukar framhålla då och då som spännande spelare inför framtiden. Har någon av dem, jag tänker t.ex. på Marija Banusic, Fridolina Rolfö och Lina Hurtig en rimlig chans att ta sig in i VM-truppen? Om inte vad fattas dem?
– Det finns alltid en chans säger Pia.
– Generellt kan jag dock önska att de ska ta för sig lite mer när de väl får chansen. Fridolina t.ex. var mycket bra de tio minuter hon spelade hemma mot Tyskland. I USA mot Kanada fick hon också speltid men tog inte för sig lika mycket. Samma gäller Banusic och Hurtig. Jag efterlyser mer vilja och uthållighet, det räcker inte med tio minuters bra spel på internationell nivå. Man måste vara beredd att ge mer och göra skillnad helt enkelt. Jag har exempel från USA där nya spelare jag såg komma fram under min tid där, exempelvis Alex Morgan, verkligen gjorde ett djupt intryck direkt när hon fick chansen i landslaget. Mycket vilja och jävlar anamma, något jag vill se mer ifrån de svenska spelarna också.

Efter EM 2013 utvärderade ni ert spel och påbörjade ett jobb i landslaget med att ta vara på det ni gjorde bra då och sen lägga till en del saker. Hur har detta fallit ut om du tar en titt på den gångna säsongen?
– En del bitar har funkat mycket bra men det finns fortfarande saker att bli ännu bättre på. Rent organisatoriskt funkar vi bra men vi måste bli bättre på att ta eget ansvar, bli bättre i en mot en- situationer. Vi är snabba på att hota i djupled, i omställningar och även i kantspelet men det räcker inte. Vi måste klara av att hålla i bollen också, att skapa ett lugn när vi väl har bollen och där spelar t.ex. Caroline Seger en viktig roll. Alla bitar måste funka om vi ska räcka till och orka i ett VM.

Under året har ni spelat många landskamper och ett VM-kval, ett mycket lyckat VM-kval, i alla fall om vi kollar in resultatet, där Sverige gick obesegrat genom gruppen och hade 32-1 i målskillnad?
Vad är du mest nöjd med?
– Om vi börjar med Algarve hade jag varit nöjd om vi vann turneringen men det gjorde vi inte. Det vi kan ta med oss är vinsten mot USA, den kan ha en mental betydelse när vi ska möta dem i VM i sommar. VM-kvalet blev lyckat med bara ett enda insläppt mål och två bra matcher mot Skottland. Övriga landskamper är mest förluster och det är inte bra att förlora för mycket. Men jag tar med mig en hel del bra saker vi lyckades med mot Tyskland och som gör att jag känner viss tillförsikt vad gäller utvecklingen av vårt eget spel som går framåt.

Apropå förluster så har vi en kommentar ifrån Lotta Schelin som säger så här gällande valet av landskampsmotstånd (Frankrike, England, Tyskland och Kanada) under det gångna året.
”Jag tycker man kan se det som vågat. Att ledningen väljer att lägga tuffa träningsmatcher när förutsättningarna inte är de bästa. Istället för att gömma sig vågar man och man lär sig något av det”.

Vad är din kommentar till det Pia?
– Jag blir glad över att spelarna uppfattar det så och det Lotta säger ska förstärkas ytterligare framöver. Vi betonar varje gång att vi uppfattas som ett lag som aldrig ger sig och som kör in i det sista. Det är viktiga egenskaper i fotboll där mycket kan hända i slutskedet av matchen. Att möta ett gäng med dessa egenskaper gör också motståndarna nervösa och osäkra.

Vi kan väl avsluta med att du ger din syn på VM-lottningen och att du blickar framåt mot 2015!
– Lottningen är en riktig rysare, jättesvår helt enkelt. VM kommer att handla om att ta hem de poäng som behövs för att ta sig vidare och inga lag är givna att förlora på förhand i vår grupp (Nigeria-Australien och USA). För vår del tror jag att det blir till att slå ur underläge, något vi är bra på och då kommer egenskaperna jag radade upp tidigare, att aldrig ge oss och köra in i det sista att bli mycket avgörande, säger förbundskapten Pia Sundhage avslutningsvis.

Text: Anette Börjesson

mia.e. 2014-12-31 19:29

Jättebra artikel, intressant intervju, tack för den! Bra till avslut av detta året och som början på nästa! Ja, vilket år det har varit inom damfotbollen i stort med både kul och mindre kul. En hel del man själv tänkt vidare en del kring, både gällande damallsvenskan och landslaget. Landslaget som "hela Sveriges lag" ligger en lite varmare om hjärtat, det som "håller ihop" damfotbollen i Sverige, som "alla" har del i... Det är lite svårare att uppbåda engagemang för lokalt förankrade lag för CL spel och dylikt, om man inte ser det "gemensamma" där på samma sätt.

Med landslaget gillar jag att Sundhage alltid försöker lyfta fram det positiva för de som följer landslaget och som vill tro och hoppas på svenska damlandslaget i detta VM ... och jag gillar att Sundhage inte slår några blå duster i ögonen på oss heller, utan hela tiden, konsekvent, varit ärlig med var Sverige står, internationellt sett; "vi har en bit kvar än", "det räcker inte" osv.

Lottningen var verkligen "en utmaning"... :) , tycker inte heller att det finns något lag i den gruppen som är en "lättare" motståndare, men ska man nu till ett VM så ska man ju kunna möta alla... Pias erfarenhet som tränare under VM-spel på högsta nivå i USA:s damlandslag, inte nödvändigtvis av laget specifikt (som kanske är ett helt annat mot just Sverige i gruppspelet) men av kraven på prestation och uthållighet, "att stå pall för pressen" som spelare under ett VM (och för all del som ledare), kommer att bli en fördel tror jag - och helt avgörande kommer rutinen och 'know how":et från de spelare som varit med förut under liknande sammanhang att vara! Jag tror på Sveriges ledarteam och våra rutinerade spelare och hoppas på våra ev uppdykande "nya stjärnor", de som kan komma att kliva fram och ta för sig och överraska, under VM. Det känns i alla fall inte som det finns någon "skam" alls inblandad i att förlora mot något av de lagen Sverige har i gruppen, de är alla väl etablerade i VM-sammanhang. Det finns inget lag man kan underskatta av dessa, alla måste vara på tå från första stund...

Gott Nytt År till alla!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.