Så minns vi spelåret 2014

2014 har lagts till historien och alla laddar nu som bäst inför nästa års säsong. De damallsvenska klubbarna gör det genom försäsongsträning och Pia Sundhage gör det genom att förbereda sig inför VM. Men innan vi blickar framåt vill vi titta bakåt. Damfotboll.com sammanfattar säsongen som gått och passar samtidigt på att önska alla läsare ett riktigt Gott Nytt År!

Överraskningar, skrällar, tårar och glädje. Säsongen 2014 har bjudit på mycket. Vi börjar vid glädjen i Malmö. Den glädje som klubben, trots nytt namn, börjat vänja sig vid.

FC Rosengård vann SM igen. Ganska ohotat, det var mer fajt om andraplatsen – vi återkommer till det och tittar istället närmare på vissa delar av det lag som vann SM-guld, och nu mera är Sveriges mesta mästare.

FC Rosengård började säsongen med frispråkiga Jonas Eidevall som tränare och yttersta ledare. Man avslutade den med Marcus Tilly som boss. I stjärnlaget såg vi inte bara Anja Mittag vinna skytteligan och Therese Sjögran passera 400 matcher i Malmö-tröja. Andra som fick chansen var Sara Mellouk och Nathalie Persson. Båda gjorde avtryck på sitt sätt. Mellouk genom att göra mål i premiären, och sin första damallsvenska match från start – endast 15 år ung, och Persson genom att komma in från bänken, svepa fram som en virvelvind och med sina två assist avgöra guldmatchen mot Kopparbergs/Göteborg.

Flera unga spelare fick chansen. Två av dem ledde till och med sina lag, offensivt.
Lina Hurtig hade en succésäsong i 2013, det gick året därpå. Både för henne och för Umeå IK.
En annan ung stjärna som lyckades lyfta sitt lag var Fridolina Rolfö. Jättetalangen slog igenom ordentlig, framför allt genom ett hat-trick i Champions League för Linköpings FC. Både , FC Rosengård och Linköpings FC, kvalificerade sig till vårspelet i Europa-turneringen.
Men det var ett annat mer otippat lag som snodde den sista platsen till Champions League 2015/2016. Kampen om andraplatsen i Damallsvenskan stod länge mellan tre lag. Linköpings FC, Kopparbergs/Göteborg och – KIF Örebro, som gick som tåget, höll på att åka av rälsen men hittade till slut rätt spår igen och slutade tvåa med en Champions League-plats som extra bonus. Föreningens bästa placering någonsin, vi lyfter på hatten.

I stort sett alla fick rätt när nederlagstippade Jitex Mölndal åkte ur Damallsvenskan med rekordlåga 0 inspelade poäng. Om poäng fanns för tappert kämpande hade spelarna varit värda det, dessa unga tjejer med en medelålder på knappt 19 år. Klassiska Jitex får pusta ut och samla kraft i Elitettan och jobba på en återkomst om några år. Talangen finns där om man får behålla spelarna, men det ser ut att bli omsättning. AIK slutade just före Jitex i tabellen men åkte ändå inte ur. Ologiskt, muttrar någon. Men vi alla minns väl vad som hände? Frågan är om vi någonsin kommer glömma kaoset i Tyresö.
Om de absolut flesta lyckades tippa rätt gällande vart SM-guldet skulle hamna var det fler som gick bet på vilket som skulle bli det andra laget att få lämna Damallsvenskan?
En(1) tippade rätt när hon sa att Tyresö skulle hamna sist i Damallsvenskan och det var damfotboll.coms tillika Radiosportens expertkommentator Anette Börjesson.
En av svensk damfotbolls tråkigaste stunder kom under sommaren när konkursen blev ett faktum och Tyresö-laget splittrades efter Champions Leaguefinalen. Trist är bara förnamnet. Profilerna i Tyresö flydde Sverige efter konkurrsen. Carola Söberg och Lisa Dahlkvist drog till Norge, Caroline Seger till Frankrike och amerikanskorna tog flyget till sin inhemska liga. Men en stjärna stannade. Den största av dem alla skrev på för FC Rosengård och vann SM-guld med sitt tredje svenska lag.

Det var artisten Marta som drog mest publik. Men den totala publikligan vanns av en nykomling. Eskilstuna United spelade 2014 i Damallsvenskan för första gången. Och det gick bra, riktigt bra. Viket gjorde att sörmlandsborna vällde in på Tunavallen. Publiksnittet för Eskilstuna gick ned lite under hösten, ungefär samtidigt som laget tappade allt fler poäng – slutsatser lämnar vi åt läsarna att dra.
Innan vi släpper Damallsvenskan helt kan vi också titta till de lag som gick upp från Elitettan. Seriesegrare i den näst högsta divisionen blev Mallbacken, som åkte ned 2013 och var så snabb man bara kan på att komma tillbaka igen. Tyngre gick det för Sunnanå, som också åkte ur förra hösten. Man lyckades inte knipa andraplatsen i Elitettan. Den gick istället till Hammarby och till våren kan man alltså se damallsvensk fotboll, på en snart nyrenoverad, fotbollsplan på Söder. Om vi glömt av att göra det tidigare är det givetvis på sin plats att vi gratulerar de båda nykomlingarna.

Vi vill bara lite snabbt nämna två svenska utlandsproffs. Vi väljer två för att det skulle ta alldeles för lång tid att tröska igenom alla – men två utlandsproffs lyckades med prestationer som är värda att minnas.

Nilla Fischer avslutade sin första säsong i Wolfsburg med att vinna en trippel. Ligan, cupen och fotbollseuropas finaste turnering; Champions League. Hon började dessutom säsongen 2014/2015 som lagkapten i det tyska mästarlaget. Men någon diamantboll blev det inte. Den gick istället till Lotta Schelin. Omdebatterat, men absolut inte oförtjänt. Schelin bärgade som vanligt både ligan och cupen i Frankrike må ha gått bet i Champions League. Men hon lyckades under hösten med bedriften att bli Olympique Lyonnais mesta målskytt genom tiderna.
Mot Tyskland, i årets enda träningslandskamp på svensk mark, slog Lotta Schelin det svenska målrekordet. Med sina 73 baljor passerade hon Hanna Ljungberg i måltoppen. Matchen mot Tyskland blev också historisk genom Therese Sjögrans medverkan. Hon gjorde då sin 200:e match i det svenska landslaget, något hon är ensam om.
Matchen mot Tyskland går däremot inte till historien på grund av slutresultatet. Sverige förlorade återigen, mot antagonisterna. Och förlora var något Sveriges damlandslag gjorde mycket under året. Faktum är att man inkasserade hela sex förluster. Det är det negativa. Det positiva är att alla förluster kom i träningsmatcher. Genom kvalet gick man rent. och släppte endast in ett mål på tio matcher, det målet kom på en högst onödig straff borta mot Skottland. Men Sverige tog sig till VM. Den märkliga lottningsproceduren gav Sverige en mardrömsgrupp. Men spelarna och Sundhage tror på framgångar i Kanada. Då krävs toppform från första studs.

Än så länge, innan 2014 blivit till 2015, kan vi alla drömma med guld i blicken. Vi, ni, landslaget och faktiskt alla lag och spelare i Damallsvenskan. För hur trist och tråkigt det än må vara med snötäckta planer och försäsongsträning är det nu allt är möjligt. Alla är vinnare, i tanken och drömmen. Så, den nyårskaramellen suger vi på ett tag och önskar er ett Gott Nytt År!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.