Engelsk ligastart i mars

Den nya säsongen av Englands FA Women's Super League (WSL) drar igång i mars. Hedvig Lindahl och Marija Banusic i Chelsea ställs mot Notts County i första omgången.

FA WSL 1 inleds onsdagen den 25:e mars. Åtta lag deltar. Det regerande mästarlaget Liverpool tar sig an FA WSL 1-nykomlingen Sunderland i första omgången. Birmingham City ställs mot FA WSL Continental Cup-mästarlaget Manchester City och ligatvåan Chelsea reser till Notts County.

Ligan kommer att ta ett uppehåll mitt i säsongen på grund av VM i Kanada. England möter Frankrike (9:e juni), Mexico (13:e juni) och Colombia (17:e juni) i Grupp F.
Årets FA WSL Continental Cup kommer att dra igång under andra halvan av säsongen efter VM och lottningen kommer att offentliggöras inom de närmaste veckorna.

Fjolårsvinnarna Liverpools lagkapten Gemma Bonner inför säsongen:
–Jag tror att denna säsongen kommer att bli den jämnaste någonsin eftersom kvalitetet fortsätter att öka år efter år. Det skulle vara fantastiskt om vi kunde lyckas med bedriften att få lyfta pokalen för tredje året i rad. Vi har gott självförtroende i gruppen för att kunna göra det, även om vi inte lever i illusionen att det blir någon lätt uppgift. Säsongens första match mot Sunderland kommer otvivelaktigt bli en riktigt tuff öppning för oss. Det är ett lag med några riktigt intressanta unga spelare som slagit igenom, t ex Beth Mead och Keira Ramshaw och de kommer helt klart ge oss ett tuft test nu när vi inleder resan mot att försvara vår titel.

Arsenals och Englands landslags anfallare Lianne Sanderson ska spela i FA WSL för första gången:
–FA WSL har gjort intryck på mig så bra som ligan har blivit. Det känns spännande att starta matcherna utan att kunna förutspå utgången, och jag tror det kommer att bidraga positivt till att ligan blir ännu bättre. Jag vill inte saga att Arsenal kommer att vinna den för självklart vill vi det precis som alla andra lag. Allt vi kan göra är att förbereda oss väl i laget och göra vårt bästa under matcherna. Vi kommer givetvis att göra vårt yttersta, och när det kommer till matchstart kommer vi att vara fullt redo för uppgiften.

Samtidigt pågår herrarnas Premier League. Ligan är fortfarande mycket spännande med många matcher att se fram emot, t ex Manchester United – Manchester City den 11:e april. Om du vill köpa biljetter till denna match och se den live hittar du flera alternativ här.

mia.e. 2015-01-31 00:49

Läste nyligen på Equalizer soccer att Liverpool har värvat Asisat Oshoala från Nigeria till sitt lag ("Liverpool sign Nigerian U-20 WWC star Oshoala", equalizersoccer.com, den 23 jan 2015). Det innebär att Lindahl och Banusic i England eventuellt kommer att spela mot eller kunna se en av de nya och mer uppmärksammade spelarna som Sveriges landslag med all sannolikhet kommer att möta i gruppspelet i VM i sommar. Om Oshoala själv då står på planen i den ev före sommaren kommande engelska ligamatchen.

Det är lite VM-favorit varning över henne, som en av de väntade kommande nya storspelarna, känns det som, eftersom hon vann både priset som bästa spelare och målgörare i U20-VM. Hon är väldigt bra, för att säga det kort, en STOR vinnarvilja. Finns många klipp från Nigerias matcher i U20-VM. Syns spela här, bl a vid tiden [33:35 min] framåt, Asisat Oshoala med nr 4 på tröjan:

"U20 Frauen WM 2014 Finale Nigeria Deutschland Verlängerung", av maraboo72, från förra sommaren [1:05:57 min]
[ www(dot)youtube(dot)com/watch?v=p7RWOSzt6hw ]

Det är förlängningen (2x15) av U20 VM finalen i Kanada 2014 och efter slutsignalen, finalmatchen som Tyskland vann med 1-0. Nigeria fick ett mål bortdömt under matchen, så det verkar ha varit två väldigt jämna lag som möttes på U20 nivån. Vid tiden [41:00 min] visas ett par ögonblicksbilder ur matchen. (Signaturen 'maraboo72' har för övrigt mycket om tysk damfotboll på youtube, hela matcher ibland, som denna i tre delar t ex, detta ovan är bara sluttampen av finalen, men även tyska ligan och damlandslaget, för de som kan vara nyfikna på det, inför kommande VM)

Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.