Engelsk ligastart i mars

Den nya säsongen av Englands FA Women's Super League (WSL) drar igång i mars. Hedvig Lindahl och Marija Banusic i Chelsea ställs mot Notts County i första omgången.

FA WSL 1 inleds onsdagen den 25:e mars. Åtta lag deltar. Det regerande mästarlaget Liverpool tar sig an FA WSL 1-nykomlingen Sunderland i första omgången. Birmingham City ställs mot FA WSL Continental Cup-mästarlaget Manchester City och ligatvåan Chelsea reser till Notts County.

Ligan kommer att ta ett uppehåll mitt i säsongen på grund av VM i Kanada. England möter Frankrike (9:e juni), Mexico (13:e juni) och Colombia (17:e juni) i Grupp F.
Årets FA WSL Continental Cup kommer att dra igång under andra halvan av säsongen efter VM och lottningen kommer att offentliggöras inom de närmaste veckorna.

Fjolårsvinnarna Liverpools lagkapten Gemma Bonner inför säsongen:
–Jag tror att denna säsongen kommer att bli den jämnaste någonsin eftersom kvalitetet fortsätter att öka år efter år. Det skulle vara fantastiskt om vi kunde lyckas med bedriften att få lyfta pokalen för tredje året i rad. Vi har gott självförtroende i gruppen för att kunna göra det, även om vi inte lever i illusionen att det blir någon lätt uppgift. Säsongens första match mot Sunderland kommer otvivelaktigt bli en riktigt tuff öppning för oss. Det är ett lag med några riktigt intressanta unga spelare som slagit igenom, t ex Beth Mead och Keira Ramshaw och de kommer helt klart ge oss ett tuft test nu när vi inleder resan mot att försvara vår titel.

Arsenals och Englands landslags anfallare Lianne Sanderson ska spela i FA WSL för första gången:
–FA WSL har gjort intryck på mig så bra som ligan har blivit. Det känns spännande att starta matcherna utan att kunna förutspå utgången, och jag tror det kommer att bidraga positivt till att ligan blir ännu bättre. Jag vill inte saga att Arsenal kommer att vinna den för självklart vill vi det precis som alla andra lag. Allt vi kan göra är att förbereda oss väl i laget och göra vårt bästa under matcherna. Vi kommer givetvis att göra vårt yttersta, och när det kommer till matchstart kommer vi att vara fullt redo för uppgiften.

Samtidigt pågår herrarnas Premier League. Ligan är fortfarande mycket spännande med många matcher att se fram emot, t ex Manchester United – Manchester City den 11:e april. Om du vill köpa biljetter till denna match och se den live hittar du flera alternativ här.

mia.e. 2015-01-31 00:49

Läste nyligen på Equalizer soccer att Liverpool har värvat Asisat Oshoala från Nigeria till sitt lag ("Liverpool sign Nigerian U-20 WWC star Oshoala", equalizersoccer.com, den 23 jan 2015). Det innebär att Lindahl och Banusic i England eventuellt kommer att spela mot eller kunna se en av de nya och mer uppmärksammade spelarna som Sveriges landslag med all sannolikhet kommer att möta i gruppspelet i VM i sommar. Om Oshoala själv då står på planen i den ev före sommaren kommande engelska ligamatchen.

Det är lite VM-favorit varning över henne, som en av de väntade kommande nya storspelarna, känns det som, eftersom hon vann både priset som bästa spelare och målgörare i U20-VM. Hon är väldigt bra, för att säga det kort, en STOR vinnarvilja. Finns många klipp från Nigerias matcher i U20-VM. Syns spela här, bl a vid tiden [33:35 min] framåt, Asisat Oshoala med nr 4 på tröjan:

"U20 Frauen WM 2014 Finale Nigeria Deutschland Verlängerung", av maraboo72, från förra sommaren [1:05:57 min]
[ www(dot)youtube(dot)com/watch?v=p7RWOSzt6hw ]

Det är förlängningen (2x15) av U20 VM finalen i Kanada 2014 och efter slutsignalen, finalmatchen som Tyskland vann med 1-0. Nigeria fick ett mål bortdömt under matchen, så det verkar ha varit två väldigt jämna lag som möttes på U20 nivån. Vid tiden [41:00 min] visas ett par ögonblicksbilder ur matchen. (Signaturen 'maraboo72' har för övrigt mycket om tysk damfotboll på youtube, hela matcher ibland, som denna i tre delar t ex, detta ovan är bara sluttampen av finalen, men även tyska ligan och damlandslaget, för de som kan vara nyfikna på det, inför kommande VM)

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.