Maren Mjelde lämnar Göteborg

Det blev bara en kort sejour för Norges landslagskapten Maren Mjelde. 25-åringen spelade endast nio matcher i Damallsvenskan och hade kommit efter fjolårets sommaruppehåll från tyska Turbine Potsdam. Nästa klubbadress blir norska Toppseriens femma Avaldsnes IL som vill satsa stort.
Maren Mjelde under EM 2013 (Foto: Rainer Fussgänger)

Efter femte platsen i fjol, 19 poäng efter seriesegrarna Lillestrøm SK fick tränaren Arne Møller packa ihop och lämna klubben. Hans efterträdare Tom Nordlie kommer med meriter från norsk herrfotboll och har sagt att han vill både göra laget yngre och norskare.
–Jag har inte kommit för att bli femma, sade han till Bergens Tidende.

Som första landslagsspelare rekryterades anfallaren Elise Thorsnes från topplaget Stabæk, nu följer alltså Maren Mjelde.

Mjelde bestämde sig dock redan innan jul för spel i Norge.
–Det finns många skäl varför jag tackade ja. För det första kommer jag närmare min familj som bor i Bergen. Sedan är min pojkvän från Stord och sedan kan jag leva som fotbollsproffs i Norge. Jag tror också att Avaldsnes kommer att spela om ligaguldet i år, jag har inte kommit för att bli trea, sade Maren Mjelde till lokaltidningen Haugesunds Avis.

Hon har skrivit på för två år och kommer att bli den bäst betalda spelaren i Avaldsnes IL. Klubben fick även betala en övergångssumma till Kopparberg/Göteborgs FC som i och med klubbytet drabbas av ett tungt avbräck strax efter att försäsongen har börjat.

Thorsten Frennstedt 2015-01-12 12:56

Självklart ska det kosta för Avaldsnes. Här handlar det om ett brutet kontrakt. Den 21 november uppdaterade KGFC på sin hemsida vilka spelare som man hade gjort klart med enligt följande:
"Klubben har förlängt kontrakten med Sara Lindén, Beata Kollmats, Anna Ahlstrand, Fanny Lund, Marlene Sjöberg, Sofia Skog och Lisa Ek.
Sedan tidigare har KGFC gjort klart med de holländska landslagsspelarna Loes Geurts, Manon Melis, Lieke Martens, norska landslagsspelarna Maren Mjelde och Andrine Hegerberg samt de svenska U-landslagsspelarna Catrine Johansson, Julia Wahlberg och Rebecka Blomqvist.
I veckan anslöt även nyförvärvet Filippa Curmark från Jitex till KGFC:s trupp
..."

Rufus 2015-01-12 16:49

Man kan tycka vad man vill om detta med brutna kontrakt. I detta fall tycks det dock som om alla parter ändå tjänar på det: Avaldsnes får en bra förstärkning i truppen, Mjelde får ett lönelyft och närmare till familj och pojkvän. K/Göteborg tappar en stark pjäs i försvaret, men får (hoppas vi) en saftig summa norska kronor till klubbkassan och kan med dessa ge sig ut på jakt efter en ersättare för Mjelde med det snaraste.

Det är en viss skillnad på ensidigt brutna och ömsesidigt överenskomna, avslutade kontrakt. När Nilla Fischer lockades iväg från Linköping till Wolfsburg handlade det mer om gentlemen's agreement än "tack för mig, nu sticker jag!". Fischer, en sinnebild för lojalitet och fair play, stöttades i sitt beslut av LFC, som - det får vi inte sticka under stol med - var i starkt behov av en massa sköna euro för att rädda säsongens ekonomi. Nå, det var kanske inte hela sanningen, men...

GambitSWE 2015-01-12 23:52

Håller med @Rufus när det gäller ensidigt och ömsesidigt när det gäller att bryta kontrakt. Jodie Taylor var ju en spelare som bröt kontraktet med Göteborg, och Gbg uttalade då sig att det är svårt att driva sådana mål mot spelare som uppträder på ett sådant sätt. Därav lät de saken bero, trots att hon var under kontrakt. Tror inte heller att de flesta damfotbollsspelare har de miljonerna som krävs för att stämma dem, varav det hela slutar lite i ett antiklimax.

Angående Mjelde, oerhört tungt, oavsett om de fått in en massa pengar. Nu har KGFC jonglerat oavbrutet med nya spelare på mittfältet i ett par år, och det är svårt att helt spela ihop sig. Sist tog det väl till sommaruppehållet innan man han spela ihop sig, och det räcker ju inte för att slåss om guldet. Nu är det inte lika många nya spelare som kommer in som sist, men nog är det skillnad från de lag som har samma spelare år in och år ut.

Rainer Fussgänger 2015-01-13 13:15

Det är helt enkelt en nyckelspelare som lämnar KGFC precis när försäsongen har börjat. Ett tungt avbräck som kan jämföras med om Ramona Bachmann eller Anja Mittag skulle bryta sina kontrakt i Rosengård eller Sarah Michael i Örebro.
Med målsättningen att ta upp kampen om SM guld med Rosengård faller KGFC nu tillbaka till ruta ett med bara en klassvärvning som skulle förstärka laget ytterligare.

Martin 2015-01-14 23:43

Ska inte påstå att jag är insatt i 'fallet' men Göteborgs beslut att låta Mjelde ta steget ner i backlinjen, det var i alla fall planen av vad jag förstått, lär ju inte ha gjort hennes beslut svårare. Detta då en av anledningarna till att hon gick till Göteborg från första början var att hon där skulle få spela på mittfältet vilket hon väl också gjorde ifjol.

Hur som helst ett blytungt besked för Göteborg som nu måste få in en etablerad mittback i laget och med tanke på att alla svenska mittbackar av tillräckligt hög kvalité väl redan står under kontrakt så lär det väl bli att se sig utomlands.

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.