FC Rosengård vidare i Svenska Cupen efter förlängning

Kopparberg/Göteborg FC tog emot FC Rosengård i åttondelsfinal i Svenska Cupen inför en publik på 347 möss- och vantklädda personer. Det var kalla vindar som ramade in den tidiga tävlingspremiären på Valhalla idag. FC Rosengård vann med 2-1- men först efter förlängning..
Sara Björk Gunnardottir julbar efter att ha kvitterat för FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

Gästerna inledde starkt medan hemmalaget var något avvaktande. Ändå var det KGFC som redan i åttonde minuten tog ledningen när Rebecka Blomqvist gjorde mål i sin första tävlingsmatch för Kopparberg/Göteborg FC. Strax efter, i elfte minuten, fick Ramona Bachmann på sitt andra gula kort och blev därmed utvisad efter en gruffig situation med Andrine Hegerberg som fick gult kort. Att Malmö-laget spelade med tio spelare resten av matchen var inte något som märktes.

Kopparbergs/Göteborg spelade ofta rakt och försökte nå anfallet direkt från backlinjen, medan FC Rosengård spelade ett tätare passningsspel via ett bollskickligt mittfält. Sjögran och Marta bytte smidigt positioner gång på gång för att skapa nya möjligheter.

Hemmalaget inledde andra halvlek med en hög press, men i stort var det en match där initiativet växlade mellan de båda lagen. En hel del felpass och misstag möjliggjorde kontringar för båda lagen. Det var en ganska jämn match sett till både målchanser och hörnor.
Första bytet kommer i 61:a minuten och det är Kopparbergs/Göteborg som tog ut målskytten Rebecka Blomqvist och satte in Sara Lindén. Drygt tio minuter senare gjorde FC Rosengård sitt första byte när Therese Sjögran klev av och Kirsten Van De Ven kom in.

I 77:e minuten, när FC Rosengård skulle lägga en hörna, gjorde KGFC sitt andra byte. Filippa Curmark ersattes av Anna Ahlstrand. Bara två minuter senare kvitterade FC Rosengård när Sara Björk Gunnarsdottir nickade in 1-1 på en retur.
Kopparbergs/Göteborg tvingades till ytterligare ett byte när Adelina Engman stukade foten och inte kunde fortsätta spela. In kom Lisa Ek och tog plats på mitt-mittfält.
Efter 95 spelade ordinarie minuter var ställningen fortfarande 1-1 och det blev förlängning.

I första förlängningskvarten inledde Malmö-laget starkt, men där göteborgarna ändå hade två skott mot mål. FC Rosengårds ledningsmål kom sedan i 19:e förlängningsminuten och det var Marta som gjorde det helt själv. Hon drev upp bollen på högerkanten, skar in framför försvararen och sköt bollen direkt i mål. Fem minuter senare hade hemmalaget en chans till kvittering med ett skott i ribbans underkant och sedan ut.
FC Rosengård bytte i 26:e förlängningsminuten när Anja Mittag som lämnade plats åt Nathalie Persson. Det sista som hände i matchen var att Marta fick en frispark som hon själv lade. Den blev aldrig farlig och matchen slutar 1-2. FC Rosengård är vidare i Svenska Cupen och Kopparberg/Göteborg är utslaget.

För Kopparbergs/Göteborgs Elin Rubensson var det första matchen mot gamla laget:
– Det är klart att det är lite speciellt att träffa alla gamla lagkompisar, men sen när matchen är igång är det inget man tänker på direkt, mer än att jag vet lite grann hur de spelar. Vi står upp bra. Vi har kontroll under en längre tid. Sen får de in ett mål och sen är det Marta som avgör med sin skicklighet på slutet. Det är tråkigt att det slutar som det gjorde, men jag tycker ändå att vi gör en bra match.
Elin Rubensson skulle ha spelat yttermittfält, men nu blev det ytterback på grund av skador och sjukdomar i laget.

Tränare Stefan Rehn är besviken efter matchen:
– I de avgörande lägena tycker jag att vi slarvar med passningsspelet. Det finns saker vi kunde gjort bättre. Vi borde ge dem en bättre match sett över alla minuter som var.
Det finns dock ljuspunkter för KGFC att ta med sig från matchen:
– Om vi tittar på den fem sista som vi har värvat så är de mellan 17 och 21 år. Elin och Filippa är 21 och spelade från start. Rebecka som gör målet är 17 och spelar också från start. Det bådar gott för framtiden.

FC Rosengårds tränare Markus Tilly fick inte de besked han tänkt sig eftersom de så tidigt fick spela 10 mot 11 och då kastades de taktiska planerna omkull. Istället fick han andra besked:
– Vi är fantastiskt bra tränade och vi jobbar hårt för varandra. Vi har till exempel Ali Riley som just kommit hem från två landskamper, 24 timmars resa och tidsomställning och ändå orkar springa så mycket som hon gör. Hon var både forward och ner på mittfält, det blev som en extra spelare.

Text: Karin Löwing, karinmedia@lowing.eu

mia.e. 2015-02-15 23:02

Välskriven och nyanserad matchrapport. Intressant med beskrivningen av spelstil där; rakt spel vs tätare passningsspel. 'Tätare passningsspel' hörs mycket i samband med vm nu från olika håll, olika landslag. KGFC känns spännande att följa, också med tanke på mötet i Damallsvenskan tidigare.

GambitSWE 2015-02-15 23:41

Lite trist att säga det som en Gbg-supporter, men Rosengård var det bättre laget. Inte så mycket att de hade bollen mer, då man kan ha boll men fortfarande inte åstadkomma något farligt. De var bättre pga att jag tyckte att de var hungriga, och hade mer "J*vla anamma" i sig. De gick 100% in i de flesta situationer, medans de var få som satsade lika mycket enligt mig i Gbg. Manon och Sjöberg tyckte jag var bäst i Göteborgs-laget, där Manon sprang oavbrutet i 120 min, och satte backlinjen och målvakten under konstant press, och Sjöberg som alltid ger hundra procent, med sina brytningar som andra räds.

Om Rosengård så kan man väl säga att alla var hungriga, och gick helt in i matchen som om det vore en final. De ville vinna, trots en man "kvinna" mindre, och gjorde det också välförtjänt enligt mig.

Efter ha sett Malmö/Rosengård i ett par år, och har minnet av matchen Tyresö-LdB färskt i minnet, så vet jag att man aldrig kan räkna ut Rosengård. Det märktes inte alls att de var en färre på plan, och det verkade nästan som om de var mindre trötta än Kopparberg. Man såg exempelvis att Sofia Skog som agerade som vänsterback i Göteborg, inte alls hade matchtempot, och hade problem med att spela 90 min, och hon blev rundad ett flertal gånger ju längre matchen led mot sitt slut. Det var ju också på den kanten som Marta kom runt och gjorde mål när hon skar in mot Guerts.

Kanske är det så att Rosengård ville visa både för sig själva, som för andra hur långt de har kommit inför stundade CL spel, även om det är tid kvar. Gbg's träningsmotståndare hittills i år har knappt satt laget under press, så detta var en hel annan femma.

Som jag nämnt ovan, Rosengård vann för de var lite bättre, men framför allt för de var hungrigare.

Professorn 2015-02-16 22:01

Imponerande av Rosengård att vända och vinna med en spelare mindre. Men vad sysslar Ramona Bachmann med? Orutinerat att bli utvisad efter 11 minuter???
Göteborg är lite som vanligt-svårt att vara bäst när det gäller. T.o.m med en spelare mer på plan...

Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.