FC Rosengård vidare i Svenska Cupen efter förlängning

Kopparberg/Göteborg FC tog emot FC Rosengård i åttondelsfinal i Svenska Cupen inför en publik på 347 möss- och vantklädda personer. Det var kalla vindar som ramade in den tidiga tävlingspremiären på Valhalla idag. FC Rosengård vann med 2-1- men först efter förlängning..
Sara Björk Gunnardottir julbar efter att ha kvitterat för FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

Gästerna inledde starkt medan hemmalaget var något avvaktande. Ändå var det KGFC som redan i åttonde minuten tog ledningen när Rebecka Blomqvist gjorde mål i sin första tävlingsmatch för Kopparberg/Göteborg FC. Strax efter, i elfte minuten, fick Ramona Bachmann på sitt andra gula kort och blev därmed utvisad efter en gruffig situation med Andrine Hegerberg som fick gult kort. Att Malmö-laget spelade med tio spelare resten av matchen var inte något som märktes.

Kopparbergs/Göteborg spelade ofta rakt och försökte nå anfallet direkt från backlinjen, medan FC Rosengård spelade ett tätare passningsspel via ett bollskickligt mittfält. Sjögran och Marta bytte smidigt positioner gång på gång för att skapa nya möjligheter.

Hemmalaget inledde andra halvlek med en hög press, men i stort var det en match där initiativet växlade mellan de båda lagen. En hel del felpass och misstag möjliggjorde kontringar för båda lagen. Det var en ganska jämn match sett till både målchanser och hörnor.
Första bytet kommer i 61:a minuten och det är Kopparbergs/Göteborg som tog ut målskytten Rebecka Blomqvist och satte in Sara Lindén. Drygt tio minuter senare gjorde FC Rosengård sitt första byte när Therese Sjögran klev av och Kirsten Van De Ven kom in.

I 77:e minuten, när FC Rosengård skulle lägga en hörna, gjorde KGFC sitt andra byte. Filippa Curmark ersattes av Anna Ahlstrand. Bara två minuter senare kvitterade FC Rosengård när Sara Björk Gunnarsdottir nickade in 1-1 på en retur.
Kopparbergs/Göteborg tvingades till ytterligare ett byte när Adelina Engman stukade foten och inte kunde fortsätta spela. In kom Lisa Ek och tog plats på mitt-mittfält.
Efter 95 spelade ordinarie minuter var ställningen fortfarande 1-1 och det blev förlängning.

I första förlängningskvarten inledde Malmö-laget starkt, men där göteborgarna ändå hade två skott mot mål. FC Rosengårds ledningsmål kom sedan i 19:e förlängningsminuten och det var Marta som gjorde det helt själv. Hon drev upp bollen på högerkanten, skar in framför försvararen och sköt bollen direkt i mål. Fem minuter senare hade hemmalaget en chans till kvittering med ett skott i ribbans underkant och sedan ut.
FC Rosengård bytte i 26:e förlängningsminuten när Anja Mittag som lämnade plats åt Nathalie Persson. Det sista som hände i matchen var att Marta fick en frispark som hon själv lade. Den blev aldrig farlig och matchen slutar 1-2. FC Rosengård är vidare i Svenska Cupen och Kopparberg/Göteborg är utslaget.

För Kopparbergs/Göteborgs Elin Rubensson var det första matchen mot gamla laget:
– Det är klart att det är lite speciellt att träffa alla gamla lagkompisar, men sen när matchen är igång är det inget man tänker på direkt, mer än att jag vet lite grann hur de spelar. Vi står upp bra. Vi har kontroll under en längre tid. Sen får de in ett mål och sen är det Marta som avgör med sin skicklighet på slutet. Det är tråkigt att det slutar som det gjorde, men jag tycker ändå att vi gör en bra match.
Elin Rubensson skulle ha spelat yttermittfält, men nu blev det ytterback på grund av skador och sjukdomar i laget.

Tränare Stefan Rehn är besviken efter matchen:
– I de avgörande lägena tycker jag att vi slarvar med passningsspelet. Det finns saker vi kunde gjort bättre. Vi borde ge dem en bättre match sett över alla minuter som var.
Det finns dock ljuspunkter för KGFC att ta med sig från matchen:
– Om vi tittar på den fem sista som vi har värvat så är de mellan 17 och 21 år. Elin och Filippa är 21 och spelade från start. Rebecka som gör målet är 17 och spelar också från start. Det bådar gott för framtiden.

FC Rosengårds tränare Markus Tilly fick inte de besked han tänkt sig eftersom de så tidigt fick spela 10 mot 11 och då kastades de taktiska planerna omkull. Istället fick han andra besked:
– Vi är fantastiskt bra tränade och vi jobbar hårt för varandra. Vi har till exempel Ali Riley som just kommit hem från två landskamper, 24 timmars resa och tidsomställning och ändå orkar springa så mycket som hon gör. Hon var både forward och ner på mittfält, det blev som en extra spelare.

Text: Karin Löwing, karinmedia@lowing.eu

mia.e. 2015-02-15 23:02

Välskriven och nyanserad matchrapport. Intressant med beskrivningen av spelstil där; rakt spel vs tätare passningsspel. 'Tätare passningsspel' hörs mycket i samband med vm nu från olika håll, olika landslag. KGFC känns spännande att följa, också med tanke på mötet i Damallsvenskan tidigare.

GambitSWE 2015-02-15 23:41

Lite trist att säga det som en Gbg-supporter, men Rosengård var det bättre laget. Inte så mycket att de hade bollen mer, då man kan ha boll men fortfarande inte åstadkomma något farligt. De var bättre pga att jag tyckte att de var hungriga, och hade mer "J*vla anamma" i sig. De gick 100% in i de flesta situationer, medans de var få som satsade lika mycket enligt mig i Gbg. Manon och Sjöberg tyckte jag var bäst i Göteborgs-laget, där Manon sprang oavbrutet i 120 min, och satte backlinjen och målvakten under konstant press, och Sjöberg som alltid ger hundra procent, med sina brytningar som andra räds.

Om Rosengård så kan man väl säga att alla var hungriga, och gick helt in i matchen som om det vore en final. De ville vinna, trots en man "kvinna" mindre, och gjorde det också välförtjänt enligt mig.

Efter ha sett Malmö/Rosengård i ett par år, och har minnet av matchen Tyresö-LdB färskt i minnet, så vet jag att man aldrig kan räkna ut Rosengård. Det märktes inte alls att de var en färre på plan, och det verkade nästan som om de var mindre trötta än Kopparberg. Man såg exempelvis att Sofia Skog som agerade som vänsterback i Göteborg, inte alls hade matchtempot, och hade problem med att spela 90 min, och hon blev rundad ett flertal gånger ju längre matchen led mot sitt slut. Det var ju också på den kanten som Marta kom runt och gjorde mål när hon skar in mot Guerts.

Kanske är det så att Rosengård ville visa både för sig själva, som för andra hur långt de har kommit inför stundade CL spel, även om det är tid kvar. Gbg's träningsmotståndare hittills i år har knappt satt laget under press, så detta var en hel annan femma.

Som jag nämnt ovan, Rosengård vann för de var lite bättre, men framför allt för de var hungrigare.

Professorn 2015-02-16 22:01

Imponerande av Rosengård att vända och vinna med en spelare mindre. Men vad sysslar Ramona Bachmann med? Orutinerat att bli utvisad efter 11 minuter???
Göteborg är lite som vanligt-svårt att vara bäst när det gäller. T.o.m med en spelare mer på plan...

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.