FC Rosengård vidare i Svenska Cupen efter förlängning

Kopparberg/Göteborg FC tog emot FC Rosengård i åttondelsfinal i Svenska Cupen inför en publik på 347 möss- och vantklädda personer. Det var kalla vindar som ramade in den tidiga tävlingspremiären på Valhalla idag. FC Rosengård vann med 2-1- men först efter förlängning..
Sara Björk Gunnardottir julbar efter att ha kvitterat för FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

Gästerna inledde starkt medan hemmalaget var något avvaktande. Ändå var det KGFC som redan i åttonde minuten tog ledningen när Rebecka Blomqvist gjorde mål i sin första tävlingsmatch för Kopparberg/Göteborg FC. Strax efter, i elfte minuten, fick Ramona Bachmann på sitt andra gula kort och blev därmed utvisad efter en gruffig situation med Andrine Hegerberg som fick gult kort. Att Malmö-laget spelade med tio spelare resten av matchen var inte något som märktes.

Kopparbergs/Göteborg spelade ofta rakt och försökte nå anfallet direkt från backlinjen, medan FC Rosengård spelade ett tätare passningsspel via ett bollskickligt mittfält. Sjögran och Marta bytte smidigt positioner gång på gång för att skapa nya möjligheter.

Hemmalaget inledde andra halvlek med en hög press, men i stort var det en match där initiativet växlade mellan de båda lagen. En hel del felpass och misstag möjliggjorde kontringar för båda lagen. Det var en ganska jämn match sett till både målchanser och hörnor.
Första bytet kommer i 61:a minuten och det är Kopparbergs/Göteborg som tog ut målskytten Rebecka Blomqvist och satte in Sara Lindén. Drygt tio minuter senare gjorde FC Rosengård sitt första byte när Therese Sjögran klev av och Kirsten Van De Ven kom in.

I 77:e minuten, när FC Rosengård skulle lägga en hörna, gjorde KGFC sitt andra byte. Filippa Curmark ersattes av Anna Ahlstrand. Bara två minuter senare kvitterade FC Rosengård när Sara Björk Gunnarsdottir nickade in 1-1 på en retur.
Kopparbergs/Göteborg tvingades till ytterligare ett byte när Adelina Engman stukade foten och inte kunde fortsätta spela. In kom Lisa Ek och tog plats på mitt-mittfält.
Efter 95 spelade ordinarie minuter var ställningen fortfarande 1-1 och det blev förlängning.

I första förlängningskvarten inledde Malmö-laget starkt, men där göteborgarna ändå hade två skott mot mål. FC Rosengårds ledningsmål kom sedan i 19:e förlängningsminuten och det var Marta som gjorde det helt själv. Hon drev upp bollen på högerkanten, skar in framför försvararen och sköt bollen direkt i mål. Fem minuter senare hade hemmalaget en chans till kvittering med ett skott i ribbans underkant och sedan ut.
FC Rosengård bytte i 26:e förlängningsminuten när Anja Mittag som lämnade plats åt Nathalie Persson. Det sista som hände i matchen var att Marta fick en frispark som hon själv lade. Den blev aldrig farlig och matchen slutar 1-2. FC Rosengård är vidare i Svenska Cupen och Kopparberg/Göteborg är utslaget.

För Kopparbergs/Göteborgs Elin Rubensson var det första matchen mot gamla laget:
– Det är klart att det är lite speciellt att träffa alla gamla lagkompisar, men sen när matchen är igång är det inget man tänker på direkt, mer än att jag vet lite grann hur de spelar. Vi står upp bra. Vi har kontroll under en längre tid. Sen får de in ett mål och sen är det Marta som avgör med sin skicklighet på slutet. Det är tråkigt att det slutar som det gjorde, men jag tycker ändå att vi gör en bra match.
Elin Rubensson skulle ha spelat yttermittfält, men nu blev det ytterback på grund av skador och sjukdomar i laget.

Tränare Stefan Rehn är besviken efter matchen:
– I de avgörande lägena tycker jag att vi slarvar med passningsspelet. Det finns saker vi kunde gjort bättre. Vi borde ge dem en bättre match sett över alla minuter som var.
Det finns dock ljuspunkter för KGFC att ta med sig från matchen:
– Om vi tittar på den fem sista som vi har värvat så är de mellan 17 och 21 år. Elin och Filippa är 21 och spelade från start. Rebecka som gör målet är 17 och spelar också från start. Det bådar gott för framtiden.

FC Rosengårds tränare Markus Tilly fick inte de besked han tänkt sig eftersom de så tidigt fick spela 10 mot 11 och då kastades de taktiska planerna omkull. Istället fick han andra besked:
– Vi är fantastiskt bra tränade och vi jobbar hårt för varandra. Vi har till exempel Ali Riley som just kommit hem från två landskamper, 24 timmars resa och tidsomställning och ändå orkar springa så mycket som hon gör. Hon var både forward och ner på mittfält, det blev som en extra spelare.

Text: Karin Löwing, karinmedia@lowing.eu

mia.e. 2015-02-15 23:02

Välskriven och nyanserad matchrapport. Intressant med beskrivningen av spelstil där; rakt spel vs tätare passningsspel. 'Tätare passningsspel' hörs mycket i samband med vm nu från olika håll, olika landslag. KGFC känns spännande att följa, också med tanke på mötet i Damallsvenskan tidigare.

GambitSWE 2015-02-15 23:41

Lite trist att säga det som en Gbg-supporter, men Rosengård var det bättre laget. Inte så mycket att de hade bollen mer, då man kan ha boll men fortfarande inte åstadkomma något farligt. De var bättre pga att jag tyckte att de var hungriga, och hade mer "J*vla anamma" i sig. De gick 100% in i de flesta situationer, medans de var få som satsade lika mycket enligt mig i Gbg. Manon och Sjöberg tyckte jag var bäst i Göteborgs-laget, där Manon sprang oavbrutet i 120 min, och satte backlinjen och målvakten under konstant press, och Sjöberg som alltid ger hundra procent, med sina brytningar som andra räds.

Om Rosengård så kan man väl säga att alla var hungriga, och gick helt in i matchen som om det vore en final. De ville vinna, trots en man "kvinna" mindre, och gjorde det också välförtjänt enligt mig.

Efter ha sett Malmö/Rosengård i ett par år, och har minnet av matchen Tyresö-LdB färskt i minnet, så vet jag att man aldrig kan räkna ut Rosengård. Det märktes inte alls att de var en färre på plan, och det verkade nästan som om de var mindre trötta än Kopparberg. Man såg exempelvis att Sofia Skog som agerade som vänsterback i Göteborg, inte alls hade matchtempot, och hade problem med att spela 90 min, och hon blev rundad ett flertal gånger ju längre matchen led mot sitt slut. Det var ju också på den kanten som Marta kom runt och gjorde mål när hon skar in mot Guerts.

Kanske är det så att Rosengård ville visa både för sig själva, som för andra hur långt de har kommit inför stundade CL spel, även om det är tid kvar. Gbg's träningsmotståndare hittills i år har knappt satt laget under press, så detta var en hel annan femma.

Som jag nämnt ovan, Rosengård vann för de var lite bättre, men framför allt för de var hungrigare.

Professorn 2015-02-16 22:01

Imponerande av Rosengård att vända och vinna med en spelare mindre. Men vad sysslar Ramona Bachmann med? Orutinerat att bli utvisad efter 11 minuter???
Göteborg är lite som vanligt-svårt att vara bäst när det gäller. T.o.m med en spelare mer på plan...

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.