Hedvig inför Chelseas match för jämställdhet

Chelsea FC:s herrar spelar ligamatch mot Burnley på lördagen och den ägnas klubbens arbete för allas rätt till sin sexuella läggning. Klubbens hemsida har intervjuat svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl i ämnet.
Hedvig Lindahl. Photo: courtesy of www.chelseafc.com

Här följer en översättning
Enligt dig Hedvig, varför är den här matchen viktig?
– Om man ser på världens idag finns många problem liksom det finns en hel del gott också, men alla omfattas inte. I många länder är till exempel homosex ett brott. Det berör mig, men jag vet att det finns andra situationer som att handikappade behandlas olika på grund av det. En klubb som Chelsea har en viktig roll att spela för att den har stor inverkan på sina fans över hela världen. Om klubben tar klar ställning för jämställdhet, så sänder man en klar signal till världen vilken väg vi ska gå.

Som du vet är detta inte en fråga om ja eller nej och Chelsea har många projekt såsom Asian Star och workshops om jämställdhet för våra medarbetare. Hur viktigt är det att budskapet upprepas?
– Det gäller inte bara att sända en signal, det gäller att implementera tankesättet varje dag. Det finns alltid saker att göra och därför ör det viktigt att klubben arbetar för jämställdhet i alla former varje dag.

Hur gammal var du när du kom ut med din läggning?
– Officiellt ganska sent, vid 27–28 år. Jag hade min första relation vid 24. Så det har inte varit särskilt länge. Nu är jag mycket bekväm med situationen.

Har du några negativa erfarenheter som HBTQ–spelare?
– Jag har inte mött några som hatar mig. Situationen in omklädningsrummen är alltid OK och inom damfotbollen är det högt i tak som i annan kvinnlig idrott.

Vilket råd skulle du ge en ungdom som brottas med sin sexuella identitet?
– När det gäller unga måste de först känna sig trygga i sig själva för om de inte gör det kommer de hela tiden höra att de inte är OK. Om du är trygg i dig själv kommer du inte att lägga märke till de signalerna. För att bli trygg måste du göra din inre resa, verkligen gräva för att komma underfund med hur du känner – och att acceptera dig för den du är.
Det är huvudbudskapet, du måste leva ditt liv som du vill, inte som någon annan vill att du ska leva det. Det kan vara svårt, och ett gott råd är att tala ut med någon som har kännedom om hur du känner och redan har gjort den resan.

Är det skälet till varför söndagens Game of Equality är så viktig att ungdomar kan se människor som dig och kan identifiera sig med?
– Den matchen kan visa ungdomar att de inte är ensamma. Det är det viktiga. Om de tittar runt kommer de se olikheter överallt, det finns bisexuella överallt. Jag skulle säga att jag är bi, och det är ingen stor grej. Du kan vara i en trång miljö och där kan det kännas som ett jätteproblem, men om du vidgar synfältet kommer det att tappa den laddningen. Kön är inte viktigt för mig. Jag är gift med min fru Sabina och vi har ett litet barn. Du finner vad du finner, du älskar den du älskar.

Är det riktigt att du är ambassadör för Athlete Ally?
– Ja, det stämmer. De har en hemsida att kolla på athleteally.org. De har stora fotbollsspelare och andra idrottsstjärnor som alla ställer upp för jämställdhet oavsett sexuell läggning.

Skilde det att spela i OS från i synen på att vara en HBTQ–spelare och damfotboll?
– Jag läser inte mycket nyheter när jag spelar en turnering, men min fru hemma berättade att det stod i en del i tidningar om att jag var en av få lesbiska olympier. Än sen då, tänkte jag om den nyheten kan nå en större läsekrets då var det bra.

Tror du för att du är en HBQT–idrottare att det har inverkat på din karriär?
– Nej, i så fall tack vare att jag har en fru har jag kunnat ha en familj under min karriär utan att behöva göra ett avbrott under ett år för att föda barn. Katie Chapman är i Chelsea har tre pojkar, vilket imponerar på mig. Hon är bara ett år äldre än jag och har spelat 80 landskamper för England. Jag behövde inte ta en time–out som hon och ändå ha en familj för att jag har en fru. Min sexualitet har inte alls påverkar min karriär.

Tycker du det är märkligt att så få manliga fotbollsspelare har kommit ut?
– Nej, jag tycker inte det är märkligt, det är en annan kultur. Det är också viktigt att jobba på. Vi brukar tala om kvinnors rättigheter men det gäller även männens. Om du är kille och bög, eller något annat, har du rätten att vara dig själv. Även om du är den bäste fotbollsspelaren, bäste hockeyliraren eller vad du än sysslar med – världen skulle vara öppen för dig. Det kan inte vara lätt att alltid vara den tuffe killen när du egentligen inte är det. Det är tråkigt att vi inte nått längre, men sex är inte något du måste diskutera när du pratar fotboll. Men om du tror att du inte kan göra karriär i fotboll för att du är bög eller lesbisk eller inte kan prata om din pojk– eller flickvän, då är det problem. Vi kan tappa många stjärnor i alla sporter om de inte får lov att vara sig själva

Källa: www:chelseafc.com

TureiYtterby 2015-02-21 10:31

mycket bra skrivit av Hedvig
det märkliga är väl att vi ens ska behöva 2015 ta upp detta självklara att alla ska bli respekterade oavsett sexuell läggning! Hedvig kan spela ett föredöme här

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.