Lindahl: "Landslaget kan ha stora förväntningar på mig"

Efter några månaders frånvaro på grund av skada är Hedvig Lindahl tillbaka i det svenska landslaget. Med en ny klubb och andra förutsättningar är Sveriges mesta landslagsmålvakt redo att ta upp kampen om en plats i VM-målet. Algarve Cup blir en efterlängtad omstart i landslaget för Hedvig, som känner sig mer än redo.
Hedvig Lindahl känner sig väl förberedd inför Algarve Cup. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Hedvig Lindahl valde att operera sin höft under hösten 2014 och missade då bland annat landskamperna mot Tyskland och Kanada. Sedan försäsongen i Chelsea, som hon gick till från Kristianstad inför denna säsong, drog igång har hon kört på som vanligt och nu är hon redo för Algarve Cup.
– Det känns inte som att jag har varit borta på grund av en skada, det känns snarare som att jag har fixat till kroppen, säger Hedvig Lindahl när damfotboll.com pratar med henne.

Lindahl säger att det känns bra att vara tillbaka och att läget rent allmänt är rätt bra för stunden. Med ett tungt träningspass i benen blickar hon framåt mot ett par träningsmatcher och mot att träffa landslagskompisarna nere i Portugal. Man samlas redan kommande lördag.
– Jag har spelat två gånger 45 minuter nu i Chelsea. Och det är väl inte riktigt som att spela 90 minuter mot tufft motstånd, då krävs ett annat fokus. Men nu mot Glasgow kanske det kan höjas ett snäpp, säger Lindahl som också berättar att förutsättningarna i klubben gör att hon är väl förberedd.
– Jag hade en väldigt bra målvaktstränare i Kristianstad och undrade hur det skulle bli i Chelsea. Men det här är ännu bättre. Vi har en heltidsanställd målvaktstränare som har ännu mer erfarenhet och kör riktigt hårt med oss, säger Lindahl som även berättar för damfotboll.com att de förutsättningar Chelsea har inte liknar något hon sett tidigare.

Runt klubben är all personal heltidsanställd. Tillgången till sjukgymnasten är bra, runt laget finns två assisterande tränare och all träningsutrustning man kan tänka sig finns ute på planen när träningen drar igång. Spelarna äter tillsammans efter passen och alla spelare i klubben spelar fotboll på heltid. Lindahl är positivt överraskad och tror att den stimulerande miljön kan göra henne till en bättre målvakt.
– Absolut! Och det ska bli väldigt kul att se vad man kan göra med intresset för damfotbollen med de här förutsättningarna, säger Lindahl och pratar om offensiv marknadsföring kring samtliga matcher och att det känns att hon är i en storklubb.

Förutom att lära känna sina nya lagkamrater i Chelsea, komma tillbaka i gott slag och göra sig hemmastadd i ett nytt land har Lindahl även haft fokus på landslaget under vintern. Men hon har aldrig varit stressad.
– Jag har varit övertygad om att jag ska komma tillbaka och att jag följer med till Algarve kändes väntat. Det som känns skönt är att jag inte kommer till Algarve och säger ”jag har rehabat, så vi får ta det lite lugnt” utan när jag är där är det bara att köra. Landslaget kan ha stora förväntningar på mig. Jag är inte i rehab och ska kunna prestera, så ös på, skrattar landslagsmålvakten och vi går över till att prata om VM.

Gruppen Sverige ställs i är den tuffaste i VM. Man möter USA, Australien och Nigeria. Lindahl beskriver den uppgiften som inspirerande.
– Det är en tuff grupp, men den är inte omöjlig. Jag tror att det kan finnas en fördel i att ha en tuffare grupp och komma upp i tempo, om man går vidare då har man redan tempot som man kanske inte har om man kommer från en svagare grupp, säger Lindahl som menar på att Sverige, om det vill sig väl, kan gå långt i VM:
– Det krävs att vi får ihop laget och får en go känsla i gruppen. Att vi sätter upp mål som hela gruppen tror på och att vi hjälper varandra mot det målet, oavsett vilken roll vi har. Vi har ingen press på oss och kan vi få samma känsla som under VM 2011 har vi stora chanser.

Men innan VM-äventyret tar sin början ska Algarve Cup återigen spelas. Där ska Hedvig Lindahl visa att hon kan mäta sig med de bästa och är redo att axla ansvaret som förstamålvakt i det Sveriges landslag.

JonasE 2015-03-02 00:41

Ånej, inte Hedvig igen!

Hur många mästerskap har hon förstört med tokiga utrusningar och feltajmade hopp? Hon klarar helt enkelt inte att vinna saker, hon är sämst när det gäller och förstår inte att prestera när det kommer till kritan.

Snälla, ta Sofia Lundgren istället. Så man orkar följa Vm i Kanada.

davidfermin 2015-03-02 10:22

håller defnitivt ej måttot om man vill vinna medalj

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka
Premier League klubbarna har insett värdet
Premier League klubbarna har insett värdet

Premier League klubbarna har insett värdet

Damfotbollen växer och växer och fler klubbar som tidigare bara haft herrlag satsar nu på damlag runt om i världen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.