Lindahl: "Landslaget kan ha stora förväntningar på mig"

Efter några månaders frånvaro på grund av skada är Hedvig Lindahl tillbaka i det svenska landslaget. Med en ny klubb och andra förutsättningar är Sveriges mesta landslagsmålvakt redo att ta upp kampen om en plats i VM-målet. Algarve Cup blir en efterlängtad omstart i landslaget för Hedvig, som känner sig mer än redo.
Hedvig Lindahl känner sig väl förberedd inför Algarve Cup. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Hedvig Lindahl valde att operera sin höft under hösten 2014 och missade då bland annat landskamperna mot Tyskland och Kanada. Sedan försäsongen i Chelsea, som hon gick till från Kristianstad inför denna säsong, drog igång har hon kört på som vanligt och nu är hon redo för Algarve Cup.
– Det känns inte som att jag har varit borta på grund av en skada, det känns snarare som att jag har fixat till kroppen, säger Hedvig Lindahl när damfotboll.com pratar med henne.

Lindahl säger att det känns bra att vara tillbaka och att läget rent allmänt är rätt bra för stunden. Med ett tungt träningspass i benen blickar hon framåt mot ett par träningsmatcher och mot att träffa landslagskompisarna nere i Portugal. Man samlas redan kommande lördag.
– Jag har spelat två gånger 45 minuter nu i Chelsea. Och det är väl inte riktigt som att spela 90 minuter mot tufft motstånd, då krävs ett annat fokus. Men nu mot Glasgow kanske det kan höjas ett snäpp, säger Lindahl som också berättar att förutsättningarna i klubben gör att hon är väl förberedd.
– Jag hade en väldigt bra målvaktstränare i Kristianstad och undrade hur det skulle bli i Chelsea. Men det här är ännu bättre. Vi har en heltidsanställd målvaktstränare som har ännu mer erfarenhet och kör riktigt hårt med oss, säger Lindahl som även berättar för damfotboll.com att de förutsättningar Chelsea har inte liknar något hon sett tidigare.

Runt klubben är all personal heltidsanställd. Tillgången till sjukgymnasten är bra, runt laget finns två assisterande tränare och all träningsutrustning man kan tänka sig finns ute på planen när träningen drar igång. Spelarna äter tillsammans efter passen och alla spelare i klubben spelar fotboll på heltid. Lindahl är positivt överraskad och tror att den stimulerande miljön kan göra henne till en bättre målvakt.
– Absolut! Och det ska bli väldigt kul att se vad man kan göra med intresset för damfotbollen med de här förutsättningarna, säger Lindahl och pratar om offensiv marknadsföring kring samtliga matcher och att det känns att hon är i en storklubb.

Förutom att lära känna sina nya lagkamrater i Chelsea, komma tillbaka i gott slag och göra sig hemmastadd i ett nytt land har Lindahl även haft fokus på landslaget under vintern. Men hon har aldrig varit stressad.
– Jag har varit övertygad om att jag ska komma tillbaka och att jag följer med till Algarve kändes väntat. Det som känns skönt är att jag inte kommer till Algarve och säger ”jag har rehabat, så vi får ta det lite lugnt” utan när jag är där är det bara att köra. Landslaget kan ha stora förväntningar på mig. Jag är inte i rehab och ska kunna prestera, så ös på, skrattar landslagsmålvakten och vi går över till att prata om VM.

Gruppen Sverige ställs i är den tuffaste i VM. Man möter USA, Australien och Nigeria. Lindahl beskriver den uppgiften som inspirerande.
– Det är en tuff grupp, men den är inte omöjlig. Jag tror att det kan finnas en fördel i att ha en tuffare grupp och komma upp i tempo, om man går vidare då har man redan tempot som man kanske inte har om man kommer från en svagare grupp, säger Lindahl som menar på att Sverige, om det vill sig väl, kan gå långt i VM:
– Det krävs att vi får ihop laget och får en go känsla i gruppen. Att vi sätter upp mål som hela gruppen tror på och att vi hjälper varandra mot det målet, oavsett vilken roll vi har. Vi har ingen press på oss och kan vi få samma känsla som under VM 2011 har vi stora chanser.

Men innan VM-äventyret tar sin början ska Algarve Cup återigen spelas. Där ska Hedvig Lindahl visa att hon kan mäta sig med de bästa och är redo att axla ansvaret som förstamålvakt i det Sveriges landslag.

JonasE 2015-03-02 00:41

Ånej, inte Hedvig igen!

Hur många mästerskap har hon förstört med tokiga utrusningar och feltajmade hopp? Hon klarar helt enkelt inte att vinna saker, hon är sämst när det gäller och förstår inte att prestera när det kommer till kritan.

Snälla, ta Sofia Lundgren istället. Så man orkar följa Vm i Kanada.

davidfermin 2015-03-02 10:22

håller defnitivt ej måttot om man vill vinna medalj

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.