Målvaktsfrågan nyckeln till framgång

Träningsturneringen Algarve Cup närmar sig och redan på lördagen åker landslaget till Portugal. Målvaktsfrågan har debatterats flitigt under det damallsvenska säsongsuppehållet. Vem ska vara Sveriges förstamålvakt under VM? Mycket tyder på att det blir Hedvig Lindahl som nu ger grönt ljus efter sin skada. Efter Algarve Cup kanske det klarnar.

Precis som inför EM på hemmaplan för två år sedan har Pia Sundhage haft en målvaktsproblem på halsen i uppladdningen inför VM. Hedvig Lindahl har rehabtränat, Carola Söberg letat ny klubb och Kristin Hammarström har funderat på comeback. Umeås Malin Reuterwall har även hon dragits med skador och vissa har ropat att det är dags för blågul-comeback för Sofia Lundgren, som varit borta från fotbollen i mer än ett år.
– Vi är inte i en optimal situation, för då hade vi haft en förstakeeper och två mittbackar som vi visste skulle spela. Det har vi inte. Och det är bara att förhålla sig till det, konstaterar Pia Sundhage.

Men nu tycks en ljusning vara nära. Hedvig Lindahl, som varit Sveriges förstamålvakt i två VM, två OS och två EM-slutspel, är nu disponibel igen.
– Hedvig är tillbaka, nu är hon i fullt ös, säger Pia Sundhage.

Därmed inte sagt att Lindahl nu är given som startspelare i det svenska VM-laget. Sundhage påpekar att det inte går att leva på gamla meriter men att Lindahls erfarenhet blir viktig för laget.
– Söberg, som har spelat en del nu, säger att hon blir bättre med bra konkurrens. Och så är det ju. Så jag tror att vi alla tycker att det är skönt att en erfaren målvakt kommer tillbaka, säger Sundhage och svarar sen på frågan om inte just erfarenhetsbiten talar för att Lindahl kommer att bli förstamålvakt:
– Erfarenhet har de allihopa, men hon har mest erfarenhet på internationell nivå. Så i bästa av världar vore det fantastiskt om Hedvig bara kliver in och är bäst, det är en förhoppning. Men man kan inte leva på gamla meriter, så det gäller att visa att hon är bäst.

En målvakt i gott slag kan bli nyckeln till framgång i det VM-slutspel som väntar, det är Sundhage väl medveten om.
– Om man tittar på lag som vunnit ser vi att de haft en bra målvakt. Angerer 2007 släppte inte in ett mål. 2008 får vi nästan säga att Hope Solo vinner OS-guldet. Japan likaså, och sen Solo igen. Målvakter betyder jättemycket. Backlinjen blir ju så säker då de har en bra målvakt som de litar på.

Tanken är att man, när man lämnar Portugal i mitten av mars, ska ha en förstamålvakt.
– Bestämmer man sig för sent har man gjort alla nervösa. Och bestämmer man sig för tidigt finns det en risk att man tar fel beslut. Men man måste också lita på magkänslan här.
– Hedvig har så mycket mer erfarenhet än de andra två, men å andra sidan gäller det att prestera – man kan inte leva på gamla meriter och ta saker för givet, avslutar förbundskaptenen Sundhage.

Vem som blir Sveriges burväktare i VM återstår alltså att se. Men läget har ljusnat och efter Algarve Cup har troligtvis landslaget fått sitt svar.

Martin 2015-02-25 23:28

Sundhage kan ju ge sken om att målvaktsfrågan är "öppen" men för mig är Lindahl den enda potentiella VM-målvakten av de tre som fått följa med till Algarve.

Söberg är inte bra nog, har samma svagheter som Lindahl men inte samma positiva sidor. Carlén är bra men har ingen internationell rutin, åtminstone inte på den här nivån, och är därför otänkbar.

Jag hade faktiskt helst sett att Lundgren fått följa med trots den tråkiga signal det skickat till övriga målvakter för nu står vi med Lindahl och endast Lindahl inför VM.

mia.e. 2015-02-26 22:15

Mycket av det Sundhage säger, uppfattar jag, handlar rakt av om motivation. Till VM behöver vi ju fler målvakter än den som blir förstemålvakt, och bästa situationen får vi om de andra brinner lite för att peta undan den som 'står framför', ev anses bättre. Det ska målvakterna känna i sig själva, den ambitionen och 'drajven', och det gör de nog också, men självklart vill en förbundskapten poängtera och driva på lite...! Motivera, eftersom "bra ska bli bättre", hur brukar de säga, våra förbundskaptener? Måste finnas mycket "fighting spirit" (vinnarvilja, vilja att konkurrera och en attityd som man utstrålar, inte verbalt, men i agerande; aktiv närvaro, vet inte riktigt vad jag ska kalla det... pondus?) hos våra målvakter, oavsett erfarenhet från mästerskap. Då lyfter alla och Lindahl har också något att arbeta mot, kaxiga konkurrenter. Jag såg gärna Söberg utmana Lindahl ordentligt... ("Vad är jag bra på, vad behöver jag bli bättre på? Är jag så 'vass' i målet som jag kan vara? Vilket sorts spel är det Sundhage snackar om eller visar/antyder att vi ska spela därborta? Kan jag hitta en 'edge' på nått sätt framför Lindahl??" Och... "Inte fa-en är den där Lindahl bättre än jag!" Så, typ... :) )

Inte för att jag är någon expert, men när man ser på de bästa målvakterna i världen, så är kroppsspråket enormt viktigt, nått att kolla på hos de bästa och jobba med också; hälften är nästan vunnet om man kan meddela motståndaren att de inte har något att hämta på vår sida av planen eller i straffområdet redan innan de gör ett försök. Lugn, trygg - och det ska finnas en "fighting spirit"/aktiv närvaro/pondus - och det ska synas i vad målvakten sänder ut. En målvakt som har "it" har en särskild utstrålning. Förstärka den. Kroppsspråk påverkar motståndaren vare sig de vill det eller inte. Även hemmalaget, positivt.

Carlén vet jag inte att säga mycket om. Lundgren måste spela flera klubbmatcher, tycker jag, innan hon kan bli aktuell till landslaget igen. Även om hon har erfarenhet till sin fördel kanske, om hon kan visa att hon kommit tillbaka på allvar, dvs flera matcher, efter rätt långt avbrott ändå.

Jag håller med om att Lindahl känns som en kommande förstemålvakt. Men hon kan inte vara ensam till Kanada i så fall - hoppas de andra 'utmanar', gör sig själva än bättre och jagar på Lindahl, i så fall, om platsen - hela vägen! Alla blir bättre av det!

Såg förresten att SVT sporten hade besökt Lindahl i Chelsea, ett litet inslag på webben, kan vara kul att se kanske. Banusic skymtade också förbi där i slutbilder tror jag.

Mark 2015-03-01 23:55

"Nummer 1: Stod vid 3-2. Släppte in 1 mål i kvalet."

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.