Historisk vändning av Sverige mot Europa-mästarna!

Tyskland gav Sverige två rejäla kallduschar då man inom loppet av tre minuter i inledningen av Algarve Cup och tog ledningen med 2-0. Det första ett snyggt volleyskott av Djennifer Maroszan och det andra av Simone Laudehr. Efter den starten, underläge med två mål efter tre minuters spel, trodde knappast någon att Sverige skulle vända och vinna matchen med 4-2. .
Caroline Seger jublar efter sitt nickmål som gav Sverige ledningen med 3-2 mot Tyskland. Foto: Bildlbyrån/Carl Sandin

Den dåliga starten kändes närmast chockerande där man bänkat sig i soffan för att se en bra match. För vad ska man tro efter en dylik matchöppning.
Comebackande målvakten Hedvig Lindahl hade ingen chans på något av målen, det första ett mycket snyggt volleyskott av Dzsenifer Marozsan på det andra målet kan man undra vad det svenska försvaret höll på med.
Kallduschen hjälpte inte Sverige att vakna, istället gav det långsamma sökandet i det svenska passningsspelet det hårt pressande Tyskland möjlighet att stoppa Sverige högt upp i plan.
Jag förstår frustrationen och att man kommer av sig när man får den här typen av öppning i en match. Det syntes tydlig ängslighet på många fötter. Speciellt hade Jessica Samuelsson svårt på sin kant främst när hon själv fick bollen. Flera vunna med samtidigt bortslagna passningar i nästa sekvens kändes inte betryggande.
Stillaståendet i det svenska spelet gav inte heller backlinjen så stora möjligheter att variera i uppspelen. Tyskland stängde effektivt och tvingade Nilla Fischer att slå långbollar upp på forwards som oftast blev fråntagna bollen.
Kosovare Asllani hade ett skapligt läge i första halvlek, Sofia Jakobsson inget men hon sprang mycket. Therese Sjögran stod för framspelningen när Caroline Seger kunde reducera i den 30:e minuten. En löpning på vänsterkanten en dragning av en back, en koll på medspelarna, en boll snett inåt bakåt som nådde Caroline Seger vars avslut gick via en spelare in i det tyska målet.
Här såg vi vilja och beslutsamhet, något som dittills endast visats av tyskorna men så hade dom också fått en enkel start i matchen. Frågan de flesta ställde sig i paus måste ha varit om Sverige kunde lyfta sig en nivå?

Ett par byten gjordes direkt, två i Tyskland, Anja Mittag och Melanie Leupolz in istället för Lena Gössling och Fatmire Bajramaj. Det svenska bytet var inte helt oväntat i backlinjen där Jessica Samuelsson byttes ut mot Lina Nilsson.
Svaret på min fråga om Sverige skulle kunna lyfta spelet en nivå kom nästan omgående. Man såg direkt att spelarna var mer bestämda i både löpningar och passningsspel. Det tog bara nio minuter innan Sofia Jakobsson fick utdelning på sitt energiska löpande. En djupledsboll från Therese Sjögran till Sofia som rundade långt utrusande Nadine Angerer och sen ur dålig vinkel kunde slå in bollen vid första stolpen med en back emellan. Bra gjort av Sofia som visade klass och gav Sverige en kvittering till 2-2.
Anja Mittag hade ett avslut som Hedvig Lindahl räddade till hörna. Första halvlekens mål kunde hon inte göra något åt men därefter visade hon klass med sitt lugn och ett antal fina räddningar.

En frispark från Therese Sjögran nådde fram till Caroline Seger på bortre som resolut nickade in bollen i Angerers bortre hörn. Inhoppande Verena Faisst tajmade dåligt framför Seger och Sverige hade vänt matchen mot Tyskland med 20 minuter kvar att spela.
När sedan Sofia Jakobsson petade in 4-2 på passning ifrån Kosovare Asllani var det något av en historisk vändning mot Tyskland.

Reflektioner
Starten olycklig men sätter åter backlinjen i fokus. Mycket snack om vem som ska spela ihop med Nilla Fischer. Hon är självskriven men har också en del att bevisa för misstagen kan inte bara lastas på andra. Jessica Samuelsson kom aldrig in i matchen och när hon väl hade boll missade hon för många passningar. Lina Nilsson är trygg och lugn i sitt spel och satte sin prägel på matchen när hon kom in. Elin Rubensson lyfte sig också i andra där hon var mer bestämd i sin aktion. Mittbacksparet började hitta avstånd och löste problemen bättre i andra.
Sofia Jakobsson fick betalt för sitt springande och visade klass i avsluten. Kosovare Asllani hade en otacksam uppgift inledningsvis men såg ut att bita ihop och det gav utdelning. En målgivande passning och hon var själv nära att göra ett.
Caroline Seger, ovärderlig med sitt lugn och säkra passningsspel. Två mål ger bra vibrationer.
Hanna Folkesson jobbar hårt i det tysta.
Till slut en eloge åt hela laget som inte knäcktes av den svaga inledningen utan visade att det lönar sig att ”köra ända in i kaklet”!

Thorsten Frennstedt 2015-03-04 23:52

Andra matchen i år Sverige lyckade vända 0-2-underläge till seger mot en svår motståndare, läs Norge borta i januari. Snacka om lagmoral!
PS. Lotta Schelin?...

Mark 2015-03-07 21:35

"Kortisonbehandling Seger!"

mia.e. 2015-03-05 06:34

Vilken vändning!

Håkis 2015-03-05 09:44

Det händer att Sverige då och då slår Tyskland i en landskamp i Damfotboll.Dock vinner Tyskland oftare.Segern är givetvis en underbar framgång.

Rainer Fussgänger 2015-03-05 10:34

Bra vändning av Sverige, man frågar sig om det är Pia Sundhages strategi att ligga under mot starka motståndare för att sedan kunna vända och flerdubbla självförtroendet. Skämt åsido.
Tyskland är bedrövligt dåligt i försvaret. Man förlorar viktiga dueller och backarna är orörliga och långsamma, chanslösa mot Sofia Jakobssons fart, hur ska det bli mot Elodie Thomis och Alex Morgan?
Nadine Angerer har marknadsfört sin bok de senaste veckorna och kan inte haft mycket tid för träning vilket man såg tydligt vid 2:2. Hon ville leka Manuel Neuer, men utan hans beslutsamhet och snabbhet och blev bortsprungen av en 12 år yngre Jakobsson. Pinsamt.
Så seglar Sverige upp som guldfavorit i VM tillsammans med USA som hade problem mot starka norskor i går kväll, men som tack vare en stark Carli Lloyd kunde vända.

Håkis 2015-03-05 11:52

Efter 0-1 semifinalen 2013 och 1-2 i höstas känns det som om rättvis en seger damerna fick.När det gäller Tyskland hade dom problem i gruppspelet 2013.0-0 mot Holland och förlust mot Norge med 0-1.Men trots det knaggliga spelet i gruppspelet 2013 vann Tyskland ändå EM-guldet.Så en förlust för Tyskland igår innebär snarare att dom skärper till sig och kanske trots allt står i VM -final i Sommar.

fair play 2015-03-05 16:51

Handlade det här om tränings match för Sverige eller tävlings för Tyskland?
Tydligen 2 olika inställningar med å ena sidan ett ganska ointresserat lag/2 halvlek/ och den andra som var taggat och i högsta grad på hugget
Silvia N gjorde då 4 byten, hon testade olika lösningar; Sundhage spelade på resultat, precis som hon bruka göra.
De 2 byte var framkallade, den första efter en katastrofal insats av Samuelsson, den andra var av taktisk natur nämligen att tiden går.
Fick då Sundhage svar hon ville? Knappast, tycker jag! Hennes försvar ser bedrövligt ut, den är verkningslöst så fort man sätter press på den.
Mittfältet då är lite bättre fast ganska tunn, både på kreativa spelare och passningsspel värt namnet.
Anfall då kan betraktas som bästa del av laget, kan tänka mig att Sundhage inte är lycklig över det. Hon bruka ju "omskola" anfallare till försvarare, med glada minnen och gilla läget tanke
Sveriges enda chans då att göra någonting på VM är fasta situationer, inte mycket utöver detta tyvärr
Ett spelande lag blir för svårt, ett lag som pressar högt, precis som Tyskland gjorde i 1 halvlek, blir för svårt
Hur mycket självförtroende fick man efter vinsten återstår att se om några månader i Kanada.

Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.
Jubel för Österrike som slog ut Spanien. FOTO: Florian Ertl/GEPA Pictures/Bildbyrån

Danmark, Österrike och England hänger på till semifinal

Danmark chockslog ett tilltufsat Tyskland. Österrike plockade bort Spanien efter straffläggning. England hade sin sylvassa striker Jodie Taylor redo i den sena kvällsmatchen och fullbordade semifinalfyran genom att betvinga Frankrike.
Pia Sundhage blev intervjuad på en pressträff. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage höll tacktal till spelare och ledare

Sen fredagskväll på spelarhotellet. Ett nedstämt landslag fick några timmar och en middag tillsammans innan hemresan. Då tog Pia Sundhage till orda inför gruppen.
Deppigt efter slutsignalen för Hedvig Lindahl. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hedvig Lindahl: Fick en lektion av Lieke Martens

Matchen började rinna Sverige ur händerna efter 0-1. Eller några minuter tidigare om man lyssnade på Hedvig Lindahl. – Ett mål hänger i luften och det kommer, sade hon.

Kosovare Asllani med domarkritik: Hon föll för trycket

Rutinerade Bibiana Steinhaus höll i pipan genom åskådarreaktioner, tuffa dueller och blåste två mål för Nederländerna. Inte alla uppskattade hennes insats i kvartsfinalen.
Lieke Martens och Shanice van den Sanden firar. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Otroligt stort för oss

Sveriges EM är över, innan det roliga ens hann börja. EM-festen fortsätter dock i Nederländerna, med värdnationen som katalysator. De orangea visade enorm glädje, både över 2-0-segern och triumfens betydelse.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.

Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Sverige återställer försvaret - satsar på Blackstenius och Rolfö på topp

Utifrån intrycken i gruppspelet och Pia Sundhages tankar om att spela ihop en elva har Sverige bästa möjliga uppställning direkt mot Nederländerna. Det betyder bland annat att den taggade anfallsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får starta.
Hedvig Lindahl och Pia Sundhage på presskonferensen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Kvartsfinalen "kritisk punkt" för Sverige

Vinnaren får bronskänsla och chans att spela om något ännu bättre. För förloraren tar det roliga slut innan det knappt hunnit börja. Tuffare förutsättningar att bolla med än en kvartsfinal i EM får man leta efter.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.

Kvartsfinalklart i EM – gruppspelet i siffror

Österrike fullbordade överraskningen och vann sin grupp före Frankrike som fick kämpa för kvittering och avancemang. England och Spanien var de väntade lagen vidare i grupp D, även här var det spänning tills slutsignalen.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Nilla Fischer vill spräcka hörn-nollan mot Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Nilla Fischer om hörnorna: Sätter vi en får vi större självförtroende

Tunga tillslag, lovvärda löpningar och spelare som nått högt i luften. En sak fattas dock i de svenska hörnplanen – målen.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.