Historisk vändning av Sverige mot Europa-mästarna!

Tyskland gav Sverige två rejäla kallduschar då man inom loppet av tre minuter i inledningen av Algarve Cup och tog ledningen med 2-0. Det första ett snyggt volleyskott av Djennifer Maroszan och det andra av Simone Laudehr. Efter den starten, underläge med två mål efter tre minuters spel, trodde knappast någon att Sverige skulle vända och vinna matchen med 4-2. .
Caroline Seger jublar efter sitt nickmål som gav Sverige ledningen med 3-2 mot Tyskland. Foto: Bildlbyrån/Carl Sandin

Den dåliga starten kändes närmast chockerande där man bänkat sig i soffan för att se en bra match. För vad ska man tro efter en dylik matchöppning.
Comebackande målvakten Hedvig Lindahl hade ingen chans på något av målen, det första ett mycket snyggt volleyskott av Dzsenifer Marozsan på det andra målet kan man undra vad det svenska försvaret höll på med.
Kallduschen hjälpte inte Sverige att vakna, istället gav det långsamma sökandet i det svenska passningsspelet det hårt pressande Tyskland möjlighet att stoppa Sverige högt upp i plan.
Jag förstår frustrationen och att man kommer av sig när man får den här typen av öppning i en match. Det syntes tydlig ängslighet på många fötter. Speciellt hade Jessica Samuelsson svårt på sin kant främst när hon själv fick bollen. Flera vunna med samtidigt bortslagna passningar i nästa sekvens kändes inte betryggande.
Stillaståendet i det svenska spelet gav inte heller backlinjen så stora möjligheter att variera i uppspelen. Tyskland stängde effektivt och tvingade Nilla Fischer att slå långbollar upp på forwards som oftast blev fråntagna bollen.
Kosovare Asllani hade ett skapligt läge i första halvlek, Sofia Jakobsson inget men hon sprang mycket. Therese Sjögran stod för framspelningen när Caroline Seger kunde reducera i den 30:e minuten. En löpning på vänsterkanten en dragning av en back, en koll på medspelarna, en boll snett inåt bakåt som nådde Caroline Seger vars avslut gick via en spelare in i det tyska målet.
Här såg vi vilja och beslutsamhet, något som dittills endast visats av tyskorna men så hade dom också fått en enkel start i matchen. Frågan de flesta ställde sig i paus måste ha varit om Sverige kunde lyfta sig en nivå?

Ett par byten gjordes direkt, två i Tyskland, Anja Mittag och Melanie Leupolz in istället för Lena Gössling och Fatmire Bajramaj. Det svenska bytet var inte helt oväntat i backlinjen där Jessica Samuelsson byttes ut mot Lina Nilsson.
Svaret på min fråga om Sverige skulle kunna lyfta spelet en nivå kom nästan omgående. Man såg direkt att spelarna var mer bestämda i både löpningar och passningsspel. Det tog bara nio minuter innan Sofia Jakobsson fick utdelning på sitt energiska löpande. En djupledsboll från Therese Sjögran till Sofia som rundade långt utrusande Nadine Angerer och sen ur dålig vinkel kunde slå in bollen vid första stolpen med en back emellan. Bra gjort av Sofia som visade klass och gav Sverige en kvittering till 2-2.
Anja Mittag hade ett avslut som Hedvig Lindahl räddade till hörna. Första halvlekens mål kunde hon inte göra något åt men därefter visade hon klass med sitt lugn och ett antal fina räddningar.

En frispark från Therese Sjögran nådde fram till Caroline Seger på bortre som resolut nickade in bollen i Angerers bortre hörn. Inhoppande Verena Faisst tajmade dåligt framför Seger och Sverige hade vänt matchen mot Tyskland med 20 minuter kvar att spela.
När sedan Sofia Jakobsson petade in 4-2 på passning ifrån Kosovare Asllani var det något av en historisk vändning mot Tyskland.

Reflektioner
Starten olycklig men sätter åter backlinjen i fokus. Mycket snack om vem som ska spela ihop med Nilla Fischer. Hon är självskriven men har också en del att bevisa för misstagen kan inte bara lastas på andra. Jessica Samuelsson kom aldrig in i matchen och när hon väl hade boll missade hon för många passningar. Lina Nilsson är trygg och lugn i sitt spel och satte sin prägel på matchen när hon kom in. Elin Rubensson lyfte sig också i andra där hon var mer bestämd i sin aktion. Mittbacksparet började hitta avstånd och löste problemen bättre i andra.
Sofia Jakobsson fick betalt för sitt springande och visade klass i avsluten. Kosovare Asllani hade en otacksam uppgift inledningsvis men såg ut att bita ihop och det gav utdelning. En målgivande passning och hon var själv nära att göra ett.
Caroline Seger, ovärderlig med sitt lugn och säkra passningsspel. Två mål ger bra vibrationer.
Hanna Folkesson jobbar hårt i det tysta.
Till slut en eloge åt hela laget som inte knäcktes av den svaga inledningen utan visade att det lönar sig att ”köra ända in i kaklet”!

Thorsten Frennstedt 2015-03-04 23:52

Andra matchen i år Sverige lyckade vända 0-2-underläge till seger mot en svår motståndare, läs Norge borta i januari. Snacka om lagmoral!
PS. Lotta Schelin?...

Mark 2015-03-07 21:35

"Kortisonbehandling Seger!"

mia.e. 2015-03-05 06:34

Vilken vändning!

Håkis 2015-03-05 09:44

Det händer att Sverige då och då slår Tyskland i en landskamp i Damfotboll.Dock vinner Tyskland oftare.Segern är givetvis en underbar framgång.

Rainer Fussgänger 2015-03-05 10:34

Bra vändning av Sverige, man frågar sig om det är Pia Sundhages strategi att ligga under mot starka motståndare för att sedan kunna vända och flerdubbla självförtroendet. Skämt åsido.
Tyskland är bedrövligt dåligt i försvaret. Man förlorar viktiga dueller och backarna är orörliga och långsamma, chanslösa mot Sofia Jakobssons fart, hur ska det bli mot Elodie Thomis och Alex Morgan?
Nadine Angerer har marknadsfört sin bok de senaste veckorna och kan inte haft mycket tid för träning vilket man såg tydligt vid 2:2. Hon ville leka Manuel Neuer, men utan hans beslutsamhet och snabbhet och blev bortsprungen av en 12 år yngre Jakobsson. Pinsamt.
Så seglar Sverige upp som guldfavorit i VM tillsammans med USA som hade problem mot starka norskor i går kväll, men som tack vare en stark Carli Lloyd kunde vända.

Håkis 2015-03-05 11:52

Efter 0-1 semifinalen 2013 och 1-2 i höstas känns det som om rättvis en seger damerna fick.När det gäller Tyskland hade dom problem i gruppspelet 2013.0-0 mot Holland och förlust mot Norge med 0-1.Men trots det knaggliga spelet i gruppspelet 2013 vann Tyskland ändå EM-guldet.Så en förlust för Tyskland igår innebär snarare att dom skärper till sig och kanske trots allt står i VM -final i Sommar.

fair play 2015-03-05 16:51

Handlade det här om tränings match för Sverige eller tävlings för Tyskland?
Tydligen 2 olika inställningar med å ena sidan ett ganska ointresserat lag/2 halvlek/ och den andra som var taggat och i högsta grad på hugget
Silvia N gjorde då 4 byten, hon testade olika lösningar; Sundhage spelade på resultat, precis som hon bruka göra.
De 2 byte var framkallade, den första efter en katastrofal insats av Samuelsson, den andra var av taktisk natur nämligen att tiden går.
Fick då Sundhage svar hon ville? Knappast, tycker jag! Hennes försvar ser bedrövligt ut, den är verkningslöst så fort man sätter press på den.
Mittfältet då är lite bättre fast ganska tunn, både på kreativa spelare och passningsspel värt namnet.
Anfall då kan betraktas som bästa del av laget, kan tänka mig att Sundhage inte är lycklig över det. Hon bruka ju "omskola" anfallare till försvarare, med glada minnen och gilla läget tanke
Sveriges enda chans då att göra någonting på VM är fasta situationer, inte mycket utöver detta tyvärr
Ett spelande lag blir för svårt, ett lag som pressar högt, precis som Tyskland gjorde i 1 halvlek, blir för svårt
Hur mycket självförtroende fick man efter vinsten återstår att se om några månader i Kanada.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com

Idag den första juli är detta den enda och sista information som kommer ut på damfotboll.com. Vi lägger ner vår verksamhet och 17 år som en ständigt uppdaterad sida om svensk och internationell damfotboll går i graven.

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.