Historisk vändning av Sverige mot Europa-mästarna!

Tyskland gav Sverige två rejäla kallduschar då man inom loppet av tre minuter i inledningen av Algarve Cup och tog ledningen med 2-0. Det första ett snyggt volleyskott av Djennifer Maroszan och det andra av Simone Laudehr. Efter den starten, underläge med två mål efter tre minuters spel, trodde knappast någon att Sverige skulle vända och vinna matchen med 4-2. .
Caroline Seger jublar efter sitt nickmål som gav Sverige ledningen med 3-2 mot Tyskland. Foto: Bildlbyrån/Carl Sandin

Den dåliga starten kändes närmast chockerande där man bänkat sig i soffan för att se en bra match. För vad ska man tro efter en dylik matchöppning.
Comebackande målvakten Hedvig Lindahl hade ingen chans på något av målen, det första ett mycket snyggt volleyskott av Dzsenifer Marozsan på det andra målet kan man undra vad det svenska försvaret höll på med.
Kallduschen hjälpte inte Sverige att vakna, istället gav det långsamma sökandet i det svenska passningsspelet det hårt pressande Tyskland möjlighet att stoppa Sverige högt upp i plan.
Jag förstår frustrationen och att man kommer av sig när man får den här typen av öppning i en match. Det syntes tydlig ängslighet på många fötter. Speciellt hade Jessica Samuelsson svårt på sin kant främst när hon själv fick bollen. Flera vunna med samtidigt bortslagna passningar i nästa sekvens kändes inte betryggande.
Stillaståendet i det svenska spelet gav inte heller backlinjen så stora möjligheter att variera i uppspelen. Tyskland stängde effektivt och tvingade Nilla Fischer att slå långbollar upp på forwards som oftast blev fråntagna bollen.
Kosovare Asllani hade ett skapligt läge i första halvlek, Sofia Jakobsson inget men hon sprang mycket. Therese Sjögran stod för framspelningen när Caroline Seger kunde reducera i den 30:e minuten. En löpning på vänsterkanten en dragning av en back, en koll på medspelarna, en boll snett inåt bakåt som nådde Caroline Seger vars avslut gick via en spelare in i det tyska målet.
Här såg vi vilja och beslutsamhet, något som dittills endast visats av tyskorna men så hade dom också fått en enkel start i matchen. Frågan de flesta ställde sig i paus måste ha varit om Sverige kunde lyfta sig en nivå?

Ett par byten gjordes direkt, två i Tyskland, Anja Mittag och Melanie Leupolz in istället för Lena Gössling och Fatmire Bajramaj. Det svenska bytet var inte helt oväntat i backlinjen där Jessica Samuelsson byttes ut mot Lina Nilsson.
Svaret på min fråga om Sverige skulle kunna lyfta spelet en nivå kom nästan omgående. Man såg direkt att spelarna var mer bestämda i både löpningar och passningsspel. Det tog bara nio minuter innan Sofia Jakobsson fick utdelning på sitt energiska löpande. En djupledsboll från Therese Sjögran till Sofia som rundade långt utrusande Nadine Angerer och sen ur dålig vinkel kunde slå in bollen vid första stolpen med en back emellan. Bra gjort av Sofia som visade klass och gav Sverige en kvittering till 2-2.
Anja Mittag hade ett avslut som Hedvig Lindahl räddade till hörna. Första halvlekens mål kunde hon inte göra något åt men därefter visade hon klass med sitt lugn och ett antal fina räddningar.

En frispark från Therese Sjögran nådde fram till Caroline Seger på bortre som resolut nickade in bollen i Angerers bortre hörn. Inhoppande Verena Faisst tajmade dåligt framför Seger och Sverige hade vänt matchen mot Tyskland med 20 minuter kvar att spela.
När sedan Sofia Jakobsson petade in 4-2 på passning ifrån Kosovare Asllani var det något av en historisk vändning mot Tyskland.

Reflektioner
Starten olycklig men sätter åter backlinjen i fokus. Mycket snack om vem som ska spela ihop med Nilla Fischer. Hon är självskriven men har också en del att bevisa för misstagen kan inte bara lastas på andra. Jessica Samuelsson kom aldrig in i matchen och när hon väl hade boll missade hon för många passningar. Lina Nilsson är trygg och lugn i sitt spel och satte sin prägel på matchen när hon kom in. Elin Rubensson lyfte sig också i andra där hon var mer bestämd i sin aktion. Mittbacksparet började hitta avstånd och löste problemen bättre i andra.
Sofia Jakobsson fick betalt för sitt springande och visade klass i avsluten. Kosovare Asllani hade en otacksam uppgift inledningsvis men såg ut att bita ihop och det gav utdelning. En målgivande passning och hon var själv nära att göra ett.
Caroline Seger, ovärderlig med sitt lugn och säkra passningsspel. Två mål ger bra vibrationer.
Hanna Folkesson jobbar hårt i det tysta.
Till slut en eloge åt hela laget som inte knäcktes av den svaga inledningen utan visade att det lönar sig att ”köra ända in i kaklet”!

Thorsten Frennstedt 2015-03-04 23:52

Andra matchen i år Sverige lyckade vända 0-2-underläge till seger mot en svår motståndare, läs Norge borta i januari. Snacka om lagmoral!
PS. Lotta Schelin?...

Mark 2015-03-07 21:35

"Kortisonbehandling Seger!"

mia.e. 2015-03-05 06:34

Vilken vändning!

Håkis 2015-03-05 09:44

Det händer att Sverige då och då slår Tyskland i en landskamp i Damfotboll.Dock vinner Tyskland oftare.Segern är givetvis en underbar framgång.

Rainer Fussgänger 2015-03-05 10:34

Bra vändning av Sverige, man frågar sig om det är Pia Sundhages strategi att ligga under mot starka motståndare för att sedan kunna vända och flerdubbla självförtroendet. Skämt åsido.
Tyskland är bedrövligt dåligt i försvaret. Man förlorar viktiga dueller och backarna är orörliga och långsamma, chanslösa mot Sofia Jakobssons fart, hur ska det bli mot Elodie Thomis och Alex Morgan?
Nadine Angerer har marknadsfört sin bok de senaste veckorna och kan inte haft mycket tid för träning vilket man såg tydligt vid 2:2. Hon ville leka Manuel Neuer, men utan hans beslutsamhet och snabbhet och blev bortsprungen av en 12 år yngre Jakobsson. Pinsamt.
Så seglar Sverige upp som guldfavorit i VM tillsammans med USA som hade problem mot starka norskor i går kväll, men som tack vare en stark Carli Lloyd kunde vända.

Håkis 2015-03-05 11:52

Efter 0-1 semifinalen 2013 och 1-2 i höstas känns det som om rättvis en seger damerna fick.När det gäller Tyskland hade dom problem i gruppspelet 2013.0-0 mot Holland och förlust mot Norge med 0-1.Men trots det knaggliga spelet i gruppspelet 2013 vann Tyskland ändå EM-guldet.Så en förlust för Tyskland igår innebär snarare att dom skärper till sig och kanske trots allt står i VM -final i Sommar.

fair play 2015-03-05 16:51

Handlade det här om tränings match för Sverige eller tävlings för Tyskland?
Tydligen 2 olika inställningar med å ena sidan ett ganska ointresserat lag/2 halvlek/ och den andra som var taggat och i högsta grad på hugget
Silvia N gjorde då 4 byten, hon testade olika lösningar; Sundhage spelade på resultat, precis som hon bruka göra.
De 2 byte var framkallade, den första efter en katastrofal insats av Samuelsson, den andra var av taktisk natur nämligen att tiden går.
Fick då Sundhage svar hon ville? Knappast, tycker jag! Hennes försvar ser bedrövligt ut, den är verkningslöst så fort man sätter press på den.
Mittfältet då är lite bättre fast ganska tunn, både på kreativa spelare och passningsspel värt namnet.
Anfall då kan betraktas som bästa del av laget, kan tänka mig att Sundhage inte är lycklig över det. Hon bruka ju "omskola" anfallare till försvarare, med glada minnen och gilla läget tanke
Sveriges enda chans då att göra någonting på VM är fasta situationer, inte mycket utöver detta tyvärr
Ett spelande lag blir för svårt, ett lag som pressar högt, precis som Tyskland gjorde i 1 halvlek, blir för svårt
Hur mycket självförtroende fick man efter vinsten återstår att se om några månader i Kanada.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.