Formationsbyte i Sverigelägret

Imorgon möt Sverige och Danmark på Tele2 arena i Stockholm. Sverige jagar revansch på sig själva efter bottennappet mot Schweiz. Man gör det med att gå "back to basic" och dammar av 4-4-2.
FOTO: Anders Henrikson
Lina Nilsson kamperar återigen på högerkanten.

Ett systemskifte, ett två nya namn i startelvan och ett positionsbyte på Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson. Så ser den svenska startelvan till matchen mot Danmark ut. Och så får Lina Nilsson byta kant. Igen. Men höger- eller vänsterback spelar inte så stor roll för Rosengårdsspelaren.
- Det är klart jag har en bättre höger- än vänsterfot. Men, jag tycker det känns bättre och bättre på vänsterkanten. Men det är Pia som bestämmer, och jag är glad bara jag får spela, säger Nilsson inför morgondagens match.

Systembytet, från 4-1-3-2 till 4-4-2, påverkar inte ytterbackarnas roll speciellt mycket enligt Nilsson. Även om tre mer centrala mittfältare torde ha gett en längre korridor för ytterbackarna att löpa i.
- Jag tycker inte det är några större förändringar, sett till ytterbackens roll. Så som vi har spelat har det kanske inte blivit riktigt så som vi vill. Nu har Pia sagt att det är 4-4-2 och då gäller det att köra det fullt ut.

Nilsson menar på att laget under dagens träning visat på en riktig revanschlusta, och att alla vill visa att laget är bättre än de var senast mot Danmark. Hur man ska göra det vet hon också.
- Vi kan ju börja med att springa för varandra, jobba hårt och visa att ”vi är Sverige”, det ska vara inte vara lätt att slå oss.

Matchen mot Danmark är egentligen en helt vanlig träningsmatch. Men den är ändock viktig. Dels är det sista testet innan VM-truppen tas ut om drygt en månad. Sedan vill laget visa att de ”har i VM att göra.
- Väldigt viktigt att vi gör en bra prestation och spelar bra fotboll, vi ska visa att vi har i VM att göra. Det är en väldigt viktig match, och jag hoppas att vi kan visa publiken att vi är ett bra lag, säger Nilsson och varnar samtidigt för motståndarna Danmark.
- Danmark är ett bra lag, man ska inte underskatta dem. De är väldigt tekniska, spelskickliga och har väldigt bra passningsspel – så det gäller verkligen att vi presterar 100%.

Imorgon innebär 100% att man visar vilja, gör det man kan och går back to basic. Med 4-4-2, Kosovare Asllani som mittfältare och med Lina Nilsson tillbaka på högerbacksplatsen. Tillfälligt eller inte, det återstår att se.

_Sveriges startelva:
1 Hedvig Lindahl

6 Sara Thunebro
5 Nilla Fischer
4 Emma Berglund
16 Lina Nilsson

9 Kosovare Asllani
17 Caroline Seger
14 Hanna Folkesson
15 Therese Sjögran

10 Sofia Jakobsson
8 Lotta Schelin_

Martin 2015-04-07 22:43

En okej startelva så när som på två detaljer.

  • Thunebro borde inte spela, hon har enligt mig inget att göra i en startelva om ens VM-trupp. Jag hade satt Samuelsson till vänster och Nilsson till höger.

  • Kosse som yttermittfältare har ju redan testats av Dennerby och då gick det käpprätt åt pipsvängen. Kanske kan hon känns en större frihet under Sundhage att framförallt se framåt i plan men då blir ju kantförsvaret på hennes kant lidande. Jag hade bytt plats på Kosse och Jacobsson.

För övrigt var det en befriande frispråkig Frida Östberg som i SVT sa några sanningens ord, låt vara halvt förtäckt och i förbigående, om vad hon anser om landslagstruppen. För henne var det ett antal spelare som inte har något där att göra, att Thunebro var en av dom gick att utläsa ganska enkelt, och hon framhöll till min glädje också Magdalena Ericsson som sin potentiella VM-joker.

Lenn 2015-04-08 15:41

Inte en dag för tidigt att gå över till 4-4-2. Det andra är trams !

Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.