Formationsbyte i Sverigelägret

Imorgon möt Sverige och Danmark på Tele2 arena i Stockholm. Sverige jagar revansch på sig själva efter bottennappet mot Schweiz. Man gör det med att gå "back to basic" och dammar av 4-4-2.
FOTO: Anders Henrikson
Lina Nilsson kamperar återigen på högerkanten.

Ett systemskifte, ett två nya namn i startelvan och ett positionsbyte på Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson. Så ser den svenska startelvan till matchen mot Danmark ut. Och så får Lina Nilsson byta kant. Igen. Men höger- eller vänsterback spelar inte så stor roll för Rosengårdsspelaren.
- Det är klart jag har en bättre höger- än vänsterfot. Men, jag tycker det känns bättre och bättre på vänsterkanten. Men det är Pia som bestämmer, och jag är glad bara jag får spela, säger Nilsson inför morgondagens match.

Systembytet, från 4-1-3-2 till 4-4-2, påverkar inte ytterbackarnas roll speciellt mycket enligt Nilsson. Även om tre mer centrala mittfältare torde ha gett en längre korridor för ytterbackarna att löpa i.
- Jag tycker inte det är några större förändringar, sett till ytterbackens roll. Så som vi har spelat har det kanske inte blivit riktigt så som vi vill. Nu har Pia sagt att det är 4-4-2 och då gäller det att köra det fullt ut.

Nilsson menar på att laget under dagens träning visat på en riktig revanschlusta, och att alla vill visa att laget är bättre än de var senast mot Danmark. Hur man ska göra det vet hon också.
- Vi kan ju börja med att springa för varandra, jobba hårt och visa att ”vi är Sverige”, det ska vara inte vara lätt att slå oss.

Matchen mot Danmark är egentligen en helt vanlig träningsmatch. Men den är ändock viktig. Dels är det sista testet innan VM-truppen tas ut om drygt en månad. Sedan vill laget visa att de ”har i VM att göra.
- Väldigt viktigt att vi gör en bra prestation och spelar bra fotboll, vi ska visa att vi har i VM att göra. Det är en väldigt viktig match, och jag hoppas att vi kan visa publiken att vi är ett bra lag, säger Nilsson och varnar samtidigt för motståndarna Danmark.
- Danmark är ett bra lag, man ska inte underskatta dem. De är väldigt tekniska, spelskickliga och har väldigt bra passningsspel – så det gäller verkligen att vi presterar 100%.

Imorgon innebär 100% att man visar vilja, gör det man kan och går back to basic. Med 4-4-2, Kosovare Asllani som mittfältare och med Lina Nilsson tillbaka på högerbacksplatsen. Tillfälligt eller inte, det återstår att se.

_Sveriges startelva:
1 Hedvig Lindahl

6 Sara Thunebro
5 Nilla Fischer
4 Emma Berglund
16 Lina Nilsson

9 Kosovare Asllani
17 Caroline Seger
14 Hanna Folkesson
15 Therese Sjögran

10 Sofia Jakobsson
8 Lotta Schelin_

Martin 2015-04-07 22:43

En okej startelva så när som på två detaljer.

  • Thunebro borde inte spela, hon har enligt mig inget att göra i en startelva om ens VM-trupp. Jag hade satt Samuelsson till vänster och Nilsson till höger.

  • Kosse som yttermittfältare har ju redan testats av Dennerby och då gick det käpprätt åt pipsvängen. Kanske kan hon känns en större frihet under Sundhage att framförallt se framåt i plan men då blir ju kantförsvaret på hennes kant lidande. Jag hade bytt plats på Kosse och Jacobsson.

För övrigt var det en befriande frispråkig Frida Östberg som i SVT sa några sanningens ord, låt vara halvt förtäckt och i förbigående, om vad hon anser om landslagstruppen. För henne var det ett antal spelare som inte har något där att göra, att Thunebro var en av dom gick att utläsa ganska enkelt, och hon framhöll till min glädje också Magdalena Ericsson som sin potentiella VM-joker.

Lenn 2015-04-08 15:41

Inte en dag för tidigt att gå över till 4-4-2. Det andra är trams !

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.