Jalkerud ska sänka Rosengård

Mia Jalkerud har öst in mål under säsongsinledningen. Nu står hon och Djurgården inför sin tuffaste uppgift hittills. Jalkerud siktar på att överglänsa förebilden Mittag och skjuta Djurgården vidare i Svenska cupen.
Mia Jalkerud en tvättäkta måldrottning. Foto: Anders Henrikson

Sex mål i premiären av Elitettan mot Lidköping följdes upp med två i helgens match mot LB07. Att Djurgårdens Mia Jalkerud är i en sällan skådad målform kan inte ha gått någon förbi. Själv ler hon bara ett välbekant leende när det dubbla hattricken i premiären kommer på tal.
– Jag förstod det inte riktigt när jag spelade. När jag gjorde första målet fanns det ju inte på kartan att jag skulle göra fem mål till. Det var först efter matchen när folk började skicka grattis och frågade ”vad fan hände?” som jag hajade, men jag känner samma sak – vad fan hände? Skrattar Jalkerud, som ifjol vann skytteligan i Elitettan på 26 mål.
– Men det är såklart jättekul, och för en anfallare är det värdefullt att göra många mål, fortsätter hon.

Målen i premiärmatchen följdes i helgen upp med två nya fullträffar.
– Nu kommer alla säga ”va, gjorde du bara två mål?”, men kul att göra mål igen, säger Jalkerud som även spelade fram anfallskollegan Madelene Stegius till ett mål i matchen mot LB07. Jalkerud tror dock inte att den sanslösa målproduktionen håller säsongen ut.
– Alltså, jag tar en match i taget och känner att bara vi vinner så är jag nöjd. Men som forward vill du alltid producera och jag känner att det är mitt ansvar att göra målen. Det lär ju inte stegra nu, jag började i andra änden.

Men Jalkerud hoppas att målexplosionen ska hålla i sig ett tag till. Gärna över kvällens match. Djurgården ställs nämligen mot regerande svenska mästarna, klubben som skakade Champions Leaguemästarna för några veckor sedan, Rosengård, i kvartsfinalen av svenska cupen. Jalkerud har segerreceptet inför kvällen klart för sig.
– Vi är ju jättebra på att kontra. Vi kör enkelt. Vi lägger enkla bollar, söker raka bollar. Med det hoppas jag att vi kan störa bra motstånd också, säger hon och fortsätter:
– Bara vi får till det kollektiva försvarsarbetet så. Det gäller att vi är mer kompakta. De har ju världsspelare på varenda position så vi måste vara ett kollektiv.

Jalkerud har stor respekt för motståndet. Och nämner att ”Rosengård är ju klass rakt igenom”. Men för stor respekt vill hon inte ha. Hon har hittat svagheter hos de allsvenska mästarna, och dessutom vill hon ingjuta mod i de unga lagkamraterna.
– Jag har tyckt genom alla år att deras försvarsspel, där kan man hota. Det finns svagheter i backlinjen, så jag hoppas att vi kan utnyttja dem. Det gäller att ha lite respekt men inte för mycket. Jag har ju mött Tyresö när de var som allra bäst, och vunnit. De minnena kommer upp nu. Det betyder att inget är omöjligt. De gäller att de unga i laget tror på det och fylls av självförtroende, kan jag ge en bit till dem kommer de ta hela kakan.

Om Jalkerud tror på skräll och vinst? Självklart.
– Jag ser ju alltid vinst. Självklart går vi för vinst. Vi kommer inte ställa ut dojorna och låta dem promenera till semifinal, vi är här av en anledning, säger Jalkerud och det finns en spelare hon vill överglänsa i denna drabbning. En förebild hon hittat i motståndarlaget:
– Som anfallare ser man alltid upp till Anja Mittag. Vi är lite lika som spelare också. Hon spelar enkelt och går mål. Det är ingen finess där, det är ingen magisk teknik som Marta, utan det viktiga är att bollen ska i mål, det gillar jag.

Imorgon ställs den allsvenskan skyttedrottningen Anja Mittag mot Elitettans skyttedrottning Mia Jalkerud. David mot Goliat. Men om Jalkerud kan fortsätta ösa in mål kanske underdogen kan vinna denna gång? Det återstår att se.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.