Premiärvinst för Eskilstuna

Det blev full pott i hemmapremiären för Eskilstuna United som för första gången via 1-0 besegrade Linköpings FC i en damallsvensk match. Nyförvärvet Olivia Schough blev matchvinnare.
Olivia Schough premiärskytt i Eskilstuna. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Ifjol spelade de båda lagen oavgjort i båda mötena mot varandra och även om båda lagen är tippade att ligga på övre halvan så var nog Linköping litet mer favorit till att vinna den här matchen med tanke på att man varit igång med spel i bland annat Champions League.
Och Linköping inledde bra men offensiven kom av sig när Eskilstunas nyförvärv Olivia Schough efter en fin genomskärare i djupled av Malin Diaz avslutade med skott i stolpen. Bara några minuter senare sköt Sara Thunebro en frispark i ribban.

Backen Annica Svensson berättade om det nya spelsystemet 3-5-2 och det testades med framgång. Båda Annica och Sara låg lite högre upp i plan med Vaila Barsley, Louise Quinn och Glódis Viggósdóttir som tätade där bak i mitten.
Linköpings många attacker mot Eskilstunas mål stoppades av detta för dagen mycket täta försvar och målvakten Emelie Lundberg som höll målet fritt från påhälsning.

Matchens enda mål gjorde Olivia Schough, efter en genomskärare av Sofie Persson. Olivia hade alternativ att passa men valde att skjuta, något som visade sig helt rätt. 1-0 till Eskilstuna i den 60: minuten blev vinstmålet och de 1308 i publiken jublade.

I 77:e minuten hade inbytta Stina Blackstenius en jättechans att kvittera med Lundberg i mål räddade med en benparad.
Linköping pressade på hårt mot slutet men United höll undan, trots bland annat en lång rad bortahörnor.

Lenn 2015-04-12 20:21

Ja det var lite överraskande att Esk. skulle slå Lin. Spelsystemet 3-5-2 är väl ganska ovanligt. Man har ju hört talas om 5-3-2. Nä men det blir en spännande och bra serie. Lite överraskad också att Vittsjö slår Piteå borta.

Mark 2015-04-22 20:04

"."

Rufus 2015-04-14 00:31

Inget överraskande alls att Linköping förlorade premiären. LFC "vårdar" den dåliga traditionen att inte vinna säsongens första match. Senast det blev tre poäng var 2010. En annan tråkig sak är att målskyttet hamnat i bakvatten. Mot försvarsstarka lag har man oerhört svårt att få till effektiva avslut - det var så kvartsfinalerna i CL mot Bröndby förlorades och nu såg vi det hända mot Eskilstuna. Med Fridolina Rolfö på skadelistan, Pernille Harder i ojämn form och Stina Blackstenius som en skugga av sitt forna jag kan det inte bli annat än fiasko för målproduktionen. Märkligare än så är det inte.

Till min stora förvåning konstaterar jag att många s.k. experter har tippat Linköping som störste utmanaren till Rosengård i år. Det blir kanske många som får äta upp det tipset om ett halvår - om det som vanligt blir en negativ trend för östgötalaget under vårsäsongen. Med alltför många nollor i poängkolumnen kan det bli ett da capo på 2014 års resultat, och en ny stor besvikelse.

Lenn 2015-04-14 18:15

Ser att Malmö FF använder också spelsystemet 3-5-2. Så Eskil. är i gott sällskap. Ett system som Pia kanske borde använda i landslaget. Men så modern och framsynt är hon nog inte.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.