Svensk besvikelse efter matchen mot Schweiz

Det tog ett bra tag innan förbundskapten Pia Sundhage och de svenska spelarna kom och mötte pressen efter matchen. Det var mycket att smälta efter kvällens insats mot Schweiz.
Nilla Fischer, påtagligt deppig efter förlusten mot Schweiz. Foto: Anders Henriksson

– Vi är såklart besvikna, vi släpper in tre mål, säger Pia Sundhage direkt.

Hon är tydlig med att det som presterades på planen idag inte duger. Varken försvar eller anfall. Det hon är noga med att framföra är också att försvarsspelet är hela lagets ansvar. Hon vill inte att allt läggs på den fyrbackslinje som var på planen idag. Hon menar att de inte vinner boll på mittfältet tillräckligt ofta.
– Hade vi gjort det så kanske den här fyrbackslinjens spel hade sett helt annorlunda ut, säger hon.

När det gäller anfallsspelet tycker hon att det stundtals är riktigt intressant efter som det då håller väldigt hög klass. Men hon menar också att det dippar alldeles för lågt.
– Frågan vi får ställa oss är vad för anfallsspel vi mäktar med för att gå vidare från gruppspelet i VM. Det är den stora frågan, säger Pia Sundhage.

En given fråga gällde valet av Charlotte Rohlin som mittback. Utifrån vad hon visat på de två träningar de haft här i Eskilstuna och hennes spel i Linköping tyckte Sundhage att hon var det givna alternativet. Hon ville gärna se Lina Nilsson - Charlotte Rohlin - Nilla Fischer - Elin Rubensson spela ihop i 90 minuter, men nu är hon inte säker på att det kommer att bli samma startelva mot Danmark på onsdag. Det finns en del att fundera på, men hon återkommer till att det inte vore juste att lägga allt ansvar för försvaret enbart på backarna.

Även Nilla Fischer var besviken efter matchen:
– Jag tycker inte vi är tillräckligt bra i matchen i stort. Vi tappar mycket boll och låter dem spela igenom oss för enkelt, säger hon.

Liksom Charlotte Rohlin:
–Det var en total kollaps från hela laget. Vi var verkligen inte på topp. Schweiz var mycket bättre än oss idag, säger Rohlin.

Hedvig Lindahl stod i målet och det hon var mest nöjd med var att hon inte hade några problem med kroppen. Ingen smärta i fingret och inga bekymmer med höfterna.
– Jag åt inte ens Voltaren inför matchen, säger hon.

När det gällde själva spelet var tongångarna inte lika positiva. Hedvig upplevde det som att Schweiz var mer aggressiva än Sverige och att de ville vinna lite mer än vad Sverige ville det idag.
– De får bättre lägen att göra mål. Stundtals styr vi lite tycker jag och vi får ett mål. Andra halvlek spelar vi ganska jämnt med dem, men över 90 minuter så är Schweiz bättre tycker jag.


En anledning tror Hedvig kan vara att de i pratet om det nya spelsystemet glömt bort det klassiska, bra svenska försvarsspelet.
– Vi ska inte glömma bort det nya vi lärt oss, men man får inte tappa bort grunderna heller, säger hon.

Lindahl tycker att backlinjen ställdes inför svåra situationer idag eftersom Sverige inte riktigt kunde lösa att komma förbi Schweiz första press.
– Vi får inte den där tryggheten idag när det blir bolltapp och omställning, säger den svenska målvakten.

Hedvig tycker att hon själv hamnar i svåra situationer och att det uppstår svårbedömda lägen.
– Jag tycker att målen de gör är fina avslut, men det är klart att man alltid ställer sig frågan ”vad kunde jag gjort annorlunda?” och den analysen ska jag göra med målvaktstränaren.

Hon pratar om att det är viktigt att komma rätt i sin timing och hon är kritisk mot sig själv när det gäller sina tillslag.
– De var för bedrövliga idag. Jag måste hitta rätt skor för underlaget också. Det finns saker att jobba på, säger hon.

Dagens match spelades på konstgräs, precis som det kommer att vara i Kanada.
– Jag ser inga problem med det, även om jag kommer från spel på gräs nu. Konstgräs i allmänhet blir ett bra spel och många är vana vid det så jag tror att det kan komma att passa vårt lag bra. Det behövs lite inkörning på det. Det går lite snabbare och blir lite annorlunda, men det kommer vi att lägga tid på i Kanada så det kommer vi att komma in i. Jag är inte orolig, avslutar hon.

Spelare och ledare lämnar Stadion för att äta och därefter åka direkt till Stockholm. Där väntar två dagar av träning innan nästa match som är mot Danmark på Tele2 Arena på onsdag kväll.

Mark 2015-04-29 21:05

"In med Sembrant."

kjell43 2015-04-06 08:52

Kul med lite ironi, eller hur Mark?

Mark 2015-04-06 10:35

"Kul att du engagerar i damfotboll i varje fall!"

Thorsten Frennstedt 2015-04-06 10:23

Tycker jag känner igen mönstret. Inför ett stort mästerskap gäller att inte bli skadad så att man inte blir uttagen i truppen. I så fall lär det bli repris mot Danmark på onsdag.

Martin 2015-04-06 23:15

Kan nog ligga en hel del i det då väl Sundhage om jag förstått det rätt har spikat nästan alla platser i truppen redan innan dessa matcher och att de spelare som känner på sig att de är utvalda inte kommer riskera något genom att gå in 100 %.

Hur som helst lär det krävas ett bättre organiserat försvarsspel och lägre stående backlinje om inte Danmark med en Harder i målform ska straffa oss lika hårt som Schweiz gjorde.

mia.e. 2015-04-07 13:21

Vi kollar ny match på onsdag igen. Och sedan i Kanada. Jag hoppas och tror på hela landslaget, från våra förbundskaptener till laget på och vid sidan av planen till all personal runt omkring. Samtidigt som man vet att de har den tuffaste uppgiften någonsin framför sig där borta i VM, med de 2-3 dagars sammanhängande tid landslaget haft åt gången till förberedelse, någon femdagars sejour, att spela ihop laget, eller "jell the team" (som Canadas Herdman kallar det; tiden ett lag behöver för att hitta ett hållbart 'flow' tillsammans i spelet ute på planen, eller ett bra samspel - vad all kritik mot Sverige verkar gälla). Till det alla ideala förväntningar/krav laget och ledningen "bombas" med via media, nu "måste de" eller "borde de" göra si eller så, förväntningar som ibland - rätt ofta - tycks bortse helt från de realistiska förutsättningarna som finns - är tillhanda - att kunna förverkliga dem... Finns det tid tilldelat för allt det arbete de förväntas göra på detta eller detta område?

Å ena sidan vill man som supporter alltid säga "medalj!", det är inte ett orealistiskt mål för Sverige utifrån tidigare mästerskap, å andra sidan har vi ett annat lag och har inte haft de bästa förutsättningarna - det har känts som det har funnits (och finns?) ett "motstånd" mot VM-förberedelserna som man inte förväntat sig, från början av VM-kvalet till ...ja, hörde vi inte nått ditåt bara senast häromveckan?

Med VM hoppas man på det bästa, men blir det inte det bästa (en medalj av någon valör), så kommer inte jag att 'döma' eller klandra någon i landslaget för det. Jag kommer att sörja motsättningarna mellan "representativt" (traditionen i vår svenska damfotboll & landslagsfotboll) och "kommersiellt" (CL, bara CL) i svensk damfotboll och hur det skadar 'den goa stämningen' som skulle kunna finnas kring damfotbollen som sport i Sverige. Jag tror inte en kommersiell fotboll utan tradition eller historia - eller respekt för den och de människor som representerar den - ger damfotbollen någon som helst framtid i Sverige. Inte kommer den att locka någon publik heller som uppskattar sporten för dess eget värde, eftersom det inte finns någon igenkänning eller "connect" i tillfälliga projekt med okända människor som dyker upp och försvinner om vartannat, utan den röda tråden - eller blågula, kanske - som damlandslaget är i svensk damfotboll...

En förlorad match, inget att sörja över, det har hänt förr, kommer att hända igen, en del av fotbollen... Bara att komma igen, som landslaget har gjort förr, så många gånger!

Stort hjärta där Frennstedt, det gillar jag. Om jag förstod rätt. Lite gardering och reservation. 'Dålig generalrepetition' och allt det där... ;) Det är tufft att hinna helomvändning redan till onsdag, hinna med "bryta ihop och komma igen". Hoppas på vinst, lite revansch-känsla på en förlust skulle kännas gott, men en bra match är viktigast. Oavsett hur laget lyckas på onsdag, så byter man ju inte landslag, en tradition - det är i med- och motgång! Efter onsdag är det Kanada!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.