Svensk besvikelse efter matchen mot Schweiz

Det tog ett bra tag innan förbundskapten Pia Sundhage och de svenska spelarna kom och mötte pressen efter matchen. Det var mycket att smälta efter kvällens insats mot Schweiz.
Nilla Fischer, påtagligt deppig efter förlusten mot Schweiz. Foto: Anders Henriksson

– Vi är såklart besvikna, vi släpper in tre mål, säger Pia Sundhage direkt.

Hon är tydlig med att det som presterades på planen idag inte duger. Varken försvar eller anfall. Det hon är noga med att framföra är också att försvarsspelet är hela lagets ansvar. Hon vill inte att allt läggs på den fyrbackslinje som var på planen idag. Hon menar att de inte vinner boll på mittfältet tillräckligt ofta.
– Hade vi gjort det så kanske den här fyrbackslinjens spel hade sett helt annorlunda ut, säger hon.

När det gäller anfallsspelet tycker hon att det stundtals är riktigt intressant efter som det då håller väldigt hög klass. Men hon menar också att det dippar alldeles för lågt.
– Frågan vi får ställa oss är vad för anfallsspel vi mäktar med för att gå vidare från gruppspelet i VM. Det är den stora frågan, säger Pia Sundhage.

En given fråga gällde valet av Charlotte Rohlin som mittback. Utifrån vad hon visat på de två träningar de haft här i Eskilstuna och hennes spel i Linköping tyckte Sundhage att hon var det givna alternativet. Hon ville gärna se Lina Nilsson - Charlotte Rohlin - Nilla Fischer - Elin Rubensson spela ihop i 90 minuter, men nu är hon inte säker på att det kommer att bli samma startelva mot Danmark på onsdag. Det finns en del att fundera på, men hon återkommer till att det inte vore juste att lägga allt ansvar för försvaret enbart på backarna.

Även Nilla Fischer var besviken efter matchen:
– Jag tycker inte vi är tillräckligt bra i matchen i stort. Vi tappar mycket boll och låter dem spela igenom oss för enkelt, säger hon.

Liksom Charlotte Rohlin:
–Det var en total kollaps från hela laget. Vi var verkligen inte på topp. Schweiz var mycket bättre än oss idag, säger Rohlin.

Hedvig Lindahl stod i målet och det hon var mest nöjd med var att hon inte hade några problem med kroppen. Ingen smärta i fingret och inga bekymmer med höfterna.
– Jag åt inte ens Voltaren inför matchen, säger hon.

När det gällde själva spelet var tongångarna inte lika positiva. Hedvig upplevde det som att Schweiz var mer aggressiva än Sverige och att de ville vinna lite mer än vad Sverige ville det idag.
– De får bättre lägen att göra mål. Stundtals styr vi lite tycker jag och vi får ett mål. Andra halvlek spelar vi ganska jämnt med dem, men över 90 minuter så är Schweiz bättre tycker jag.


En anledning tror Hedvig kan vara att de i pratet om det nya spelsystemet glömt bort det klassiska, bra svenska försvarsspelet.
– Vi ska inte glömma bort det nya vi lärt oss, men man får inte tappa bort grunderna heller, säger hon.

Lindahl tycker att backlinjen ställdes inför svåra situationer idag eftersom Sverige inte riktigt kunde lösa att komma förbi Schweiz första press.
– Vi får inte den där tryggheten idag när det blir bolltapp och omställning, säger den svenska målvakten.

Hedvig tycker att hon själv hamnar i svåra situationer och att det uppstår svårbedömda lägen.
– Jag tycker att målen de gör är fina avslut, men det är klart att man alltid ställer sig frågan ”vad kunde jag gjort annorlunda?” och den analysen ska jag göra med målvaktstränaren.

Hon pratar om att det är viktigt att komma rätt i sin timing och hon är kritisk mot sig själv när det gäller sina tillslag.
– De var för bedrövliga idag. Jag måste hitta rätt skor för underlaget också. Det finns saker att jobba på, säger hon.

Dagens match spelades på konstgräs, precis som det kommer att vara i Kanada.
– Jag ser inga problem med det, även om jag kommer från spel på gräs nu. Konstgräs i allmänhet blir ett bra spel och många är vana vid det så jag tror att det kan komma att passa vårt lag bra. Det behövs lite inkörning på det. Det går lite snabbare och blir lite annorlunda, men det kommer vi att lägga tid på i Kanada så det kommer vi att komma in i. Jag är inte orolig, avslutar hon.

Spelare och ledare lämnar Stadion för att äta och därefter åka direkt till Stockholm. Där väntar två dagar av träning innan nästa match som är mot Danmark på Tele2 Arena på onsdag kväll.

Mark 2015-04-29 21:05

"In med Sembrant."

kjell43 2015-04-06 08:52

Kul med lite ironi, eller hur Mark?

Mark 2015-04-06 10:35

"Kul att du engagerar i damfotboll i varje fall!"

Thorsten Frennstedt 2015-04-06 10:23

Tycker jag känner igen mönstret. Inför ett stort mästerskap gäller att inte bli skadad så att man inte blir uttagen i truppen. I så fall lär det bli repris mot Danmark på onsdag.

Martin 2015-04-06 23:15

Kan nog ligga en hel del i det då väl Sundhage om jag förstått det rätt har spikat nästan alla platser i truppen redan innan dessa matcher och att de spelare som känner på sig att de är utvalda inte kommer riskera något genom att gå in 100 %.

Hur som helst lär det krävas ett bättre organiserat försvarsspel och lägre stående backlinje om inte Danmark med en Harder i målform ska straffa oss lika hårt som Schweiz gjorde.

mia.e. 2015-04-07 13:21

Vi kollar ny match på onsdag igen. Och sedan i Kanada. Jag hoppas och tror på hela landslaget, från våra förbundskaptener till laget på och vid sidan av planen till all personal runt omkring. Samtidigt som man vet att de har den tuffaste uppgiften någonsin framför sig där borta i VM, med de 2-3 dagars sammanhängande tid landslaget haft åt gången till förberedelse, någon femdagars sejour, att spela ihop laget, eller "jell the team" (som Canadas Herdman kallar det; tiden ett lag behöver för att hitta ett hållbart 'flow' tillsammans i spelet ute på planen, eller ett bra samspel - vad all kritik mot Sverige verkar gälla). Till det alla ideala förväntningar/krav laget och ledningen "bombas" med via media, nu "måste de" eller "borde de" göra si eller så, förväntningar som ibland - rätt ofta - tycks bortse helt från de realistiska förutsättningarna som finns - är tillhanda - att kunna förverkliga dem... Finns det tid tilldelat för allt det arbete de förväntas göra på detta eller detta område?

Å ena sidan vill man som supporter alltid säga "medalj!", det är inte ett orealistiskt mål för Sverige utifrån tidigare mästerskap, å andra sidan har vi ett annat lag och har inte haft de bästa förutsättningarna - det har känts som det har funnits (och finns?) ett "motstånd" mot VM-förberedelserna som man inte förväntat sig, från början av VM-kvalet till ...ja, hörde vi inte nått ditåt bara senast häromveckan?

Med VM hoppas man på det bästa, men blir det inte det bästa (en medalj av någon valör), så kommer inte jag att 'döma' eller klandra någon i landslaget för det. Jag kommer att sörja motsättningarna mellan "representativt" (traditionen i vår svenska damfotboll & landslagsfotboll) och "kommersiellt" (CL, bara CL) i svensk damfotboll och hur det skadar 'den goa stämningen' som skulle kunna finnas kring damfotbollen som sport i Sverige. Jag tror inte en kommersiell fotboll utan tradition eller historia - eller respekt för den och de människor som representerar den - ger damfotbollen någon som helst framtid i Sverige. Inte kommer den att locka någon publik heller som uppskattar sporten för dess eget värde, eftersom det inte finns någon igenkänning eller "connect" i tillfälliga projekt med okända människor som dyker upp och försvinner om vartannat, utan den röda tråden - eller blågula, kanske - som damlandslaget är i svensk damfotboll...

En förlorad match, inget att sörja över, det har hänt förr, kommer att hända igen, en del av fotbollen... Bara att komma igen, som landslaget har gjort förr, så många gånger!

Stort hjärta där Frennstedt, det gillar jag. Om jag förstod rätt. Lite gardering och reservation. 'Dålig generalrepetition' och allt det där... ;) Det är tufft att hinna helomvändning redan till onsdag, hinna med "bryta ihop och komma igen". Hoppas på vinst, lite revansch-känsla på en förlust skulle kännas gott, men en bra match är viktigast. Oavsett hur laget lyckas på onsdag, så byter man ju inte landslag, en tradition - det är i med- och motgång! Efter onsdag är det Kanada!

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.