FC Rosengård kvar på tronen

Eskilstuna United tog ledningen, vid slutsignalen var FC Rosengård fortfarande obesegrad serieledare. Gaelle Enganamouits fullträff följdes av Marta och Therese Sjögran-mål till 2-1 på Malmö IP.
Therese Sjögran får stora famnen av Anja Mittag efter att ha kvitterad till 1-1. FOTO: Christian Örnberg, Bildbyrån.

– Vi visar klass, tålamod och ett bra spel idag, sade Ramona Bachmann.

Rosengård ställde över Emma Berglund som fick krampkänningar på uppvärmningen. Ramona Bachmann hade förkylning i kroppen men spelade som ett av många VM-aktuella namn på konstgräset.

Yrkeskonsten i seriefinalen bestod i att ha fullt fokus i nuet istället för att låta tankarna flyga i väg över Atlanten.
– Hittills har det inte varit så svårt men det blir mer och frågor från folk runtomkring som undrar hur det känns. Om jag hade funderat på VM redan nu hade det inte gått så bra som det gjort i Rosengård, log hon.

Gaelle Enganamouit, vars lagkamrater i Kamerun redan landat i Kanada, var lika klart här och nu där hon dröjde sig kvar på offensiv planhalva i början av matchen.


Petra Larsson vann bollen och skickade i väg en passning mot Enganamouit som i sin tur sprintade sig fri från Amanda Ilestedt, 0-1 dök upp som en kalldusch mellan solsken och skurar.

Eskilstuna och Enganamouit fick ytterligare en möjlighet när Zecira Musovic feltimade en utrusning, men det var för många försvarare emellan för att avslutet skulle hitta fram.

Rosengårds passningsspel hade förbättringspotential, för snävt och feladresserat en god stund.
Ramona Bachmann var ett bländande undantag med sprakande korta tillslag, hade hon bara unnat sig att titta upp och tänka efter någon halvsekund till hade Rosengård replikerat snabbt på underläget.
Med kvarten spelad fick Emelie Lundberg verkligen börja göra skäl för målvaktslönen, en lysande blixtparad följdes av mer ryggmärgsagerande.
Kvitteringsmålet hade Lundberg inga utsikter att avvärja. Ali Riley drev bollen längs kanten och slog ett perfekt inlägg som Marta nickade in efter någon slags småhopp.

1-1 i matchen, slutminuterna i första halvlek innehöll också ett avsnitt av framtidskaraktär. Uniteds Petra Larsson fick gult kort när hon gick hårt åt målskytten och är avstängd i vårens sista match.
Men som sagt, här och nu premierades under söndagskvällen.

Tillbakadraget Eskilstuna tappade poängen
Efter paus såg Eskilstuna ut att vela slå vakt om poängen till varje pris, lyfte sällan laget utom på fasta situationer.
–Vi tyckte att vi öppnar upp för stora ytor i vårt försvarspel i första halvlek, var illa ute, sade tränaren Viktor Eriksson.

Ramona Bachmann:
– Jag tror att de känner att vi är det spelförande laget. Det är svårt att sätta press på oss om man inte är säker på att vinna bollen, vi är bra på att spela oss ur press.

Den backande bortataktiken straffade sig, Kirsten van de Ven luckrade upp med distansskott och Anja Mittag krigade på inne i boxen. Därifrån frispelade hon Therese Sjögran till 2-1 efter 60 minuter.

Emelie Lundbergs pondus och närvaro var fortfarande stark, Eskilstunakeepern summerar snart sina gedigna matcher under vårsäsongen.
– Emelie räddade oss ett antal gånger. Hon hade det tuffare förra veckan mot Piteå, nu visar hon vilken duktig målvakt hon är, sade Viktor Eriksson.

Utespelarna kunde däremot inte förändra underläget. Inhopparen Felicia Karlsson försökte men desperationen i chansbollarna mot fartspelaren på topp sken igenom.
– Vi försöker att forcera och lyckas väl, även om vi inte kan vaska fram några målchanser, sade Unitedtränaren.

Rosengård dominerade och vann välförtjänt över serietrean.
– 13-3 i skott på mål och vi vinner 2-1. Vi kanske skulle ha gjort något mål till, men spelmässigt var det kanske vår bästa prestation över 90 minuter, sade Markus Tilly till sist.

Martin 2015-05-17 23:41

Med facit i hand var det förstås helt fel av Eskilstuna att bli så avvaktande i 2:a halvlek och från tv-soffan hade jag inte alls samma känsla som Eskilstuna-tränaren angående första halvlek där jag tycker hans lag hade bra koll så när som vid det sena målet där man blev passiva.

Överhuvudtaget känns det som om många lag inte vågar tro på sig själva när de möter Rosengård och om det här var lagets bästa 90 minuter för säsongen (som tränare Tilly hävdar) är jag chockad att de fortfarande är utan poängtapp.

Mark 2015-05-19 15:53

"."

Tonny 2015-05-18 10:11

Håller med Martin, det verkar som många lag sätter sig i underläge mot Rosengård innan de ens kliver in på planen.

Jag har sett Rosengård mot Umeå och mot Eskilstuna och är verkligen förvånad. Det man ser på planen stämmer inte med det man ser i serietabellen.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.