Sveriges VM-trupp, här är den...

Förbundskapten Pia Sundhage och assisterande Lilie Persson presenterade på måndageftermiddagen Sveriges VM-trupp. Först på morgonen efter att ha gjort sina sista överväganden sade Pia att - så här får det bii, när formbesked vägts mot läkningstid för skadade spelare.

Målvakter
Carola Söberg, KIF Örebro
Hedvig Lindahl, Chelsea FC
Hilda Carlén, Piteå IF

Backar
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Emma Berglund, FC Rosengård
Charlotte Rohlin, Linköpings FC
Lina Nilsson, FC Rosengård
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Sara Thunebro, Eskilstuna United

Mittfältare/forwards
Caroline Seger, Paris Saint-Germain
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Therese Sjögran, FC Rosengård
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain
Linda Sembrant, Montpellier
Sofia Jakobsson, Montpellier
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Elin Rubensson.Kopparbergs/Göteborg
Lisa Dahlkvist, KIF Örebro
Olivia Schough, Eskilstuna United
Malin Diaz, Eskilstuna United
Emma Lund, AIK
Jenny Hjohlman, Umeå IK
Emilia Appelqvist, Piteå IF

Reserver: Marja Banusic, Chelsea FC Mimmi Löfwenius, LSK Kvinner

Thorsten Frennstedt 2015-05-11 18:00

Överraskningar?
Hilda Carlén. På just målvaktsposten chansar man inte, rutinen vägde mot Zecira Musovic som är Sveriges bästa målvakt i nuläget..
Chansningar kan gå hem i anfall. Jag är ändå överraskad av valet av Olivia Schough och Emma Lund. Mimmi Löfwenius som får följa med som reserv? Nej inte så överraskad när jag läste om henne på damfotboll.com för några dagar sedan

Martin 2015-05-11 18:41

En totalt fantasilös trupp och vad gäller avvägningar är det ju tyvärr enkelt att konstatera att skadeläget väger tyngre för vissa än för andra och att form är något man i princip struntat i. Var orolig inför att truppen skulle presenteras och nu är jag i princip säker på att det inte blir medalj och att det t o m finns risk för en tidig sorti i mästerskapet.

Sverige står och faller med den just nu skadade Dahlqvist, bakom henne finns egentligen ingenting att sätta in på mittfältet bredvid givna Seger. Att inte chansa med en formtoppad Petra Larsson i detta läge är svagt, där hade man fått en spelare med attityd och ett skott som är ett farligt offensivt vapen. En spelare motståndarna inte ser fram emot att möta men nu kommer vi istället fortsätta vara 'snälla Sverige' där motståndarna kan känns sig säkra.

Olivia Schough känns egentligen inte fel, tycker hon såg väldigt vass ut i premiärmatchen jag va o såg på Tunavallen, men att Emma Lundh kommer med på ... ja vadå egentligen ... är ju helt obegripligt.

Kul för Rohlin att få chansen trots skadorna med samtidigt svagt att Magdalena Ericsson inte får chansen att visa hon är spelaren som kan axla Thunebros roll i framtida landslag. Ser henne som klart bättre än Ilestedt och dessutom mer mångsidig då hon både kan spela till vänster och centralt i backlinjen.

Av tveksamheterna jag kunnat finna är ändå det värsta att inte Sofia Lundgren plockades in istället för Söberg, hon är en bättre målvakt på alla sätt och skulle kännas som en säker backup om Lindahl skulle skada sig eller d y l.

Rainer Fussgänger 2015-05-11 19:51

Ojojoj. Vad ska man säga? Någon skrev på Twitter att det här är den sämsta truppen Sverige mönstrat till ett mästerskap sedan 15 år tillbaka och jag trodde att det var kaxigt sagt. Men tittar man på uttagningen vil man hålla med.
Troligtvis vinner Pia VM-guld med denna grupp och bevisar att alla kritiker är blodiga amatörer och jag hoppas det blir så, jag skulle kunna leva med det.
Fantasilös sa Martin och jag lägger till att detta saknar visioner om framtiden. Som om världen skulle stanna den 5 juli i Vancouver, troligtvis ett datum där det svenska laget sedan en bra tid sitter hemma i fåtöljerna och följer finalen.
Många gamla lojaliteter och goa tjejer. Jag saknar den vision och kraft som Silvia Neid har, den mod att satsa på unga spelare som Maier, Leupolz, Däbritz, Bremer. Det kryllas av talang och de ges möjligheten att pröva sig. Ojoj.

Martin 2015-05-11 20:29

Kan ju skriva under på att jag skulle kunna leva med ett VM-guld även om det idiotförklarar mig själv. När man ser vilket ålderstyngt lag vi har, förmodligen den äldsta truppen i VM eller nära på i alla fall, så blir man ju riktigt orolig för framtiden för även om vi har en hel del potentiellt duktiga spelare i Sverige så måste de ju få chansen nån gång.

Då Sundhage är Sundhage borde jag inte vara förvånad, hon har tidigare visat att rutin är den viktigaste egenskapen hon ser hos en spelare och att hon är om möjligt värre än Dennerby när det kommer till 'personliga favoriter' syndromet. Jag är ändå grymt besviken då jag t o m tagit ledigt under VM för att kunna se så många matcher som möjligt när det nu känns högst osannolikt att jag får se våra svenska fotbollsdamer långt fram i turneringen.

Martin 2015-05-11 20:31

Dubbelpost

Mark 2015-05-11 22:59

"Ja då var det klart!"

Lenn 2015-05-13 13:56

Om man ser till Sveriges svagheter som visat sig hittills: 1 Hedvig kan bli överraskad av oväntade skott, hon måste vara på tå hela tiden. 2 Långbollar över Nilla F som kvicka anfallare kan utnyttja av den ytan som blir bakom henne. 3 Spelsystemet 4-1-3-2 där alla uppspel skall gå över 1:an t.ex.Seger. Hon blir hårt markerad och spelet faller helt. 4. Lisa D enormt bra i VM-11 men det var då. Hur är formen nu 4 år senare ? 5. Therese S klarar hon ett tufft mittfältsspel i VM. 6 Kosovari A likadant småskadad och får en stor arbetsroll på mittfältet. Hon tycker nog inte om hårt spel som det kan bli i VM. 7 Lite mer tekniskt spel i laget skulle nog inte skada. Nu är det slut på klagandet och hoppas att det går bra !

Thorsten Frennstedt 2015-05-12 15:55

Reflektion: När alla krönikörer och andra tyckare fått säga sitt verkar det som om bara en person inte förstått att ta ut rätt spelare, och just hon råkar vara förbundskapten. Stå på dig Pia!

The Observer 2015-05-12 18:43

Självklart kommer Sundhage att stå på sig, varför skulle hon inte göra det?

Vem blir skrämd av det här laget? Nja, sannolikt inte någon av VM:s medaljkandidater.

Som förbundskapten säger hon naturligtvis inte allt om varför vissa tagits ut och inte andra. En inblick i det spelet fick vi när hon tillfrågades om varför en som Sofia Lundgren inte var uttagen. Svaret: vem som gör vem bra (en av PS favoriter som vevas i all oändlighet). Med andra ord: Lindahl gillar inte Lundgren och för Lindahls sinnesfrid så tar Sundhage ut två sämre målvakter.

I övrigt? Javisst har Sundhage rätt att man måste chansa med några namn, men inte för många, särskilt med skador och skavanker. Att prata skador kan ses på minst två sätt: Sänka förväntningar på laget som en strategi - Sverige hanterar sällan favorittryck bra i något läge. Ett helt annat sätt att se på detta är att skadorna är en välsignelse för Sundhage. Det döljer att Sverige inte har mer än ett högst medelmåttigt landslag. Högst två-tre spelare skulle konkurrera om en plats i en startelva i ett All-star team. Det var väl inte dåligt? Det var B-uppställningen jag menade….

Angående uttagning av enskilda spelare så börjar Sundhage mer och mer likna sin föregångare och om det är ett gott tecken eller inte kan den fundera på som vill. Erfarenhet och rutin och några favoriter verkar vägleda Sundhage. Spetskvaliteter och att ha potential att förändra en matchbild är kanske underordnade i uttagningen.

Nu får vi se om tryggheten och den GOA KÄNSLAN räcker i VM! Sundhage har landat (på någon kroppsdel) och efter den förlängda smekmånaden och upptäckten att Sverige inte är USA när det gäller spelarmaterial och mentalitet har hon också mött motstånd från klubbarna - upplagt för sorti?

mia.e. 2015-05-13 23:39

Ja, jag säger detsamma: stå på dig, Pia!

(Inte för att jag tror att hon nödvändigtvis behöver höra det, för hon är ju inte alldeles ny inom damfotbollen, men för att väga upp lite här i kommentatorsfältet...)

Det spelar ju inte någon roll vem som är Förbundskaptenen som tar ut laget - tillsammans med ledarteamet, alla kring landslaget - eller hur truppen som presenteras ser ut - det blir ju alltid samma sak vid truppresentationer. Eller har någon media, någon expert, någonsin varit nöjd? Har vi haft ett samfällt: "ja, det är bra, så här gör vi" eller "ja, så här får det bli - därför att det här är de förutsättningarna vi har, det här ÄR de spelare vi vet har en förutsättning att spela bra för varandra ute där på planen". Det kan finnas bättre spelare, men EN spelare gör inte ett lag. Inte i damfotboll. Inte på VM nivå.

(...och vi vet att rutinerade spelare har spelat och kan spela under trycket av ett stort mästerskap och under ett publiktryck och en uppmärksamhet damfotbollspelare inte under några andra mästerskap upplever på samma sätt, men det kan ingen veta med helt nya spelare - även om de är fantastiskt duktiga där de har stor vana och rutin att spela vanligtvis, Pia kan inte "utveckla" några spelare under den tid hon har till förfogande, det är klubbarnas jobb - sas det tidigare i media - så hon måste gå efter spelare vi redan har och som hon eller folk omkring henne känner väl och tror på).

Det är tunt med spelare. Det finns många talanger som väntar på sin tur att ta en plats i klubblaget i Damallsvenskan, att spela regelbundet mot och med de bästa. Det är en realitet.

Jag tyckte om Lotta Schelins kommentar här någonstans nyligen, på svt.se kanske, om att hon har bestämt sig för att njuta av kommande VM... Det tycker jag att alla tjejerna ska göra! Det är som det är med skador/krämpor och det är så mycket som spelar in i hur det kan gå, så det är bara att ta det en dag och en match i taget. Göra sitt bästa och ge sitt mesta. Mer går inte. Jättekul om det går bra, men alla vet att förutsättningarna innan vårt lag - ! - åkte iväg inte var hundra. Ge järnet. Njut av tiden därborta!

mia.e. 2015-05-17 14:31

Rätt ska vara rätt - lyssnade på Schelin sist, men det var visst Seger som i intervju sa att hon hade bestämt sig för att njuta av kommande VM:et... En av Sveriges kaptener var det i alla fall... Båda kaptenerna intervjuade i Jane Björcks serie "Centrallinjen" på svt.se, sporten, inför Kanada 2015.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.