Sveriges VM-spioner har levererat

Att komma till ett mästerskap väl förberedd är en stor del i en eventuell framgång. I ett VM kan allt hända, men det gäller att ha så bra koll det går och sedan förbereda sig på det oväntade.

Vi har talat med tre spioner, Pia Sundhage och USA:s assisterande förbundskapten Tony Gustafsson med flera och de säger samma sak: de högst rakande lagen är favoriter, men det finns en bredd på utmanarna nu som inte funnits tidigare. En bra dag är det flera lag som kan slå ett topplag. De kanske inte kan hålla den höga nivån mästerskapet igenom, men de kan slå ut ”bättre” lag vilket gör att fler lag kan blanda sig i toppstriden.

Som en del av förberedelserna inför VM ingår att skaffa kunskap om motståndarna och det är vad de fyra spioner knutna till landslaget har gjort och fortsätter att göra under VM. Tre av dem har delat på gruppspelsmotståndarna och den fjärde börjar sitt jobb nu med att granska eventuella motståndare efter gruppspelet.

Så här tycker spionerna i korthet
Calle Barrling och Nigeria
F19-landslagets förbundskapten har haft ansvar för att studera Nigeria. Något som inte varit helt enkelt eftersom Nigeria inte spelar så många matcher. Tre träningsmatcher varav två inte var med full trupp och den senaste nyligen mot Kanada, var bakom stängda dörrar. Det som funnits till förfogande är VM-kvalmatcher från i höstas.
– Nigeria är ett lag som i defensiven lägger stor vikt vid sitt markeringsspel och smarta kombinationer i sitt anfallsspel. Man har bra intränade fasta situationer och där är Ebere en nyckelperson med sin vänsterfot.
Nigeria har varit med i alla sex VM med kvartsfinal som bästa placering (1999). Senast togs bara tre poäng och det var 1-0 segern mot Kanada i en betydelselös match. Det är ett ungt lag som bygger på de spelare som varit framgångsrika i de tre senaste U20-VM.

John Natale och USA
Den som spanat på USA är amerikanen John Natale som ingick i Pia Sundhages stab både i Boston och i Philadelphia. Han var även med som videoanalytiker för USA under de framgångsrika mästerskapen VM 2011 (silver) och OS 2012 (guld).
USA har varit samlat väldigt länge inför VM och det är ingen tvekan om att laget går för guld med allt man har. Pia Sundhage själv känner ju det amerikanska laget väl efter sina år som förbundskapten där och USA har en svensk som assisterande förbundskapten i Tony Gustavsson.
– Det finns risk för att när två lag känner varandra väl kan det bli att man stryper varandras styrkor. Det kan då bli en sådär tät och statisk match, men å andra sidan är det två lag som profilerar och prioriterar anfallsspel, så vi kan hoppas på en öppen och fartfylld match i alla fall, säger Tony Gustavsson.

Thomas Dennerby och Australien
Sveriges förre förbundskapten Thomas Dennerby har ägnat sig åt att studera Australien. Han har funnit ett lag med kreativa, spelskickliga spelare som är passningsorienterade. Deras kreativitet i anfall gör att de ibland finner sig i positioner som gör det svårt att hinna hem till försvar.
– Sveriges melodi blir att använda sig av sina snabba omställningar, som varit bra under många år, säger Thomas Dennerby.
Han har analyserat sju matcher och det har kokats ner till en 8 minuters film. När spelarna sedan ska ta del av det har det kortats ner ytterligare till kanske mellan två och tre minuter.
Eftersom Sverige möter Australien i gruppspelets sista omgång kommer det ju även finnas möjligheter att se Australiens matcher mot USA och Nigeria för att kolla om laget är lika frejdigt i mästerskapsmatcher som på träningsmatcher och i träningsturneringar.
Under VM kommer Thomas Dennerby att vara i Edmonton, Vancouver och Montreal och spionera vidare. I grupp A bevakar han Kanada och Holland och i grupp C bevakar han Japan, Schweiz, Ecuador och Kamerun. Sedan skickas rapporter på de lag som går till slutspel till landslagsledningen.
Vill du höra mer om Thomas Dennerbys Australienkoll och hur det arbetet har gått till så rekommenderar vi vår pod Split vision där avsnitt 14 kommer att ladda upp inför matchen mot Australien bland annat med en intervju med Thomas Dennerby. Finns ute 17:e juni.
I avsnittet före hör du Tony Gustavsson inför USA-matchen. Ute 11 juni.

Anna Signeul och kommande motståndare
En som inte börjat sitt spionerande, förrän nu när det drar igång, är Anna Signeul. Hon kommer att hålla ögonen på Tysklands grupp där även Norge, Elfenbenskusten och Thailand spelar och på Kinas grupp där Kanada, Nya Zeeland och Holland spelar.
Anna Sigenul har förvisso inte spionerat nu före VM, men en hel del internationell fotboll har hon ändå sett i sin roll som Skottlands förbundskapten. Senast i matchen mot Frankrike som Skottland förlorade med 1-0.

Materialet om Nigeria, USA och Australien är överlämnat till Pia Sundhage och Lilie Persson för vidare förmedling till truppen. Ögon och öron finns på läktare runt om i Kanada under gruppspelet. Det är en trygghet för den svenska truppen och vi kan alla vila lugnt i att allt görs som göras kan när det gäller spionerande förberedelser. Så nu är det bara att ta ett djupt andetag och bänka sig framför TV:n och låta festen börja.

P.S.
Split vision laddar inför gruppspelet med tre specialavsnitt. Lyssna på
iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/split-vision/id984905879?mt=2
eller
Acast: http://acast.com/splitvision

Text: Karin Löwing

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.