Linköping bytte till sig segern i seriefinalen

Med en mäktig slutforcering fick Linköping de svenska mästarna på fall. Lyckade byten bidrog till segern, Mariann Gajhede Knudsens inhopp förgyllde kvällen med det avgörande målet.
Två händer i luften efter två LFC-mål. Matchvinnaren Mariann Gajhede Knudsen jublar.

– En jätteskön seger för oss och jag tycker att vi förtjänar den, sade hon.

Hemmalaget hade vinden i ryggen och dominerade en mållös första halvlek. När lagen kom ut på plan igen vände spelet och LFC fick ett baklängesmål att hantera.

Rosengård utnyttjade större ytor en stund, innan Linköpings lagledning lanserade genidraget.

Dubbelbyte, in med Fridolina Rolfö och Mariann Gajhede Knudsen på en gång. Med tiden var initiativet återvunnet.
– Jag får ge en eloge till min assisterande. Vi hade en bra diskussion innan, ville ha in båda. Frågan var bara på vilket sätt, mös Martin Sjögren som gav klara direktiv vid sidlinjen.

– Vi ville bli bättre på att hålla i bollen högre upp i plan. Det lyckas vi med, kan flytta ner Kristine (Minde) så att hon kan komma bakifrån med speed och Pernille (Harder) blir bättre rättvänd. Vi får fler spelare längre fram, konstaterade Mariann Gajhede Knudsen.

Fridolina Rolfö avlossade sina skott flitigt och farligt, Mariann Gajhede Knudsen visade offensiv pondus. Efter Claudia Netos kvittering lossnade allt, Linköping hade allt att vinna och förutsättningarna hade förändrats. Hemmabytena hade positiv klang, gästernas var i viss mån framtvingade.
– 1-1 med fem plus tillägg kvar. Då kände vi: hur ofta har vi läget att kunna spela mot Rosengård med Bachmann och Asante utbytt, sade Martin Sjögren.

Hur nöjd är du med att ni fortsätter vara ett spöke för Rosengård?
– Ja, vi har en tydlig plan när vi möter dem. Deras mål kommer snöpligt, tidigt i andra halvlek efter en tillknäppt första halvlek med två lag som har respekt för varandra, summerade en nöjd tränare.

Han undkom galant frågor om effektivitet efteråt.

– Visst, vi hade kunnat göra fler mål idag. Men 1-1 förändrar matchbilden och vi gör två mål på ett lag som varit överlägset bäst i Sverige över en lång period.

Mariann Gajhede Knudsens fullträff där hon arbetade fram bollen med hjälp av en liggande Kristine Minde fullbordade kämpasegern.
– Jag är väldigt glad, tillsammans med alla andra. Nu hänger vi på i toppen, sade hon.

Bara målskillnad skiljer er från Rosengård nu, hur ser du framtiden an?
– Vi är inte ens halvvägs men ligger bra till. Några matcher i våras kunde vi ha gjort bättre men just nu lyckas vi ofta med vårt spel.

Text: Fredrik Hasselgren
Foto. Andreas Fröberg/Bildbyrån

Rufus 2015-07-23 13:21

Intressant Twitter-kommentar av Linköpings FC:s förre klubbdirektör Anders Mäki:
"Underbar match på Linköping Arena ikväll mellan två lag [LFC o. FCR] som båda är bättre än det svenska landslaget."

mia.e. 2015-07-24 11:07

N ä s t bästa lagen, när Anders Mäki - och Rufus? - ännu inte har fått dispens att spela med i damserien (om ordet "dam" nu ännu får användas). När den dispensen kommer - allt är möjligt under J/S B:s era, om det säljer konstgräsmattor - kommer Anders Mäki och hans polare ha valt tjejerna de vill spela med. De kommer från hela världen, för i klubbfotbollen drar man inte gränser på samma sätt som landslagen har begränsningar att förhålla sig till. (Hur ser en "no limits" sport ut? Hur kul är den att följa som publik? Ta, säg, boxning, en sport killar brukar känna till, som ett exempel... Boxning UTAN en markerad, avgränsad ring - för repen runt omkring ringen är en "begränsning" - kan lika lätt förvandlas till ett Marathonlopp; en tuggande Tyson - "mest muskler" - jagar sin utmanare genom staden, landet, världen... Och efter jagar domare och tidtagare för att ringa av ronderna... Inte den bästa boxaren - så namnger vi utövarna - i ringen, i rätt viktklass, men den snabbaste och uthålligaste löparen över en oavgränsad geografisk utsträckning vinner matchen. Och har utövarna en bil att tuta och köra i också så blir jakten genom stan - "boxningsmatchen" - ännu mer spännande, lite amerikansk biljakts-action över det hela - och genererar kanske, dessutom, mer lönsamma tv- och sponsorkontrakt åt "boxningen", då, som sport...)

Själv tycker jag att det finns en skönhet ("The Beautiful Game") i de begränsningar landslagsfotbollen har att förhålla sig till, de avgränsningar landslagsfotbollen sätter i "värvningen" till laget, för att det är spelreglerna, i alla länder. Landslagsfotboll är också en mätare på var vi står med fotbollsutbildningen i landet. Vi kan inte få - eller köpa - ALLT vi vill ha. Ibland måste en sport, det är en del av sporten, förhålla sig till det som ÄR. Ungdomslandslagen visar att vi upp till en viss ålder verkar hålla en bra nivå, men sedan i klivet upp till högsta serien (som är en förutsättning också för landslagsuttagningar på högsta nivån) tappar spelarna sugen, lägger av eller "stannar"/sinkas i utvecklingen av någon obegriplig anledning -- och så, menar några tydligen, står fotbollen på nationell/blågul högsta nivå, de bästa i landet, efter de svenska klubblagen Linköpings och Rosengårds spelartrupper i kvalitét... Varför det? Varför tar inte svenska landslaget ut Gajhede Knudsen, eller Neto eller Harder till vårt landslag? Eller Bachmann eller Asante? Eller Kristine Minde? Spelarna som nämns i texten här ovanför. Även om Rolfö är suverän, det lät som hon gjorde en kanonmatch, verkligen bidrog till spelbilden i matchen ovan - så kan hon inte ensam ta sig an USA:s eller Tysklands landslag... Eller Danmarks, eller Hollands eller Schweiz...
Läge att vända blicken mot klubbfotbollen på toppen ...igen? Vem är det Anders Mäki kritiserar, egentligen? Egen koja? Eget jobb? Något beröm för kvalitén på inhemsk högsta serie, det tänker man ska vara scenen för svenska/hemmafostrade spelare, upptagningsplatsen för ett svenskt landslag, känns det inte som... Träningen och utbildningen/utvecklingen på högsta nivå av svenska/svenskflaggade spelare som är aktuella för landslagsspel sköts av elitklubbarna, eller hur var det? I landslaget blir man bara uttagen, och spelar vad man lärt sig och utvecklat eller fått erfarenhet av under speltid i matchsituationer där man till vardags vistas, tyckte elitklubbarna? De som värvats till svensk klubbfotboll som färdiga spelare från andra länder, precis för att de håller toppnivå, hedrar danska, holländska, schweiziska, portugisiska och engelska klubblag...

Annars tycker jag också att Anders Mäkis tweet är lite intressant. Luktar det inte lite självberöm, hur äkta är det berömmet, utan ett tack till de klubbar som faktiskt fostrat spelarna som gör skillnad i LFC, och skulle han tweeta det om det inte motsvarar en jargong som finns i de kretsar han rört sig i...? Om han nu HAR tweetat det ovan citerade, för nivån - eller "klassen" - på tweet:et känns lite ...vad ska man säga ...på låg nivå. Jag trodde lite mer om honom, faktiskt. Efter att ha hört honom på radio i något annat sammanhang. Magplask. Ett 'svaghetstecken', på nått sätt. Vem har ett behov av att tweeta nått sådant? Någon som känner ett behov av uppskattning, ryggdunkningar av dem som omfattar den jargongen...? "Vi är bättre än de bästa"...

Utländsk klubbfotboll är bättre och smartare än Linköpings och Rosengårds hittillsvarande ledningar? Eftersom de faktiskt lyckats med något LFC och FCR själva misslyckats med? Om man ska tro på vad som tweetas...

Rufus 2015-07-24 19:02

Och ganska många utländska klubblag är mycket bättre än det osamspelta, av olika omständigheter hämmade svenska A-landslaget! Därom råder nog ingen tvekan. Innan de damallsvenska klubbarna och förbundet/landslagsledningen hittar en perfekt formel för samarbete kommer landslagsfotbollen att halka ner mot de lägre sfärerna. Jag tycket att Anders Mäki - låt vara något tillspetsat - slår huvudet på spiken. Det är ett faktum att spelkvalitet och underhållningsvärde när det gäller topplagens (Rosengård, Linköping, Eskilstuna, Göteborg) prestationer är vida överlägsna det man sett det sundhageska landslaget prestera - med något lysande undantag från någon halvlek- i senaste VM.

Heja svensk damfotboll!

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.