Lyckligt slut för Therese Sjögran

Det var finalstämning på Malmö ip trots att det saknas en match för FC Rosengård i Svenska Cupen. Men det var den sista och 426:e för Therese Sjögran i Malmö. Hon avslutade med sitt 82:a mål i den karriären på straff. FC Rosengård vann med 4-1 (1-1)
Therese Sjögran hissas av lagkamrater efter sista matchen. FOTO: Christian Örnberg, Bildbyrån.

Ramona Bachmann och Marta bjöd på finesser i bollbehandling, drog på sig större delen av Umeå-försvaret som emellertid lyckades täppa till de minsta luckor.

Mycket oväntat smög backen Hanna Glas upp på högerkanten och tog emot crosspassningen från Lisa Lanz, tvekade inte utan drog till i Zecira Musovics bortre kryss.

Umeå IK kontrollerade för en stund matchen, drog ner litet på tempot. Här är Rita Chikelu en stor tillgång och bollvinnare.

Malin Reuterwall i målet stod för matchens räddning när hon nådde Ramona Bachmanns nick i krysset ett par minuter efter UIKs ledningsmål.


I den 29:e minuten tippade hon Anita Asantes långskott över ribban. FC Rosengårds kvittering efter 37 minuter föregicks av hands på Lina Nilssons inlägg. Vem skulle lägga straffen om inte dagens huvudperson Therese Sjögran som satte bollen i krysset. Malin Reuterwall chansade på det hon inte skulle välja.

FCR skulle få ännu en straff i andra halvlek, oklart för vad, men den sköt Marta utanför. Mera välförtjänt var det att Marta några minuter senare avslutade ett mönsteranfall anlagt av Kirsten van de Ven och Ramona Bachmann. Men då brast det för UIK-tränaren Maria Bergkvist som hade synpunkter även på straffen och visades upp på läktaren.

Cupsemfinalen avgjordes efter en hörna, bollen gick ut till Amanda Ilestedt som dunkade bollen upp i nättaket bakom Malin Reuterwall till 3-1.

4-1 kanske antyder stor skillnad mellan FC Rosengård och Umeå IK. Skillnaden är i så fall att de båda före detta UIK:arna Ramona Bachmann och Marta numera spelar i FC Rosengård. Matchen var avgjord när FCR bytte dem och lät s k påläggskalvar få fullfölja matchen. Då såg det jämnare ut, men å andra sidan hade Marta och Ramona tröttat ut motståndarna.
Umeå IK kunde i kraft av sitt tidiga ledningsmål styra spelet från backlinjen och där imponerade Tuija Hyyrynen och Hanna Glas.
I Malin Reuterwall ser jag Sveriges nästa förstamålvakt i damlandslaget - utan att blinka.
I anfallet hade Jenny Hjohlman och Emmi Alanen några bra genombrott innan matchen punkterades av 3-1-målet. Emmis kamp med FCR-målvakten såg mera misstänkt ut som straff än den andra FCR tilldelades.

Kirsten van de Ven satte den spelmässiga punkten för föreställningen med ett välplacerat skott utifrån innan det som de 1.704 på läktarna mest kom för. Nämligen att få massivt hylla Therese Sjögran.
Det blev ärevarv och tack från andra spelare ur tidigare FCR- och LdB-generationer och publiken ville helst inte gå hem från denna magiska, smått historiska söndageftermiddag.

En personlig reflektion om Therese Sjögran. Jag såg henne första gångerna som ung lovande i Veberöds AIF, där för övrigt hennes bonuspappa var ledare, vidare i Kristianstad/Wä och sedan Malmö FF. "Terre" har inte varit de stora ordens spelare - hon har låtit sina kvicka fötter och spelsinne tala istället. Något får mig att likna henne vid legendariske Bosse Larsson, vilket är ungefär det finaste en Malmö-spelare kan få jämföras med. Sedan har jag sett Therese i ett otal damlandskamper från debutinhoppet mot USA i Chattanooga, inte alla hennes 214 på plats. Själv står jag på 335 i den statistiken - dock inte på plan.

Lenn 2015-07-12 22:45

Imponerande spel av FC R även Umeås mål var ett klassmål. FC R har ju landslagsspelare på alla positioner och ser starka ut. CUP-finalen mot Linköping där måste Roseng. vara favorit. Jag tippar 70 - 30 till Roseng. Riley imponerade med sitt spel, Marta också m.fl. Så cup guld till Malmö kan man räkna med

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.