Kryss även i Norrlandsderbyt

Det var två formstarka lag som möttes ikväll i det damallsvenska norrlandsderbyt mellan Umeå IK FF och Piteå FF. Precis som i våromgången delade lagen på poängen. Matchen var rätt intetsägande under den första halvleken men blixtrade till rejält under matchens andra halva. Slutresultatet skrevs till 2-2 efter 0-0 i halvtid inför 589 åskådare på Umeå Energi Arena.
Jenny Hjolman fixade kvittering mot Piteå med sina 2 mål. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Umeå inledde matchen bäst men lyckades inte få utdelning och successivt åt sig Piteå in i matchen. Några större farligheter bjöd dock inte den första halvleken på och 0-0 symboliserade väl händelserna under matchen så långt. Den andra halvleken hann dock inte mer än börja innan Piteå kunde ta ledningen. Efter att Umeå inte förmått rensa i eget straffområde hamnade bollen hos tidigare Umeåspelaren Hanna Pettersson som från snett bakom straffpunkten fick på ett löst men välplacerat skott vid Umeåmålvakten Malin Reuterwalls vänstra stolprot.
Sex minuter senare, i matchminut 53, fick vi se en av matchens verkliga delikatesser. På Piteås vänsterkant lyckades Elin Johansson ta sig förbi Umeås högerback Hanna Glas och slog ett hårt och precist inlägg som Hanna Pettersson mötte med pannan och nickade i mål, ett riktigt vackert mål.

I det läget såg Piteås fina segersvit med 4-0 mot Kopparbergs Göteborg och 3-0 mot Vittsjö ut att hålla i sig. Och detta trots att skytteligaledarens Pauline Hammarlund saknades p g a avstängning efter tre gula kort tidigare i år. Umeå samlade dock ihop sig och i den 75:e minuten hamnade bollen hos Jenny Hjohlman som efter en dragning i Piteås straffområde fick fritt skottläge och säkert placerade bollen invid Piteåmålvakten Hilda Carléns högra stolpe. Målet gav Umeå den energi som behövdes och bara fem minuter senare fick Umeå straff sedan bollen nickats på armen på Piteås mittbacksrese Faith Ikidi. På den tilldömda straffen visade Jenny Hjohlman inga tecken på dåliga nerver utan satte bollen otagbart i mål.

Efter Umeå kvitteringsmål till 2-2 hade Piteås inhoppare Lotta Ökvist ett skott i ribbans överkant och hemmalaget hade också ytterligare några chanser att göra fler mål. Umeås forcering på slutet blev dock resultatlös och matchen slutade rättvist 2-2.
Piteås tränare Stellan Carlsson var inte nöjd med att ha tappat en tvåmålsledning:
– Vi hade bra kontroll på matchen efter vårt andra mål men när Umeå litet slumpartat reducerar till 1-2 ändrar matchen karaktär och det blir mer krig än kontroll. Surt att tappa ledningen men vi tar trots allt med oss en poäng och det är ändå rätt okej.

Torbjörn Nordström, andretränare i Umeå, menade också att reduceringen till 1-2 hade stor betydelse:
– Det målet var förlösande för oss. Vi fick luft under vingarna vilket gjorde att vi kunde kriga oss till en poäng. Det var också viktigt för vår självkänsla att vi kunde jobba oss tillbaka och ta upp det underläge vi hade hamnat i.

Hanna Pettersson värvades från Umeå till Piteå inför säsongen 2011 och var nu än en gång tillbaka på sin gamla hemmaplan. Sina två mål till trots var inte helt nöjd efter matchen:
– Jag är halvt besviken på att vi tappar poäng när vi har en tvåmålsledning. Men Umeå är alltid ett svårspelat lag och dom är skickliga på att hålla i bollen och spelet.
I Piteå bör förutom tvåmålsskytten Hanna Pettersson även nämnas mittbacken Faith Ikidi som än en gång gör en mycket bra match. Är inte hon Sveriges bästa mittback för femtielfte året i rad? Umeås anfallsess Jenny Hjohlman visar fortsatt fin form och tillsammans med Rita Chikwelu på mittfältet ledde hon Umeå till poängen.

Umeå kom till spel utan Hanna Sandström som i sista stund innan matchstart ersattes av Sara Mellouk. Torbjörn Nordström förklarade:
– Hanna stukade foten på träningen igår och när hon hårt tejpad testade innan match idag beslöt vi oss för att inte chansa. Det ska inte vara någon större fara utan Hanna bör vara tillbaka till nästa match.
Båda lagen har tuffa matcher i nästa omgång. Piteå tar emot Rosengård den 30 augusti medan Umeå åker till Linköping 2 september. Upp till bevis för båda lagen med andra ord.
Text: Britta Åkerlund

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.