Linköping snuvat på serieledning - istället tung förlust

Solen på Behrn Arena stannade kvar i sinnet på KIF Örebro efter uddamålsseger med 2-1. Linköpings FC hade chans att närma sig serieledning, efter tvära kast på slutet skiljer nu fem poäng till täten.

På vägen till 2-1 ledde Örebro välförtjänt efter första halvlek, Linköping kvitterade lika logiskt tio minuter från slutet. Gästerna pressade sedan för ett avgörande men straffades av Julia Spetsmark som nätade efter en rapp kontring.

En laddad final, allt började desto lugnare,

Lagen hade bra koll på varandras offensiva verksamhet. Linköping försökte sig på spelvändningar där sista passningen stundtals blev lite för brant. Örebro var avvaktande men hade bra koll bakåt.

När hemmalaget började flyta på anfallsvågen var två spelare synnerligen inblandade. Ogonna Chukwudi både slet och spelade smart, valde kluriga framspelningar som ofta gick hem.

Michelle De Jongh agerade stabil och farlig kantspelare, slog inlägget som en helt omarkerad Lisa Dahlkvist måttade in till 1-0.

Målskytten var ett gott bud på en tredje vass hemma-aktör, sjätte fullträffen på åtta matcher.
– I KIF får jag spela i en roll där jag kommer högre upp i banan. En liknande roll som säsongen när jag spelade i Göteborg (2010) då gjorde jag också mycket mål (åtta stycken), sade hon till TV4.

Linköpings offensiv var väl omständlig före paus. Serietvåans startelva innehöll tre förändringar jämfört med senast och för en gångs skull var pusselbitarna kantiga.

Efter uppspel som bromsades upp, anfallare som inte kom loss innan motståndaren läst in spelvalen dök ett par möjligheter upp strax före halvtid.

Fridolina Rolfö passade Pernille Harder vars skott krävde utrusande målvakt och undannick på mållinjen för att avvärjas. Rolfö hade också ett friläge utan chans att ta avslutet efter en tveksam offsideavblåsning.

Kvitteringsjakten fortsatte med tydligare och rakare linjer i bättre LFC-anfall efter paus. Alla byten avklarade efter 70 minuter - Mariann Gajhede, Vera Diatel och Stina Blackstenius in med en del fart.

Spetsen saknades länge men kom med besked från inhopparna. Stina Blackstenius kastade loss längs kanten och skulle bara ta sig förbi, Mariann Gajhede Knudsen fick den strålande passningen som strök konstgrässtråna och hade en enklare uppgift att överlista Carola Söberg.

1-1 efter 80 minuter, upplagt för ännu ett bortamål med energin efter kvittering. Istället uppstod luckan för en ridklädd matchvinnare och Örebro klev upp som sexa i tabellen.

Linköpings andraplats hotas av Eskilstuna United på söndag kväll.

Professorn 2015-08-22 17:30

LFC hade inte sin bästa dag och inte domaren heller. Skandal att inte Chukwudi blev utvisad efter att ha kapat Harder. Istället fick LFC flera gula kort för småsaker. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

The Observer 2015-08-22 19:47

KIF gör det de kan med sitt spelarmaterial och nuvarande form. Ledningmålet var som står i referatet ovan logiskt efter att LFC inte lyckats med eget spel och gjort en mycket svag insats första 20 (precis det man VARJE gång säger att man fixa = vara vaken redan från början). Kvitteringen straffade KIF:s extremt destruktiva spel och maskande målvakt Söberg. I det läget var KIF i brygga och 1-2 låg nämare än 2-1. Sedan bjöd LFC in igen genom svagt spel i slutminuterna.

Ja, domaren: enstaka misstag är en sak, men här var det tyvärr värre än så. Jag tror aldrig jag sett en domare blåsa av ett par sekunder INNAN aviserad tilläggstid gått ut. Bara för att ta ett exempel.

LFC försöker tydligen rulla runt på alla (?) spelare för att fixa höstens spelschema. Det var inte bästa startelvan. Då går det som det går. Vad som eventuellt kommer verkar viktigare än att vinna match för match. Om Harder, Rolfö och inte minst Blackstenius varit på plan från start och hotat i djupled hade kvitteringen kommit tidigare och kanske också ett segermål. Det valde tränaren bort.

För KIF:s del verkar t o m en kvartsfinal avlägsen I kommande CL-spel.

Det fanns två giganter på plan, båda tillhörde LFC: Harder och Neto. Det hjälpte inte.

Tonny 2015-08-24 11:03

Tyvärr kan vi nog räkna bort LFC från guldstriden. De är alldeles för svaga på bortaplan för att kunna hänga med Rosengård och Eskilstuna. Det vore intressant att veta hur Sjögren tänker när han låter en av de spelarna med mest självförtroende och driv i sitt spel för tillfället börja på bänken.

Man får väl hoppas att domaren spenderade hela söndagen till att analyser sin insats i matchen och förhoppningsvis lärt sig något. Spelarna förtjänar en högre nivå än så.

Martin 2015-08-25 00:48

Jag tycker nog ändå att Sjögren o Co gör rätt som använder den breda trupp man har och det var ju faktiskt kollektivet som inte fungerade mot Örebro. Kanske hade det gjort skillnad om man startat med Blackstenius (som jag antar är spelaren som Tonny m fl syftar på) men kommer man ut på hälarna precis som mot Piteå och står för så svagt försvarsspel (vid båda målen) så vinner man inga matcher i Örebro.

Nu är det bara att bita ihop och försöka vinna nere i Vittsjö, en uppgift som var svår på förhand och förstås blir ännu tuffare med avstängningen på Neto efter ett av de mycket billiga korten som domare Westman vinkade så frikostigt med under 2:a halvlek. Jag kommer hålla fast vid att det var riktigt fegt av henne att inte våga visa ut Chukwudi i slutet av 1:a halvlek då hon för typ 5:e gången gick in väldigt sent och fult mot Harder som t o m får ta emot mer stryk än Marta brukar få göra.

Jag kommer nu hålla tummarna för att det blir en manlig domare i så många av LFC:s matcher som möjligt på slutet för damdomarna i serien håller tyvärr generellt en alldeles för dålig nivå och hinner inte med numer när tempot skruvats upp vilket missgynnar lagen som vill spela en ren underhållande fotboll.

The Observer 2015-08-25 11:53

Mmmm......Martin: Visst kan man kalla LFC:s spel i första 20 för en kollektiv kollaps, MEN det finns spelare som sjunker in i den kollektiva anonymiteten och det finns spelare som kan förändra en matchbild och som kan och ska göra mål. Tränaren i LFC utnyttjade inte den kapacitetsreserven som fanns i laget.

Och - om nu tränaren verkligen vill "rulla runt" på flera spelare, så finns det fler att välja på än de som nu oftast får speltid.

Näpp - starta med bästa elvan, gör byten när man tagit grepp om matchen och målprotokollet. Ett lag som LFC förlorar inte mot KIF med rätt inställning och utnyttjande av teknik och snabbhet. Nu gjorde man det - genom LFC:s "dubbelbjudning" - ej optimal startelva och usla första 20...

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.