Oviss toppmatch i norr

FC Rosengård sätter serieledningen på spel mot Piteå IF som aldrig varit bättre. Samma omdöme gäller för Emelie Lövgrens prestationer som klippa i mittförsvaret på sistone.
Emelie Lövgren i närkamp med Vittsjös Jane Ross. Foto: Bildbyrån

– Vi har haft en bra känsla hela året, säger hon till damfotboll.com.

Piteås stabila spel och förmågan att behålla lugnet har burit bra ända sedan säsongsstarten. Emelie Lövgren går lite längre tillbaks för att hitta orsaken.
– Det blev inte så stor ruljans bland spelarna. Två nya, Nina Jakobsson och Irma Helin, de andra 17 har spelat ihop i många fall mer än ett år och känner varandra bra. Kommunikationen funkar, både den tysta och den verbala, säger hon.

Hur hjälper det?
– Man har en annan tillit till varandra, alla jobbar stenhårt för vår spelidé.

Många har märkt Piteås målfarlighet. Åt andra hållet har det varit svårt för motståndarna att behålla inititativet när det rappa försvaret varit först på bollen.
– Vi vill gärna få matchbilden dit vi vill och vara det lag som bestämmer. Då har vi valt att inleda med ett tufft försvarsspel, sätta press på motståndarna. Det som är fördelaktigt är att vi kan hantera båda delarna, både högt och lågt försvarsspel.

Några förluster har det blivit på vägen. Sättet att hantera exempelvis 0-5 mot Linköping imponerade dock, Piteå var tillbaka i toppslag veckan efter.
– Det är givetvis jätteviktigt att kunna lägga matcher bakom sig, förluster kommer att hända för alla. I ett tajt spelschema med VM-uppehåll finns inte tiden att gräva ner sig, vi har snabbt kunnat analysera vad vi inte har lyckats med.

Åtta segrar placerar Piteå som fyra. Hittills en strålande säsong och Emelie Lövgren har varit med varje minut på vägen under sitt nionde år i klubben.
Samarbetet med Faith Ikidi har bara växt sig starkare, Lövgren levererar både träffsäkra brytningar och säkra uppspel. Förra helgen tryckte hon sitt första seriemål.
– För egen del reflekterar jag inte över om ens egen prestation känns bra. Jag råkade ut för en korsbandsskada 2013, sen hade jag en snabb rehab på sex månader tills jag kunde vara tillbaka. Den psykiska biten är tuffast och har dröjt litegrann, men nu känns det som alla bitar fallit på plats.

”Lagkamrat” ger socialt stöd
I Piteå pågår mer än laddning för söndagens supermatch. Sedan i våras samkör kommunen, fotbollsföreningen och några lokala företag projektet ”Lagkamrat”.
– Ett projekt som egentligen bidrar till äldreomsorgen. Kommunen har inte resurser att tillgodose alla individers sociala behov. Där kommer vi in med aktiviteter som utflykter, spelar spel och bakar.

Fem spelare ur Piteåtruppen gör regelbundna besök hos pensionärerna. Emelie Lövgren har dessutom uppdraget som projektledare, lägger ner tid och själ.
– Jag gör allt som behövs, allt administrativt arbete, säger hon.

Satsningen går inom ramen för social sponsring. För fotbollsspelarna är det ett jobb med många mänskliga värden, pusslet med träning och match blir ovanligt lättlöst.
– Det passar som handen i handsken, vi får bättre förutsättningar att utöva vår elitidrott. I fotbollen har man alltid privilegiet att bo och spela på hemmaplan och de som flyttar har inte så många kontakter utanför laget. Här kan man knyta nya kontakter, få ett drägligt liv utanför idrotten. Helt enkelt bättre förutsättningar som gör att vi presterar bättre, säger Emelie Lövgren.

I helgen byter hon skarpa projektledarögon med överblick mot total uppmärksamhet på vad som händer innanför linjerna.
– Det kommer att bli viktigt att vi bibehåller vår identitet och jobbar vår hemmamatch. Är det vår hemmamatch och vår hemma-arena ska vi bestämma villkoren.

Historiskt och normalt sett har Malmölag nästan alltid gjort långsvängen om Piteå, gjort många mål och vunnit. Nu kommer gästerna tyngda av skador och spelarförluster.
– Det har varit en turbulent tid för Rosengård. Hur det kommer sätta sina spår är svårt att svara på, de är fortfarande ett väldigt bra lag. Vi har haft en bra formkurva efter uppehållet, jag tycker att vi har goda chanser.

Söndag 14.00 Piteå IF - FC Rosengård

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.